Nowe Acery seria n300

• 1305 Odpowiedzi
  • 133438 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1260 dnia: Marzec 26, 2006, 12:01:36 »
Dlatego do PIM uzywam M105 a nie ppc bo sie do tego nie nadaje. Na m105 wpisuje 10 razy szybciej spotkania i zadania niz na ppc. Wylaczam i wiem ze w kazdej chwili moge wlaczyc czego nie powiem o acerze:)
To oczywiste ze ppc to zabawka i nic wiecej.

*

Offline macko

• 46
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1261 dnia: Marzec 26, 2006, 12:27:18 »
No i fajnie, ze tu o tym piszecie bo juz chcialem kupic n311.

Mial sluzyc glownie jako notatnik, organizer i ksiazka adresowa.

ale.. z tego co widze to:
- Zapisze sobie w kalendarzu plan na najblizsze miesiace (oczywiscie bede go aktualizowal w trakcie) i nie mam pewnosci, ze mi to wszystko nie pozanika, pomiesza sie, nie przypomni o nadchodzacym spotkaniu/zadaniu.
- Sciagne/odbiore sobie maile na PPC przez wifi na uczelni, zeby je poczytac to... po 2min krew mnie zaleje bo jest to straszliwie utrudnione..
- Ksiazka adresowa, wysylanie sms'ow przez BT do komorki.. heh tutaj tez beda problemy i moze nie zadzialac..

czyli co? do czego mi taki PPC? ja chce jakies urzadzenie, na ktorym moge polegac.. nie potrzebny mi gadzet do swiecenia i szpanowania...

czy mozecie mi powiedziec:
- ktore dane sie traci po HR i/lub wyjeciu baterii,
- czy terminarz siada tylko przy synchro z OE na PC czy moze tez jak sie wprowadza na PPC to tez potrafi znikac/mieszac sie,
- czy macie problemy z wysylaniem sms przez BT na komorke?
- do czego w takim razie wy go wykorzystujecie, skoro ma takie problemy..
- czy nowy (kolejny nowy sic!) ROM usprawni to urzadzonko i bedzie mozna na nim polegac?

Czy jest sens kupowac to urzadzonko, jak nie zalezy mi na filmach/grach?
Terminarz, kalendarz, notatki, cos w stylu pamietnika, zainstalowac slowniki pol-ang/ang-ang, ksiazka adresowa i mp3.. to jest to czego mi trzeba.

Zdecydowalem (chyba juz nie) sie na n311 bo ma VGA i jest malutki przy duzym wyswietlaczu. Myslalem o x51v, ale on jest wiekszy, drozszy i lepszy tylko w tym do czego PPC mi nie potrzebne (gry, filmy).

p.s. Czy mi sie wydaje, czy x51v ma jakis kabel umozliwiajacy podlaczenie go do wyswietlacza zewnetrznego? czy n311 ma tez taka opcje?

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1262 dnia: Marzec 26, 2006, 12:46:26 »
1. Danych sie teoretycznie nie trafi ale roznie moze byc jak zawsze z ppc.
2. Smsy wysylaja sie bezproblemow
3. Uzywam go do... wiesz ppc sie kupuje i potem wymysla jego zastosowania. Przydaje mi sie do czytania ksiazek i gazet z redfisha, czasami sprawdze poczte, loguje sie putty na serwery w pracy. Traktuje go jako zabawke bardziej niz jako narzedzie pracy. Aktualnie robie sobie liste filmow dvd, ktore posiadam. Program znalazlem do tego fajny ale troche drogi jest...
Prawdopodobnie go sprzedam za jakis czas.

Jak chcesz PIM, niezawodnosc, dobry ekran to Palm Tx. Swietna maszyna do pracy.

*

Offline b98

• 541
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1263 dnia: Marzec 26, 2006, 12:46:48 »
dołączam się do tak postawionego pytania z wyjątkiem planu na najbliższe miesiące - takowy mam w głowie :lol:
książka adresowa także o kant @#$$#@
czasem tylko coś odbiorę lub wyślę

Czyli moje wymogi:

- czytanie pdf-ów
- czasami przeglądanie doc, xls + edycja xls
- przeglądanie netu przez WiFi
- bezproblemowa komunikacja przez WiFi z Wireless AP (router, switch)
- nawigacja

WYMÓG pierwszoplanowy:
- po zainstalowaniu tych wszystkich cudów PDA nie wymaga żadnej formy resetu co najmniej przez 1 ROK
- komunikacja WiFi chodzi stabilnie jak głaz - żadnego wieszania, zrywania, cudowania :P

Czy N311 spełnia tak postawione warunki ???

Pyt. dodatkowe - WYMARZYŁEM SOBIE, że kanapuję sobie :lol: i przeglądam neta, czytam pdf-y ... wrócę jeszcze raz do display-u VGA - jest to na nim jakoś sensowanie mozliwe ??
Bo jak patrzę teraz na płaszczaka i linijką na nim "wykreślam" 3,7" to dostaję klaustrofobii hiii

Tak naprawdę to wiem, że jestem klientem na Origami (ale w cenie max 2.500) z display-em min. 10"-12"
ALBO DZIWIĘ się, że jeszcze nikt nie wyprodukował przenośnych monitorów ze zgrabną klawiaturką i mysią onboard, które poprzez Wireless USB albo Fire-Wire komunikują się z pecetem w szefowskim :lol: gabinecie (raptem do kilkunastu metrów i ze 2-ie ściany)

*

Offline _K4

• *
  • 82
    • http://mp.info.pl
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1264 dnia: Marzec 26, 2006, 13:10:29 »
Te wszystkie problemy z synchronizacja mocno mnie dziwia, bo ja nie mam zadnych problemow. Outlook 2002 z AS4.1 bez problemu sie komunikuja i synchronizuja. Nie zauważylem, zeby cos ucieklo. Jedynie czego nie improtuje/exportuje to e-maile - przewaznie gdzies pod reka mam laptopa, a sam dostep do poczty z poziomu PDA nie jest jakas wazna sprawa dla mnie.

Co do stabilności wifi nie bylo żadnychpsikusów, testowalem juz to w AP -  nawet takich ogolno dostepnych. 0 problemow. Tak samo sie ma komunikacja przez Bluetooth@GPRS.

O wydajnosci juz sie wypowiedziałem wczesniej:
(..) potestowalem pod względem wydajności i musze przyznac ze nie ma co nażekac: Mobile Gadu, Opera 8.5, GSPlayer z mp3 w tle, wifi włączone i do tego robilem jakies rzeczy w excelu.. nic zadnych denerwujacych oczekiwan/przestojow.

Nawigacja działa rownież bez problemow i nie ma przeskakiwan mapy jak sie poruszmy, czyli tak jak powinno byc:)

Co do resetów, musze przyznac ze na poczatku jak mocno testowalem i instalowalem wszystko co bylo, HR musial nastapic.
Obecnie? Poinstalowane wszystko co mi potrzeba i teraz nic tylko kozystam z n311stki bez zadnych obaw czy nie zrobi mi psikusa.

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1265 dnia: Marzec 26, 2006, 13:10:29 »
EUREKA!!!! udało się!!!!!!
"wystarczyło" usunąć wszystkie kontakty w laptopie i wpisać je na nowo i ActiveSyf je zsynchronizował na ppc :D:D:D:D:D:D

Za to teraz od 10 minut usiłuje się zsynchronizować i na dokładkę skasowało się samo 70% folderów w skrzynce odbiorczej. Przed tym pokazał komunikat o błędzie krytycznym i kazał się odłączyć od pc. Po ponownym połączeniu oczywiście ostrzegł że znikną zmiany od poprzedniej synchronizacji... tylko że ja nic nie zmieniłem...

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1266 dnia: Marzec 26, 2006, 13:11:26 »
Cytat: "b98"

WYMÓG pierwszoplanowy:
- po zainstalowaniu tych wszystkich cudów PDA nie wymaga żadnej formy resetu co najmniej przez 1 ROK
- komunikacja WiFi chodzi stabilnie jak głaz - żadnego wieszania, zrywania, cudowania :P

Czy N311 spełnia tak postawione warunki ???

Hehe Wiec od razu odstaw PPC. Zaden z modeli nie spelnia tych wymagan. Reset do podstawowa funkcja w PPC.

Wymagania spelnia natomiast Palm:) Np. Tx.

*

Offline _K4

• *
  • 82
    • http://mp.info.pl
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1267 dnia: Marzec 26, 2006, 13:13:15 »
t_racer : jak widac, glowne problemy leża po stronie producenta oprogramowania, dlatego sa takie cuda. Bo przeciez hardware, czyli n311 nie powoduje zadnych konfliktow.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1268 dnia: Marzec 26, 2006, 13:13:26 »
ALBO DZIWIĘ się, że jeszcze nikt nie wyprodukował przenośnych monitorów ze zgrabną klawiaturką i mysią onboard, które poprzez Wireless USB albo Fire-Wire komunikują się z pecetem w szefowskim :lol: gabinecie (raptem do kilkunastu metrów i ze 2-ie ściany)

jest coś takiego - nazywa się TabletPC - ale nie za bardzo się przyjęło
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1269 dnia: Marzec 26, 2006, 13:18:20 »
Cytat: _K4
Te wszystkie problemy z synchronizacja mocno mnie dziwia, bo ja nie mam zadnych problemow. Outlook 2002 z AS4.1 bez problemu sie komunikuja i synchronizuja. Nie zauważylem, zeby cos ucieklo. Jedynie czego nie improtuje/exportuje to e-maile - przewaznie gdzies pod reka mam laptopa, a sam dostep do poczty z poziomu PDA nie jest jakas wazna sprawa dla mnie.

Właśnie po to kupiłem ppc by nie ciągać się z laptopem, kiedy jadę samochodem z podwładnym używanie laptopa jest niewygodne i niebezpieczne dla laptopa. A skoro ActiveSyf jest do synchronizacji danych między tymi urządzeniami to chcę z tego korzystać. Zresztą wydaje mi się że to jest jedno z największych zadań tandemu ppc ActiveSyf.

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1270 dnia: Marzec 26, 2006, 13:21:55 »
Właśnie dokonała się "udana" synchronizacja:D Ponownie zapisał wszystkie foldery poczty...tylko wiadomości skasował....

*

Offline chato.pl

• 4852
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1271 dnia: Marzec 26, 2006, 13:22:01 »
Cytat: "t_racer"
kiedy jadę samochodem z podwładnym używanie laptopa jest niewygodne i niebezpieczne dla laptopa

chyba nie do końca zrozumiałem ;)

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1272 dnia: Marzec 26, 2006, 13:23:54 »
Witam,

ja używam mojego N311 non-stop do

1. Terminarz i kontakty
    Synchronizuje z outlookiem, raz edytuje na acerku, raz na laptoppie, synchronizacha przez AS - zero problemów
    Kontakty biorę najpierw z telefonu (Motorola) i zero problemów przy synchronizacji w każdą stronę

2. Poczta
    Na laptopie używam na Thunderbirdzie, nie ma do tego synchronizacji przez AS więc utworzyłem sobie 2-gie konto e-mail na które są wszystkie wiadomości przez serwer pocztowy forwardowany, i to ściąga mi mail na acerku, również zero problemów (no może denerwuje mnie to zmienianie connection na work<-> internet ciągle)

3. WWW
   Czasami przeglądam strony na acerku i też poza zwykłymi ograniczeniami PIE nie ma żadnych problemów

4. Filmy
   Konwersja do 320x240 i śmiga aż miło

5. Gry
    Troche warfare inc. wolno działa, ale zabija czas jak trzeba

6. GPS
    NIestety z poprzednim palmtopiem został mi skradziony moduł GPS więc na razie nie mam i nie korzystam

A co najlepsze mam dalej pierwszy oryginalny ROM i zero problemów!

Więc nie wiem co za dziwne problemy z AS inni mają, może przez doinstalowywanie miliona dziwnych wtyczek do Today?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1273 dnia: Marzec 26, 2006, 13:25:56 »
Cytat: "ch@to"
kiedy jadę samochodem z podwładnym używanie laptopa jest niewygodne i niebezpieczne dla laptopa

Widocznie podwładni strasznie psują laptopa szefowi. Pewnie w "podzięce" za to, że takich nie mają  :lol:

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1274 dnia: Marzec 26, 2006, 13:29:28 »

bywa :D nie zawsze musisz...

*

Offline b98

• 541
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1275 dnia: Marzec 26, 2006, 13:34:30 »
jest coś takiego - nazywa się TabletPC - ale nie za bardzo się przyjęło

a czy czasen Tablety to nie PC-ty typu mikro ??
bo ja myślę chaetao o samym LCD (samym) + keyboard + mouse - i ten komplecik to po prostu taki zdalny monitor.
Jak klikniesz to leci radiowo do PC-ta, tam się obrabia na 3GHz, HT ze smakowitą ilością RAM-u, FSB 1000 a następnie tylko PC-et wyświetla na monitorku - a, że monitorek jest kilkanaście metrów dalej co z tego
pytanie tylko jakie lagi by były - trzeba by przeliczyc 25fps/sec załóżmy 1024x768 i kolor przyzwoity - czy do tego wydoli jakaś obecna technologia WiFi czy inna

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1276 dnia: Marzec 26, 2006, 13:52:18 »
Cytat: "plepiarz"
Witam,

ja używam mojego N311 non-stop do

1. Terminarz i kontakty
    Synchronizuje z outlookiem, raz edytuje na acerku, raz na laptoppie, synchronizacha przez AS - zero problemów
    Kontakty biorę najpierw z telefonu (Motorola) i zero problemów przy synchronizacji w każdą stronę

2. Poczta
    Na laptopie używam na Thunderbirdzie, nie ma do tego synchronizacji przez AS więc utworzyłem sobie 2-gie konto e-mail na które są wszystkie wiadomości przez serwer pocztowy forwardowany, i to ściąga mi mail na acerku, również zero problemów (no może denerwuje mnie to zmienianie connection na work<-> internet ciągle)

3. WWW
   Czasami przeglądam strony na acerku i też poza zwykłymi ograniczeniami PIE nie ma żadnych problemów

4. Filmy
   Konwersja do 320x240 i śmiga aż miło

5. Gry
    Troche warfare inc. wolno działa, ale zabija czas jak trzeba

6. GPS
    NIestety z poprzednim palmtopiem został mi skradziony moduł GPS więc na razie nie mam i nie korzystam

A co najlepsze mam dalej pierwszy oryginalny ROM i zero problemów!

Więc nie wiem co za dziwne problemy z AS inni mają, może przez doinstalowywanie miliona dziwnych wtyczek do Today?

1.   Kontakty już udało mi sie okiełznać a zadania i kalendarz działały ok od początku.

2.Pocztę odbieram na Outlooku2003(według strony Microsoftu ActiveSyf powinien z nim współpracować) i nie chcę instalować następnego programu.

3.WWW jest ok i po kablu i przez GPRS, przed instalacją nowego romu po BT też chodziło.

4.Filmy też ok, ale na nich mi nie zależy.

5.Gry tak jak filmy.

6.GPS na razie nie interesuje mnie, może jak poukładam się z pocztą.

ROM... zmieniłem bo myślałem, że jak to zrobię to poprawi się wszystko co było źle z synchronizacją...

Nie instalowałem żadnych wtyczek. Planuję już wywałkę systemu w kompie i HR w ppc, to będzie ostatnia próba. Możliwe, że mam coś nie tak na laptopie. Symptomatyczne jest to, jak po wywałce kontaktów i ponownum ich wpisaniu nastąpiła poprawa. Może pomoże reinstalacja Outlooka? Tylko czy schodzić do 2002 czy ponownie zainstalować 2003? Ktoś ma jakieś pomysły?

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1277 dnia: Marzec 26, 2006, 13:58:23 »
Na płycie dołączonej do n300 jest outlook ( nie wiem w jakiej wersji ) najlepiej go zainstaluj.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1278 dnia: Marzec 26, 2006, 14:05:27 »
Cytat: "PawelP7"
Na płycie dołączonej do n300 jest outlook ( nie wiem w jakiej wersji ) najlepiej go zainstaluj.

Na płycie jest 2002, na stronie Microsoft zalecają zarówno 2002 jak i 2003. 2003 mi odpowiada bo w nim mogę odbierać tylko nagłówki, a niechcianą pocztę (spam i wirusy) kasować jeszcze przed ściągnięciem na kompa. Czy 2002 też to umożliwia?

*

Offline chato.pl

• 4852
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1279 dnia: Marzec 26, 2006, 15:44:27 »
bo ja myślę chaetao

gdyby nie wątek, to bym się nie do myślił, że do mnie piszesz ;)

o samym LCD (samym) + keyboard + mouse - i ten komplecik to po prostu taki zdalny monitor.

technicznie do zrobienia, ale skoro na rynku tego nie ma, to nawidoczniej popyt jest zbyt mały (ewentualnie cena byłaby zbyt wysoka, żeby produkt trafił do masowego odbiorcy - tak jak wspominany TabletPC)

*

Offline macko

• 46
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1280 dnia: Marzec 26, 2006, 15:53:57 »

o samym LCD (samym) + keyboard + mouse - i ten komplecik to po prostu taki zdalny monitor.

technicznie do zrobienia, ale skoro na rynku tego nie ma, to nawidoczniej popyt jest zbyt mały (ewentualnie cena byłaby zbyt wysoka, żeby produkt trafił do masowego odbiorcy - tak jak wspominany TabletPC)

Alez oczywiscie, ze cos takiego jest. Gdzies na forum, albo na stronie byl podawany link do artykulu. Z tego co pamietam to to cos kosztowalo (prawie)tyle co laptop..

*

Offline chato.pl

• 4852
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1281 dnia: Marzec 26, 2006, 15:57:35 »
macko: czyli zasadniczo się zgadzamy ;)

*

Offline Gyc

• **
  • 132
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1282 dnia: Marzec 26, 2006, 17:11:55 »
Może pomoże reinstalacja Outlooka? Tylko czy schodzić do 2002 czy ponownie zainstalować 2003? Ktoś ma jakieś pomysły?

Mi pomogła reinstalacja outlooka 2003. Wcześniej w ogóle nie chciał się synchronizować z nim  :shock:  :roll:  :wink:
Na 2002 nie ma sensu schodzić imho, bo to brzydkie takie jest ;-)

Pozdrawiam,
Gyc.

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1283 dnia: Marzec 26, 2006, 17:45:59 »
Dokładnie 2003 jest super, i podwzględem funkcjonalności i wyglądu :)  Czy teraz poza problemem z suwakiem WSZYSTKO jest oki :?:

*

Offline chato.pl

• 4852
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1284 dnia: Marzec 26, 2006, 18:16:57 »
jaki problem z suwakiem

*

Offline Gyc

• **
  • 132
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1285 dnia: Marzec 26, 2006, 18:17:36 »
Dokładnie 2003 jest super, i podwzględem funkcjonalności i wyglądu :)  Czy teraz poza problemem z suwakiem WSZYSTKO jest oki :?:

Nie odważe się powiedzieć, że na 100% wszystko oki  :roll:  :wink: ale nie zauważam problemów teraz z synch.

Pozdrawiam,
Gyc.

*

Offline Gyc

• **
  • 132
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1286 dnia: Marzec 26, 2006, 18:19:25 »
jaki problem z suwakiem

Patrz stronę czy dwie wstecz. Chodzi o 'zepsuty' suwak w wiadomościach email  :?

*

Offline chato.pl

• 4852
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1287 dnia: Marzec 26, 2006, 18:31:47 »
aaa już wiem ... przebrnąłem przez ten elaborat ;)
ja nie mam takiego problemu bo nie trzymam na pockecie całej mojej poczty

Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1288 dnia: Marzec 27, 2006, 23:13:21 »
aaa już wiem ... przebrnąłem przez ten elaborat ;)
ja nie mam takiego problemu bo nie trzymam na pockecie całej mojej poczty

Przebrnełeś? dałeś radę? gratulacje! :D:D:D:D:D

Niestety po reinstalacji Office2003 nic się nie zmieniło. Chyba zostaje mi tylko wywałka systemu.

*

Offline prodromos

• **
  • 209
  • Nokia N97, HTC Hero, Kindle DX
Nowe Acery seria n300
« Odpowiedź #1289 dnia: Marzec 28, 2006, 21:46:01 »
Mam 2  pytania, przynajmniej na jedno  nie moge  znaleźć odpowiedzi.
1. Czy  wgranie  nowego  ROMu powoduje utratę gwarancji? (Pamietam, ze ktoś o  to  pytał,  ale nie widze  odpowiedzi).
2. kiedy wacza mi  sie pli vaw,  który mam ustawiony jako  dźwiek remindera słychac go  tak,  jakby uruchamił sie jednoczesnie  2 razy  z opóźnieniem, przy  powiadomieniach w ogóle  nie pali  sie czerwona  dioda jak wczesniej. cos  mu  sie podziało  z oprogramowaniem? Bedę wdzieczny  za jakakolwiek pomoc.
Nie zgnębi mnie byle przytyk/ w d... miejsce mam  dla krytyk. (Sztaudynger)