Powolne "budzenia "GPS w Acer n35

• 8 Odpowiedzi
  • 1539 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

AleAcer

« dnia: Luty 14, 2006, 09:27:17 »
Witam,
Mam Acer'a n35 od miesiąca i za każdym razem ,gdy próbuję złapać sygnał GPS - to jest to totalna loteria,ale nigdy poniżej 30s( może 2 x się tak udało w okolicach 60s- to jest akceptowalne)
Soft reset -pomaga,ale i tak najczęściej 20 minut oczekiwania.
Próbowałem z TomTom'em na ustawieniach od 4800 do max - bez różnicy.Automapa 3.8.1,1-podobne zachowanie.
Fabryka informuje,iż wbudowano w niego GPS na 9600 bitów/s,ale niezależnie jak go konfiguruję - śpi!
Próbowałem w samochodzie i na zewnątrz...podobne rezultaty.
Natomiast ,kiedy złapie juz GPS na jednej- to działa i na drugiej mapie.Czy ktoś ma jakiś sposób na szybsze budzenie tego sprzętu?
Czy to jest "specyfika" tego urz. czy też można coś z tym zrobić?
Proszę o sugestie.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2006, 07:51:46 »
prosze nie zadawac na forum dwa razy tego samego pytania - jest to niezgodne z regulaminem!

jak lapiesz tego fixa? w samochodzie mam nadzieje, ze wiesz, ze ten czas zalezy od tego czy sie poruszasz czy nie...

poczytaj to
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30868&highlight=

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2006, 13:18:22 »
Dziwne jest to, że tak samo reaguje w samochodzie (wewnątrz), jak pod gołym niebem.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to położenie anteny.
Rozumiem, że n35 auktywnia GPS dopiero po odchyleniu anteny od korpusu PDA (czy tak?).
Być może (powinno tak być), że antena jest zdecydowanie bardziej skuteczna, jeśli ułożona jest dokładnie w pozycji poziomej (pod kątem 90 st. w stosunku do PDA). Taką charakterystykę mają płaskie (patch antenna) anteny.

*

AleAcer

Powolne budzenia Acer'a n35
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2006, 00:01:18 »
Bardzo dziekuje za przedstawione sugestie.
Każda z nich zbliżyła mnie do sedna...
Każdorazowo uruchamiałem mapy =GPS pod domem, a tu mam sporo wysokich dzrzew i domów 4-pietrowych+wąska ulica.
Liczę , że to jest/był główny powód.
Pełen pokory uznaję - na postoju i na zewnątrz jest dużo lepiej.
Zbliżam sie do złapania pierwszego fix'a w ciągu 1-3 min.
Ale musi to byc na otwartej przestrzeni i w punkcie nieruchomym + ładna pogoda.
Dużo też wyjasnił wykład na temat podstaw -to "oczy przeciera" odnosnie oczekiwań co do sprzętu.
Będę testował ,a o rezultatach dam znać .
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam.

*

Offline lipciopda

• 6801
Re: Powolne budzenia Acer'a n35
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2006, 07:03:14 »
Cytat: "AleAcer"
Zbliżam sie do złapania pierwszego fix'a w ciągu 1-3 min.
Ale musi to byc na otwartej przestrzeni i w punkcie nieruchomym + ładna pogoda.

1 minuta to juz normalny wynik jak na ten model - pogoda nie ma zadnego znaczenia - drzewa, budynki, waska ulica i ustawienie anteny, oraz fakt czy sie poruszasz czy stoisz - TAK

*

AleAcer

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2006, 22:32:30 »
Swiadomosc ,ze sprzet zachowuje sie normalnie bardzo uspokaja.Dzisiejsze probu z zastosowaniem wszystkich powyzszych wskazowek daly pozytywne rezultaty -jest OK.
Pogoda wyraznie nie miała znaczenia-potwierdzam.
Wiedza to klucz.
Dzieki !

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2006, 13:32:54 »
Z tymi warunkami bym sięnie zgodził !
Budynki czasami zniekształcają sygnał co powoduje bugi w postaci źle zlokalizowanej pozycji a pogoda tak podczas burzy byłem na autostradzie a2 a pokazywało mi że byłem obok Gdańska ??? :-] A z tzw. rozruchem to nie tylko ty masz takie problemy u mnie też tak się dzieje wogle można jedno zauważyć że na zachodzie start jest szybszy niż w Polsce ?? (automapa, tomtom ) podczas używania n35 zauważyłem że najbardziej optymalna pozycja antent GPS jest pod kątem 90stopni lub tyci więcej, to zależy od położenia pda! W pionie sygnał nie byłtak szybki i tracił sygnał !!

A i jeszcze jedno czy podczas pracy w lato zawiszał ci się pda i bateria nie chciała się ładować ??

*

AleAcer

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 22, 2006, 00:44:54 »
"letnich "doświadczeń jeszcze niem mam - bo posiadam n35 dopiero od 1,5 miesiąca.

Od tygodnia startuę Acer'a na zewnątrz i dopiero wsiadam z fix'em do auta( podgrzewana szyba+ kiepskie usytuowanie pod szyba)- trwa to juz nie dłużej niżeli 30-60s.Automapa robi to właśnie w tym czasie -TomTom trochę dłużej do 120s,ale on ma godzinę przesuniętą i może dlatego gorzej szacuje prawdopodobne położenie satelit...?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2006, 07:38:37 »
Cytat: "majsterelk"
A i jeszcze jedno czy podczas pracy w lato zawiszał ci się pda i bateria nie chciała się ładować ??

jest to typowy objaw przegrzania i zalezy nie tyle od PDA ale od auta i miejsca gdzie PDA jest zamocowane