[Android] w HTC HD2

• 505 Odpowiedzi
  • 137794 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
Odp: Android w htc hd2
« Odpowiedź #180 dnia: Lipiec 30, 2010, 08:33:06 »
no ja mam - zmień rom na lepszy - np. taki jak mój w stopce albo taki jak polecają przedmówcy

« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 08:36:24 wysłana przez robix1999 »

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #181 dnia: Lipiec 30, 2010, 11:48:26 »
No i jest następna wersja mattc Leo Froyo 1.3a - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=736545 .

Sądząc po opisie wielkich zmian nie ma ale obowiązkowo do sprawdzenia.
Wypada zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o stabilność - już mi się nie zwiesza co kilka minut, ale mam problem z transmisją danych (Plus) - nie działa mi przesyłanie danych. Może to ma związek z tym, że jestem na granicy dobrego zasięgu UMTS. Ale ani WM ani Froyo_v1 nie miały z tym problemu. Nie udaje mi się też połączyć z routerem, ale to nie działało mi nawet w Froyo_v1.

Czy ktoś jeszcze miał z tym problem ?

Edit: WiFi działa pod warunkiem użycia statycznego adresu (w Zaawansowane). Czyli został tylko problem z UMTS.

Edit: Po 2h zabawy mogę powiedzieć, że to najstabilniejsza i najlepsza wersja jaką do tej pory testowałem. Pomijając (mój) problem z transmisją danych przez GSM (nie wiem jeszcze co jest źle) intensywne użycie (WiFi, Market, Internet, itd.) zużywa około 15% na 1h. Całość działa całkiem płynnie - porównywalnie z Froyo_v1, który do dziś był dla mnie punktem odniesienia. Wersja SenseUI jest bardziej rozbudowana niż ta dostępna w WM.
No i rewelacja - wersja RockPlayer dostępny przez Market nie tylko daję rade na FullScreen ale i nakłada napisy.

Edit: Rozwiązanie dla problemów z brakiem transmisji po 3G:
- Ustawienia -> Sieci zwykłe i bezprzewodowe -> Sieci komórkowe -> Punkty dostępowe - i tu wybrać po prostu Plus; po prostu domyślnie po instalacji się to nie ustawia; po wskazaniu PlusGSM (w moim przypadku) internet po 3G śmiga aż miło.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 16:45:29 wysłana przez lemar123 »

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #182 dnia: Lipiec 30, 2010, 16:26:08 »
nie no to trzeba zostać przy Darkstone HD2Froyo v1 (26 lipca 2010 r.) i czekać na kolejną edycję - nie wiem jak inni ale ja już czuję zmęczenie zmianą wersji co kilka dni
lemar123 - darkstone mnie się niemal nie zwiesza, więc skąd masz taki problem? dzisiaj próbowałem skonfigurować bluetooth ale nie było efektów, nie szukał urządzeń
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 16:28:43 wysłana przez robix1999 »

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #183 dnia: Lipiec 30, 2010, 16:33:01 »
lemar123 - darkstone mnie się niemal nie zwiesza, więc skąd masz taki problem? dzisiaj próbowałem skonfigurować bluetooth ale nie było efektów, nie szukał urządzeń
Mi v1.2 się wieszał, tak już mam (może coś z kartą). Ale właśnie uznałem, że nowe mattc Froyo 1.3b (z dziś) jest lepszy niż ww Froyo_v1. BT nie próbowałem.

Edit: Właśnie znalazłem rozwiązanie dla braku transmisji po GPRS. Zaraz dopiszę 2 posty wyżej, z wrażeniami dla 1.3b. :-) Zatem v1.3b to jest OK. Do zwalczenia (jak dla mnie) jeszcze problem z baterią.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 16:47:44 wysłana przez lemar123 »

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #184 dnia: Lipiec 30, 2010, 18:28:44 »
i znów masz rację lemar123 - ta wersja którą poleciłeś wymiata - i jest stabilna i ma bajerki które są zajefajne

szacun kolego - pisz pisz która wersja jest najlepsiejsza - oszczędzisz nam czasu i nerwów  :ok:

a zna ktoś metodę na to żeby mając Froyo na sdhc w katalogu Android - mieć dualboot z możliwością wyboru? bo wszędzie aplikacja chce androida w root karty a tego bym nie chciał
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 18:32:06 wysłana przez robix1999 »

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #185 dnia: Lipiec 30, 2010, 19:02:33 »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #186 dnia: Lipiec 30, 2010, 19:40:59 »
Mi v1.2 się wieszał, tak już mam (może coś z kartą). Ale właśnie uznałem, że nowe mattc Froyo 1.3b (z dziś) jest lepszy niż ww Froyo_v1. BT nie próbowałem.

Edit: Właśnie znalazłem rozwiązanie dla braku transmisji po GPRS. Zaraz dopiszę 2 posty wyżej, z wrażeniami dla 1.3b. :-) Zatem v1.3b to jest OK. Do zwalczenia (jak dla mnie) jeszcze problem z baterią.

Skąd wytrzasnąłeś 1.3b? Może niedowidzę, ale najnowsza to chyba 1.3a :P Mowa oczywiście o buildzie z tego tematu?
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #187 dnia: Lipiec 30, 2010, 20:22:33 »
@robix1999 łap:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=737001
działa - dzięki

Czy udało się komuś zsynchronizować przez usb mattc Leo Froyo 1.3a? jak to zrobić - powinien działać w trybie debug - instalka z htc u mnie na win7x64 nie rozpoznaje urządzenia
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 20:26:54 wysłana przez robix1999 »

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #188 dnia: Lipiec 30, 2010, 20:27:27 »
Podobno tym programem można        DroidExplorer.0.8.7.0.x86.exe   ale jeszcze nie sprawdzałem.WIN7 nic nie widzi.
Czy działa u Was latarka,program się odpala ale diody nie świecą
Wysyłka plików z PC przez Bluetooth działa. Ładnie HD2 się nazywa HTC Desire
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 20:42:45 wysłana przez Rajmek »

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leo)
« Odpowiedź #189 dnia: Lipiec 30, 2010, 20:41:52 »
No i jest następna wersja mattc Leo Froyo 1.3a - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=736545 .

Sądząc po opisie wielkich zmian nie ma ale obowiązkowo do sprawdzenia.
Wypada zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o stabilność - już mi się nie zwiesza co kilka minut, ale mam problem z transmisją danych (Plus) - nie działa mi przesyłanie danych. Może to ma związek z tym, że jestem na granicy dobrego zasięgu UMTS. Ale ani WM ani Froyo_v1 nie miały z tym problemu. Nie udaje mi się też połączyć z routerem, ale to nie działało mi nawet w Froyo_v1.

niecały miesiąc temu testowałem androida na HD2 lecz dosłownie co 1-2min łapał zwiechę lub wywalało na niebieski ekran...
z niechęcią zabrałem się do testowania tej wersji... jestem ZASKOCZONY ! wszystko działa jak marzenie :) oczywiście do ideału trochę brakuje. Oto co przydałoby się poprawić:
- DŹWIĘK NIE DZIAŁA ! :(
- dolne przyciski non stop się świecą
- zażądanie diodą (latarka) nie działa
- robienie zdjęć standardowym programem nie jest wykonalne bo trzeba mieć tracballa :) nie istnieje wirtualny przycisk do zrobienia fotki
- przewijanie listy programów nie jest płynne
- błędy przy niektórych aplikacjach "Wymuś zamknięcie"
- WiFi działa poprawnie ale czasami się rozłącza, na windows mobile nie mam takiego problemu
- czasami znika sygnał sieci co też na WM nie miało miejsca

zrobiłem filmik z przeglądu systemu jeśli będą chętni to zamieszczę :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 20:46:38 wysłana przez Sztef89 »
ROM: Windows Phone 7 Mango (7720 PLK)
Radio: 5.51T.09.29a_22.32.50.10U
SPL: 1.46 HardSPL: 2.08

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #190 dnia: Lipiec 30, 2010, 20:47:42 »
U mnie latarka  faktycznie nie świeci ale przyciski są ciemne.Dźwięk działa,zastosuj jakiegoś duala lub jak chcesz to przed kliknięciem haret.exe musisz kliknąć CLRCAD.exe,bez tego nie masz dźwięku.Programy typu dual boot uruchamiają te dwa pliki.

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #191 dnia: Lipiec 30, 2010, 20:48:00 »
- robienie zdjęć standardowym programem nie jest wykonalne bo trzeba mieć tracballa :) nie istnieje wirtualny przycisk do zrobienia fotki

Pacnij paluchem w ekran i zrobi fotke :)
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #192 dnia: Lipiec 30, 2010, 20:56:15 »
Pacnij i przytrzymaj dosłownie sekundę.    Acha i tu jest lampa błyskowa a w latarce  nie ma.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #193 dnia: Lipiec 30, 2010, 21:32:48 »

Skąd wytrzasnąłeś 1.3b? Może niedowidzę, ale najnowsza to chyba 1.3a :P Mowa oczywiście o buildzie z tego tematu?
oooups, sorry - chodziło mi oczywiście o 1.3a ...

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #194 dnia: Lipiec 30, 2010, 21:34:50 »
Podobno tym programem można        DroidExplorer.0.8.7.0.x86.exe   ale jeszcze nie sprawdzałem.WIN7 nic nie widzi.
Czy działa u Was latarka,program się odpala ale diody nie świecą
Wysyłka plików z PC przez Bluetooth działa. Ładnie HD2 się nazywa HTC Desire

ten programik faktycznie działa jak należy - Leo rozpoznał jako 000000000000000  :P
tak czy siak dostęp do plików jest - można grzebać z poziomu pieca

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #195 dnia: Lipiec 31, 2010, 09:17:42 »
No i jest następna wersja mattc Leo Froyo 1.3a ...

... niecały miesiąc temu testowałem androida na HD2 lecz dosłownie co 1-2min łapał zwiechę lub wywalało na niebieski ekran...
z niechęcią zabrałem się do testowania tej wersji... jestem ZASKOCZONY ! wszystko działa jak marzenie :) oczywiście do ideału trochę brakuje. Oto co przydałoby się poprawić ...

z ww. przez Ciebie problemów pozostało
- przewijanie listy programów nie jest płynne
to zależy co się dzieje w tle, jeśli akurat ściąga lub instaluje jakiś soft (albo 2-3 jednocześnie) są lekkie zacinania; generalnie SenseUI jest mniej płynne niż oryginalne UI Froyo - tamto się w ogóle nie zacina

- błędy przy niektórych aplikacjach "Wymuś zamknięcie"
miałem szczęście - to mi się nie zdarzyło ani a razu :-)

- WiFi działa poprawnie ale czasami się rozłącza, na windows mobile nie mam takiego problemu
- czasami znika sygnał sieci co też na WM nie miało miejsca
ja nie zauważyłem, ale pewnie tak jest

wyeliminowany został SleeepOfDeath
pozostaje problem z baterią - sprawdziłem dziś w nocy - 8h w StandBy zjadło 20%, czyli jakieś 4-5 razy więcej niż w WM
jednocześnie zużycie energii w czasie używania jest porównywalne lub max 2 razy większe

oznacza to, że jądro i sterowniki dopracowywane m.in. przez Cotulla (mamy szczęście, że ten sam gość, który zrobił HardSPL kupił sobie właśnie naszego Leo :-) ) jeszcze nie do końca optymalnie zarządzają CPU szczególnie w czasie gdy powinien działać jak na jałowym biegu

1.3a ma jądro sprzed tygodnia
- tu jest shortlog zmian http://git.linuxtogo.org/?p=groups/mobile-linux/kernel.git;a=shortlog;h=refs/heads/htc-msm-2.6.32
- tu status pokazujący co jeszcze jest do zrobienia http://htc-linux.org/wiki/index.php?title=Leo/Status, widać, że nie jest obsługiwane zarządzanie energią w trybie suspend, to przyczyna dużego zużycia po uśpieniu

i od wczoraj jest nowe ubuntu na HD2
chłopaki nie zasypują gruszek w popiele :-)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2010, 12:56:00 wysłana przez lemar123 »

*

Offline luka2000

• 43
  • Sprzęt: HTC HD 2>>Sensation XE
« Odpowiedź #196 dnia: Lipiec 31, 2010, 12:11:08 »
jak dodać własne dżwięki? :)

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #197 dnia: Lipiec 31, 2010, 12:52:22 »
jak dodać własne dżwięki? :)

jakie dźwięki i do czego? oszczędzasz na klawiaturze? nie wiem jak inni ale ja nie jestem jasnowidzem ocb  :P

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #198 dnia: Lipiec 31, 2010, 13:18:28 »
Utwórz katalog Media  na SD ze swoimi mp3,system je zobaczy

« Odpowiedź #199 dnia: Lipiec 31, 2010, 14:18:08 »
U mnie na 1.3a mam problem z dzwonieniem. Otóż słysze jakby dźwięk robota i nie da sie dogadać. No i dźwięk ogólnie przy MP3 jest jakby przyspieszony. Wifi, BT, GPRS itd działa jak należy. Sms tez. Radio mam 2.12.50.02_2 jezeli to wina radia to poprosiłbym o sugestie co mu wrzucić.

*

Offline sqter

• **
  • 142
  • Sprzęt: Google Nexus 4
« Odpowiedź #200 dnia: Lipiec 31, 2010, 14:24:11 »
U mnie na 1.3a mam problem z dzwonieniem. Otóż słysze jakby dźwięk robota i nie da sie dogadać. No i dźwięk ogólnie przy MP3 jest jakby przyspieszony. Wifi, BT, GPRS itd działa jak należy. Sms tez. Radio mam 2.12.50.02_2 jezeli to wina radia to poprosiłbym o sugestie co mu wrzucić.

Wystarczy dokładnie przejrzeć cały wątek, ten problem był tu poruszany kilka razy. Osobiście pisałem o tym między innymi tutaj > http://pdaclub.pl/forum/leo/android-w-htc-hd2/msg1341942/#msg1341942 <

EDIIT.:
Prośba do moderatorów. Może udało by się zrobić krótkie FAQ (częste problemy i ich rozwiązanie) w pierwszym poście tego wątku? Widzę, że wiele pytań pojawia się tu po kilka razy.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2010, 14:41:08 wysłana przez sqter »
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

« Odpowiedź #201 dnia: Lipiec 31, 2010, 14:52:53 »
Ja tam androida wgrałem jak był na samym początku do testu ale to był niewypał. Teraz Zrobiłem to samo z 1.3a nie śledząc postów wyżej tylko przeczytałem że jet ok, dlatego napisałem. Więc sorki mój błąd. Ja obecnie mam bysia v6.5.2 czyli skoro to wina romu to bede kombinował dalej. Spropbuje na provenie tym razem.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #202 dnia: Lipiec 31, 2010, 14:55:02 »
Biorę na siebie zrobienie FAQ dla Android'a na HD2 o ile nie powstanie taki do jutra rana - jeśli ktoś inny chciałby się za to zabrać proszę o info dziś wieczorem abyśmy nie dublowali sobie nawzajem roboty :-).

Dodam swój wątek FAQ najpóźniej do jutra do wieczora.

A propos "głosu robota" - głos działa poprawnie na Energy (sam używam).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 09:49:10 wysłana przez lemar123 »

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #203 dnia: Lipiec 31, 2010, 14:56:20 »
Spropbuje na provenie tym razem.

też nie śmiga (głos robota)

« Odpowiedź #204 dnia: Lipiec 31, 2010, 15:31:07 »
Czyli proven 1.1 i bysio V 6.5.2 idzie na odstawke. Jako że wersja 1.3a jest póki co chyba najlepszą wersją androida to dobrze by było pisać na jakich romach i radiach działa a na jakich nie, aby umieścić w FAQ. Co do błędów w androidzie to jest coraz lepiej a wrecz świetnie. Tylko zarządzanie energią faktycznie. Co zauważyłem to to, że podczas trybu uśpienia na androidzie jeżeli przypatrzymy się wyświetlaczowi to on coś probuje wyświetlać. Dzisiaj w słońcu zobaczyłem. Ale biorąc pod uwagę to, jak postępuje praca z nim to już wkrótce będzie wersja stabilna.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #205 dnia: Lipiec 31, 2010, 16:22:10 »
mnie nic na ekranie w uśpieniu nie wyświetla - trzeba też wyłączyć auto sterowanie oświetleniem bo nie działa poprawnie
pobór mocy w 1.3a jest już nie najgorszy - przez noc zniknęło 20% z baterii

pisanie na jakich romach działa sensu nie ma bo co tydzień są nowe a co do radio to wyraźnie piszą developerzy że od 2.08.xxxx wzwyż - i proponuję każdemu kto się bawi androidem wstawić w stopkę na forum aktualny posiadany rom w Leo - i będzie wszystko jasne

w sumie to z poradnikiem bym się wstrzymał z dzień dwa bo 2.2 już niemal jest oficjalny od HTC a to zdecydowanie poprawi sytuację naszych prototypów i część informacji będzie nieaktualna

*

Offline sqter

• **
  • 142
  • Sprzęt: Google Nexus 4
« Odpowiedź #206 dnia: Lipiec 31, 2010, 19:08:21 »
Ja jestem za jakimś prostym ogólnym FAQ. To, że Android rozwija się w zaskakująco błyskawicznym tempie niczego nie zmienia, bo wszystkie wersje Androida jakie wyszły gryzą się z konkretnymi driverami z WM. Jeśli komuś Android działa na np. oficjalnym romie HTC 1.66 to pewnie na tym samym ROMie odpali każdego innego androida. Jeśli ma jakiś ugotowany ROM i ma problem z dźwiękiem to mało prawdopodobne, że nowsza wersja Androida będzie działała z jego ROMem. A problem dźwięku ala robot był tu tyle razy poruszany, że proste FAQ w pierwszym poście na pewno się przyda.  A tak między nami nikt przecież nie mówił, że FAQ musi być stałe i niezmienne. W razie potrzeby jak będą nowsze wersje Androida FAQ zawsze można aktualizować. A jeśli w jednym miejscu pojawią się wszystkie najczęściej występujące problemy to powtarzających się pytań powinno być znacznie mniej, a i zabawa z Androidem dla niektórych będzie łatwiejsza i bardziej przyjemna...

Pozdrawiam :)
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #207 dnia: Sierpień 01, 2010, 09:49:49 »
OK, nikt inny nie wyraził zainteresowania zatem tworzę wątek Guide / FAQ - Android na HD2 -
http://pdaclub.pl/forum/leo/guide-faq-android-dla-hd2-169352/.
Proszę na razie o uwagi w tym wątku.

Edit: tylko jak zrobić aby nie łączył odpowiedzi a dodawał nowe posty (rezerwacja) ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 09:58:26 wysłana przez lemar123 »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #208 dnia: Sierpień 01, 2010, 10:54:40 »
Niestety nie da się na tym silniku forum.

*

Offline KILOS

• *
  • 92
  • Sprzęt: GALAXY S II
« Odpowiedź #209 dnia: Sierpień 01, 2010, 11:01:43 »
A miał ktoś taki problem że kiedy wykonuje połączenie to wszystko jest ok,slychac sygnał,głos rozmówcy lecz jesli tylko przyłożę telefon do ucha i czujnik wyłączy ekran momentalnie wszystko się urywa i telefon nie ma zasiegu...Po odblokowaniu ekranu wszystko wraca do normy.ROM Elegancia v 1.0 final wwe Radio 2.12.50
Chciałbym iść do nieba,ale w piekle więcej znajomych...