Upgrade rom'u dla Acer n35

• 34 Odpowiedzi
  • 7664 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« dnia: Listopad 02, 2005, 10:38:55 »
Czy istnieje upgrade romu do systemu WM2003SE (a może nawet WM5.0) dla Acer'a n35? Przeszukałem forum i googlałem sporo i niestety nic :(

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2005, 10:53:28 »
Niestety nie ma takiego upgrade'u.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 23, 2005, 15:54:39 »

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2005, 16:15:27 »
Cytat: mikie
Jak to nie ma ;)
ftp://ftp.support.acer-euro.com/handheld/n35/osimage/

No faktycznie jest :)  Qrcze, zastanawiam się czy jest sens robić upgrade do 2003SE... Lecę forum poprzeglądać pod tym kątem :)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 23, 2005, 16:17:54 »
Ja sobie zrobilem. Dziala poprawnie. Napewno nie gorzej niz bylo. Nie udalo mi sie natomiast zrobic Restore z Active Sync, wiec musialem robic reinstalke. Ale moze jakby bardziej podlubac to Restore by poszedl, ale nie mialem czasu na dlubanie.

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 23, 2005, 16:21:19 »
Ja sobie zrobilem. Dziala poprawnie. Napewno nie gorzej niz bylo. Nie udalo mi sie natomiast zrobic Restore z Active Sync, wiec musialem robic reinstalke. Ale moze jakby bardziej podlubac to Restore by poszedl, ale nie mialem czasu na dlubanie.

Bo w sumie się zastanawiam czy robić eksperymenty dla mało znaczących poprawek typu obracanie ekranu (dla mnie to mało ważna funkcja). Mam kupę programów zainstalowanych i boję się, że po odzyskaniu z backupu (backup zrobiony systemową Archiwizacją na kartę SD+całe SD zgrane na peceta) jakaś część przestanie działać.

A jak technicznie wygląda taki upgrade? Obraz systemu wrzuca się na SD razem z boot'em i startuje pocketa z jakąś kombinacją klawiszy?

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2005, 16:50:09 »
Restore z AS nie pójdzie po upgradzie do SE, chyba taka możliwość istnieje w Sprite Backup ale to niestety płatny program :(
Co do tego jak przeprowadzić upgrade poczytaj tu http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=20625#120208
powinno być tak samo w n35

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 23, 2005, 16:52:43 »
Cytat: kamilos
Restore z AS nie pójdzie po upgradzie do SE, chyba taka możliwość istnieje w Sprite Backup ale to niestety płatny program :(

Miałem na myśli pocketową standardową Archiwizację na kartę SD (całego systemu). To też nie pójdzie? Do tego AS nie potrzeba.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 23, 2005, 17:31:21 »
W nowym systemie będziesz miał nowy układ programów i rejestru i dlatego  uważam, że nie pójdzie. Tak samo jest z lokalizacją, ta od wersji 2003 przetłumaczy tylko częściowo 2003se, ale będzie chodzić. Co prawda nie jest to juz problemem bo można ściągnąć  nową lokalizację z ftp Acera.

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2005, 17:48:10 »
W nowym systemie będziesz miał nowy układ programów i rejestru i dlatego  uważam, że nie pójdzie. Tak samo jest z lokalizacją, ta od wersji 2003 przetłumaczy tylko częściowo 2003se, ale będzie chodzić. Co prawda nie jest to juz problemem bo można ściągnąć  nową lokalizację z ftp Acera.

Ech...chyba jednak zostanę przynajmniej narazie przy WM2003, bo nie mam ani czasu ani ochoty instalować wszystkiego od nowa. Mam nadzieję, że chociaż książka adresowa, kalendarz i zadania udaje się z backupu odzyskać :) Bo tego to już za żadne skarby nie będę pisał od nowa :)
Z tego co poczytałem, to kluczowa zmiana w SE to tryb landscape i obsługa hi-res (w n35 bezużyteczna :) ), jakieś upsprawnienia w kwestii obsługi wi-fi i trochę nowych ikonek. A coś poza tym, co można by uznać za przekonujące do zmiany? Pozostaje jeszcze kwestia, że ten upgrade ma dopiero kilka dni a znając różne wpadki Acera, to może i tak warto poczekać i zobaczyć czy się komuś coś nie wykrzacza na nowej wersji.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 23, 2005, 18:13:09 »
Ja wlasnie tez myslalem o upgrade. Wie ktos moze czy te usprawnienia dla WiFi są jakies sensowne? Duza różnica? Co w starej wersji bylo nie tak? Generalnie jest sens, czy ryzyko ze wszystko od początku trzeba BEDZIE WGRYWAĆ JEST ZBYT DUŻE?

[Dodano: 2005-11-23 18:14:36]
Bundy jestes zadowolony z karty Wifi Specteca w połączeniu z acer n35?? Czekam wlasnie na przesylke z ta kartą i moze masz dla mnie jakies wskazówki? Z góry dziękuje!

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 23, 2005, 18:17:22 »
Cytat: shadoon
Ja wlasnie tez myslalem o upgrade. Wie ktos moze czy te usprawnienia dla WiFi są jakies sensowne? Duza różnica? Co w starej wersji bylo nie tak? Generalnie jest sens, czy ryzyko ze wszystko od początku trzeba BEDZIE WGRYWAĆ JEST ZBYT DUŻE?

Z tego co napisał kamilos wynika, że i tak trzeba będzie wszystko od nowa wgrać, bo np. rejestr odtworzony z backupu nie zadziała w nowej wersji, ze względu na inny układ kluczy.
Właśnie kwestia ponownego wgrania softu mnie zniechęca :), bo jak do tej pory nie znalazłem mocnego argumentu przemawiającego za sensownością upgradu do SE (tryb landscape jest dla mnie mało ważny, więc ten argument odpada :))

[Dodano: 2005-11-23 18:25:44]
J

Bundy jestes zadowolony z karty Wifi Specteca w połączeniu z acer n35?? Czekam wlasnie na przesylke z ta kartą i moze masz dla mnie jakies wskazówki? Z góry dziękuje!

Chodzi bardzo przyzwoicie (pomijam rozwałkę file systemu  na SD przy jednej z podmian karty z danymi na kartę wi-fi, bo to raczej nie była wina karty). Karta jest mała i nie wystaje zbytnio za obrys pocketa, co jest ważne, bo kolega złamał kartę wi-fi Sandiska, która wystaje nieco bardziej. Instalacja jest bezproblemowa, tylko warto pobrać nowsze sterowniki. http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10134 - tutaj jest recenzja tej karty w wykonaniu Jakuba i gdzieś tam jest link do nowych sterów. U mnie po wgraniu nowych sterowników wzrosła prędkość transmisji z access pointem Linksys'a. Generalnie bardzo fajna karta, ale nieco za droga moim zdaniem. Można kupić wi-fi o nazwie Just Mobile SDIO WLAN (na www.palmtopy.pl) i jest ona 100 zł tańsza od Specteca, nieco większa (ale minimalnie) a chodzi całkiem przyzwoicie (kolega kupił i chwali sobie. Ma mi ją podrzucić na parę dni, to sobie przetestuję)

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 23, 2005, 19:40:17 »
w moim przypadku karta nie kosztowała zbyt dużo. Polecam niemiecki ebay :)) Kupiłem nową za 47,50 EUR (własnie leci z NY do mnie)

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 23, 2005, 20:12:11 »
Hmm a ja jakoś nie mogę ściągnąć tego upgradu :(

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 23, 2005, 22:36:40 »
No prosze ... myslalem ze upgrade jest tylko dla n30. A tutaj taka niespodzianka :)

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 24, 2005, 13:00:48 »
Witam
Mam pytanko.

Nie jestem zbyt zaawansowany w temacie pocetow (lamerem tez tak do konca nie jestem) dlatego wole sie upewnic apropo upgradu.

Na podanym adresie lezy 5 plikow. W tym 2 zawierajace w nazwie GER co jak domyslam sie jest obrazem w jezyku niemiecki.
Wiec pozostają 3.

n35_SE_Eboot 6.2.rar           -   to jest tzw. boot czyli zawartosc tego najpierw na karte wrzucamy (analogiczne z opisem podanym do a30 w innym z watkow)

n35_SE_v2.10.12_WWE_SD.rar    -  czy to jest wersja SE czyli nowsza ??

n35_sdv1.40.32_wwe.zip    - a to zwykla 2003 ??

Bedzie dobra okazja do ozrobienia upgradu bo i tak hard reset sie zrobil po tym jak bateria padla na skutek nieładowania spowodowanego wepchnieciem złącza synch do srodka (tylko troche ;) ) a zbliza sie AM 4 wiec landscape sie przyda.

ps. jakich jeszcze zmian pomiedzy wm2003 a wm2003se mozna sie spodziewć instalujac ten upgrade?

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 24, 2005, 14:12:48 »
Cytat: zibi_z

n35_SE_Eboot 6.2.rar           -   to jest tzw. boot czyli zawartosc tego najpierw na karte wrzucamy (analogiczne z opisem podanym do a30 w innym z watkow)
n35_SE_v2.10.12_WWE_SD.rar    -  czy to jest wersja SE czyli nowsza ??
n35_sdv1.40.32_wwe.zip    - a to zwykla 2003 ??

Jest dokładnie tak jak się domyślasz :)

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 24, 2005, 14:28:36 »
ps. jakich jeszcze zmian pomiedzy wm2003 a wm2003se mozna sie spodziewć instalujac ten upgrade?
U mnie zwolniło się trochę miejsca w ROM  Storage: 1,9MB -> 12,00MB :D, brak massengera,  dłuższy rozruch po soft resecie,  dodatkowa ikonka Karty Sieciowe (chyba do wifi),  chyba to wszystko.

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 24, 2005, 14:50:12 »
U mnie zwolniło się trochę miejsca w ROM  Storage: 1,9MB -> 12,00MB :D, brak massengera,  dłuższy rozruch po soft resecie,  dodatkowa ikonka Karty Sieciowe (chyba do wifi),  chyba to wszystko.

A odzyskiwałeś z backupu np. kontakty, kalendarz albo zadania? (bo co do programów, to wiadomo, że się nie da). Jak poinstalujesz trochę softu, to daj znać jak to wszystko chodzi. Bo ja narazie nie robię upgrade'u ze względu na perspektywę przeinstalowania całej tony aplikacji.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 24, 2005, 15:21:12 »
Ja mam n30 mój system wyszedł kilka miesięcy temu i jest zupełnie stabilny. Nie próbowałem przywrócić kontaktów bo miałem czysty system po hard resecie jak instalowałem upgrade. Ale myśle, że kontakty, kalendarz powinny się przywrócić...

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 24, 2005, 23:27:09 »
Mikie możesz napisać co u ciebie się zmieniło po upgrade? Interesuje mnie jak bardzo n35 różni się od n30.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 24, 2005, 23:50:36 »
Kontakty itd mozna przywrocic przez synchronizacje z PC i Outlookiem. Nie polecam przywracania backupu czegokoliwek, po zmianie ROMu.

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 25, 2005, 10:11:19 »
Mikie możesz napisać co u ciebie się zmieniło po upgrade? Interesuje mnie jak bardzo n35 różni się od n30.

Moje wstepne obserwacje po upgradzie:
- dluzszy rozruch po soft resecie.
- oczywiscie obracanie ekranu dziala.
- niektore programy przy instalacji pokazuja komunikat ze "oprogramowanie moze nie wspolpracowac w pelni poprawnie poniewaz bylo projektowane pod inna wersje Windows", jednakze mimo to dzialaja poprawnie.
- wolnej pamieci mam 28 mb (wczesniej mialem kolo 19mb) ale z tym to roznie bywa, teraz np mam 18mb nie wiem czemu i nie interesuje mnie to, poki wszystko dziala,
- TomTom Navigator - dziwne zachowanie przy pracy z baterii - zauwazylem ze aplikacja przy uruchomieniu probuje wylaczyc opcje wygaszenia podswietlenia ekranu po ilus tam sekundach. Robi to nie poprawnie poniewaz zamiast wylaczyc te opcje calkowicie (poprzez tzw. "check button" dostepny w Settings) to wpisuje pusta wartosc w polu wybory sekund po ilu ma wygaszac. Doprowadza to do dziwnego wlaczania i wylaczania sie podswietlenia w takt klikania po ekranie a czesto po prostu do braku podswietlenia nawet przy klikaniu w ekran
- dodano cos ala klepsydre z windowsow, gdy jakis programik cos dluzszego wykonuje to sie pojawia lekko animowany symbol na srodku ekranu i wiemy ze pracuje, a nie zwiesil sie
- co do synchronizacji - kontaktow nie uzywam (jakos nie moge sie do nich przekonac, mam to wszystko w telefonie komorkowym i nie chce mi sie tego dublowac, poza tym to i tak z telefonu sie dzwoni a nie  z PDA), kalendarz tez mam w komorce wiec za duzo tam nie mialem, przeinstalowalem sobie po prostu to co mialem i gotowe

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 25, 2005, 14:34:05 »
CYT: "n35_SE_Eboot 6.2.rar - to jest tzw. boot czyli zawartosc tego najpierw na karte wrzucamy (analogiczne z opisem podanym do a30 w innym z watkow)"

nie moge znaleźć tego wątku - pomocy:D
Zdecydowalem sie na zmiane romu i nie chce nic skopać - potrzebue insttukcji krok after krok ;)

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 25, 2005, 15:35:29 »
CYT: "n35_SE_Eboot 6.2.rar - to jest tzw. boot czyli zawartosc tego najpierw na karte wrzucamy (analogiczne z opisem podanym do a30 w innym z watkow)"

nie moge znaleźć tego wątku - pomocy:D
Zdecydowalem sie na zmiane romu i nie chce nic skopać - potrzebue insttukcji krok after krok ;)
Był link na poczatku watka,    kamilos podawal.
Prosze
kliknij tu.

Dodatkowo z tego co widziałem w pliku ze starym WM jest .doc z instrukcja jak flashowac.

Ja troche poczytalem i generalnie jestem zdecydowany. Musze tylko skombinowac czytnik SD, lub zagadac w serwisie, moze zrobią przy okazji naprawy złacza synch.

Pozdrawiam wszystkich.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 25, 2005, 21:52:18 »
- dodano cos ala klepsydre z windowsow, gdy jakis programik cos dluzszego wykonuje to sie pojawia lekko animowany symbol na srodku ekranu i wiemy ze pracuje, a nie zwiesil sie

To bylo nawet w PPC 2002 i potem w WM 2003 :)

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 26, 2005, 11:01:21 »
Czy po upgrade można powrócić do poprzedniego systemu ?

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 28, 2005, 09:26:06 »
Na FTPie acera jest rowniez stara wersja ROMu, wiec mozesz powrocic do oryginalnego systemu.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 29, 2005, 23:49:52 »
mi nie chce się upgradować.
Moze cos źle robię...
Najpierw rozpakowuje pliki z boot - wrzucam na kartę. Potem hgardreset, wkładam kartę, oprzytrzymuje powera i wracam resetem. Pojawia mi się DOWNLOAD IMG na białym tle i nic - czekam sobie 10 min i dlej to samo... Dlaczego tak jest? Co źle robie? Ile u Was trwa ten proces i czy jest napis DOWLOAD IMG czy DOWNLOADING IMG...??

*

Offline m1chul

• **
  • 102
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 30, 2005, 01:05:30 »
U mnie było to samo poszło dopiero za 5 razem
Wyłączyłem palma wsadziłem karte a dalej robiłem to co ty