Zmiana ROMu w n311 z niemieckiego na angielski (lub polski jeśli jest)

• 9 Odpowiedzi
  • 1491 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
Mam okazję kupić n311 po dobrej cenie z romem po niemiecku - czy nie będzie problemu ze zmianą na angielski czy polski? Robiłem już podobne rzeczy w HTC Wizard więc wiem że będzie z tym trochę zabawy ale chcę się dowiedzieć czy jest w ogóle taka możliwość. Czy do n311 jest WM6 czy tylko WM5?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Zmiana ROMu w n311 z niemieckiego na angielski (lub polski jeśli jest)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 13, 2007, 15:02:22 »
Nakładaka Polska jest na serwerze Acera - ale czy ROM jest dostępny to nie wiem.
ftp://ftp.work.acer-euro.com/handheld/n300/driver/n300_c500_v3_polish.zip
potrzebna zgoda

*

Offline babcia

• *
  • 50
  • Sprzęt: Acer N321, T|C, TRGPro, Nokia E61, SE w810i, Nokia N95 8MB, HTC Touch Pro, 2 szuflady złomu do tego ;-)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 13, 2007, 15:03:52 »
Był. Jakby kto chciał to mam gdzieś na kompie zarówno ROM jak i spolszczenie.

Zdrówko

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 13, 2007, 15:20:08 »
Nakładaka Polska jest na serwerze Acera - ale czy ROM jest dostępny to nie wiem.
ftp://ftp.work.acer-euro.com/handheld/n300/driver/n300_c500_v3_polish.zip

Czy taka nakładka wystarczy czy lepiej (czyściej) było by zainstalować nowy, angielski ROM?
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 13, 2007, 15:35:14 »
Czy taka nakładka wystarczy czy lepiej (czyściej) było by zainstalować nowy, angielski ROM?

Nakładka jest na ROM angielski, raczej nie próbowałbym jej instalować bezpośrednio na niemiecki.

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2007, 15:43:05 »

Nakładka jest na ROM angielski, raczej nie próbowałbym jej instalować bezpośrednio na niemiecki.

A czy ROM angielski jest łatwo dostępny i prosty do zainstalowania? No i czy jest WM6?
Ciekawi mnie też czy w nowych wersjach ROMów nie zdarzają się już zwiechy itp. jak to miało miejsce gdy urządzenie dopiero się pojawiło w sprzedaży?
Jak jest ze stabilnością?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 13, 2007, 16:31:49 »
A czy ROM angielski jest łatwo dostępny i prosty do zainstalowania?

Właśnie o dziwo przestał być dostępny z ftp Acera  :|
Zainstalować łatwo, opis jest w tym poscie.

No i czy jest WM6?

Do N311 nie ma i nie będzie WM6

Ciekawi mnie też czy w nowych wersjach ROMów nie zdarzają się już zwiechy itp. jak to miało miejsce gdy urządzenie dopiero się pojawiło w sprzedaży?

Ja używam ROMu Acer_n300_SD_ROM_WWE_1_00_16 ze spolszczeniem i ostatnio nie mam żadnych problemów. Kiedyś dość często zawieszał się po zdjęciu ze stacji dokującej. Wystarczał soft reset. Ostatnio nic takiego sie nie dzieje, czyli mieszał jakiś inny program.
Ze trzy razy w ciągu prawie 2 lat wstał dopiero po wyjęciu baterii. Raz wymagał HR ale wszystko odzyskałem z backupu.

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 13, 2007, 16:40:07 »
A czy ROM angielski jest łatwo dostępny i prosty do zainstalowania?

Właśnie o dziwo przestał być dostępny z ftp Acera  :|
Zainstalować łatwo, opis jest w tym poscie.

No i czy jest WM6?

Do N311 nie ma i nie będzie WM6

Ja używam ROMu Acer_n300_SD_ROM_WWE_1_00_16 ze spolszczeniem i ostatnio nie mam żadnych problemów. Kiedyś dość często zawieszał się po zdjęciu ze stacji dokującej. Wystarczał soft reset. Ostatnio nic takiego sie nie dzieje, czyli mieszał jakiś inny program.
Ze trzy razy w ciągu prawie 2 lat wstał dopiero po wyjęciu baterii. Raz wymagał HR ale wszystko odzyskałem z backupu.

Dzięki za obszerną odpowiedź :)
Jeśli ROMy były na oficjalnym serwerze Acera to pewnie nie będzie trudno ich gdzieś znaleźć lub poprosić kogoś o przesłanie mi go.
Jeśli cena będzie atrakcyjna to sprawię sobie n311 :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 13, 2007, 16:52:01 »
Jeśli ROMy były na oficjalnym serwerze Acera to pewnie nie będzie trudno ich gdzieś znaleźć lub poprosić kogoś o przesłanie mi go.

Pewnie tak!

Jeśli cena będzie atrakcyjna to sprawię sobie n311 :)

Ja polecam! Choć demonem prędkości nie jest (brak porządnego akceleratora grafiki - bądź co bądź VGA).

*

Offline KM

• **
  • 215
  • Sprzęt: Omnia 2, TT One XL
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2007, 09:56:52 »
Ja też polecam. Mam 1,5 roku i w zasadzie żadnych problemów. Czasem potrzebny jakiś soft reset, ale rzadko. W ciągu tego czasu ze 3 razy musiałem wyjąć baterię, żeby wstał. WiFi i BT działają bez zarzutu, chociaż WiFi mogłoby być trochę czulsze. Za taką cenę nie kupisz niczego sensownego z VGA, a ma ono sens, szczególnie przy nawigacji - na ekranie Automapy sporo widać. Przy przeglądaniu stron www kolosalna różnica. Gier nie używam. Chyba będziesz zadowolony  :)