[25.May.11] sbryan12144's GB ViVo v2.0 [MDJ's ViVo v3.0.8][Raf's 1r9]

• 50 Odpowiedzi
  • 10639 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
Pierwsza realna konkurencja dla Imilki

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1075621

Koleś robi rom bazujący na tej samej bazie co Imilka - port Vivo od MDJ. Używa także tej samej metody ram i generalnie jest to w pewnym sensie "kopia". Piszę w pewnym sensie ponieważ poswięca się wyłącznie jednemu buildowi i w związku z tym updaty są znacznie czesciej, build jest mocniej przetestowany, a dodatkowo autor zadbał o wiele dodatków jak różne wersje rosie.apk, różne wskaźniki baterii, czcionki domyślne, a nawet wersja z 5 ikonami w rzędzie dla listy programów (wzięta także od mdj).

Najnowsza wersja jest także pierwszym romem na HD2 (mi znanym) w którym poprawnie zaczął działac lockscreen z topowych telefonów z sense 3.0 (jest konfigurowalny). Co prawda od czasu uruchomienia trwa jego stabilizacja ok. 5 minut ale koniec końców działa i to stabilnie.

Bardzo polecam sprawdzić.

Uwaga!:
cwm z partycją 160mega.

2.0 -> co nowego:
05/25/2011-2.0
-Reworked almost everything (Thanks to Daekin)
-Cleaned up scripts (Thanks to Daekin)
-Removed EGL libs to fix maps and flash (Lost Lockscreen Icons)
-Updated base to MDJ's 3.0.8
-Removed some extra libs to fix battery problem
-Tweaked system to work faster
-Renamed project :)
-Reverted Weather back to stock (3.0 is useless as of now)
-Fixed Maps
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2011, 11:16:21 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Mile widziane są linki przy zakładaniu wątków o romach :ok: :

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1075621

Z tego co widzę trzeba ściągnąć wersję 1.2 i update do v1.3, w sumie całkiem fajne rozwiązanie, bo pobierasz tylko mały update a nie cały rom od nowa :ok:

*

Offline lulek

• 738
nie jest to generalną zasada.

Czasem są nowe romy, czasem tylko update do dogrania, a wcześniej było do wyboru i tak i tak. Potwierdzam opcja z update dla stałych użytkowników jest najwygodniejsza. I tak btw. wersja 1.2 wyszła wczoraj. Updaty są niemal CODZIENNIE.
sgs III

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
Z tego co czytam:

"What Doesn't Work:
- Camcorder
- Tethering
- Glitches (still in beta)
- Power menu (Works the first time, but not after / For a workaround, use the Quick Boot App.)

- Sense Weather 3.0 works, but closes itself when opened.
- Sense Lockscreen 3.0 is a little buggy when changed, but give it time, it'll work.
"
jak jest naprawdę?

Nie zależy mi na aparacie, ale zależny mi na:
- Power menu
- stabilności grafiki (glitches).
Nie wspominam o płynności, lagach etc bo to się już teraz raczej samo przez się rozumie..
Czyli: jak w rzeczywistości jest ten wypiek?
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline lulek

• 738
Z tego co czytam:

"What Doesn't Work:
- Camcorder
- Tethering
- Glitches (still in beta)
- Power menu (Works the first time, but not after / For a workaround, use the Quick Boot App.)

- Sense Weather 3.0 works, but closes itself when opened.
- Sense Lockscreen 3.0 is a little buggy when changed, but give it time, it'll work.
"
jak jest naprawdę?

Nie zależy mi na aparacie, ale zależny mi na:
- Power menu
- stabilności grafiki (glitches).
Nie wspominam o płynności, lagach etc bo to się już teraz raczej samo przez się rozumie..
Czyli: jak w rzeczywistości jest ten wypiek?

- Powermenu jest problemem w każdym sense pod gingerbread. Autor zaleca pobranie aplikacji z marketu, która działa. Jest to w jednym z pierwszych postó
- glitches - jest problemem sterownika od grafiki/kamery i wciąż trwają prace naprawcze. Zawsze zamaist aparatu mozesz mieć brak smieci - wielokrotnie wałkowane i w wątku autora też są zamienniki. Mi to nie przeszkadza akurat. W tym temacie już naniesiono kilka poprawek coby tych śmieci było odrobinę mniej.
- sense weather dotyczy starszych wersji - obecnie przywrócono wersję z sense 2.1, która działa stabilnie
sgs III

*

Offline pepe64

• 665
- Powermenu jest problemem w każdym sense pod gingerbread. Autor zaleca pobranie aplikacji z marketu, która działa. Jest to w jednym z pierwszych postó
- glitches - jest problemem sterownika od grafiki/kamery i wciąż trwają prace naprawcze. Zawsze zamaist aparatu mozesz mieć brak smieci - wielokrotnie wałkowane i w wątku autora też są zamienniki. Mi to nie przeszkadza akurat. W tym temacie już naniesiono kilka poprawek coby tych śmieci było odrobinę mniej.
- sense weather dotyczy starszych wersji - obecnie przywrócono wersję z sense 2.1, która działa stabilnie
@lulek:
- wiem, że to problem i wiem, że jest co najmniej kilkanaście mniej lub bardziej udanych aplikacji - robiących prawie to, co Advanced menu.. Chodziło mi raczej o odpowiedź, czy może poprawiono coś. OK, dostałem, mimo że nie wprost:) Bez zmian. OK, przyjmuję..
- wiem, że są patche albo-aparat-albo-grafika-ale-nie-naraz;) Nie byłem pewny, czy tu tez działają, bo przynajmniej u mnie (powtarzam - na moim private leon) na imilce 0.32 nie działały. OK, przyjmuję..
- co do pogody, cóż..Jakoś aż tam mnie nie boli, pewnie za miesiąc, dwa będziemy mieli wypiek wszystkomający;)

OK, pomyślę, czy mam ochotę na eksperyment, czy działający DHD2.0.
pzdr

*

Offline lulek

• 738
btw. pięknie działa nowa pogoda na lockscreenie. W ogóle ten nowy lockscreen jest boski ;-)

I gwarantuje ci że jak poprawią stery od kamery albo powermenu to będzie wielki hałas na XDA (i na pda mam nadzieję też).
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
I gwarantuje ci że jak poprawią stery od kamery albo powermenu to będzie wielki hałas na XDA (i na pda mam nadzieję też).

Chyba że zwolni jak DHD :(

*

Offline lulek

• 738
sądzisz, że wtedy będzie cicho? Moim zdaniem jeszcze głośniej ;-)

sgs III

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
moja opinia na temat tego romu jest nie najlepsza a dlaczego już mówię:
muli - czasem nie ma slidera i trzeba klikać po guzikach
wybudza się długo - a czasem dopiero po którymś naciśnięciu powera
mało zostaje ramu po chwili używania i mówię tu o 60mb najczęściej
filmy HD chrupią - działają ale gubią klatki
i mnie się nie podoba czcionka - jest jakaś taka niezbyt czytelna

jedyny plus jaki znalazłem to slider z pogodą - co do reszty to rom który mam w stopce jest zdecydowanie sprawniejszy choć ma też kilka wad
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 23:33:13 wysłana przez robix1999 »

*

Offline pepe64

• 665
moja opinia na temat tego romu jest nie najlepsza a dlaczego już mówię:
muli - czasem nie ma slidera i trzeba klikać po guzikach
wybudza się długo - a czasem dopiero po którymś naciśnięciu powera
mało zostaje ramu po chwili używania i mówię tu o 60mb najczęściej
filmy HD chrupią - działają ale gubią klatki
i mnie się nie podoba czcionka - jest jakaś taka niezbyt czytelna

jedyny plus jaki znalazłem to slider z pogodą - co do reszty to rom który mam w stopce jest zdecydowanie sprawniejszy choć ma też kilka wad
No to zainstalowałem w piątek...
I tak:
- muli? szczerze - ani więcej, ani mniej niz imilka (mam na mysli Vivo czy generalnie wypieki z GB). Zreszta mój "faworytny" DHD 2.0 też narowił;)
- powiedzieć, że wybudza się długo to eufemizm:):) Do tej pory myślalem, że długo wstaje BlackBerry - nie:)! Średni czas pobódki to 7-10 minut aż w pełni wróci do życia..
- rzeczywiście, bierze ram, ale zmonitorowałem i lwia część idzie na zabawki. Tak że albo widoki, bajery, przezroczystości, mruczenie pogody albo 280 MB pamięci..:)
- filmów nie oglądam, od tego mam TV
- czcionka "standardowa" rzeczywiście jakaś taka..Ale można podmienić (autor daje oryginalną, stockową i tę z WM7).
Generalnie - zakochałem się w locku, ładności ekranów.
Dodałbym, że dźwięk jest trochę cichszy, za to bez porównania wyraźniejszy.
Generalnie - w skali od 1-10 daję zasłużone 6,5.
pzdr.

*

Offline xspojlerx

• 3788
Ogólnie rom jest ok, z tym że mi się nie chciał uruchomić Titanium Backup, tzn sam program się uruchamiał, ale jak wchodziłem w Operacje Zbiorcze to wywalało FC... Poza tym niektóre programy, wymagające większej ilości pamięci, po prostu się nie włączały, a szkoda, bo rom fajny i szybki, jak na razie wracam do MIUI. Wybudza się długo tylko po restarcie, po kilkunastu minutach już nie ma tego problemu, ani problemu ze znikającą obręczą Lock Screen'a.

*

Offline pepe64

• 665
Muszę zrewidować to 7-10 minut..;) Wstaje mi właśnie już..20-stą minutę...ehhhhh

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
pocieszę Was - [23 MAY][SENSE3.0]Dungphp Kingdom Sprint WWE 0.81.651.0-Real 3D V3.7[RAF 1.9OC] ma te same objawy - Sense 3.o wypaśne jest - zdaje się że bajerki z niego to są na sprzęt minimum 512mb a najlepiej 1gb ramu - oj sprzydałoby się adreno 205

a co do moich opinii to przecież nie jest tak że piszę o błędach bezpodstawnie - coś mi się chrzani to sprawdzam i piszę żeby ktoś inny nie denerwował się że innym działa a jemu nie

*

Offline xspojlerx

• 3788
a co do moich opinii to przecież nie jest tak że piszę o błędach bezpodstawnie - coś mi się chrzani to sprawdzam i piszę żeby ktoś inny nie denerwował się że innym działa a jemu nie
Twój status i wypowiedzi świadczą o tym że bardzo dobrze wiesz o czym piszesz, i nikt Ci nie zarzuca że piszesz o błędach bezpodstawnie :ok:

*

Offline pepe64

• 665
Twój status i wypowiedzi świadczą o tym że bardzo dobrze wiesz o czym piszesz, i nikt Ci nie zarzuca że piszesz o błędach bezpodstawnie :ok:
Dokładnie:) Nieprzewidywalne zachowanie androida (podobnie jak pieczonych WM6.5) świadczy o co najmniej o niestabilności dwóch elementów: sprzętu i software. Bo z jednej strony trudno odmówić umiejętności pisania kodu np. Microsoftowi czy facetom z Google. Nie wspominam tez o setkach (tysiącach) zapaleńców, często bezimiennych. Z drugiej zaś strony portowanie andka to tak, jakby zgrać z peceta wszystkie pliki i katalogi zainstalowanej np. windy (chociażby Win7) a potem, "mykając" na poziomie binariów próbować żeby chgodziło to np. na Amidze. OK, wiem że to lekka przesada, ale jeszcze nie tak dawno widziałem porty WM6.5 z nowym Sense na...HTC Diamond...proszę;)
Mi własnie wrócił do życia sbryant ViVo 1.3 po.....45 minutach od restartu...tia...no comments..;)

*

Offline lulek

• 738
Odp: [25.May.11] sbryan12144's GB ViVo v2.0 [MDJ's ViVo v3.0.8][Raf's 1r9]
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 25, 2011, 11:17:45 »
Sprawdził już ktoś nóweczkę?

Z zapowiedzi wynika, że popracował nad stabilnością i baterią czyli może być naprawdę dobrze.
sgs III

*

Offline Kobrzyk

• 11
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 25, 2011, 22:07:38 »
Testuję  od paru godzin i mogę porównać jedynie do podobnej hybrydy sense 2.1+3.0 od imilkas Vivo GB sense v0.3.2.Odczucia pozytywne nawet bardzo.Lockscreen 3.0 chodzi zadziwiająco płynie nawet z pogodą.Ogólnie jest szybszy niż wspomniany od imilkas.Jeden minus na początek to puste ikonki w locksreen.Przypuszczam że jest jakiś fix na to ale nie wiem jak się instaluje z poziomu CWM.Może ktoś miał podobny problem i już go rozwiązał?
Radio: HD2_Radio Leo 2.15.50.14
Rom: LeoRCMix S v.1.9
Karta: 8GB Sandisk class 2/ 8GB Kingston class 4
Operator: Play

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 25, 2011, 22:53:35 »
Testuję  od paru godzin i mogę porównać jedynie do podobnej hybrydy sense 2.1+3.0 od imilkas Vivo GB sense v0.3.2.Odczucia pozytywne nawet bardzo.Lockscreen 3.0 chodzi zadziwiająco płynie nawet z pogodą.Ogólnie jest szybszy niż wspomniany od imilkas.Jeden minus na początek to puste ikonki w locksreen.Przypuszczam że jest jakiś fix na to ale nie wiem jak się instaluje z poziomu CWM.Może ktoś miał podobny problem i już go rozwiązał?
Z tego co widzę fix'a na to nie ma, ja Ci proponuje abyś zrobił reinstall systemu, czasami coś się źle skopiuje i są takie byki.
Co do recenzji, dopiero kilkudniowe używanie ukazuje pełne oblicze romu, więc nie ma co się śpieszyć z opiniami ;)

*

Offline Kobrzyk

• 11
Dwa razy był stawiany i dalej ten sam bubel może ten romik tak ma? chyba że tylko ja mam taki problem. Na stronie:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1075621 jest coś takiego: GFX Fix (Adds Lockscreen Icons, But Breaks Maps) Może ten fix dotyczy mojego problemu? A tak wogóle dzięki za odzew :)

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 26, 2011, 08:12:27 »
Rzeczywiście, tam nie spojrzałem, rzuciłem okiem tylko na pierwszy post.
Tak, masz racje, ten fix dotyczy twojego problemu, z tym że tak jak pisze, naprawia ikonki, ale psuje mapy... Fix wgrywasz tak samo jak rom przez CWM, czyli przez opcję "Install ZIP from sdcard"

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 26, 2011, 08:35:22 »
Parę dni bawiłem się wersją 1.3 i nie miała tej dolegliwości. Lockscreen z pogodą i ikonami wyglądał zacnie i dobrze działał. Ikony znikały, gdy zamrażałem aplikację związaną z ikoną.
Największym utrapieniem był czas startu po resecie. Który, o dziwo..rósł z każdym restartem. Rekord - wróciłem do imilki DHD2;) - była..prawie godzina az podniósł się i okrzepł..;) Jak jest teraz?

*

Offline lulek

• 738
Odp: [25.May.11] sbryan12144\'s GB ViVo v2.0 [MDJ\'s ViVo v3.0.8][Raf\'s 1r9]
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 27, 2011, 12:10:43 »

W pierwszym poscie drukowanymi literami jest:

Albo widzisz ikonki i nie działają mapy (google, navigacja htc) albo działają mapy i nie widzisz ikonek. Jest programik on/off do instalacji przez cwm

Połączone: Maj 27, 2011, 12:12:09
Parę dni bawiłem się wersją 1.3 i nie miała tej dolegliwości. Lockscreen z pogodą i ikonami wyglądał zacnie i dobrze działał. Ikony znikały, gdy zamrażałem aplikację związaną z ikoną.
Największym utrapieniem był czas startu po resecie. Który, o dziwo..rósł z każdym restartem. Rekord - wróciłem do imilki DHD2;) - była..prawie godzina az podniósł się i okrzepł..;) Jak jest teraz?

Tak bo w wersji 1.3 nie działał panel nawigacyjny - czyli właśnie nie było tego fixa, który teraz naprawił nawigację kosztem tych ikonek.
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 27, 2011, 12:14:47 »
Tak bo w wersji 1.3 nie działał panel nawigacyjny - czyli właśnie nie było tego fixa, który teraz naprawił nawigację kosztem tych ikonek.
Dziwne to powiązanie ikonek z nawigacją  :P

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 27, 2011, 13:14:29 »
Hmm..dziwne, bo nie mogę znaleźć linka na stronie do wersji 2.0. Ale kombinując wyekstrahowałem adres: http://sbryan12144.sylvester20007.com/Builds/GB%20ViVo/2.0%20%28MDJ%203.0.8%29/EU/

Jakbym był ślepy (starość nie radość;) ) i adres jednak był - do usunięcia.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 27, 2011, 13:26:37 »
Dziwne to powiązanie ikonek z nawigacją  :P

A aparat foto z zasyfianiem grafiki w całym systemie nie?
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 27, 2011, 13:42:00 »
A aparat foto z zasyfianiem grafiki w całym systemie nie?
No już szybciej można znaleźć powiązanie między aparatem a grafiką, niż między nawigacją a ikonkami :wink:

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 28, 2011, 08:40:15 »
rom całkiem nieźle zrobiony ale ma jedną zasadniczą wadę - w 6 godzin w nocy zjechał baterię ze 100% do 10% - a to już dramat
dopóki coś nie zrobią z pamięciożernością to Sense 3.o i mutacje - nie będą stabilne i wolne od lagów

może poprawił coś w nowej wersji
[28.May.11][MAG/cLK] <<< BPSense ViVo v2.1 >>> [Sense 2.1+3.0][Raf's 1r9]
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2011, 08:41:56 wysłana przez robix1999 »

*

Offline Kobrzyk

• 11
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 28, 2011, 09:26:45 »
Niestety bateria schodzi szybko nawet bardzo szybko.Szkoda bo romik niczego sobie.Mam juz na pokładzie najnowszą wersję tego wypieku 2.1 także zobaczymy co w tej kwestii się zmieniło.

« Odpowiedź #29 dnia: Maj 28, 2011, 11:05:24 »
Dziwne...
Mi przez noc (23-6) mniej niż 10% schodzi a przy air planie ok 2%  :O
Przy normalnym użytkowaniu od pełnego naładowania do kolejnego w porywach 2 całe dni działa (48h)
I takie zużycie mam już od VIVO Imilki i przy tym romie 2.0 jest tak samo jak nie lepiej.
Może kwestia ułożenia się baterii na romie - pisali coś kiedyś żeby poczekać kilka dni aż się unormuje i nauczy.