AM4 EU - koniec licencji na AM3.9 ??

• 26 Odpowiedzi
  • 7913 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
AM4 EU - koniec licencji na AM3.9 ??
« dnia: Czerwiec 18, 2007, 23:52:59 »
Witam,
zainstalowałem AM4 EU na czystą, bardziej pojemną kartę. No i chciałem zainstalowac i potem zarejestrować AM3.9. I tutaj (przykra) niespodzianka - nie da się, bo nie mam już licencji na tę wersję. A AM4 jak nawiguje - sami wiecie.

Ale - moim skromnym zdaniem - dopłacając do upgrade na 4.0 EU nie powinienem tracić możliwości zarejestrowania i używania poprzedniej wersji. Przecież - jako zarejestrowany użytkownik, który kupił 3.9 i przez kilka lat płacił subskrypcję - nie mogę tracić licencji.

Każdy znany mi program można zaktualizować do nowszej wersji, jak wyjdzie, ale to nie znaczy, że tracę prawo / licencję na używanie starego. Mam tez MS Office - wersja 2003, za jaką tam niewielką kwotę kupiłem licencję na office 2007 - mogę używać obu wersji i nie tracę do tego prawa.

Coś mi się wydaje, że tak nie można, tym bardziej, że nie było żadnej informacji na ten temat, pracownik infolinii nawet o tym nie wspomniał, jak udało mi się dodzwonić.
To nie jest żaden prezent, że kupuje wersje EU taniej niz cena pełnego programu - to jest cena dla użytkowników, którzy już zapłacili za program i teraz maja prawo kupic nowszą wersję.
Co o tym sądzicie?

pozdrawiam.
Lukasz

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
Odp: AM4 EU - koniec licencji na AM3.9 ??
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2007, 00:04:45 »
W pełni Cię popieram - tylko co z tego.
Dobrze, że o tym napisałeś, trzeba teraz v.3.9.7 traktować jak relikwię.

*

Offline macluke

• **
  • 180
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2007, 00:09:06 »
Cytat: bartek_63
W pełni Cię popieram - tylko co z tego.

chodzi mi o to, że:
- zostałem wprowadzony w błąd, bo zastanowiłbym sie kilka razy przed formatem karty.
- nigdzie nie było takiej uwagi/ostrzeżenia
- takie działanie jest IMHO niezgodne z prawem

L

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 19, 2007, 00:09:52 »
Nie da się tylko hełmu na lewą stronę wywrócić :-)

Robiłeś rejestrację z automatu zapewne. A spróbuj wpisać z palca kody rejestracyjne map. Chyba że nie zapisałeś ich sobie z poprzednich rejestracji...

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 19, 2007, 00:57:12 »
Dlatego opłaca się robić backup kart przed formatowaniem ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline Joniec

• **
  • 113
  • Sprzęt: Axim x51v 128MB, LD-3W x 2, SE X1, Galaxy S II
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2007, 13:58:36 »
Mam tez MS Office - wersja 2003, za jaką tam niewielką kwotę kupiłem licencję na office 2007 - mogę używać obu wersji i nie tracę do tego prawa.

Jeśłi Office 2007 kupiłeś jako upgrade do Office 2003 to tak, ale pod warunkiem, że w danej chwili tylko jedną z nich i to na tej samej maszynie.
Zapytaj support AM o ich wykłądnię.
TTN7, AM6.10

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:07:26 »
uwazam ze kolega macluke ma troche racji nawet patrzac przez pryzmat "wspanialego" wyznaczania tras przez AM4 czasami nie da rady sie z tym bublem jezdzic noo chyba ze mamy czlog

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:16:31 »
Ja 3.9.7 nie używałem od lutego a teraz nawet nie mam juz zainstalowanej...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:29:55 »
ja podobnie, od dawna działam na AM4 i od wersji tzw stabilnej chyba tylko raz mnie w pole wywiozła, a kilometrów już sporo zrobiłem i to nie tylko po Polsce.

A zadzwonić do supportu można swoją drogą czemu kod nie działa.
Jeśli zrobili to z premedytacją to niech dopiszą stosowny paragraf na stronie w dziale download i po sprawie
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:35:41 »
Mnie zdziwiło jedno: Jako zasłużony betatester dostałem Upgrade licencji do AM Europe ale stara licencja działa do ściągnięcia 3.9.7 ... tylko czemu nie działa na ściąganie AM Polska?
Przecież w AM Europe zawiera sie Polska .....  ???
ISTQB Certified Tester

*

Offline macluke

• **
  • 180
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:43:19 »
Cytat: Joniec
Jeśłi Office 2007 kupiłeś jako upgrade do Office 2003 to tak, ale pod warunkiem, że w danej chwili tylko jedną z nich i to na tej samej maszynie.
Zapytaj support AM o ich wykłądnię.

Oto wykładnia AM:

"Zmieniajac typ licencji na Europe nalezy traktowac to jako
zupelnie nowy produkt(zakupiony nowy inny produkt),
tym samym decydujac sie na taka zamiane, jest juz
niemozliwe dokonanie rejestracji mapy samej Polski,
a w tym wersji poprzednich."

Skoro wiec ZAKUPIŁEM wg tej wykładni nowy produkt, to co - stary produkt mam wyrzucić? Przecież 3.9 tez kupiłem.
Niższa cena upgrade to jest cena dla zarejestrowanych uzytkownikow - tak dziala kazdy upgrade kazdego softu.
Dlatego o tym pisze - zdaniem prawnikow, z ktorymi sie konsultowalem - dzialanie AM nie jest zgodne z prawem.

L
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2007, 15:22:21 wysłana przez macluke »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:44:35 »
Mnie zdziwiło jedno: Jako zasłużony betatester dostałem Upgrade licencji do AM Europe ale stara licencja działa do ściągnięcia 3.9.7 ... tylko czemu nie działa na ściąganie AM Polska?

No nie do końca się zawiera! Zobacz jak działa wyznaczanie tras w AM4 a jak działa w 3.9.7 to zrozumiesz czemu tak jest  ;D

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 19, 2007, 14:49:55 »

No nie do końca się zawiera! Zobacz jak działa wyznaczanie tras w AM4 a jak działa w 3.9.7 to zrozumiesz czemu tak jest  ;D
"Co ma piernik do wiatraka" - AM 4.0 Plska jest kontynuacją 3.9.x... skoro więc mogę instalować 3.9.x to czemu nie mogę 4.0  Polska zwaszcza, że instalując tylko mapę polski w AM Europe mam dokładnie to co AM 4.0 Polska!!!
Co do wyznaczania tras to nie mam żadnych zastrzeżeń i nie widze różnicy z trasami z 3.9.x poza tym, że nie chce mi wyznaczyć trasy z Warszawy do Paryża...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Joniec

• **
  • 113
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:15:21 »
Skoro wiec ZAKUPIŁEM wg tej wykładni nowy produkt, to co - stary produkt mam wyrzucić? Przecież 3.9 tez kupiłem.
Niższa cena upgrade to jest cena dla zarejestrowanych uzytkownikow - tak dziala kazdy upgrade kazdego softu.

Przy takiej wykładni nieszczęśliwie dla siebie użyli słowa 'Upgrade'. Inaczej nie można by się przyczepić. Zakup "nowego produktu" po specjalnej cenie dla dotychczasowych użytkowników, z zablokowaniem możliwości użytkowania poprzedniej wersji zdarzał się i innym.
TTN7, AM6.10

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:32:06 »
"Co ma piernik do wiatraka" - AM 4.0 Plska jest kontynuacją 3.9.x... skoro więc mogę instalować 3.9.x to czemu nie mogę 4.0  Polska zwaszcza, że instalując tylko mapę polski w AM Europe mam dokładnie to co AM 4.0 Polska!!!

A uśmieszku na końcu nie zauważyłeś  ;)

*

Offline traky

• 20
  • Sprzęt: TyTN II
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 19, 2007, 23:33:06 »
no to ja miałem farta przez przypadek ;D Zmieniłem sprzęcik i poprosiłem o odblokowanie licejcji na 3,9 zainstalowałem a pózniej wykupiłem subskrypcje bo mi wygasła i takim sposobem mam 3,9 i 4,0 na nowym palmie.Tak jakoś samo wyszło i okazuje się że nie żle wyszedłem na tym he he
A swoją drogą skoro AM jest przywiązana do sprzętu to bez problemu powinno się dać używać obu wersji.
A jak wygląda przenoszenie na karcie na inne urządzenie bo nie miałem okazji jeszcze sprawdzić,bo jest niby taka opcja przy rejestracji aby przywiązać do karty rejestracje ???

*

Offline yacoo

• 18
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 20, 2007, 21:25:25 »
Faktycznie sprawdziłem przed chwilą nie da się zarejestrować map przy użyciu kodu 3.9.x a kupiłem przedłużenie subskrypcji Polska XL czyli 3.9.x . Uważam, że jest to jawne zmuszenie do przesiadki na 4 co jest niedopuszczalne. Jutro będę dzwonił do AM w tej sprawie. Kupiłem sybskrypcjęna XL to chcę mieć możliwość używania XL a nie EU (lub EU opcjonalnie). Dobrze, że zrobiłem backup map.

*

Offline fraMek70

• 33
  • Sprzęt: Palmax, Ameo
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 20, 2007, 23:18:39 »
Faktycznie sprawdziłem przed chwilą nie da się zarejestrować map przy użyciu kodu 3.9.x a kupiłem przedłużenie subskrypcji Polska XL czyli 3.9.x . Uważam, że jest to jawne zmuszenie do przesiadki na 4 co jest niedopuszczalne. Jutro będę dzwonił do AM w tej sprawie. Kupiłem sybskrypcjęna XL to chcę mieć możliwość używania XL a nie EU (lub EU opcjonalnie). Dobrze, że zrobiłem backup map.

Przed chwilą ,bez problemów zarejestrowałem ponownie AM 3.9. Wspomnę, że dwukrotnie rejestrowałem AM 4.0
Oj, lubią niektórzy użytkownicy siać zamęt na forum i narzekać!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2007, 23:20:15 wysłana przez fraMek70 »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 21, 2007, 00:01:31 »

Przed chwilą ,bez problemów zarejestrowałem ponownie AM 3.9. Wspomnę, że dwukrotnie rejestrowałem AM 4.0
Oj, lubią niektórzy użytkownicy siać zamęt na forum i narzekać!
Ja już robiłem HR  z 5 razy za każdym razem instalując am3 i am4 i zero problemów z rejestracją .może jest tu jakieś nieporozumienie związane z tym że am4 z Polską i am4 z Europą obie  nazywają sie Automapa 4 EU
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Joniec

• **
  • 113
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 21, 2007, 00:36:17 »
Witam,
zainstalowałem AM4 EU na czystą, bardziej pojemną kartę. No i chciałem zainstalowac i potem zarejestrować AM3.9. I tutaj (przykra) niespodzianka - nie da się, bo nie mam już licencji na tę wersję. A AM4 jak nawiguje - sami wiecie.

Dopiero teraz zwróciłem na to uwagę. AM 3.x obejmowała tylko Polskę, podobnie jak AM 4.x PL po dokonanym bezpłatnie upgradzie. Ty natomiast zrobiłeś upgrade do wersji AM 4.x EU, która obejmuje Europę. O ile w pierwszym przypadku nie ma problemu z instalacją i aktywacją obu wersji (3.9 i 4.0.1), to w drugim nie jest to możliwe bo AM 4.x EU nie ma swojego odpowiednika w 3.9.x.
N.B. gdzieś widziałem ostrzeżenie, że przejście z 4.x PL na 4.x EU generuje nowy kod i blokuje stary, bo EU zawiera w sobie PL.
TTN7, AM6.10

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 21, 2007, 00:55:00 »
podczas rejestracji AM 3.9 generowany był plik tekstowy z adnotacją że są to kody przydatne do odblokowania map bez dostępu do internetu .Jeśli ktoś sobie go gdzieś przezornie zapisał (tak jak ja 8) ) to może uruchomić 3.9
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline klano

• 5
  • Sprzęt: asus a636n
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 21, 2007, 20:32:12 »
a mozna to wyciagnąc te kody z palmtopa ?? ja mam na palmiku am 3.9 i 4.0  a chce kupic upgarde do europy i tez chciałbym zeby miec 3.9

pozdrawiam klano

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 21, 2007, 20:51:34 »
Te kody się zapisywały gdzieś w komputerze automatycznie, nie pamiętam jak się ten plik nazywał, było z pół roku temu na forum.Może znajdziesz.
Pozdrawiam
Andrzej

*

Offline Joniec

• **
  • 113
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 21, 2007, 21:06:12 »
Plik ma nazwę "Automapa yyyy-mm-dd hh.mm.ss.txt i zapisywał się na "blaszaku" z automatu w Moje Dokumenty.

*wstaw datę i godzinę instalacji
TTN7, AM6.10

*

Offline macluke

• **
  • 180
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 24, 2007, 09:48:04 »
Cytat: macluke

Ale - moim skromnym zdaniem - dopłacając do upgrade na 4.0 EU nie powinienem tracić możliwości zarejestrowania i używania poprzedniej wersji. Przecież - jako zarejestrowany użytkownik, który kupił 3.9 i przez kilka lat płacił subskrypcję - nie mogę tracić licencji.

Chciałem donieść, że po wymianie maili z AM została udostępniona możliwość rejestracji AM3 dla posiadaczy licencji AM4 EU, co jeszcze niedawno było niemożliwe.
Troche to trwało ale miło, że zostało dostarczone.

L

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 24, 2007, 13:36:17 »
O! To super!
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 24, 2007, 18:12:48 »
Cytat: macluke

Chciałem donieść, że po wymianie maili z AM została udostępniona możliwość rejestracji AM3 dla posiadaczy licencji AM4 EU, co jeszcze niedawno było niemożliwe.
Troche to trwało ale miło, że zostało dostarczone.

L

Majac licencje 8 znakowa (upgradeowana do EU) aktualnie juz mozna pobierac/instalowac/rejestrowac wszystkie wersje, problem sie zaczyna jesli ma sie nowy klucz licencyjny (10 znakow) wtedy zostaje nam tylko Polska oraz Europa w wersji 4.

Aha w przypadku rejestracji na karte nieda sie zarejestrowac wersji 3.X no chyba ze sie zachowalo pliki z recznych. Trza walic do supportu o odblokowanie licencji.

Wystarczy troche pobawic sie licencja i jakiez to rzeczy sie odkrywa :D