AM4 a AM3 XL

• 124 Odpowiedzi
  • 31874 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RAMA

• *
  • 91
Odp: AM4 a AM3 XL
« Odpowiedź #90 dnia: Maj 16, 2007, 18:22:19 »
Że też macie zdrowie... w tym wątku wychodzi najgorsze nasze Polskie pieniactwo.....

Nie wiem czy masz duże doświadczenie życiowe bo o wiek nie zapytam ale czy widzisz jakąś różnicę między zakupem samochodu z Allegro za kilkanaście zł, zakupem programu na wyprzedaży za 1/2 czy 1/3 jego wartości oraz sprzedaż akcji wiodącej do tej pory firmy na rynku telekomunikacyjnym...
Żadna różnica. Interesy w Polsce niektórzy ludzie wciąż robią tak samo.
Obowiązuje zasada z gry w szachy. "Dotknąłeś figury - graj"

*

Dżeju

« Odpowiedź #91 dnia: Maj 16, 2007, 18:26:02 »
ale i mi rekompensata, r0tfl, ta ich cena za XL to jakas z kosmosu wzieta 426pln
na allegro czy obojetnie gdzie mozna za 375pln kupic.

Na fakturę lub paragon fiskalny ? Coś nie chce mi się wierzyć, chyba że ktoś leci na samym obrocie  ;D ;D ;D

*

tramp

« Odpowiedź #92 dnia: Maj 16, 2007, 18:29:20 »
no nie bardzo RAMA, Lutek ma rację

AM głupio określiła zasady upgrade'u a raczej pojawiła się bardzo korzystna możliwość z kombinacją 50K. Polacy do kombinowania i załatwiania przyzwyczajeni więc wszyscy się rzucili :)) Owszem wyszukanie okazji w dobrej cenie to nie jest zła cecha a raczej dobra
No ale nie liczenie się z tym, że jakiś sklep się ewidentnie przejechał nawet bez złej woli bo jego system pozwala na składanie zamówień bez połączenia systemu zamówień z systemem magazynowym to już raczej po prostu zrządzenie losu i traf, odpuście chłopaki bo szkoda gadać

za kilka dni któremuś z Was się kliknie przypadkowo kup teraz  :) na Allegro na mesia za małe sto baniek i dopiero będziecie patrzyć jak sprzedający w Sądzie was wyroluje
mnie się zdażyło kupić telefon przypadkowo bo akurat wolno chodził Internet i wku@#$#@ny klikałem po ekranie jak oszalały :))))
inna sprawa, że się po ludzku dogadaliśmy i przelałem mu za koszty licytacji + na piwo ale jakby chciał to bym musiał ten przedrożony telefon kupić :))
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 18:31:37 wysłana przez tramp »

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #93 dnia: Maj 16, 2007, 19:11:30 »
Z tłumaczeniem sklepu że system zamówień nie uwzględnia stanów magazynowych przy wyprzedaży to absolutnie się nie zgodzę. To najbardziej naiwne tłumaczenie jakie słyszałem.
Dystrybucja automapy nowej pozwala na to żeby sprzedawać więcej niż sie ma na magazynie. Producent dośle brakujące. Wyprzedaż jednak dotyczy konkretnej ilości towaru na magazynie.
Zakładając moją naiwność i nieznajomość rzeczy to cały tydzień na ustalenie czy się dany produkt ma czy nie to jednak stanowczo za długo. Szybkie zakupy przez internet, dobre sobie....

System pozwala na zamówienie max 99 szt produktu. Jeżeli chcesz to możemy zamówić coś i przy odbiorze powiedzieć kurierowi żeby zabrał to sobie z powrotem bowiem nie ustaliliśmy w momencie zakupu dokładnej zawartości naszej kieszeni.... To będzie fair?

Pozwolili Ci nie kupować telefonu? OK. A co zaoferowano w zamian brakującej licencji? Inną licencję ze zniżką, której cena i tak jest droższa od rynkowej....

Na koniec cytat z regulaminu sklepu odpowiedni do dyskusji:

"Potwierdzanie zamówienia

Przyjęcie każdego zamówienia jest potwierdzane automatycznie generowanym mailem, wysyłanym na adres e-mail, podanym przez Ciebie podczas rejestracji. W przypadku konieczności wyjaśnienia lub uzupełnienia podanych w zamówieniu informacji, Asystent Promise Sklep on - line skontaktuje się z Tobą telefonicznie lub wysyłając e-mail w ciągu jednego dnia roboczego od momentu złożenia zamówienia.
Czas realizacji zamówienia

Ogólne informacje o dostępności produktów w ofercie Promise Sklep on - line odnajdziesz przy nazwach produktów. Zostały one podzielone na 3 grupy:

* Dostępne natychmiast - dostawa do Klienta do 2 dni roboczych od otrzymania wszystkich niezbędnych dokumentów.
    * Dostępne w ciągu 3 - 4 dni roboczych - dostawa do Klienta do 4 dni roboczych od otrzymania wszystkich niezbędnych dokumentów.
    * Informacja telefoniczna - dotyczy produktów na zamówienie sprowadzanych na specjalne zamówienie Klienta.

Zamówienia realizujemy w dni robocze (od poniedziałku do piątku) w godzinach od 9.00 do 17.00.
Zamówienia złożone w dni wolne od pracy i święta realizowane są w następujących po nich dniach roboczych.

Termin realizacji dla każdego zamówienia oznaczonego jako „Informacja telefoniczna o terminie dostawy produktu” potwierdza Asystent Promise Sklep on - line telefonicznie lub wysyłając e-mail. "
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 19:13:55 wysłana przez RAMA »

*

tramp

« Odpowiedź #94 dnia: Maj 16, 2007, 19:18:03 »
zrobiłeś się zapalczywy a ten regulamin nie ma znaczenia

taka wpadka każdemu może się zdarzyć a kwota upustu jest ich dowolną sprawą i moga zaproponować upust w ramach przeprosin tylko 5zł :)))

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #95 dnia: Maj 16, 2007, 19:28:05 »
W momencie rejestracji zgodziłem się na ten regulamin. Jak więc nie może mieć znaczenia?

Brak konsekwencji w działaniu wynika z ich pozornej anonimowości. Zakupy w sklepie face to face sam się zgodzisz wyglądają zupełnie inaczej. Działam w handlu już dość długo i nie daje mi spokoju że taka niekonsekwencja w działaniu dotycząca niecałych 140 zł i ich "straty" kiedy się dowiedzieli o wszystkim w wysokości 100-150 zł jest tak łatwo przenoszona na towary wielokrotnie droższe.
Ta skala powoduje całkiem inne reakcje. Tu jest OK...
A dla mnie niestety nie  :-\

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
  • Sprzęt: MDAIII WM6
« Odpowiedź #96 dnia: Maj 16, 2007, 20:17:52 »
To ja mam lepszy przypadek.
Właśnie dostałem mapę i okazało się, że licencja jest otwarta !!!!!!
Oczywiście nie mogę zarejestrować mapy (komunikat "Nieprawidłowy numer licencji").
Niestety jest za późno aby dzwonić do supportu Automapy i do tego wspaniałego sklepu - aż mnie palce świerzbią.

No i wyjaśniło się.
Rano zadzwoniłem do AM i okazało się, że licencja ma już ze 2 lata i do tego jest nieaktualna (nie było wykupionej subskrypcji). Wysłałem do AM skany dokumentów i wieczorem dostałem maila - z dystrybutorem wyjaśniono sprawę, podobno dostałem jakiś zwrot od klienta, licencje mam odblokowaną i wyzerowaną.

Duży plus dla AM - od początku zostałem potraktowany jak klient z problemem (a nie potencjalny złodziej jak niestety często się jeszcze zdarza), zostałem obsłużony kompleksowo (bez zwlekania i odsyłania do dystrybutora) i do satysfakcjonującego mnie końca  :)

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #97 dnia: Maj 17, 2007, 08:23:32 »
Zawsze masz taki roszczeniowy stosunek do świata...?

A Ty zawsze masz taki filozoficzny? Zamiast napisać jakis konkret, przedstawić inne nieznane nam fakty tej śmiesznej sprzedaży, przedstawiasz inną stronę polskiego internauty. Nabijasz sobie posty i wtrącasz nic nie znaczące wypowiedzi.
Polecam www.filozofia.pl Tam znajdziesz godnych siebie partnerow.

« Odpowiedź #98 dnia: Maj 17, 2007, 09:06:20 »
Wiesz sprawy by nie było jakby sklep sprawdzał faktyczną dostępność danego towaru na magazynie.  Druga sprawa to fakt, że na moment składania zamówienia fizycznie towaru już nie było, a mimo to klient musiał zadzwonić do sklepu i zapytać sie co jest grane, że towaru nie ma pomimo zapłaty.  Ja myśle, że zorientowali się co "popełnili" i ktoś podjął decyzję aby zatrzymać te licencje ewentualnie sprzedać je za jakiś czas drożej.

Krawiec

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #99 dnia: Maj 17, 2007, 10:09:53 »
Wiesz sprawy by nie było jakby sklep sprawdzał faktyczną dostępność danego towaru na magazynie.
Nie pierwszy i nie ostatni. Nie ma obowiązku podpinania bazy magazynowej pod automat zgłoszeniowy rejestrujący zamówienia. Zamówienie jak to zamówienie, może być zrealizowane lub nie. Fakt, że pobrali zapłatę, ale najwyżej zwrócą.
  Ja myśle, że zorientowali się co "popełnili" i ktoś podjął decyzję aby zatrzymać te licencje ewentualnie sprzedać je za jakiś czas drożej.
To już jest spiskowa teoria dziejów...

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #100 dnia: Maj 17, 2007, 10:19:24 »
Niestety Polska to kraj w ktorym musisz walczyc o swoje,a ty Piotrze chyba pozwalasz sobie ,,dokopac'' i jesze mowisz dziekuje?Dla mnie 425zl to duzo kasy i musze dlugo uczciwie na nie zapracowac

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #101 dnia: Maj 17, 2007, 10:29:44 »
Myślę, że juz czas zamknąć ten wątek.

Nie ma sensu dawać pretekstu do tworzenia pustych postów ludziom którzy tylko chcą być przeciw wszystkim innym.
Pozostaje życzyć im żeby zami nie założyli kiedyś podobnego tematu np. "Zamówiłem samochód, wpłaciłem 25% zaliczki, dealer powiedział że niestety nie ma na magazynie centralnym..." Pieniądze inne, problem ten sam :-)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #102 dnia: Maj 17, 2007, 10:31:47 »
Dla mnie 425zl to duzo kasy i musze dlugo uczciwie na nie zapracowac
I dlatego pracuj na nie uczciwie, a nie płacz, że nie udało Ci się przekręcić sklepu, bo ktoś tam nie zorientował się o rzeczywistej wartości rynkowej towaru.
EOT

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #103 dnia: Maj 17, 2007, 10:38:49 »
I dlatego pracuj na nie uczciwie, a nie płacz, że nie udało Ci się przekręcić sklepu, bo ktoś tam nie zorientował się o rzeczywistej wartości rynkowej towaru.
EOT

Kupic taniej to już przekręt? Chyba nie kojarzysz słowa "wyprzedaż", sprzedaż poniżej kosztów zakupu, itp
Uważasz że klient takiego sklepu to wykoszystujący sytuacje koleś? Jak ktoś nie potrafi czagos sprzedać to musi szukać takich przekrętasów żeby uratowali mu tyłek. Inaczej do dzisiaj może by nie wiedzieli o tym uaktualnieniu do 4.0 i spisali by to za jakiś czas na straty i wyrzucili do kosza.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2007, 10:41:15 wysłana przez RAMA »

*

tramp

« Odpowiedź #104 dnia: Maj 17, 2007, 10:53:04 »
męczysz człowieku jak wrzód na @#$#@

mogli elegancko załatwić sprawę i sprzedać teraz niedoszłym klientom AM4 po kosztach

nie zrobili tego bo nie mają klasy i są cieńkie Bolki

a Ty jesteś taki sam cieńki Bolek bo jak masz z tym problem to idź do Sądu a nie męcz już więcej

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #105 dnia: Maj 17, 2007, 11:04:20 »
Poziom dyskusji naprawdę osiągnął odpowiedni poziom zeby zakończyc ta dyskusję :-)
Postaram się też zrozumieć, że niektórym puszczają juz nerwy kiedy są zmuszeni do udzielania się w dyskusji która ich nie dotyczy.

*

tramp

« Odpowiedź #106 dnia: Maj 17, 2007, 11:09:47 »
a co tą dyskusją wskórasz poza biciem piany

męczysz

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #107 dnia: Maj 17, 2007, 11:35:37 »
I dlatego pracuj na nie uczciwie, a nie płacz, że nie udało Ci się przekręcić sklepu
Akubit, ta argumentacja jest zdecydowanie ponizej pasa, nikt tu nikogo nie 'przekręcał'.
Sklep na pewno nie stracił bo kupił towar jeszcze taniej,
(cena wyprzedażowa nie była ani o grosz niższa od wcześniejszej 'zwyczajnej')
to, że nie zorientowali się sami, że zalegajacy im towar nagle nabrał nowej wartości,
też nie ma nic wspólnego z uczciwością klienta.
A że te lamenty są trochę żałosne, oraz to, że sklep tu się nie popisał, to już inne sprawy ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #108 dnia: Maj 17, 2007, 12:01:11 »
punkt myslenia zalezy od punktu siedzenia,dlatego ja tez jestem za zamknieciem tego tematu,tym bardziej ze za to ze chcialem cos legalnie kupic na wyprzedazy zostalem nazwany cwaniakiem,to juz przesada

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #109 dnia: Maj 21, 2007, 00:01:46 »
a znacie ostania podobną historie z merlin.pl?

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4143914.html

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #110 dnia: Maj 21, 2007, 07:34:05 »
Dla mnie ten temat nie byłby całkiem stracony, gdyby ktoś na koniec podsumował stan aktualny. Czy warto kupić AM3 i aktualizować do AM4, czy szukać AM4 (czy nie ma tu jakichś haczyków). Jak to się będzie miało do dalszych aktualizacji (czy przypadkiem kupując AM4 nie mamy więcej aktualizacji, od kiedy liczy się czas?) Z jakich wersji można aktualizować bezpłatnie albo z małą dopłatą do AM4 itp. Jakie są teraz najlepsze ceny. Czy AM3 nie powinna kosztować taniej, bo jednak kupujemy produkt nieaktualny. Prawdopodobnie w wielu sklepach zalegają AM3, a widziałem na nie ceny nawet ponad 500 zł.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2007, 07:37:42 wysłana przez annras »

« Odpowiedź #111 dnia: Maj 21, 2007, 09:07:04 »
Dla mnie ten temat nie byłby całkiem stracony, gdyby ktoś na koniec podsumował stan aktualny. Czy warto kupić AM3 i aktualizować do AM4, czy szukać AM4 (czy nie ma tu jakichś haczyków). Jak to się będzie miało do dalszych aktualizacji (czy przypadkiem kupując AM4 nie mamy więcej aktualizacji, od kiedy liczy się czas?) Z jakich wersji można aktualizować bezpłatnie albo z małą dopłatą do AM4 itp. Jakie są teraz najlepsze ceny. Czy AM3 nie powinna kosztować taniej, bo jednak kupujemy produkt nieaktualny. Prawdopodobnie w wielu sklepach zalegają AM3, a widziałem na nie ceny nawet ponad 500 zł.

Pisałem wcześniej, że po kupnie AM3-50k wszystko jest OK, aktualizacje dostaje sie na rok, haczyków nie ma, dopłacać nie trzeba.

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #112 dnia: Maj 21, 2007, 17:31:02 »
Jednak jest sprawiedliwosc,dzis kupilem przypadkiem AM 50k w zwyklym sklepie za 157zl :)

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #113 dnia: Maj 21, 2007, 17:37:30 »
Potwierdzam wszystko jest OK też kupiłem 50k i mam 4.0 za free.
Qrcze niezłe jaja z tymi zamówieniami, ciekawe ile osób złożyło zamówienie przez te dwa dni...
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #114 dnia: Maj 22, 2007, 13:02:45 »
Jednak jest sprawiedliwosc,dzis kupilem przypadkiem AM 50k w zwyklym sklepie za 157zl :)

Co to znaczy zwykły sklep? Co my biedni mamy począć z Twoją informacją?

*

Offline Komodo

• 28
  • Sprzęt: QTEK S200
« Odpowiedź #115 dnia: Maj 28, 2007, 17:43:48 »
Wracając do tematu wątka ;)
Czy AutoMapa Europe 4.0 jest dobrym wyborem (jako mapa Europy)? Reklamują ją, że ma pokrycie Europy jak TomTom.
Czy ta wersja zawiera w sobie AutoMapa Polska XL 4.0, czy trzeba mieć osobną licencję?

(zamierzam tego używać na NavRoad NR430BT)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #116 dnia: Maj 28, 2007, 17:48:41 »
Czy ta wersja zawiera w sobie AutoMapa Polska XL 4.0, czy trzeba mieć osobną licencję?
AM Europa, zawiera mapę Polski.

Czy AutoMapa Europe 4.0 jest dobrym wyborem (jako mapa Europy)? Reklamują ją, że ma pokrycie Europy jak TomTom.

Mapy Europy pochodzą od Teleatlasa są więc takie same jak w TTN. Szwankuje za to wyznaczanie trasy. Jeden z Clubowiczów ma problem z wyznaczeniem trasy z Paryża do Warszawy, gdyż program zgłasza błąd.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #117 dnia: Maj 29, 2007, 00:29:30 »
Mapy Europy pochodzą od Teleatlasa są więc takie same jak w TTN. Szwankuje za to wyznaczanie trasy. Jeden z Clubowiczów ma problem z wyznaczeniem trasy z Paryża do Warszawy, gdyż program zgłasza błąd.

Jesteś pewien że są takie same? Bo z mojej oceny wynika że są pewne rozbieżności, tak jakby te mapy nie pochodziły z tego samego okresu.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #118 dnia: Maj 29, 2007, 15:28:36 »
z mojej oceny wynika że są pewne rozbieżności, tak jakby te mapy nie pochodziły z tego samego okresu.

Z innego okresu niż jakie mapy? Przecież do TTN jest "stado" map, z różnych okresów. Co oczywiste są one różne. Dlatego też mapa AM nie będzie identyczna jak "mapa w TTN", bo po prostu takiej czegoś takiego jak "mapa do TTN" nie ma. Trzeba byłoby sprawdzić wszystkie do tej pory wydane mapy. A mi trochę brak cierpliwości (ponadto nie mam najnowszych (wydanych z 1,5 miesiąca temu) map do TTN).

Co do zasady mapy z AM i TTN są to te same mapy i różnice mogą wynikać jedynie z "kwartałów" w których opracowane były przez Teleatlas dane źródłowe.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #119 dnia: Maj 31, 2007, 12:30:54 »
Postanowiłem nie być betatesterem jak większość użytkowników nowej AM4 tylko pozostaję póki co przy AM 3.9.7 + mapy "W".
Jak dla mnie liczy się jednak skuteczność nawigacji a 4-ka póki co jest pod tym kątem zdecydowanie gorsza od 3-ki z uwagi na walnięty algorytm wytyczania tras.
I w tym miejscu pojawia się problem;
W marcu przedłużyłem licencję aby mieć "updejty" nowych map i softu, które dotychczas były średnio co kwartał i był to spory plus Automapy.
W związku z pojawieniem sie wersji 4 ustały updejty dla wersji 3.9.7 co dla mnie oznacza zatrzymanie się rozwoju tego niezłego dotychczas programu.
Wniosek końcowy jest taki że jak dla mnie pojawienie się niedorobionej 4-ki oznacza krok wstecz tej firmy. I zupełnie niepotrzebnie opłacałem nową licencję bo 3-ka nie była aktualizowana od grudnia ub. roku i zapewne już nie będzie ???
Wg mnie AM powinna była wypuścić 4-kę z uwagi na "parcie na stolec" u wielu dotychczasowych użytkowników (pamietacie jeszcze te żale w stylu "kiedy będzie AM 4.0 ???") ale jako oficjalną wersję testową - do pobrania dla każdego jak to jest obecnie z jednoczesnym supportowaniem wersji 3.9 do czasu gdy 4-ka dorówna jakością poprzedniej wersji.
Ma ktoś podobne odczucia?