Podczerwień i Acer n35

• 6 Odpowiedzi
  • 1471 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Podczerwień i Acer n35
« dnia: Czerwiec 09, 2007, 08:17:28 »
Mam pytanie co mogę jeszcze zrobić by połaczyć się z Acerem n35 przez podczerwień. Mam zainstalowana Irdę, która wykrywa Acera, mam zainstalowany ActiveSync, przez kabelek łaczę się a przez Irdę system nie wykrywa Acera.
Pozdrawiam i dziekuję za pomoc w rozwiazaniu problemu.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Podczerwień i Acer n35
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 09, 2007, 10:20:48 »
Mam pytanie co mogę jeszcze zrobić by połaczyć się z Acerem n35 przez podczerwień. Mam zainstalowana Irdę, która wykrywa Acera, mam zainstalowany ActiveSync, przez kabelek łaczę się a przez Irdę system nie wykrywa Acera.
Pozdrawiam i dziekuję za pomoc w rozwiazaniu problemu.
W activesync na PC musisz mieć zaznaczone synchronizowanie przez port, na którym jest IRDA (odpowiedni COM). To po pierwsze, po drugie synchroinizację trzeba wymusić ręcznie, uruchamiając na Acerze Activesync i wybierając z menu "synchronizuj po IRDA". Jeśli nadal nie działa, możesz spróbować zmniejszyć prędkość IRDA na PC (niektóre słabe IRDY na USB, źle działają z pełną prędkością 115000Kb/sek - zmniejsz do 57600).

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 09, 2007, 11:30:57 »
W ActiveSync(u) na PC ustawiłem przez port Infrared Port (IR), w Acerze również ustawiłem ActiveSync (narzędzia- połącz używając IrDa), ręcznie i jako ostatni punkt zmniejszałem prędkości dochodząc do 9600Kb/sek i dalej brak jest widoczności programem ActiveSync w PC jak i PDA. Ta Irda  to może i dobra tylko do telefonu przy tym Acerze ja jakoś nie umię uruchomić. Irda którą mam to jakiś Kingsun.
Pozdrawiam.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 09, 2007, 11:57:48 »
W ActiveSync(u) na PC ustawiłem przez port Infrared Port (IR), w Acerze również ustawiłem ActiveSync (narzędzia- połącz używając IrDa), ręcznie i jako ostatni punkt zmniejszałem prędkości dochodząc do 9600Kb/sek i dalej brak jest widoczności programem ActiveSync w PC jak i PDA. Ta Irda  to może i dobra tylko do telefonu przy tym Acerze ja jakoś nie umię uruchomić. Irda którą mam to jakiś Kingsun.
Pozdrawiam.
W takim razie błędu w sztuce nie widać :) Jaką masz wersję Activesync? Może sprawdź jeszcze, czy masz WYŁĄCZONE odbieranie połączeń IRDA na PDA (settings/connections/beam). Acha - jeszcze jedno - czy przypadkiem nie masz w Acerze wgranego spolszczenia? Pamiętam, że kiedyś po wgraniu jakiegoś dema spolszczenia IRDA w PPC mi padła (nie działał AS właśnie). Okazało się, że spolszczenie jakoś dziwnie zmieniało nazwę portu IR i AS go nie widział!

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2007, 22:52:37 »
U mnie też nie działa AS przez IRDĘ. Na początku się łączyłem, ale jak przeflashowałem go właśnie na Acera N35 to pojawił się kłopot. Dałem sobie spokój, bo to i tak duuuuuużo wolniejsze jest niż USB. Co ciekawe - wysłać plik z kompa się da na PDA, ale odwrotnie już nie.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2007, 22:16:24 »
Podczerwień działa tylko ta która jest zintegrowana z laptopem ta zewnętrzna nie działa. Prędkość jaką mam nastawiona to 4Gb/s. Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 19, 2007, 00:39:06 »
U mnie jest IRDA wbudowana w Laptopa i nie działa.