AM wygasa...

• 25 Odpowiedzi
  • 9660 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
AM wygasa...
« dnia: Sierpień 15, 2006, 22:53:25 »
moja licencja wygasa 30.08.2006...
jest sens przedluzac czy lepiej poczekac na AM 4.0 ?

co radzicie?
--
pozdrawiam :-)

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
AM wygasa...
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 15, 2006, 23:25:34 »
Trochę głupie pytanie. Niby my wróżki jesteśmy i wiemy co i kiedy AM wyda? Na przedłużenie masz chyba kwartał, więc myślę że nie ma się co śpieszyć.

AM wygasa...
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 16, 2006, 10:51:46 »
Podobny watek założyłem już kilka mi…miesięcy temu: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=34145&highlight=
W końcu kupiłem przedłużenie, i teraz żałuję. Już prawie po wakacjach a ja nie mam Europy, a parę razy już wyjeżdżałem. Jak bym wiedział że na te wakacje nie będzie to bym kupił coś innego.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
AM wygasa...
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 16, 2006, 12:03:33 »
Kurde dla mnie to troche dziwne... czemu oni tak długo to testują???? Przecież mapy mają gotowe na tacy od Tele Atlasa - nie musze przecież jeździć, indeksować, sprawdzać itp bo w TT czy iGO mapki te chodzą i mają się dobrze - niech mnie ktoś poprawi jeśli sie mylę.

Wychodzi na to że testują od 2-3 lat menu, tryb 3d, dźwięki i inne pierodły  :))

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
AM wygasa...
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 16, 2006, 12:15:06 »
Najwięcej nowych tras oddaje się w wakacje, więc wydawanie map ze świadomością że za moment będą nieaktualne też jest trochę bez sensu. A wydawanie co tydzień/dwa nowych map też jest mało realne.
Owszem ja tez bym się ucieszył kiedy dostałbym wreszcie nowy program i mapy.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
Re: AM wygasa...
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 16, 2006, 16:12:15 »
123456789
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2018, 12:28:02 wysłana przez AMi »

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 16, 2006, 19:26:23 »
Cytat: "AMi"
Co by nie mówić, to póki co, AM nie ma konkurencji poważnej na mapy Polski.

Twoim zdaniem.

*

Offline Bernd

• 29
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 16, 2006, 19:53:16 »

Co by nie mówić, to póki co, AM nie ma konkurencji poważnej na mapy Polski.
  :D

Chyba jeśli chodzi o obietnice wydania nowej wersji ;-)

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 16, 2006, 20:34:57 »
123456789
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2018, 12:26:14 wysłana przez AMi »

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 16, 2006, 20:49:59 »
Moim zdaniem.
{wyglądało jakbym w czyimś imieniu pisał?}

Zabrzmiało tak stanowczo, że można by pomyśleć, że to prawda objawiona, a nie Twoja prywatna, nie do końca słuszna opinia  ;)

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2006, 21:43:23 »
Cytat: "GPS maniak"
Moim zdaniem.
{wyglądało jakbym w czyimś imieniu pisał?}

Zabrzmiało tak stanowczo, że można by pomyśleć, że to prawda objawiona, a nie Twoja prywatna, nie do końca słuszna opinia  ;)

Moim zdaniem także AM nie ma konkurencji poważnej na mapy Polski.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 16, 2006, 22:14:25 »
Cytat: "Cat^"
Moim zdaniem ...

To wolny kraj i każdy może mieć swoje zdanie  ;)

*

Offline HP3715

• 393
AM wygasa...
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 16, 2006, 22:51:20 »
to co lepsze GPS maniaku?

gregu
--

*

Offline HP3715

• 393
AM wygasa...
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 16, 2006, 22:53:29 »
Cytat: "Reptil3"
Najwięcej nowych tras oddaje się w wakacje, więc wydawanie map ze świadomością że za moment będą nieaktualne też jest trochę bez sensu. A wydawanie co tydzień/dwa nowych map też jest mało realne.
Owszem ja tez bym się ucieszył kiedy dostałbym wreszcie nowy program i mapy.

mogli by chociaz wypuscic nowa 'polske' z nowym odcinkiem A2, bo sie pedzi po polach i lasach....
--

AM wygasa...
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 16, 2006, 23:42:33 »
Cytat: "HP3715"
to co lepsze GPS maniaku?

Zacznijmy od tego, że nie napisałem że jest coś lepszego. Zakwestionowałem tylko fakt, że AM nie ma poważnej konkurencji.  :proud:

Nie wiem, ale jeżeli ktoś pisze że dany soft jest obiektywnie najlepszy to powinien przede wszystkim znać dobrze produkty konkurencji. W przeciwnym wypadku przedstawia tylko swoją opinię i tylko na to zwróciłem uwagę.  :)

Jeżeli jednak chodzi o tę "konkurencję" to osobiście uważam, że nawet niektóre programy "na Europę" mogą konkurować z AM. Dlaczego ? Bo nie można softu porównywać ot tak "ogólnie". User softu nawigacyjnego musi sam sobie ustalić kilka kategorii, które są dla niego najważniejsze i w tych kategoriach porównać różne programy.

Podam tutaj skrajny przykład: Zależy Tobie na błyskawicznym działaniu i np. widoku 3D. Nie trudno będzie uznać że AM na dzień dzisiejszy w tej dziedzinie przegrywa choćby z iGO 2006. Zatem iGO-2006 jest lepszy. Prawda ? Wyciąganie tu argumentów, że iGO ma mniej szczegółową mapę dla kogoś komu na takiej super szczegółowej mapie aż tak bardzo nie zależy jest bez sensu. Zresztą jeżli chodzi o szczegółowość mapy to też jest pojęcie zbyt ogólne. Nie ma takiego pojęcia !!!
Bo i tu tu można (z grubsza) wydzielić takie kategorie:
- szczegółowość siatki drogowej mapy (drogi nieutwardzone)
- prawidłowość kategoryzacji dróg
- obszerność bazy adresowej mapy
- ilość POI mapy
- jakość restrykcji na mapie (zakazy skrętu)
I tu znów: dla jednego ważniejsze są leśne dukty, a dla innego jak najobszerniejsza baza pensjonatów i hoteli. I podobnie jak w opisanym wyżej przypadku bez trudu można by wskazać soft, który w tej czy innej dziedzinie będzie bardziej szczegółowy od AM.

W samych funkcjach programu też można ustalić sobie parę kategorii:
- obsługa własnych POI (np. ostrzeganie przed radarami)
- obsługa punktów VIA (ilość, czy jest opcja komiwojażera)
- blokowanie odcinków w celu kalkualcji trasy alternatywnej
- opcje kalkulacji trasy (czy tylko najszybsza najkrótsza,  czy też możliwość ustalenia własnych preferencji)
- jakość i zrozumiałość komunikatów głosowych
- szybkość rekalkulacji przy przejechaniu zjazdu/skrzyżowania
- stabilość programu
I tu znów dla jednych ważniejsze będą radary, dla innych jak najlepsza - zgodna z przyzwyczajeniami kalkulacja trasy czy też w rozsądnej ilości niezbyt szybkie i niezbyt spóźnione komunikaty. Zatem dla tego ten, a dla kogoś innego inny soft będzie najlepszy. Ponieważ dziś mamy już możliwość wyboru - tego najlepszego dla nas softu - spośród kilku, uważam że jest konkurencja. I to naprawdę niezła. Zresztą potwierdza to także sama  AM  :surprised:  robiąc szybkie propagandowe ruchy, że v_4.o+EU już, już za chwilę.  :D  Oni już wiedzą że jest konkurencja. Oni czują jej oddech na plecach. Userzy AM jakoś nie bardzo  ;)

Nie wiem. Oczywiście mogę się mylić, ale osobiście mam bardzo miłe wspomnienia z początków mojej zabawy z GPS-em. Wspomnienia dotyczące produktów Cartalla (nie chodzi o PDA Nawigatora !!) i powiem szczerze, że jakoś jestem wewnętrznie przekonany że robiony w kooperacji AutoPilot może poważnie zaszkodzić AM. Produkt na pewno nie gorszy pod względem mapowym (887 planów miast, 2469 planów miejscowości.) A na ile funkcjonalny to oczywiście będzie trzeba sprawdzić .....-

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
AM wygasa...
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 16, 2006, 23:49:52 »
mogli by chociaz wypuscic nowa 'polske' z nowym odcinkiem A2, bo sie pedzi po polach i lasach....

No właśnie, pokręciłem się ostatnio w okolicach nowego odcinka A2 i muszę stwierdzić że budowa autostrady spowodowała spore zmiany w układach dróg lokalnych - kilkadziesiąt z nich nie ma już takiego przebiegu jaki zawarty jest w mapach z wersji "s", kilka w ogóle już nie istnieje, natomiast powstało kilkanaście nowych dróg wybudowanych przy okazji budowy A2. O samej A2 i jej nowych węzłach komunikacyjnych już nie wspomnę. Ponieważ A2 biegnie zupełnie nową, dziewiczą trasą zmiany są naprawdę kolosalne.

AM wygasa...
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 26, 2006, 13:12:55 »
opcja 4x4 automapy to też niezły numer! trzeba jechać czołgiem bo wyznacza trasy jak przecinak nawet przez budynki

*

Offline kwieto

• 2785
AM wygasa...
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 26, 2006, 14:20:46 »
Cytat: "piotrekbb"
opcja 4x4 automapy to też niezły numer! trzeba jechać czołgiem bo wyznacza trasy jak przecinak nawet przez budynki

Bo to, jak niektorzy twierdza, jest bardzo przydajaca sie opcja do nawigacji w samolocie :"PP

A bedac w temacie (choc troche z boku) - zgadzam sie z GPS maniakiem. Ilosc nie zawsze oznacza jakosc, co mozna poznac chocby porownujac plany miast w AM i TT - TT ma (np. Warszawe) odwzorowana lepiej...
Poza tym tam gdzie potrzebne sa polne drogi i tak de facto trzeba korzystac z map rastrowych lub ich zwektoryzowanych wersji - bo nawet AM nie ma tak dokladnego pokrycia. Dodatkowo, przy nawigacji po takich polnych drogach, zaczynaja miec znaczenie informacje topo, a tych AM poki co nie serwuje... Wiec de facto w terenie jest bezuzyteczna.
Rozumiem tych, ktorzy musza miec wszystkie nazwy ulic i numery domow w Koziej Wolce. Ja poki co az takiej ilosci informacji nie potrzebuje - za to chcialbym zeby to co jest, bylo dokladne (czytaj: zgodne z rzeczywistoscia)
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

AM wygasa...
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 26, 2006, 15:12:58 »
mniejsza o kozia wolke, ale jak mnie igo w krakowie w ciagu 30 minut krecenia sie po centrum 5 razy wysylalo pod prad !!! to mi sie widoczku 3d odechcialo..

*

Offline kwieto

• 2785
AM wygasa...
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 26, 2006, 19:09:25 »
Cytat: "ares_krk"
mniejsza o kozia wolke, ale jak mnie igo w krakowie w ciagu 30 minut krecenia sie po centrum 5 razy wysylalo pod prad !!! to mi sie widoczku 3d odechcialo..

Akurat nie znam iGo, wiec sie nie wypowiadam. Kazdy soft ma pewne bledy (patrz: kategoria "bledy automapy" na www.mobilne.net), pytanie jak duze one sa i ile ich jest. Ja poki co jestem zadowolony z TomToma (po Krakowie tez z nim jezdzilem, choc raptem raz czy dwa razy), chocby dlatego ze pozbawiony jest "grubych" bledow z ktorymi mialem problemy w AM (traktowanie przeprawy promowej jak mostu, czy przejsc granicznych pieszych jako drogowe - choc to ostatnio pono sie komus zdarzylo rowniez z TomTomem)

BTW, jesli ktos jest przyzwyczajony do map "papierowych" (np. byl w mlodosci harcerzem albo cus takiego i czesto ich uzywal), to widok 3D bedzie tylko gmatwaniem obrazu - na plaskim widac wszystko o wiele lepiej i czytelniej.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 26, 2006, 21:25:46 »
moja licencja wygasa 30.08.2006...
jest sens przedluzac czy lepiej poczekac na AM 4.0 ?

co radzicie?

Jeśli się jeszcze zastanawiasz, to dobrze jest wiedzieć że wg. nowych zasad:

1. nie ma ograniczenia czasowego do wykupienia subskrypcji
2. jeśli nie wykupisz 30.08.2006 (z chwilą wygaśnięcia), a przykładowo w dniu 01.04.2007, to i tak nowa subskrypcja biegnie od 31.08.2006, a nie od dnia wykupienia (podobnie jest gdybys wykupił już dzisiaj). A zatem kupując później zyskujesz tylko to, że wydasz później pieniądze, niestety subskrypcja będzie ważna tylko do 30.08.2007.
3. Gdybyś wykupił później niż po roku od wygaśnięcia, to subskrypcja będzie ważna tylko przez miesiąc.

*

Offline HP3715

• 393
AM wygasa...
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 16, 2006, 23:44:08 »
no wiec nie kupilem jeszcze sybskrypcji...
bylem ciekaw czy sie zalapalem na mapy 'u' i zainstalowalem je, z marnym efektem.

co siekawe, nie moge wrocic do map 'n'.
niby sie rejestruja, ale am nie moze odczytac map z lokalizacji na karcie...
ki czort?
 probowalem z najnowszym exe i starszym, nic nie pomaga....

o co cho????
--

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
AM wygasa...
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 17, 2006, 09:12:49 »
co siekawe, nie moge wrocic do map 'n'.
niby sie rejestruja, ale am nie moze odczytac map z lokalizacji na karcie...
ki czort?
 probowalem z najnowszym exe i starszym, nic nie pomaga....

o co cho????

Mapy v3n działają z programem w wersji 3.8.1 lub 3.8.3, które możesz ponownie (ściągnąć i) zainstalować.

Pozdrawiam
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
AM wygasa...
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 17, 2006, 13:34:20 »
Miałeś mapy 'n' w PDA ??
Przecież to są mapy do TPC !  .... nie wiem na pewno ale u kumpla na Laptopie są właśnie 'v3n'
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline AMi

• 1763
AM wygasa...
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 17, 2006, 13:43:50 »
12^2
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2021, 21:57:36 wysłana przez AMi »

AM wygasa...
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 20, 2006, 22:38:10 »
Cytat: "piotrekbb"

to też zależy od tego do czego się te funkcje wykorzystuje
-przecież 4x4 nie jest stworzona do miasta a budynek jak trafi to go chyba można ominąć  :?:

po drugie tą funkcję można też wykożystać do pomiaru odległości w lini prostej ( np; zasięg działania CB )

ja często 4x4 używam ( oczywiście poza miastem -głównie łąki i lasy ) bo z racji posiadania dwóch terenówek to drogi na skróty po lasach i łąkach ,polach to nie problem . nawed woda do głębokości 1m ( jak kto lubi z auta akwarium robić i na mokrych siedzeniach do domu wracać  :))  )