N50 i karta Wi-Fi na SIDO........... czy to konieczne?

• 7 Odpowiedzi
  • 1204 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« dnia: Listopad 27, 2006, 02:09:56 »
Mam taki mały problem, a mianowicie:
Mój Acer N50 nie może połączyć się z siecią lokalną za pośrednictwem której mógłbym korzystać z internetu. Wi-Fi w palmtopie działa bez problemów gdyż sprawdzałem to w jednym z Hot Spotów - na mojej uczelni. Jednak sieci lokalnej nie chce wykryć. Administrator :|  doradził mi zakup karty Wi-Fi na SIDO............... tylko zastanawiam się po co?  :mysli:

Czy taka dodatkowa karta może coś zmienić? Czy może polepszyć zasięg?

Jesli ktoś ma N50 lub N50 Premium to proszę o informacje czy były podobne problemy z wbudowanym Wi-Fi. :ok:
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2006, 02:24:40 »
Nie ma żadnych problemów z korzystania z wbudowanego WiFi w Acerze n50Premium - bez problemu korzysta z Acces Pointów .
 Jesli możesz zrób HR  i podejdź w miejsce gdzie jest otwarta sieć - znajdzie i ruszy od razu. Może coś namieszałeś w ustawieniach . Wbudowane WiFi to Samsung CF card. Nie musisz kupować innej karty -,Sprawdź jaki masz ROM - można upgradować z FTP Acera . Ja używam 1.00.18 to ostatni dostępny. 8)
potrzebna zgoda

*

Offline DRIFT-R

• 712
Jednak coś nie cyka, ale ................
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2006, 00:57:53 »
Oczywiście ROM jest najnowszy :ok:  i Acer jest po HR. Jak pisałem - na uczelni spokojnie wyłapuję sieć i wszystko chodzi :proud:  a lokalna niestety nie :mysli: . Admin pewnie chciał mnie spławić i tego mogłem się spodziewać. Tak to bywa jak ktoś nie potrafi na nic poradzić.  :swirus:

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co może mieć wpływ na taką sytuację............ :mysli:
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2006, 02:33:47 »
A czy administrator nie ukrył SSID - wtedy Acerek takiej sieci nie zobaczy.
Po czym adminfiltruje uzytkowników - może trzeba mu podać MAC-a Acerka. 8)
potrzebna zgoda

*

Offline knackig

• 42
    • http://www.gaida-online.eu
  • Sprzęt: HTC Touch Pro (w drodze)
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 30, 2006, 21:56:52 »
MAC-Filter nie ma znaczenia na wykrywanie sieci. Nawet jezeli MAC nie jest udostepniony, siec powinna byc wykryta.

Jak wchodzisz na
WLAN Utility => SiteSurvey
to pokazuje tam jakies sieci?

*

Offline DRIFT-R

• 712
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2006, 12:46:25 »
Właśnie o to chodzi że nic tam nie ma. Konfigurowałem już  na kilka sposobów. Dziwne jest to że laptop wykrywa sieć i łączy się bez problemu, a mój palmtop............ nic, pustynia. :wkurzony:

Gdybym miał więcej czasu........... ale studia jakoś tego nie umożliwiają, to spotkał bym się osobiście z adminem i może coś by ruszyło. Kolejna próba w sobotę. :S ......... może tym razem coś wymyślimy........ :worried:

*

Offline Telkontar

• *
  • 89
  • Sprzęt: Acer n50p i HTC Kaiser
Odp: N50 i karta Wi-Fi na SIDO........... czy to konieczne?
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2007, 19:00:22 »
watek juz stary, ale N50 maja jakos porabane te karty WLAN - moja wykrywa sieci, ale z ZADNA nie umie sie polaczyc, do tego nie mozna uruchomic standardowego oprogramowania narzedzia WLAN. A jak sobie poradziles??

Odp: N50 i karta Wi-Fi na SIDO........... czy to konieczne?
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2007, 11:10:28 »
Miałem podobny problem. firmowe oprogramowanie do wifi mi już nie działa długi czas, ale rozwiązanie jest bardzo proste bo  w internecie jest wiele snifer'ów wi-fi. ja mam PocketWinc i nie narzekam. a co do problemu autora postu to może nie ma włączonego DHCP (dynamicznego przydzielania adresów) i dlatego się nie łączy(tak było u mnie) po wpisaniu adresu ręcznie wszystko działało jak marzenie.