Przeróbka Klawiatury ViewSonic do Acera n30

• 6 Odpowiedzi
  • 1086 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 27, 2006, 22:43:53 »
Kupiłem na allegro (tutaj)
 kllawiaturkę view sonic do m.in Mio 168 i paru innych modeli, znam rozpiske pinów jej wtyczki (tutaj) oraz rozpiskę pinów wtyczki którą użyłem do zrobienia przejściówki ze złącza z mio na acer-a n30 (tutaj)
Podłaczylem i zasilanie do ładowania pda przez klawiaturke działa, ale gdy podłaczyłem dwa pozostałe piny (Rs232 - RXD oraz DTR odpowiednio w złączu do mio piny 6 i 12 oraz od acer-a 7 i 10 pin) Zainstalowałem sterowniki, podłaczylem wszystko jak być powinno i nie działa. Nie wiem gdzie popełniłem błąd, prosze o pomoc.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Przeróbka Klawiatury ViewSonic do Acera n30
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 28, 2006, 09:17:19 »
Cytat: "ciacho"
Kupiłem na allegro (tutaj)
 kllawiaturkę view sonic do m.in Mio 168 i paru innych modeli, znam rozpiske pinów jej wtyczki (tutaj) oraz rozpiskę pinów wtyczki którą użyłem do zrobienia przejściówki ze złącza z mio na acer-a n30 (tutaj)
Podłaczylem i zasilanie do ładowania pda przez klawiaturke działa, ale gdy podłaczyłem dwa pozostałe piny (Rs232 - RXD oraz DTR odpowiednio w złączu do mio piny 6 i 12 oraz od acer-a 7 i 10 pin) Zainstalowałem sterowniki, podłaczylem wszystko jak być powinno i nie działa. Nie wiem gdzie popełniłem błąd, prosze o pomoc.

Są różne wersje sterowników, do różnych Pocketów - nieodpowiednia wersja po prostu nie działa. Spróbuj zainstalować inne wersje (np. sterownik od HP działa na wielu modelach) - poczytaj o nim tu : http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=23984&start=60 , ściągnij i zainstaluj. Jeśli na żadnym sterowniku nie ruszy to sprawdź czy "sprzętowo" połączenie działa. To znaczy zainstaluj na Acerze Pocketty, uruchom i ustaw na com1 baud 4800 7 bit. Przyciskaj klawisze i sprawdzaj czy coś do pocketa dociera. Oczywiście przed sprawdzaniem z pocketty wyłącz całkowicie zainstalowany wcześniej sterownik do klawiatury (koniecznie!!).

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 28, 2006, 14:12:00 »
wychodzi na to, że źle podłączyłem, ale jak inaczej mogę podłączyć jeżeli oprócz zasilania mam tylko 2 kabelki : DTR i RXD podłączyłem obie wyczki i teoretycznie powinno działać

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 28, 2006, 14:26:35 »
Cytat: "ciacho"
wychodzi na to, że źle podłączyłem, ale jak inaczej mogę podłączyć jeżeli oprócz zasilania mam tylko 2 kabelki : DTR i RXD podłączyłem obie wyczki i teoretycznie powinno działać

Czyli sprawdziłeś pocketty i nic nie dochodzi tak? Wyłączyłes odbiór IRDA (receive all incomeing beams) w Connections? Nie masz włączonych jednocześnie żadnych innych programów oprócz pocketty? Usunąłeś z systemu wszystkie sterowniki klawiatur? Jeśli wszystkie odpowiedzi brzmią "tak" to spróbuj innej metody podłączenia : zostaw RXD tam gdzie jest, natomiast zasilanie klawiaturki pociągnij zamiast z DTR, z pinu 17 (USB host). W tan sposób podpiąłem tą klawiaturę do Typhoona 4500 SD :), który nie miał wcale pinu DTR.
Acha - masę własną klawiaturki (chyba czarny przewód) oczywiście też podłączyłeś do pocketa prawda?Lepiej podłączyć, bo nie jestem pewny czy są zwarte z masą ładowania w samej klawiaturze.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 28, 2006, 17:04:33 »
A przypadkiem nie trzeba popodlaczac tego na odwrót ;] Jak klawiatura nadaje sygnal to trzeba to podlaczyc do sygnalu w pockecie  ktory odbiera, a nie do tego ktory tez nadaje ;>

Może, źle myśle ale można spróbować :P

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 28, 2006, 17:09:51 »
Cytat: "Kwadrat"
A przypadkiem nie trzeba popodlaczac tego na odwrót ;] Jak klawiatura nadaje sygnal to trzeba to podlaczyc do sygnalu w pockecie  ktory odbiera, a nie do tego ktory tez nadaje ;>

Przecież tak właśnie Kolega podłączał. RXD oznacza Receive (odbiór) pocketa.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2006, 19:19:24 »
Cytat: "angler22"
Cytat: "Kwadrat"

Przecież tak właśnie Kolega podłączał. RXD oznacza Receive (odbiór) pocketa.

A widzisz to cos pomieszało mi się w główce :P Miłej zabawy :D Sam się zastanaiałem czy nie zrobić tego dla mojej n50, ale po chwili namysłu stwierdziłem, że to nie ma sensu. Podlaczam zwykłą klawiature mini pod host usb :]