dobra - zrobiłem już wszystko co wymyśliłem i dalej jestem w punkcie wyjścia:
- wgrywałem zalecone repartycjonowanie nand - jest w pakiecie
- czyszczę wipem CWR wszystko, cache i dalvik
- robiłem repartycjonowanie sd na pc - kilkukrotnie na różne pojemności i różne ext a nawet kolejności partycji pozmieniałem
- próbowałem odpalić skrypt w terminalu - no permission i denied to najwięcej było komunikatów - terminal miał uprawnienia SU
- wgrywałem ten skrypt z pc w trybie ładowanie, usb mode i htc sync - zawsze wywalało że coś nie tak albo szło dalej na końcu tekst że no umount sd busy - nawet zainstalowałem już najnowszą wersję tego skryptu - ona zmienia ext3 na ext2
- robiłem repartycjonowanie CWR na 1gb/2gb/4gb z swapem i bez
- sprawdzałem różne wersje CWR - a na 250mb - nawet przybyło pamięci wewnętrznej do 140mb
- dodatkowo zamieniłem kartę na 4gb patriota class4 - oczywiście dalej nie widzi dodatkowej pamięci -zmian brak
- sdformatter pracuje bez przerwy wytchnienia
w końcu wywaliłem wszystko stockiem - przeinstalowałem, zrepartycjonowałem sd na 1gb CWR i żadnych zmian na plus
partycja sd-ext3 funkcjonuje - bo program a2sd zainstalowany dodatkowo przerzuca automatycznie niektóre aplikacje do niej - tylko że ciągle wywala brak pamięci wewnętrznej jak jest więcej programów
titanium backup też widzi ext3 - są 3 paski z pamięciami
CWR - nie zawsze dobrze partycjonuje SD - przynajmniej dwukrotnie zrobił to nieprawidłowo uszkadzając kartę
widzę że na kilku innych romach jest podobnie - też nie dają więcej pamięci - co się dzieje

- może coś opuszczam w procedurze - brak mi pomysłów
no nic znalazłem inny - nie stwarzający mi problemów rom i img na sd - za to mający bajery