[5-JUN][SD/RAM] Portadroid SuperRAM GB - rewolucja na SD!

• 25 Odpowiedzi
  • 8418 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline misiuk2

• 20
  • Sprzęt: HTC HD2
[5-JUN][SD/RAM] Portadroid SuperRAM GB - rewolucja na SD!
« dnia: Czerwiec 06, 2011, 19:11:09 »
Na początek - na dzień dobry i dla tych, którzy nie chcą czytać moich podniet - link:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1094372

Sprawa przedstawia się następująco, że nie jest to ROM Androida. Jest to "paczka", która umożliwia coś w stylu automatycznego konwertowania Androidów NAND i (uwaga!) również Desire :) Oczywiscie obsługuje tylko niektóre kernele - wszystko jest w opisie na xda.

Non-sense jest dość nieźle zrobione - posiadam Oxygena 2.13 z Desire , jest to Andek 2.3.4 - jego responsywność i szybkość działania jest lepsza niż darkstonowego SuperRAMa Froyo, co mnie naprawdę zaszokowało.

Podczas instalacji radzę dobrze się wczytać w pierwszego posta i ewentualnie w FAQ, jest to kluczowa sprawa, bo nie mamy tutaj typowego dla sd schematu "wypakuj -> kopiuj -> wklej", tylko jeszcze parę małych kroczków (zajmują 2 minuty właściwie, ale trzeba się skupić i czytać ze zrozumieniem, bo jak źle zrobimy to nie zadziała).

Opis instalacji znajduje się w linku wyżej, pierwszy post. Zwróćcie uwagę szczególnie na to, jak ma wyglądać przygotowany poprawnie folder Android, bo w tym najczęściej ludzie się mylą - źle kopiują foldery.

Pozdrawiam :)

Edit: wciąż testuję ROM. Data.img 256 jest domyślnie, nie zauważyłem w startupie. 3G - WiFi działa bezproblemowo. Android nie jest zrootowany - tak mi się przynajmniej wydaje , bo Titanium Backup Root coś krzyczy, w wątku na xda też o tym pisali.

Bardzo, bardzo szybki. Market działa z pełną prędkością, a ja zawsze miałem z tym problemy w innych buildach ;)

Zużycie w standby - u mnie 9mA, telefon "budzi się" w ułamek sekundy, żadne SODy ani lagi przy wybudzaniu nie występują.

Angry Birdsy śmigają. Aparat robi ładne zdjęcia, żadnych przebarwień nie widzę. Nagrywania w 720p oczywiście nie ma, ale to standard.

Zasięg lepszy niż na Windowsie - mam maksymalny zasięg HSDPA i faktycznie - idzie szybciej niż na 3Mbit WiFi..

Ok, kończę się bawić i zaczynam instalację "przydatnych" aplikacji. Jeśli coś się posypie albo cuś, to napiszę.

Zachęcam innych do testowania i wypowiadania się w wątku na xda - może większe zainteresowanie zmobilizuje twórców.

Edit2:
Tutaj gotowy Oxygen 2.3.4 (Desire), uruchamiany w RAMie, 256 data.img w startupie ustawiony (można zmienić, resztę sugeruję zostawić), gotowy do wrzucenia na SD:
http://www.multiupload.com/VDTRQ9YN5Z
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2011, 13:57:00 wysłana przez misiuk2 »
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15
Android (SD) NexusHD2 Gingerbread 3.2a

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: [5-JUN][SD/RAM] Portadroid SuperRAM GB - rewolucja na SD!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2011, 20:33:21 »
Z tego co pisze dotyczy to romów opartych na Gingerbread i Desire, więc nie tak do końca wszystkie romy... A czy w Desire, zawierają się romy z wszystkich wersji Desier, czyli Desire S, HD itd? czy chodzi tutaj tylko o zwykłe Desire?

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2011, 23:07:03 »
Na razie piszą o NAND HD2 i Desire zwykłym (w wersjach z i bez Sense, choć tak jak pisałem - wersja Sense jest jeszcze niedopracowana).

Używam obecnie owego Oxygena i jestem zadowolony - nie ma jednak "roota" i nie działa transfer USB. Wszystko pozostałe - bez najmniejszych problemów.

Liczę na rozwój projektu - bo o ile na NAND jest parę godnych uwagi ROMów (myślę, że w okolicach 10-15 naprawdę dobrych) to na SD nic ciekawego za bardzo nie ma obecnie.
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2011, 12:05:39 »
Ciekawie się to zapowiada. Mnie najbardziej cieszy, że w teorii pozbywam się wreszcie tego denerwującego laga podczas wybudzania Leosia (od chwili wgrania pierwszego Andka występuje to na każdym ROMie).
Cieszy mnie wsparcie dla ROMów od Pongstera ponieważ obecnie używam jego wypieku i po za tym lagiem przy wybudzaniu oraz podczas wygaszania ekranu w trakcie rozmów, nie mam żadnych problemów :)
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2011, 21:07:07 »
......
Liczę na rozwój projektu - bo o ile na NAND jest parę godnych uwagi ROMów (myślę, że w okolicach 10-15 naprawdę dobrych) to na SD nic ciekawego za bardzo nie ma obecnie.

musiałem dodać swoje trzy grosze, naprawdę udany build SD i cały czas rozwijany znajdziesz tutaj AmeriCanAndroid
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 09, 2011, 00:25:34 »
titus78

Wybacz, ale Americandroid jest dla mnie średnim ROMem - 1000 stron w temacie i wciąż ludzie zgłaszają nowe błędy - coś jest nie tak. Kernel przeciętny (tutung/hastarin/pongster to inna liga...), ciągle jakieś błędy - w obecnym, z 7 czerwca okropne battery drainy są zgłaszane - rzędu 70-80 mA.

SODy występują na ostatnich 3 buildach - warrenb się nie wypowiada o nich, cope's też nie - a rady innych użytkowników typu "wyjmij baterię" "zrestartuj parę razy" . To jest ROM update'owany co tydzień od 4 miesięcy ... ?

Portadroid jest niecałe 2 tygodnie, obsługuje już "stabilnie" 3 buildy noSense + MIUI + trwają prace nad Sense. Teoretycznie to obsługuje bardzo dużo (bo te na kernelu tytunga , pongstera i kogoś jeszcze), ale mówię o tych, które zostały sprawdzone.
Hyperdroid CM7 działał u mnie lepiej niż ACA.. Wgrałem Oxygena tylko dlatego, że CMy nie są w moim typie, wole niezaśmiecone duperelami czyste ROMy ala Nexus.

P.S. Ocena ACA 4.72 - wydaje się bardzo dobra, ale ... jak się przyjrzysz - to jedna z gorszych. Szczególnie, że zobacz ile ten ROM już jest robiony..  darkstonowy superRAM 4.9, DL Desire 4.9, Nexus HD2 4.94, Rafdroid 4.94, CoreDroid 4.94. Myślę, że komentarza nie potrzeba.

Osobiście ACA to dla mnie największe rozczarowanie - ludzie chwalą go i chwalą, próbowałem go instalować 4 razy - pierwszy raz w kwietniu, ostatni pod koniec maja - i zawsze było "w sumie ok", ale ani razu świetnie. Portadroid dużo lepiej rokuje, w ACA nic już się nie zmieni - od 5 miesięcy próbują go dopracować, jedno naprawią, drugie przestaje działać.. Próbowałem wgrywać kilkanaście fixów, straciłem 4 dni młodości ;) - i nic, dalej bugi.

Edit: I tak przykładowo Twój post z 30 maja w temacie o AmeriCanDroid o głośności głośnika - u mnie działa głośno i jest 16 stopni regulacji. Mam ustawione na ~85%, bo na "pełnym" to trzeba telefon trochę od ucha odsunąć. Da się? Da.

I nie porównujmy ACA z czołowymi Androidami NAND lub ROMami z Desire. Przyznaję, że jeszcze 2 tygodnie temu ACA było najlepszym Pierniczkiem na HD2 - ale głównie z powodu posuchy na SD, ale nie dlatego, że to dobry build. Gdyby był dobry, to na 500 stronie ludzie by już tylko pisali "perfect ROM!", a nie na 1000 zgłaszali battery drainy.

Dużo editów było, bo zdecydowałem się wykasować kontrowersyjne fragmenty - nie chcę tutaj wywołać burzy i zbędnego offtopicu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 01:10:44 wysłana przez misiuk2 »
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline titus78

• 665
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 09, 2011, 13:13:00 »
widzę, że zgłębiłeś temat, to były tylko moje trzy grosze, nie twierdzę, że build ten jest ach och, bo faktycznie mogłoby być lepiej tutaj całkowicie zgodzę się z Twoim zdaniem, co do SOD to rzeczywiście są od kilku wersji wstecz
z chęcią przetestuję jakąś wersję na SD którą mi polecisz
a co do głośności to chodziło mi o głośnik zewnętrzny ten tylni (ale to na marginesie)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 21:29:23 wysłana przez titus78 »

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2011, 13:36:43 »
Głośniczek tylni to jest słaby ogólnie w HD2 :> Mój starszy telefon Nokii miał lepszy i głośniejszy głośnik.. na Androidzie być może jest jeszcze cichszy niż na WM, nie porównywałem akurat tego.

Jeśli chodzi o Portadroida to polecam jeden z trzech polecanych w pierwszym poście na XDA. Sensów nie polecam ja na razie, bo są w fazie beta.
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline titus78

• 665
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 09, 2011, 21:37:31 »
powiem szczerze, że z opisu na xda to wygląda to ciekawe, dobrze by było tylko, jeżeli Ci się chce to napisz ogólną instrukcję "how to" przetłumaczoną na polski dla wszystkich, którzy by chcieli przetestować,
ja w weekend jak starczy czasu to przetestuję portadroid

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 11, 2011, 02:10:06 »
Instrukcja instalacji na przykładzie Oxygena (tłumaczenie z XDA):

1. Ściągamy Portadroida z XDA , a następnie ROM HD2 NAND lub Desire (nie HD/S/Z, tylko i wyłącznie zwykłe Desire).

2. Rozpakowujemy Portadroida, powstanie nam katalog Android wraz z zawartością.

3. Rozpakowujemy wybrany przez nas ROM (u mnie Oxygen). Z rozpakowanego ROMu interesują nas tylko foldery META-INF i system.

4. Kopiujemy te dwa foldery i wklejamy do folderu /Android/root  !, który powstał nam z rozpakowanego Portadroida. Jeśli wklejamy w dobre miejsce to Windows zapyta nas o scalanie folderów -> bo w tej lokalizacji znajdują się już puste foldery META-INF i system
Powinno to wyglądać tak: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=14144102&postcount=89

Foldery META-INF i system wklejamy do widocznego w linku powyżej folderu Android/root.

5. Teraz edytujemy startup.txt . Zmieniamy gps_zone=pl (domyślnie jest Singapur) oraz :
a) jeśli wybraliśmy ROM Desire "ported_rom=desire"
b) jeśli wybraliśmy ROM HD2 NAND "ported_rom=nand"
6. Odpalamy Androida.

Pierwszy boot maksymalnie 6-7 minut. ROM nie uruchomi się za pierwszym razem - wtedy tworzony jest tylko data.img i ext2 - nastąpi restart urządzenia, tak ma być! ROM załaduje się dopiero przy second boocie.

Jeśli się nie załaduje - pomyliliście się przy kopiowaniu. Lub też coś pokombinowaliście w startup.txt. Lub nie sformatowaliście SD przed wgraniem ROMu.

Zaleca się również, by używać zawsze świeżego data.img.

Tłumaczone z xda-developers, oryginalny autor boonbing

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2011, 02:12:16 wysłana przez misiuk2 »
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 11, 2011, 20:51:12 »
W ten sposób można robić też romy SD które ładują się do ramu?
Czy ktoś kto zrobił sobie ramową wersje jakiegoś andka 2.3.x mógby wrzucić rar z nim na jakiegoś rapida by leń taki jak ja mógł go sobie ściągnąć i wrzucić na karte?

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 12, 2011, 13:44:14 »
Proszę Cię bardzo, spakowałem 7-Zipem, bo lepiej kompresuje niż .rar i .zip, a mam dość słabe łącze  :)

To jest Oxygen 2.3.4, ROM z Desire, wszystko poustawiane, 256MB data.img (możesz przestawić na 512 jeśli chcesz).

Pamiętaj, że tak jak pisałem - ROM uruchomi się dopiero za drugim razem, za pierwszym nastąpi restart telefonu.

http://www.multiupload.com/VDTRQ9YN5Z
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2011, 13:48:22 wysłana przez misiuk2 »
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 12, 2011, 18:46:48 »
Dzięki już ściągnąłem!
A mogę jako data.img użyć pliku z poprzedniego androida na sd?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 12, 2011, 18:56:42 »
Możesz, ale nie ma gwarancji że będzie Ci chodzić, ogólnie to data.img z romu Sense do romu z Sense, z CM7 do CM7 itd, ale i tak nigdy nie ma pewności że ruszu, jeżeli to różne dystrybucje.

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 12, 2011, 20:03:57 »
Z FAQ xda (problemy pierwszego boota):

Are you trying to use the same data.img file? It is highly recommended to start with a new/fresh Portadroid installation package when upgrading or changing ROM.

Czyli wysoce rekomendowane jest rozpoczęcie ze świeżym. Najczęściej problemy wynikają właśnie ze starego data.img oraz zbytniego grzebania w startup.txt.

Ale oczywiście możesz spróbować ze starym, nie wykluczam, że będzie działać. Zdaj relacje co i jak.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2011, 20:07:44 wysłana przez misiuk2 »
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 14, 2011, 13:18:56 »
Coś ze starym się nie uruchamia. Pierwsze uruchomienie skończyło się zgodnie z planem resetem, ale drugie już od 5 minut wisi na napisie HTC.

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 14, 2011, 21:31:49 »
wyjmij baterry, i zobacz znowu, mnie udało się odpalić kolegi OXYGENA dopiero po ponownym wrzuceniu andka na kartę

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 15, 2011, 16:48:51 »
Ciekawy projekt ten Portadroid - mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie w przyszłości...

Na razie przetestowałem:
- Oxygen 2.x.x by Adamg and Team (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=971904)
- NexusHD2 version 2.6+ by tytung (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=905060)

niby wszystko działa ale:
- po używaniu przez kilka godzin - zaczyna się zawieszać - co dla mnie na dzień dzisiejszy dyskwalifikuje używanie tych romów
- nawigacja (Aura) zawiesiła mi się kilka razy tak, że musiałem skorzystać z czerwonego przycisku pod pokrywą baterii
- przeglądarka internetowa działa wyraźnie wolniej  niż np na MCCM HD 4.5, czy evo Carbon Remix 0.6
- gry również chodzą wolniej - podobnie jak duże pliki pdf
- brak Wifi Router - i nie znalazłem w markecie do dogrania

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 15, 2011, 18:25:42 »
Zainteresowała mnie Twoja wypowiedź, bo żadna z 5 wad u mnie nie występuje.  :P Za to strasznie zabugowany był u mnie Carbon Remix zachwalany przez wszystkich - taki jest urok Androida w LEO, że każdemu działa inaczej  :mrgreen:

Używam już tydzień ponad i nie mam żadnych zwiech ani nic - prawdopodobny winowajca to Aura właśnie. Innym winowajcą może być to, że źle zamykasz aplikacje - albo "zamknij", albo przytrzymać strzałkę i wtedy killujesz.

ROM daje 270 MB wolnego RAMu - czyli naprawdę dużo - o wiele więcej (przynajmniej u mnie) niż Evo albo HD 4.5 (testuję dużo ROMów :)).

Angry Birdsy chodzą idealnie płynnie, Asphalt najnowszy też. Nie zauważyłem różnic płynności. Mówisz o różnicy w grach czy w Quadrancie?

WiFi teether - napisane było, że ROM nie jest zrootowany.. Żeby był Router WiFi musi być root, więc wydawało mi się oczywiste, że WiFi teethera nie ma i nie może być.
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 15, 2011, 18:44:35 »
z Carbon Remix zrezygnowałem na rzecz MCCM HD 4.5 - który poza faktem, że nie działa na nim żaden znany mi licznik przesłanych danych jest ROM'em najlepszym z tych które miałem okazje widzieć na swoim urządzeniu.

Prawdopodobnie problem leży właśnie w zamykaniu aplikacji - nie zawsze o tym pamiętam - gdyż na MCCM nie trzeba się o to martwić.
Gra którą testowałem i nie działała płynnie to "GT Racing Motor Academy"

Szkoda, że po dziś dzień nie ma ROM'u idealnego...(przynajmniej takiego nie znalazłem na SD) w każdym co innego działa i co innego nie działa :(.

Reasumując -u mnie ani "Oxygen 2.x.x by Adamg and Team" ani "NexusHD2 version 2.6+ by tytung" nie działa tak płynnie jak MCCM HD 4.5. - ale czekam na dalszy rozwój sytuacji...

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 15, 2011, 19:59:17 »
Niestety, mała ilość komentarzy na XDA i stosunkowo niska popularność tego ROMu źle wróży jego przyszłości.
Ludzie przyzwyczaili się do "rozpakuj -> kopiuj -> wklej" i mało ludzi chociażby próbuje. Inni próbują ze starym data.img, co powoduje liczne problemy i w ten sposób się zniechęcają.

A narzędzie jest naprawdę innowacyjne i - co potwierdza, że Darkstone się wypowiedział w temacie Portadroida:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=14682094&postcount=325

:mrgreen:
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline MiNos

• **
  • 208
  • Samsun Galaxy S4
  • Sprzęt: Samsun Galaxy S4
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 23, 2011, 16:18:12 »
działa komuś powiadomienie diodą LED w przypadku otrzymania sms w portadroid + rom oxygen?
Samsung Galaxy S4 + HTC HD2 [NexusHD2-ICS] + Sony Xperia J

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 23, 2011, 16:32:10 »
Spróbuj aplikacji LED me know

*

Offline MiNos

• **
  • 208
  • Samsun Galaxy S4
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 24, 2011, 11:45:51 »
a jeszcze jedno pytanie czy tryb USB działa wam? U mnie pojawia się ikona ale po kliknięciu w nią nie widzę nic.

aktualizacja:

widzę dysk w pc ale klikając w niego nic się nie otwiera :/
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2011, 12:03:48 wysłana przez MiNos »

*

Offline MiNos

• **
  • 208
  • Samsun Galaxy S4
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 26, 2011, 08:10:25 »
Znalazłem aplikację o nazwie Dual Mount SD - rozwiązała problem z USB :)

*

Offline MiNos

• **
  • 208
  • Samsun Galaxy S4
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 21, 2011, 09:43:45 »
Czy u was w romie OXYGEN tez pojawia sie problem z instalacja aplikacji? część z nich ma zablokowaną opcję instalacji w markecie.