Na początek - na dzień dobry i dla tych, którzy nie chcą czytać moich podniet - link:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1094372Sprawa przedstawia się następująco, że nie jest to ROM Androida. Jest to "paczka", która umożliwia coś w stylu automatycznego konwertowania Androidów NAND i (uwaga!) również Desire

Oczywiscie obsługuje tylko niektóre kernele - wszystko jest w opisie na xda.
Non-sense jest dość nieźle zrobione - posiadam Oxygena 2.13 z Desire , jest to Andek 2.3.4 - jego responsywność i szybkość działania jest lepsza niż darkstonowego SuperRAMa Froyo, co mnie naprawdę zaszokowało.
Podczas instalacji radzę dobrze się wczytać w pierwszego posta i ewentualnie w FAQ, jest to kluczowa sprawa, bo nie mamy tutaj typowego dla sd schematu "wypakuj -> kopiuj -> wklej", tylko jeszcze parę małych kroczków (zajmują 2 minuty właściwie, ale trzeba się skupić i czytać ze zrozumieniem, bo jak źle zrobimy to nie zadziała).
Opis instalacji znajduje się w linku wyżej, pierwszy post. Zwróćcie uwagę szczególnie na to, jak ma wyglądać przygotowany poprawnie folder Android, bo w tym najczęściej ludzie się mylą - źle kopiują foldery.
Pozdrawiam
Edit: wciąż testuję ROM. Data.img 256 jest domyślnie, nie zauważyłem w startupie. 3G - WiFi działa bezproblemowo. Android nie jest zrootowany - tak mi się przynajmniej wydaje , bo Titanium Backup Root coś krzyczy, w wątku na xda też o tym pisali.
Bardzo, bardzo szybki. Market działa z pełną prędkością, a ja zawsze miałem z tym problemy w innych buildach

Zużycie w standby - u mnie 9mA, telefon "budzi się" w ułamek sekundy, żadne SODy ani lagi przy wybudzaniu nie występują.
Angry Birdsy śmigają. Aparat robi ładne zdjęcia, żadnych przebarwień nie widzę. Nagrywania w 720p oczywiście nie ma, ale to standard.
Zasięg lepszy niż na Windowsie - mam maksymalny zasięg HSDPA i faktycznie - idzie szybciej niż na 3Mbit WiFi..
Ok, kończę się bawić i zaczynam instalację "przydatnych" aplikacji. Jeśli coś się posypie albo cuś, to napiszę.
Zachęcam innych do testowania i wypowiadania się w wątku na xda - może większe zainteresowanie zmobilizuje twórców.
Edit2:
Tutaj gotowy
Oxygen 2.3.4 (Desire), uruchamiany w RAMie, 256 data.img w startupie ustawiony (można zmienić, resztę sugeruję zostawić), gotowy do wrzucenia na SD:
http://www.multiupload.com/VDTRQ9YN5Z