AM na dwóch pocketach

• 12 Odpowiedzi
  • 4920 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rogas

• **
  • 100
  • Sprzęt: Era g1 ; Mio p550m
AM na dwóch pocketach
« dnia: Wrzesień 02, 2007, 20:22:33 »
Witam.
Jestem tu po raz pierwszy. Mam parę pytań gdyż jestem zainteresowany kupnem Auto Mapy.  Niestety nie znam się na tym i nie wiem kilku rzeczy, dlatego z pomocą kieruję się do was. Czy mógłbym nabyć Auto Mapę na spółę z sąsiadem i korzystać z niej na dwóch palmtopach? Oraz załóżmy, że mam zainstalowaną Auto Mapę
na palmtopie, który popsuł się i oddaje go do serwisu. Otrzymuje nowy, taki sam model. Czy mogę do niego wgrać tą samą Auto Mapę, czy muszę kupić nową? Jeszcze jedno czy Auto Mapa jest rzeczywiście taka dobra i warta swoich pieniędzy?
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 08:11:27 wysłana przez rogas »

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: Nietypowe pytanie w sprawie AM
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2007, 20:40:03 »
Witam.
Jestem tu po raz pierwszy. Mam parę pytań gdyż jestem zainteresowany kupnem Auto Mapy.  Niestety nie znam się na tym i nie wiem kilku rzeczy, dlatego z pomocą kieruję się do was. Czy mógłbym nabyć Auto Mapę na spółę z sąsiadem i korzystać z niej na dwóch palmtopach?

Nie możesz - to niezgodne z licencją - jedna licencja=jedno urządzenie. Zresztą nie da się zarejestrować na dwa urządzenia równocześnie. Chociaż AM 4.x można zarejestrować na kartę SD i wtedy będziesz mógł jej używać na zmianę z sąsiadem - warunek musicie mieć takie same pockety.

Oraz załóżmy, że mam zainstalowaną Auto Mapę na palmtopie, który popsuł się i oddaje go do serwisu. Otrzymuje nowy, taki sam model. Czy mogę do niego wgrać tą samą Auto Mapę, czy muszę kupić nową?

Piszesz do supportu, opisujesz sytuację i z reguły odblokowują Ci możliwość ponownej rejestracji na nowym urządzeniu

Jeszcze jedno czy Auto Mapa jest rzeczywiście taka dobra i warta swoich pieniędzy?

Jeśli ma to być nawigacja koniecznie na PDA i głównie po Polsce to AutoMapa jest najlepsza, choć konkurencja (iGo, TomTom, AutoPilot .....) depczą jej po piętach.

BTW.

Było o tym z milion razy na forum, więc zanim zadasz następne pytanie poczytaj odrobinę  :-| - zwłaszcza, że zarejestrowałeś się o 19:43 a wątek utworzyłeś do 20:22 - nawet nie zdążyłeś się dobrze rozejrzeć po forum
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2007, 20:43:19 wysłana przez bazi22 »
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2007, 20:40:39 »
Tak, możesz używać nawet z całą drużyną piłkarską - warunek: nie jednocześnie, bo po przypisaniu do karty SD - kartę przekładasz do innego urządzenia (zgodnego sprzętowo z pierwszym) i używasz.
Jeśli po wymianie serwisowej otrzymasz nowy model (ewentualnie z wymienioną płytą itp.) to serwis odblokowuje licencję (o ile była przypisana do poprzedniego PDA, a nie do karty) i możesz zarejestrować na następnym. Żeby było jasne - AM będzie zarejestrowana tylko na to urządzenie, nawet jeśli odzyskasz jakimś cudem poprzedni PDA, to już nie zaktualizujesz map na niego. To tak dla wyjaśnienia, gdybyś chciał zarejestrować na jednym, zadzwonić, stwierdzić, że Ci wymienili PDA, po odblokowaniu licencji zarejestrować na drugi.
A na ostatnie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystkie będą subiektywne.  Zwłaszcza dla kilkuletniego użytkownika AM jak ja. Jednak jak dla mnie, AM póki co jest najlepszą nawigacją (mapy i program, choć z tym już różnie...) dostępną w naszym kraju. Gdybym miał wybierać pomiędzy np. Automapą a Autopilotem, to zdecydowanie Automapa (testowałem i jedno i drugie), pomimo znacznie niższej ceny tego drugiego. (Rozumiem, że chodzi Ci o nawigację na Polskę.)
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2007, 22:10:42 »
warunek musicie mieć takie same pockety.

jesteś tego pewny?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2007, 07:32:23 »
rogas
Regulamin czytałeś?? Twoje "nietypowe pytanie" nic nikomu nie mówi. Zmień tytuł, inaczej Twój wątek trafi do śmieci.

*

Offline rogas

• **
  • 100
  • Sprzęt: Era g1 ; Mio p550m
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2007, 08:15:38 »
(Rozumiem, że chodzi Ci o nawigację na Polskę.)

Dokładnie. Zapomniałem napisać. Pytam się, ponieważ sprzedawcy strasznie tą mapę zachwalają, ale ja im nie przywykłem wierzyć. Poza tym cena Auto Mapy trochę mnie przeraziła.

*

Offline poziomek

• 39
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 03, 2007, 10:56:08 »
warunek musicie mieć takie same pockety.

jesteś tego pewny?

Raczej tak, poszukaj w sieci informacji "hackerow" jak probowali łamać AM 4.x na Pocket PC. Na razie nei poszlo im :D a jeden z ludkow pisal ze instalator musi wyliczac sumy kontrolne z PocketPC + karta SD. W praktyce oznacza to ze skopiowanie nawet kart SD nie pozwoli na odpalenie aplikacji na takim samym Pocket PC a coo dopiero na innym.
Tak wiec reasumujac na dzien dzisiejszy 1karta SD 1Licencja i brak zrównoloeglenia :)

PS nie wgłębiałem się i nie dam sobie rąk uciąc ze to wszystko to sprawdzone na 100% informacje ale bądź świadom tego przed zakupem.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 03, 2007, 11:14:17 »
(Rozumiem, że chodzi Ci o nawigację na Polskę.)

Dokładnie. Zapomniałem napisać. Pytam się, ponieważ sprzedawcy strasznie tą mapę zachwalają, ale ja im nie przywykłem wierzyć. Poza tym cena Auto Mapy trochę mnie przeraziła.

Jest to cena za pierwszy rok później subskrypcja na następne 12 miesięcy to około 119 zł.

http://www.automapa.com.pl/?PEI=11249&lng=PL
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 11:16:03 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
Odp: AM na dwóch pocketach
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 03, 2007, 13:48:12 »
teoretycznie jest taka mozliwosc zainstalowac Am na pockecie nastepnie zadzwonic do suportu odblokowac licencje i zainstalowac na drugim (wtedy aktualizacje tylko na tym drugim) nie pisze o moralnym sensie tego rozwiazania to tylko teoretyczne rozmyslania!!!!!!

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:03:21 »
teoretycznie jest taka mozliwosc zainstalowac Am na pockecie nastepnie zadzwonic do suportu odblokowac licencje i zainstalowac na drugim (wtedy aktualizacje tylko na tym drugim) nie pisze o moralnym sensie tego rozwiazania to tylko teoretyczne rozmyslania!!!!!!
Logika rodem z CBA i PiS....
ISTQB Certified Tester

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:37:12 »
chyba raz na pol roku czy na rok przysluguje zresetowanie licencji bez podania przyczyny?
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 03, 2007, 15:37:12 »
NAPISALEM TEORETYCZNIE i uwazam to za NIEMORALNE, chcialem tylko pokazac ze jest taka mozliwosc choc nielegalna

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 03, 2007, 15:39:38 »
NAPISALEM TEORETYCZNIE i uwazam to za NIEMORALNE, chcialem tylko pokazac ze jest taka mozliwosc choc nielegalna
Wiem, zartowałem  :)
ISTQB Certified Tester