[12.12.2011] [BarrDroid 2.2.3][cLK][Incredible s,sense 2,app2ext,rafpigna 1.9 ]

• 1506 Odpowiedzi
  • 290659 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: [BarrDroid 1.0.4][HD2 ANDROID ROM][CWM&RAM][Desire HD][APP2EXT][Rafpigna 1.9 OC]
« Odpowiedź #150 dnia: Czerwiec 06, 2011, 10:24:36 »
no wiesz jak masz partycje 130 mb to user data masz 290 mb jak 150 to odejmujesz sobie te 20 mb czyli powinieneś mieć jakieś 270 mb na gry i programy. Wiadome ja mam zainstalowane prawie 130 aplikacji i gier i ponad 160 mb wolnego jeszcze mam xd bez app2sd bo zbędne jest.
to rozumiem - mój błąd
odniosłem wrażenie, że ten rom ładuje do NAND w miejsce userdata pliki systemowe a wygląda, że mniejszy niż dla innych romów DHD rozmiar partycji system (zwykle zajmowała ze 400 mb) oznacza, że cześć plików systemowych znajduje się na ext, a część nand używana zwykle na userdata jest spożytkowana w jakiś nietypowy sposób
jak rozumiem system w większej części jest na karcie, a userdata jest używane jako klasyczne userdata z romów nie-sense

to świetne rozwiązanie i oby wszystkie romy (jak widzę jest coraz więcej takich) wyewoluowały do postaci, w której wystarcza im 150 MB na system w nand, ponieważ to pozwoli zapomnieć o DAF i formatowaniu NAND przy zmianie romów
skoro 150 MB na system wystarcza nawet romom z DHD, to tym bardziej na wszystkim innym powinien wystarczyć
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 10:58:38 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: [BarrDroid 1.0.4][HD2 ANDROID ROM][CWM&RAM][Desire HD][APP2EXT][Rafpigna 1.9 OC]
« Odpowiedź #151 dnia: Czerwiec 06, 2011, 10:54:12 »
u mnie to samo co u mirekbb może napisze jak instalowałem bo może gdzieś coś namieszałem:
1. zrobiłem partycje fat32 i ex3 w programie Mini Tool Partition...... (partycja ex3 wielkość 1052MB - nie wiem czy tu nie jest za duża ale przez pośpiech tak wyszło)
2. zainstalowałem z recovery Daf.exe zmieniłem dane w flash.cfg na takie jak pisał autor
3. przystąpiłem do instalacji romu wszystko przebiegło oki restart urzadzenia i cały czas wisi na logo HTC gdzie jest ten błąd czy te kilka MB więcej w ex ma takie znaczenie.

Jak to można w miarę szybki sposób naprawić i uzdrowić.
A partycja ext jest primary?

Może problem leży w karcie u was obu?

« Odpowiedź #152 dnia: Czerwiec 06, 2011, 10:56:21 »
u mnie to samo co u mirekbb może napisze jak instalowałem bo może gdzieś coś namieszałem:
1. zrobiłem partycje fat32 i ex3 w programie Mini Tool Partition...... (partycja ex3 wielkość 1052MB - nie wiem czy tu nie jest za duża ale przez pośpiech tak wyszło)
2. zainstalowałem z recovery Daf.exe zmieniłem dane w flash.cfg na takie jak pisał autor
3. przystąpiłem do instalacji romu wszystko przebiegło oki restart urzadzenia i cały czas wisi na logo HTC gdzie jest ten błąd czy te kilka MB więcej w ex ma takie znaczenie.

Jak to można w miarę szybki sposób naprawić i uzdrowić.
A partycja ext jest primary?

Może problem leży w karcie u was obu?

Tak partycje obie sa primary hmm robie jeszcze raz wszystko od nowa moze się uda a możę coś z karta się dziej. Ale nie stwarzała jakiś problemów.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #153 dnia: Czerwiec 06, 2011, 10:59:34 »
i jeszcze zgłaszany przeze mnie problem z niegaszeniem ekranu
jest już ok - chyba titanium backup coś zamieszał, ale pozwolił też wybrnąć z problemu :-)

zamroziłem i odmroziłem dwie aplikacje chodzące w tle - klienta poczty K-9 i Greyhound FTP
po zamrożeniu ekran zaczął się ładnie wyłączać i jest tak nadal, mimo tego, że obie aplikacje odmroziłem
ekran jest wyłączany, a jego podświetlenie jest wygaszane prawidłowo
zatem zostaje mi tylko grzanie procka, ale to jeszcze będę badał - inne androidy tak się nie zachowywały

jedyne co zwraca moją uwagę, to przycinający się przegląd smsów (gdy jest ich wiele dla jednego kontaktu) w widgecie sense - zapewne z powodu przeładowania grafiką
ale wystarczy użyć innej aplikacji (np. GO SMS Pro) i będzie ok, pewnie taki urok sense
też tak macie ?

reasumując - to najlepszy rom dhd jaki do tej pory powstał
wielkie dzięki za Twoją pracę barrfind  :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 12:19:38 wysłana przez lemar123 »

« Odpowiedź #154 dnia: Czerwiec 06, 2011, 12:13:42 »
niestety coś tego romu nie mogę zainstalować, postanowiłem wziąść pierwszy lepszy z listy wybór padł na HyperDroid-CM7-v2.1.0-HeadyHoneybadger-MAGLDR-signed zainstalował sie bez problemu, wiec wychodzi na to że z karta jest wszystko oki. Czyli dalej dylemat co zrobić ?

*

Offline mirekbb

• **
  • 169
  • Orange postpaid
  • Sprzęt: Wizard, Tytn, HD2
« Odpowiedź #155 dnia: Czerwiec 06, 2011, 12:17:08 »
Co do karty to mam sandiska 4GB sdhc, wydaje się dobra, no ale może to to...

Partycje robie programem mini tool partition cośtam, ext3 i fat32 są primary w kolejności: ext3 1024MB, fat32 pozostała wielkość
Próbowałem też odwotnej kolejności: fat32 około 2,7GB a po niej ext3 1GB i też nie działa
W każdym przypadku wisi na czarnym ekranie z logo htc, przyciski reagują podświetleniem po naciśnięciu i tyle.

Czy plik do zrobienia partycji (który zrobiłem zgodnie z zaleceniami autora na 130MB)  mogę zrobić z dowolnego recovery?
Wziąłem jakiś 150MB, który miałem na dysku i przerobiłem, może tak być?

Proszę też o podpowiedź co do kolejności, może tu coś mieszam, robię tak:
1. przez DAF wgrywam recovery 130MB
2. Robię partycję (raz robiłem przez cwr, innym razem program mini tool parttion cośtam)
3. przez czytnik w lapku kopiuję zipa z romem na kartę
4. uruchamiam "ad recovery" i wgrywam rom z pliku zip z karty
5. reboot now
6. czarny ekran z logo htc przez 30minut
7. i tak bez końca  :-|

ponownie - help...
RADIO: 2.15.50.14
ROM: BarrDroid Barr2

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #156 dnia: Czerwiec 06, 2011, 12:23:26 »
Co do karty to mam sandiska 4GB sdhc, wydaje się dobra, no ale może to to...

Partycje robie programem mini tool partition cośtam, ext3 i fat32 są primary w kolejności: ext3 1024MB, fat32 pozostała wielkość
Próbowałem też odwotnej kolejności: fat32 około 2,7GB a po niej ext3 1GB i też nie działa
W każdym przypadku wisi na czarnym ekranie z logo htc, przyciski reagują podświetleniem po naciśnięciu i tyle.

Czy plik do zrobienia partycji (który zrobiłem zgodnie z zaleceniami autora na 130MB)  mogę zrobić z dowolnego recovery?
Wziąłem jakiś 150MB, który miałem na dysku i przerobiłem, może tak być?

Proszę też o podpowiedź co do kolejności, może tu coś mieszam, robię tak:
1. przez DAF wgrywam recovery 130MB
2. Robię partycję (raz robiłem przez cwr, innym razem program mini tool parttion cośtam)
3. przez czytnik w lapku kopiuję zipa z romem na kartę
4. uruchamiam "ad recovery" i wgrywam rom z pliku zip z karty
5. reboot now
6. czarny ekran z logo htc przez 30minut
7. i tak bez końca  :-|

ponownie - help...
kolejność OK, ale dla pewności weź plik cfg z pierwszego postu zamiast kombinować
nawet drobna różnica może mieć znaczenie

partycję rób przez CMR - ale uwaga stracisz wszystkie dane z karty (jest dzielona na partycje)
upewnij się, że Twój .zip jest ok, może masz po prostu uszkodzony plik z romem i to jedyna przyczyna

sprawdź kartę scandiskiem po wgraniu paczki z romem i odłącz w Windows przed wyjęciem z usb
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 12:25:28 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #157 dnia: Czerwiec 06, 2011, 12:31:19 »
A robisz przed instalacją full wipe?

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
« Odpowiedź #158 dnia: Czerwiec 06, 2011, 12:35:42 »
A robisz przed instalacją full wipe?
Dokładnie.
Przed chwila czytając że pogoda działa (NIE DZIAŁA na T-Mobile...) zainstalowałem 1.0.4.
Pierwsza instalacja jak w opisach. Czarny ekran i HTC. Powód (chyba): nie robiłem wipa. Instalacja poszła szybciorem i stanęło na HTC. Wyjąłem karte, ladnie sformatowalem, wipnąłem leona, załozyłem mu radyjko, potem było czyszczenie i chodzi. Instalacja trwa ok. 10 minut i musi zadziałac..
Tylko pogoda, ale cóż - rom jest rzeczywiscie szybki, może na razie pociągnę na jakimś innym widgecie..
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline mirekbb

• **
  • 169
  • Orange postpaid
« Odpowiedź #159 dnia: Czerwiec 06, 2011, 12:59:26 »
jeśli full wipe jest konieczne to może tu leżeć przyczyna bo nie mam pojęcia co to jest :E
w którym momencie mam to zrobić i jak? opis instalacji w pierwszym poście jest raczej dla zaawansowanych :wink:

Pzdr

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #160 dnia: Czerwiec 06, 2011, 13:04:51 »
Możesz tak jak pepe, czyli wrzucasz wszystko od początku zaczynając od WinMo Stock, przez radio, itd, lub w CWM robisz Wipe data, wipe cache i w advance> wipe dalvik cache, przed zainstalowaniem romu.

Przed chwila czytając że pogoda działa (NIE DZIAŁA na T-Mobile...)
Na Orange zatrybiło jako tako :P

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #161 dnia: Czerwiec 06, 2011, 13:10:52 »
Możesz tak jak pepe, czyli wrzucasz wszystko od początku zaczynając od WinMo Stock, przez radio, itd, lub w CWM robisz Wipe data, wipe cache i w advance> wipe dalvik cache, przed zainstalowaniem romu.

Przed chwila czytając że pogoda działa (NIE DZIAŁA na T-Mobile...)
Na Orange zatrybiło jako tako :P
Bez WM Stock;)
Mam wrażenie, że już w którymś wątku pisałem..nie przy imilce?
W SKRÓCIE:
1.format karty - założenie fat32 i ext3/4 (obie Primary_
2. przegranie na karte pliku z romem
3. task29
4. radio
5.magldr
6. CWM
7. Wipe - factory reset / wipe c ache / wipe Dalvik (opcja- wipe Battery Stats)
8. instal from SD card
i jedziemy i MUSI;)!

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwiec 06, 2011, 13:18:05 »
masakra  :mrgreen:
rozumiem, że jak ktoś ma kłopot to może zrobić cała taką procedurę, ale nie róbmy z tego obowiązkowej ścieżki dla każdej zmiany romu
oczywiście szanse na sukces wzrosną, ale przy okazji wzrosną szanse na cegłę

wipe nie zaszkodzi i nie jest potencjalnie niebezpieczny jak task29
jeśli dobrze pamiętam robiłem wipe przed wgraniem tego romu (ale nie używałem DAF od miesięcy) - zawsze zmieniając rom należy zrobić wipe

jeśli to nie oczywiste, to dodam sugestię o Wipe do FAQ - nie zaszkodzi

Edit: dodałem info o Wipe do FAQ NAND i wątku CMR
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 13:25:11 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #163 dnia: Czerwiec 06, 2011, 13:26:52 »
Bez WM Stock;)
3. task29
No właśnie mi chodziło o zastąpienie kroku z task29, stock WM, wiadomo dlaczego :P

masakra  :mrgreen:
rozumiem, że jak ktoś ma kłopot to może zrobić cała taką procedurę, ale nie róbmy z tego obowiązkowej ścieżki dla każdej zmiany romu

Wiadomo, ja też nie robię tego przed każdym romem, w sumie to zawsze tylko wipe, podałem tylko 2 możliwości zrobienia czystki :P

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwiec 06, 2011, 13:50:03 »
Pewnie że MASAKRA:)! ale to jest do zrobienia, gdy musisz postawić build na nowo.
Często-gęsto twórcy sugerują, aby ich twór został zainstalowany na świeżej instalce. Cóż..nie ja to wymysliłem...
SD jak to karta..lubi mieć narowy...
task29 / wipe wymyslono jeszcze przed androidem. WQ czasach WM6 na Diamonda wipe był jedynym znanym lekiem na różne dolegliwości
a co do reszty, instalka tych wszystkich maglołderów i cwr/cwm czy jak im tam...tez nie wiem, dlaczego w magldr nie ma WBUDOWANEGO recovery i wystarczyłoby np. podanie miejsca na recovery i ew. cache. Cóż..
Pisanie masakra niewątpliwie nie mija się z celem ale niejako sugeruje przesadę i że można łatwiej..pewnie można, na pewno mozna, tylko nie zawsze chce potem działać. To jest algorytm, który powoduje działanie w 99,9%.
Howgh:)!

« Odpowiedź #165 dnia: Czerwiec 06, 2011, 14:02:15 »
nie wiem czy to przez zmianę Recovery_150M_system_5M_cache[v3.0.2.5] czy po prostu LEOŚ już miał dość ale się udało.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwiec 06, 2011, 14:14:44 »
Pewnie że MASAKRA:)! ale to jest do zrobienia, gdy musisz postawić build na nowo.
Często-gęsto twórcy sugerują, aby ich twór został zainstalowany na świeżej instalce. Cóż..nie ja to wymysliłem...
SD jak to karta..lubi mieć narowy...
ja się zgadzam, że szanse wzrosną, ale chodzi mi o to, aby wskazać, że to procedura awaryjna do zastosowania tylko wtedy gdy wszystko inne zawiedzie
uważam, że to przesada dla każdej zmiany romu :-), ale jest OK jeśli będzie potraktowane jako ostateczne rozwiązanie

tylko o to mi chodzi  :ok:

*

Offline barrfind2

• 380
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwiec 06, 2011, 14:31:15 »
tak widget sms gdy jest ich wiele potrafi przyciąć ale to wina samego sense, miałem już każde sesne i na każdym to samo, widget mail nie muli ;) dzieje się tak bo widget za każdym razem prawie doczytuje sms również szuka ich pewnie na karcie sim.Ale nie przeszkadza to zbytnio.

panowie pogoda raz działa raz nie, wiemy już że to wina serwerów od htc ;) w plusie działa zawsze w orange często w t-mobile rzadko ale to wina htc nie romu, widać identyfikuje ten rom serwer htc inaczej i zalicza się do tej części romów które mają problemy z pogodą.Sprawa ma miejsce na całym świecie w różnych sieciach z tą pogodą :P
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 14:32:48 wysłana przez barrfind2 »

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwiec 06, 2011, 15:08:41 »
@barrfind2
Powiem tak: gdyby nie ta cholerna pogoda;) (T-Mobile rulez... :ohreally:) byłby to bez wątpienia najlepszy i najszybszy port DHD na HD2.
Chapeau bas :ok:

*

Offline mirekbb

• **
  • 169
  • Orange postpaid
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwiec 06, 2011, 15:22:00 »
mam zgrane recovery 130MB
zrobiłem wszystkie wipe w CWM
zrobiłem partycje 1024MB w CWM
skopiowałem przez czytnik w lapku plik zip z ROMem
przeskanowałem kartę (wyszło ok)
odłączyłem bezpiecznie kartę
uruchomiłem "ad recovery -> instal zip from sd card -> choose zpi from sdcard
Pojawia się : Witaj w ...., nie ruszaj, czekaj.... rozpakowywanie...kopiowanie...generowanie... wszystko gotowe... no i complete
wybieram reboot system now
czarny ekran z logo htc pojawił się o 15:19
czekam do 15:45, zobaczymy

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwiec 06, 2011, 15:29:05 »
jak nie pójdzie, to ja mam wytłumaczenie (jak ktoś jest tu dłużej, to wie jakie ...  :evil: )

jaki rom miałeś wcześniej ?
załącz tu swój flash.cfg

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwiec 06, 2011, 15:35:44 »
jak nie pójdzie, to ja mam wytłumaczenie (jak ktoś jest tu dłużej, to wie jakie ...  :evil: )
:E

Możesz też spróbować z inną kartą SD, jeżeli nie pójdzie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 15:37:27 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline mirekbb

• **
  • 169
  • Orange postpaid
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwiec 06, 2011, 15:37:34 »
chodzi Ci o plik flash.cfg w recovery 130MB, tak?
mam takie coś:
misc ya 1M
recovery rrecov|ro|nospr filesize recovery-raw.img
boot yboot|ro 5M
system ya 130M
cache ya 5M
userdata ya|asize|hr allsize

skopiowałem to z pierwszego postu.

może na tym etapie już coś knoce, może ktoś mi zamieścić linka do recovery, którego używa?

btw: nadal mam czarny ekran z htc

co do poprzedniego romu to ostanio (od dzisiaj rano) miałem NexusHD2-Gingerbread_V2.7_NAND_(Android-2.3.4)_update
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 15:41:26 wysłana przez mirekbb »

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwiec 06, 2011, 15:49:42 »
...a nie miałeś poprzednio WM6.5 ni nie masz zainstalowanego i uruchomionego ActiveSync?
Bo flash.cfg jest OK.
Tego typu objaw może być spowodowany złym wgraniem builda..
Powodów może być kilka: kiepski kabel, walnięty port usb, walnięta karta, program (właśnie AS!) chodzący w tle..
Generalnie instalacja (sprawdzone;) ) BarrDroida  trwa ok. 10minut. I wtedy, po ok 2 min. od restartu masz ten szary ekran z pięknymi ikonami etc. Jak instalka przebiega zbyt ekspresowo - Houston mamy problem...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 15:55:16 wysłana przez pepe64 »

*

Offline mirekbb

• **
  • 169
  • Orange postpaid
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwiec 06, 2011, 15:53:20 »
WinMo miałem jakieś 20 romów temu :)
wgrałem teraz wszystko tak samo tylko użyłem jakiegoś innego recovery 400MB
nie mam już innych pomysłów, skoro u prawie wszystkich to wina zapewne leży po mojej stronie, ale co robię źle to nie mam pojęcia, gdzieś, jakiś szczegół... :(

« Odpowiedź #175 dnia: Czerwiec 06, 2011, 15:55:31 »
Ja użyłem tego recovery http://www.multiupload.com/1JC969EQ5C nic nie zmieniałem tylko zainstalowałem daf.exe i potem postawiłem BarrDroida i śmiga.

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwiec 06, 2011, 15:56:41 »
Przejdź masakryczną;) procedurę, zresetuj kompa i spróbuj. Ale bez działającego softu w tle..

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwiec 06, 2011, 17:27:19 »
Jakby miał uszkodzonego zipa, to chyba by mu wywaliło że sumy kontrolne się nie zgadzają... Spróbuj wrzucić najnowszą wersję recovery, lub tą którą podał kolega guszczak

*

Offline mirekbb

• **
  • 169
  • Orange postpaid
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwiec 06, 2011, 17:39:03 »
 :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:
guszczak dzięki za pomocny link
musiałem mieć jakieś wadliwe recovery
na tym z linku ruszył rom stockowy i barr2

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w pomoc, teraz nie pozostaje mi nic innego jak testować i wyrazić swoją opinię o aktualizacji pogody, bo widzę, że to najczęściej poruszany temat  :grin:

Dobrego wieczoru i jeszcze raz dzięki

*

Offline czarek1212

• *
  • 77
  • Sprzęt: sgsIII
« Odpowiedź #179 dnia: Czerwiec 06, 2011, 18:03:59 »
a wiec tak rom ten mam od poczatku a dodam ze to nie lada wyczyn bo zawsze jak miałem androida to goscił u mnie  dzien lub dwa i zawsze cos było nie taak:( zawiechy albo inne problemy a jak mam ten rom to zero zawiech wszystko prawie ok tylko nie działaja mmsy w sieci orange da sie cos z tym zrobic??