to co lepsze GPS maniaku?
Zacznijmy od tego, że nie napisałem że jest coś lepszego. Zakwestionowałem tylko fakt, że AM nie ma poważnej konkurencji.
Nie wiem, ale jeżeli ktoś pisze że dany soft jest obiektywnie najlepszy to powinien przede wszystkim znać dobrze produkty konkurencji. W przeciwnym wypadku przedstawia tylko
swoją opinię i tylko na to zwróciłem uwagę.
Jeżeli jednak chodzi o tę "konkurencję" to osobiście uważam, że nawet niektóre programy "na Europę" mogą konkurować z AM. Dlaczego ? Bo nie można softu porównywać ot tak "ogólnie". User softu nawigacyjnego musi sam sobie ustalić kilka kategorii, które są dla niego najważniejsze i w tych kategoriach porównać różne programy.
Podam tutaj skrajny przykład: Zależy Tobie na błyskawicznym działaniu i np. widoku 3D. Nie trudno będzie uznać że AM na dzień dzisiejszy w tej dziedzinie przegrywa choćby z iGO 2006. Zatem iGO-2006 jest lepszy. Prawda ? Wyciąganie tu argumentów, że iGO ma mniej szczegółową mapę dla kogoś komu na takiej super szczegółowej mapie aż tak bardzo nie zależy jest bez sensu. Zresztą jeżli chodzi o szczegółowość mapy to też jest pojęcie zbyt ogólne. Nie ma takiego pojęcia !!!
Bo i tu tu można
(z grubsza) wydzielić takie kategorie:
- szczegółowość siatki drogowej mapy (drogi nieutwardzone)
- prawidłowość kategoryzacji dróg
- obszerność bazy adresowej mapy
- ilość POI mapy
- jakość restrykcji na mapie (zakazy skrętu)
I tu znów: dla jednego ważniejsze są leśne dukty, a dla innego jak najobszerniejsza baza pensjonatów i hoteli. I podobnie jak w opisanym wyżej przypadku bez trudu można by wskazać soft, który w tej czy innej dziedzinie będzie bardziej szczegółowy od AM.
W samych funkcjach programu też można ustalić sobie parę kategorii:
- obsługa własnych POI (np. ostrzeganie przed radarami)
- obsługa punktów VIA (ilość, czy jest opcja komiwojażera)
- blokowanie odcinków w celu kalkualcji trasy alternatywnej
- opcje kalkulacji trasy (czy tylko najszybsza najkrótsza, czy też możliwość ustalenia własnych preferencji)
- jakość i zrozumiałość komunikatów głosowych
- szybkość rekalkulacji przy przejechaniu zjazdu/skrzyżowania
- stabilość programu
I tu znów dla jednych ważniejsze będą radary, dla innych jak najlepsza - zgodna z przyzwyczajeniami kalkulacja trasy czy też w rozsądnej ilości niezbyt szybkie i niezbyt spóźnione komunikaty. Zatem dla tego ten, a dla kogoś innego inny soft będzie najlepszy. Ponieważ dziś mamy już możliwość wyboru - tego najlepszego dla nas softu - spośród kilku, uważam że jest konkurencja. I to naprawdę niezła. Zresztą potwierdza to także sama AM

robiąc szybkie propagandowe ruchy, że v_4.o+EU już, już za chwilę.

Oni już wiedzą że jest konkurencja. Oni czują jej oddech na plecach. Userzy AM jakoś nie bardzo
Nie wiem. Oczywiście mogę się mylić, ale osobiście mam bardzo miłe wspomnienia z początków mojej zabawy z GPS-em. Wspomnienia dotyczące produktów Cartalla
(nie chodzi o PDA Nawigatora !!) i powiem szczerze, że jakoś jestem wewnętrznie przekonany że robiony w kooperacji AutoPilot może poważnie zaszkodzić AM. Produkt na pewno nie gorszy pod względem mapowym (887 planów miast, 2469 planów miejscowości.) A na ile funkcjonalny to oczywiście będzie trzeba sprawdzić .....-