Step by step: Jak podkręcić procesor w Acer'ze N50

• 11 Odpowiedzi
  • 2059 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 20, 2006, 01:00:38 »
Witam. Chciałbym zamieścić opis jak krok po kroku zmienić taktowanie procesora w Acer'ze N50. Do tego celu potrzebny nam będzie program: Pocket Hack Master. Można go pobrać z tej strony: http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=7258 .

1. Zaczynamy od instalacji programu w naszym systemie.
    2. Gdy program zainstaluje się odpalamy go:

3. Wchodzimy w konfiguracje prędkości:

4. Klikamy na przycisk "ALL", po czym kilkamy na "TEST". W tej chwili program sprawdza, które z wysokości taktowań zegara będą dobrze współdziałały z prcesorem (zielona buźka oznacza, że dana czestotliwość będzie OK, a czerwona, że nie będzie działała poprawnie). Tutaj należy uzbroić się w cieeerpliwooość...

5. Gdy program sprawdzi już wszytskie możliwe do zastosowania czestotliwości, kładziemy rysik na wysokości 312Mhz i przytrzymujemy go aż do momentu w którym ukaże się nam zakładka, wchodzimy w ''favourite" następnie klikamy na "set". To samo robimy z prędościami 416Mhz oraz 520Mhz.

6. Wychodzimy spowrotem do menu głównego programu i wchodzimy w "set device speed".

7. Tutaj ukazują nam się 3 wybrane wcześniej poprawnie działające taktowania. Klikamy na wybraną częstotliwość (w tym przypadku 520 Mhz). Przytrzymujemy dłużej rysik i klikamy na "set".

8. Od tego momentu możemy się cieszysz szybsza pracą procesora  :O~
  9. Zamykamy Pocket Hack Master'a i idziemy się odpręzyż w zaciszne miejsce  :proud: .

Moje spostrzeżenia:
 - szybciej reagujący palm
 - większe zużycie bateri o ok. 15% :S
 - szybsze ładowanie się stron internetowych, płynniej odtwarzające się filmy itp. itd.

Mam nadzieję, że komuś przyda się ten opis .

Pozdrawiam, Patryk
 :))  

*

Offline Aivon

• **
  • 141
    • http://www.republika.pl/aivon/avatar.gif
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 21, 2006, 14:07:27 »
A jakiego miales wczesniej acera n50 tego ze slabszym procesorem czy mocniejszym?

Pozdrawiam
Iwona

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 21, 2006, 16:57:51 »
Też jestem ciekawy, bo mam n50P z fabryczną 520MHZ częstotliwością procesora, więc pewnie to nic innego jak fabrycznie podkręcona seria 50 tylko czy to prawda ?

*

Offline Aivon

• **
  • 141
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 21, 2006, 17:11:36 »
Hmm no ciekawe ale wątpie by tak zrobili bo twojego bedzie mozna wiecej podkrecic niz starsza wersje ktorą ja posiadam. Ciekawa jestem czy ten program nie ma negatywnego wpływu na palmtopa , wiem ze podkrecanie procesorow nie zbyt fajnie sie konczy - pecet;)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2006, 17:40:59 »
Na pececie to kwestia chlodzenia jedynie. Jesli temperatury sa odpowiednie a nie podnosimy za bardzo napecia na rdzeniu to nic sie nie moze wydazyc zlego. Na PDA moze byc inaczej. Kwestia zastosowanym materialow itp. Pozostaje pytanie czy to ma sens w przypadku ppc?  Pewnie jedynie w grach i emulatorach czuc jakakolwiek roznice.

*

Offline sharg

• *
  • 91
  • Sprzęt: iPod Touch
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2006, 17:43:08 »
Ja w swoim n50 stosuje programik XCPUScalar.
Ma on pewna przewage nad twoim sposobem.
Skonfigurowalem go w ten sposob, ze zwieksza on czestotliwosc taktowania (np. do 416 lub 520Mhz) w momencie gdy wzrasta procentowe uzycie procesora. Natomiast kiedy palmtop jest wylaczony, albo nie ma zapotrzebowania na moc obliczeniowa XCPUScalar zaniza czestotliwosc do 208Mhz co znacznie przedluza czas czuwania urzadzenia.

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
  • Sprzęt: Samsung i8000, MDA II, SE K770i
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2006, 17:50:57 »
Bawilem sie kiedys w podkrecanie. Podkrecilem wowczas moje MDA II z 400 MHz do 480 MHz. Nie pamietam jakim to bylo programem (jak ktos by pamietal to moze przypomniec), ale dzialal on w tle, wyswietlajac ikonke na gornym pasku i zmieniajac co chwile taktowanie ustawial na odpowiednia wartosc (w zaleznosci od tego co sie na pockecie robilo). Wielkiej roznicy pomiedzy 400 a 480 MHz nie odczulem, ale pozwalal on np. na zaoszczedzenie baterii gdyz czesto taktowanie zmienialo sie na 200 MHz, gdy wyzsze nie bylo potrzebne. Wszystko byloby super gdyby nie jedna kwestia: przy kazdej zmianie czestotliwosci odtwarzajac np. muzyke przerywala sie ona na ulamek sekundy (lub jak kto woli, slychac bylo - ze tak powiem - male pierdniecie :)) ). Uzywaliscie moze podobny program i mieliscie tez takie objawy ??

Edit: Kolega sharg rownoczesnie ze mna napisal posta, ktory wyjasnil miedzy innymi nazwe programu, dzieki :)

*

Offline sharg

• *
  • 91
  • Sprzęt: iPod Touch
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2006, 18:09:28 »
U mnie nie wystepuja "pierdniecia". Jedna wada jest to, ze moj N50 (nie premium) po dluzszej pracy na 520MHz robi "male bledy". Np. klawisz ktorym zmieniam orientacje ekranu nagle zaczyna wylaczac podswietlenie wysietlacza (cuda na kiju jednym slowem). Dlatego jako czestotliwosc max mam ustawiona na 416Mhz i wszystko dziala bez zarzutu.

XCPUScalar to wersja 2.86
- mozna ustawic zeby uruchamial sie po soft-resecie
- wyswietla na pasku aktualna czestotliwosc
- mozna ustawic wlasne "progi" uzycia procesora i zakresy przetakowania
- programik posiada mierniki uzycia procesora, pamieci i akt. stan baterii
- mozliwosc soft-resetu z poziomu programu
- jest jeszcze kilka innych ciekawych, ktorych w tej chwili nie pamietam, a palma nie mam akurat przy sobie

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2006, 22:09:29 »
Cytat: "sharg"
U mnie nie wystepuja "pierdniecia". Jedna wada jest to, ze moj N50 (nie premium) po dluzszej pracy na 520MHz robi "male bledy". Np. klawisz ktorym zmieniam orientacje ekranu nagle zaczyna wylaczac podswietlenie wysietlacza (cuda na kiju jednym slowem). Dlatego jako czestotliwosc max mam ustawiona na 416Mhz i wszystko dziala bez zarzutu.

XCPUScalar to wersja 2.86
- mozna ustawic zeby uruchamial sie po soft-resecie
- wyswietla na pasku aktualna czestotliwosc
- mozna ustawic wlasne "progi" uzycia procesora i zakresy przetakowania
- programik posiada mierniki uzycia procesora, pamieci i akt. stan baterii
- mozliwosc soft-resetu z poziomu programu
- jest jeszcze kilka innych ciekawych, ktorych w tej chwili nie pamietam, a palma nie mam akurat przy sobie

Po podkręceniu procesora w moim palmie nie ma zadnych błędów...  :proud: Co do kwesti odczuwania wzrostu szybkości pracy to jest w dużym stoponiu widoczna. Widać to już na pierwszy rzut oka, zmienia się chodźmy szybkość zamykania okienek, filmy są płynniej odtwarzane przy niższej kompresji - to nie jest żaadny mój wymysł, to naprawde widać. Ktoś wcześniej wpomniał o możliwości uszkodzenia procesora, a czy przypadkiem w acerze n50 p nie siedzi taki sam proc jak w zwykłym n50 tyle, że z innym taktowaniem ? (nie jestem tego pewien, nie sprawdziłem to tylko moje gdybanie)

Pozdrawiam, Patryk

*

Offline Spookie

• 457
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 22, 2006, 17:09:59 »
W przypadku pda po takim o/c nie da się raczej uszkodzić procka, CPU zazwyczaj "zdycha" jak ma za wysoką temperaturę lub za dużo Voltów :P

Co do procków N50 i N50P to są te same tylko "Premium" ma więcej ramu. W przypadku procków w pda jest tak jak w PC proc prockowi nie równy jeden może chodzić na 520 czy nawet na 624 MHz a drugi teoretycznie ten sam tylko na 416 MHz.

*

Offline Aivon

• **
  • 141
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2006, 16:18:36 »
ja sprawdzic z jaka predkoscia chodzi moj pocket (Acer n50 wersja słąbsza) podkrecona programem Pocket Hack Master.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 26, 2006, 15:05:28 »
Odpalasz PHM'a, wchodzisz w CPu load monitor. i w lewym dolnym rogu wyświetla ci sie prodkosc smigania. ( CPU: xxx (T) )