[Android] w HTC HD2

• 505 Odpowiedzi
  • 137827 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bocian0

• *
  • 82
  • Sprzęt: Desire HD
Odp: Android w htc hd2
« Odpowiedź #150 dnia: Lipiec 27, 2010, 22:23:59 »
jaki rom i radyjko ze sie spytam

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #151 dnia: Lipiec 27, 2010, 22:27:41 »
ROM stockowy 1.66,radio_2.10.50.28_2

*

Offline bocian0

• *
  • 82
  • Sprzęt: Desire HD
« Odpowiedź #152 dnia: Lipiec 27, 2010, 22:51:25 »
hmm u mnie radio 50.26 rom bysiowy hypnosis x generalnie froyo dziala bez zarzutu rozmowy super tylko to wifi kuleje moze jakis zgrzyt z ruterem musze jeszcze potestowac.

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #153 dnia: Lipiec 28, 2010, 09:03:59 »
niestety, użyłem dualboota i bez zmian. Wystarczy że raz wyłącze froyo a następne uruchomienie to tylko pomiar baterii z lini komend, to nie jest zawias, tylko co kilkanaście sek wyświetlają mi się iformacje o baterii

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #154 dnia: Lipiec 28, 2010, 11:01:47 »
hmm u mnie radio 50.26 rom bysiowy hypnosis x generalnie froyo dziala bez zarzutu rozmowy super tylko to wifi kuleje moze jakis zgrzyt z ruterem musze jeszcze potestowac.
na wersji V już tak nie jest czytałem na xda i nie jest to wina radi lecz sterowników 'dzwieku w romie' aby android mógł poprawnie dzwonić i dźwięk nie był zniekształcony muszą to być sterowniki wersji 2.10 a nie 2.13

« Odpowiedź #155 dnia: Lipiec 28, 2010, 11:18:27 »
@Artz  u mnie był ten sam problem - sformatowałem kartę pamięci, wrzuciłem od nowa androida i działa za każdym razem.

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #156 dnia: Lipiec 28, 2010, 11:24:35 »
@CZARLIII

ja już formatowałem, i kopiowałem nowego androdia chyba 3 razy. Pomaga, ale już po 2 lub wyłączeniu...już się nie włącza.

« Odpowiedź #157 dnia: Lipiec 28, 2010, 12:53:46 »
Więc może to wina romu... U mnie były problemy z androidem na Energy. Teraz jadę na Elegancji i android rusza za każdym razem.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #158 dnia: Lipiec 28, 2010, 13:25:08 »
A ja wlasnie na Energy uzywam z loaderem i startuje bez problemow.
Jedyny problem z wifi - jakos nie moze sie polaczyc.

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #159 dnia: Lipiec 28, 2010, 13:33:25 »
A ja wlasnie na Energy uzywam z loaderem i startuje bez problemow.
Jedyny problem z wifi - jakos nie moze sie polaczyc.
nie masz filtrowania w routerze po mac ?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #160 dnia: Lipiec 28, 2010, 13:59:23 »
@ar2rc - sprawdzę, ale ten sam HD2 łączy się bez problemu pod WM.

Froyo v1 używam od 3 dni po kilka godzin dziennie. Ani razu nie zdarzył mi się zwis w czasie używania !!!
Jeśli android zawisł, po restarcie na karcie mogą pojawić się niespójności. Widać to po plikach, które pojawiają się w głównym katalogu. Uszkodzenia najpewniej pojawiają się w otwartych plikach na karcie - zatem właśnie w plikach filesystemu androida. Jeśli zostanie wycięty kilobajtowy fragment pliku trudno się dziwić, że jest GSOD. W takiej sytuacji odworzyłbym od nowa cały katalog android. Gdy android będzie na w pamięci wewnętrznej telefonu problem nie będzie się pojawiał.

Kilka spostrzeżeń (z "2 dni na adroidzie"), może się komuś przyda:
1. Uby ułatwić sobie testy wykonuję z poziomu WM zip katalogu android z już skonfigurowanym, działającym poprawnie systemem.
- jeśli coś pójdzie nie tak jak powinno - wystarczy rozpakować gotowca.
2. Obowiązkowy Astro File Manager do zrzucania .apk na kartę
- nie trzeba ponownie zaciągać aplikacji przez Market
- i po przeinstalowaniu pozwala zainstalować zarchiwizowane aplikacje
3. Dolphin HD
- ponoć najlepsza na androidzie, rzeczywiście funkcjonalnie bije na głowę operę (i mini też)
- plugin MorningCoffee - otwiera przygotowany wcześniej zestaw zakładek
- ma kłopot przy 2-3 otwartych kartach - czas reakcji jest zbyt długi - ale pewnie problem jest w samym Froyo a nie tej aplikacji
4. np. NetCounter do zliczania transferu
- konieczne do kontroli kasy :-)
- ogólnie to w androidzie jest darmowych liczników multum - w WM trzeba się było naszukać a i tak kończyło się płatnym SPB ...
5. Battery Graph
- zapisuje stan co minutę, widać po tym jak znika energia

Zabieram się za przenoszenie kontaktów aby sprawdzić jak się będzie to spisywało podczas dzwonienia i pewnie w międzyczasie pojawi się Froyo_v2 ale wygląda to naprawdę dobrze. A w przypadku kłopotów wystarczy restart i ... mamy WM w odwodzie :-)

===
Edit: Nowy MattcFroyo z SenseUI RC1.2 (oparty na tym samym Froyo_v1)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=736545
Uwaga
- nie napisano o tym w readme.txt ale należy stworzyć katalog Android w root kart SD i wrzucić tam pliki
 - i koniecznie musi być jeszcze wolne miejsce na SD (~300MB)

Tak na szybko
- pierwszy zwis po 3 minutach przy próbie ustawienia lokalizacji; już na starszych wersjach z Desire SenseUI było mniej płynne niż oryginalny interfejs Froyo; tu jest tak samo - SenseUI chodzi mniej płynnie, ale wygląda podobnie do wersji z WM
- jakieś problemy z dostępem do sieci komórkowej, po restarcie zadziałało
- drugi zwis po 5 minutach od restartu, nawet do przelądarki nie zdołałem dotrzeć

To tyle z tą wersją. Ja jej mówię do widzenia ale na xda-developers ją chwalą, więc może mam jakiś problem z kartą SD, ale z drugiej strony Froyo_v1 (bez SenseUI) działa u mnie bez najmniejszych problemów.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2010, 18:47:27 wysłana przez lemar123 »

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #161 dnia: Lipiec 28, 2010, 19:32:08 »
Nowy MattcFroyo z SenseUI RC1.2  wrzuciłem na kartę SD bez tworzenia katalogu Android,chyba nie trzeba jak sugeruje kolega lemar123,jak na razie wszystko chodzi jak należy,jest GPS,WiFi , ale,ale momencik nie działa mi lampa przy zdjęciach,program Latarka faktycznie nie zapala diód.Telefon ok-głos czyściutki.Na XDA narzekali na Bluetooth,jeszcze nie sprawdzałem.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #162 dnia: Lipiec 28, 2010, 19:49:59 »
Moze i nie trzeba ale readme.txt tak sugeruje. Ale skoro tobie dziala to ok. Ja dalem spokoj po dwoch zwisach.

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #163 dnia: Lipiec 28, 2010, 20:10:20 »
znalazłem powód moich problemów, otóż przy uruchomieniu leona tworzy się na karcie katalog application data i po jego usunięciu froyo się uruchamia i wszystko jest ok

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #164 dnia: Lipiec 28, 2010, 21:04:13 »
Siakoś mi się nie chce to odpalić. Specjalnie wsadziłem czystą kartę 1 GB i odpaliłem i z katalogu i bez i po przeleceniu micro literek na dole pisze init panel i powolne zanikanie wszystkiego i dalej nic sie nie dzieje.....

co to może być ? Bo nie mam doświadczenia na razie w tej materii
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #165 dnia: Lipiec 28, 2010, 21:16:08 »
Siakoś mi się nie chce to odpalić. Specjalnie wsadziłem czystą kartę 1 GB i odpaliłem i z katalogu i bez i po przeleceniu micro literek na dole pisze init panel i powolne zanikanie wszystkiego i dalej nic sie nie dzieje.....

co to może być ? Bo nie mam doświadczenia na razie w tej materii
Zatrzymuje sie m.in. z powodu braku miejsca. Tworzony jest prawie 300 plik-filesystem.

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #166 dnia: Lipiec 28, 2010, 21:20:15 »
Spróbuje na dużej karcie.

A jeszcze jedno pytanie : czy po odpaleniu system tworzy jakieś śmieci na pamięci urządzenia ? Bo jakoś mi się wydaje że są

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #167 dnia: Lipiec 28, 2010, 21:27:18 »
W pamięci telefonu chyba nie. Ale na karcie owszem, ale to nie śmieci (w linux'ie stosuje się pliki/katalogi o nazwach zaczynających się od "." ;-) ).

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #168 dnia: Lipiec 28, 2010, 21:48:26 »
U mnie wszystko działa jakby prawidłowo, nawet szybko jedyna rzecz, która nie działa właściwie do dźwięk w słuchawce podczas rozmowy, może ktoś ma jakiś patent na ta przypadłość

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #169 dnia: Lipiec 28, 2010, 21:53:28 »
Przykleiłem wątek, bo ruch w nim spory  :)

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #170 dnia: Lipiec 28, 2010, 22:11:38 »
Kurcze, nie chce mi wystartować. Nawet zrobiłem HR na wszelki wypadek i dalej p zniknięciu microliterek nic się dale nie dzieje.
 :(

Jeszcze kartę spróbuje formatnąć

EDIT:

Niestety, chyba robie coś nie tak, może za krótko czekam (10 min) ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2010, 22:48:36 wysłana przez baciarek »

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #171 dnia: Lipiec 28, 2010, 22:50:50 »
Radio minimum musi być od 2.10.50.28_2 w innym przypadku  nie wystartuje  i faktycznie  trzeba wgrać wsio do katalogu Android i na SD,poprzednio pisałem,że nie trzeba ale tylko raz mi wystartował,po restarcie już nie wstał i zabawa od nowa.Bluetooth  jak i cała reszta funkcjonuje.
Całkiem sprawny systemik i rozmowy też czyste bez zakłóceń.
Obecna wersja to  MattcFroyo z SenseUI RC1.2

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #172 dnia: Lipiec 28, 2010, 22:55:10 »
Dzięki kolego, radio mam 2.08 więc już wgrywam nowe :)

HAHA - pojawił się pingwin jeszcze raz THX

Znowu EDIT:

Zdaję sobie sprawę z tego, że to proteza pracująca z karty ale pokrótce przedstawie moje odczucia:

Pominę niedoróbki braków z tytułu, że to jest port bodajże z Desire. Ale mimo tego zaskakuje prędkością działania. Jakby to był Desire to już jestem w stanie sobie wyobrazić jaka to błyskawica. Jest szybki a przypomnę system chodzi z karty i w moim przypadku to Kingstone class najwolniejsza 16 GB.

Menu dopracowane, system dopracowany pod paluchy, ładnie się prezentuje, fajne opcje z reguły dostepne w windzie ale bardziej zbajerowane np. aplikacja do baterii

Plus wielki to wychodzenie z aplikacji strzałką, zarządzanie procesami w tle itd. to wszystko super.

A teraz moje szybkie porównanie. Android ---> M$
Ci goście z M$ są mega głąbami - mają zaje...y system z dużymi możliwościami. Można by go podreperować i pozmieniać małe kwadraciki na coś ala ptaszki w androidzie, sklep, baza aplikacji do windows Mobile do instalacji z sieci ala marketplace, appstore. Poprawić zarządzanie procesami w tle, wyłączanie aplikacji, minimalizowanie itd. i zmiatają ajfona i androida z rynku.

Teraz mam porównanie i widzę, że windoza przespała sprawę jeśli chodzi o przebudowanie nieco zakamarki systemu, gdzie jeszcze zostało wsparcie pod rysiki. Prawda jest taka, że porządne sterowniki plus procesor 1 GHz plus 512 RAM załatwiło raz na zawsze problem mulenia systemu. Również brak współdziałania z programistami aplikacji spowodował odwrót od windy bo nikt nie przepisał interfejsów pod palce bo wszyscy nagle chcieli mieć interfejs ajfona.

Mam nadzieję, że WM 6.5 zostanie w końcu dopracowana do pojemnościówek i będzie git

To tylko moje pierwsze spostrzeżenia po 30 minutach zabawy andkiem, być może, że jeszcze zmienię zdanie :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2010, 00:13:35 wysłana przez baciarek »

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #173 dnia: Lipiec 29, 2010, 04:25:43 »
No tak, bezsenność mnie dopadła ...  :sleepy:

To o czym mówisz z optymalizacją WM jest niestety filozofią linux'a. Nie wystarczy podreperować guziki. To ileś tam milionów linii kodu - taki "zwykły" :-) windows xp miał ich bodajże 13 MLN. WM7 to właśnie rewolucja, która ma to naprawić, ale tak wielkich zmian w systemie nie da się zrobić niepostrzeżenie z powodu zgodności aplikacji firm trzecich. Chwała im za to, że to robią i oby nie za późno. Z WM byłoby chyba jeszcze gorzej gdyby nie HTC Sense UI.

Zapewniam Cię, że po 2 dniach zabawy z androidem jeszcze bardziej Ci się będzie podobał. Multum softu instalowane na kliknięcie, bez restartu. Taki np. licznik transferu po zainstalowaniu nie wymaga restartu i pokazuje dane historyczne o transferze od wcześniejszego (sprzed jego instalacji) uruchomienia androida - tzn., że one były gromadzone. W WM nowa aplikacja po restarcie zaczyna je dopiero gromadzić.

Ale pewnie po dłuższym używaniu znajdą się też słabe strony. Pamiętam jak mi się WM podobały 2,5 roku temu przy HTC Kaiser i przejściu z Symbiana. Dokładnie takie samo wrażenie dopracowania i nowych możliwości, które spowodowały, że Kaiser był mega-telefonem ;-). Ale czas mija i android też swoje wady ma. Poczytaj wątek w dziale android z porównaniem adroida i wm.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2010, 04:29:47 wysłana przez lemar123 »

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #174 dnia: Lipiec 29, 2010, 08:39:56 »
Tak masz rację - android jest ok (choć jakby bawił się w szukanie wątków z mojego logina to znajdzie też sporo negatywnych opni na jego temat chociażby dlatego, że google ten system robił - ale to temat na inny wątek).

Ale WM nie jest taki tragiczny jak się okazuje a zwłaszcza przy snapdragonie 1 GHz :)
Po prostu myślałem, że będzie przepaść a tak na prawdę wyróżnia się właśnie rzeczami o których wyżej wspomniałem,
 ale zgodzę się, że to właśnie te rzeczy wpływają na komfort użytkowania systemów.

*

Offline williamsf1

• *
  • 53
  • Sprzęt: Loox n560 / Samsung Omnia / HTC Leo / Desire HD
« Odpowiedź #175 dnia: Lipiec 29, 2010, 09:16:45 »
Mam pytanko - jest jakiś szybki sposób  na przeniesienie kontaktów na tego androida?

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #176 dnia: Lipiec 29, 2010, 10:00:18 »
Radio minimum musi być od 2.10.50.28_2 w innym przypadku  nie wystartuje  i faktycznie  trzeba wgrać wsio do katalogu Android i na SD,poprzednio pisałem,że nie trzeba ale tylko raz mi wystartował,po restarcie już nie wstał i zabawa od nowa.Bluetooth  jak i cała reszta funkcjonuje.
Całkiem sprawny systemik i rozmowy też czyste bez zakłóceń.
Obecna wersja to  MattcFroyo z SenseUI RC1.2

ja używam tej samej wersji , niestety y mnie nie da się rozmawiać przez telefon, dziwek jakby elektroniczny świergot, czyżby to było zależne od wersji Romu z WM :?:

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #177 dnia: Lipiec 29, 2010, 11:32:46 »
Mam pytanko - jest jakiś szybki sposób  na przeniesienie kontaktów na tego androida?
Było w tym wątku. Spróbuj MS My Phone albo serwera Google Exchange do synchronizacji. Jedno i drugie działa.

*

Offline chayenne

• 14
    • tym się zajmuje na codzień
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #178 dnia: Lipiec 29, 2010, 21:32:50 »
ja uzywalem sprite migrate - szybko i bezproblemowo.
ChunkyROM + 2.12.50.02_2 + mattc w/Sense 1.5b

*

Offline KILOS

• *
  • 92
  • Sprzęt: GALAXY S II
« Odpowiedź #179 dnia: Lipiec 30, 2010, 07:04:02 »
Bardzo mi sie podoba szata graficzna i funkcjonalnosć androida lecz niestety u mnie on w pelni nie działa :(

mam rom Bysia V.6 radio 2.10...no i niestety brak mozliwosci polaczenia telefonicznego(brak dzwieku w słuchawce)
Zmieniałem juz radia na wyższe i nizsze i nadal kibel a raczej nie widzi mi sie zmieniac caly ROM,no chyba że jest jakiś inny sposob.Przy probie wyboru numeru tel sie zawiesza na jakis czas w słuchawce slychać głos(komputerowy :P) i zwiecha,nastepnie brak dzwięków pozostaje sama wibracja.Przed proba połaczenia dzwieki oczywiście sa i wszystko śmiga zaskakujaco szybko

Aha probowałem różne wersje Androida...

Ktoś ma jakąś radę??
Chciałbym iść do nieba,ale w piekle więcej znajomych...