N311 wyładowywnie baterii do 0%

• 8 Odpowiedzi
  • 1133 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 16, 2006, 12:47:02 »
Problem wyładowywania baterii w naszych naleśnika jest już znany wszystkim, mam nadzieję że nie wszyscy doświadczyli tego na "sobie".
Ostatnio po raz kolejny moja 311 wyładowała się do zera i tym wiąże się moje pytane. Wydaje mi się że istnieje możliwość ustawienia wielkości poziomu wyładowania baterii przy której zamknie się bezpiecznie system. Ostatnio wydaje mi się że miałem ustawiony ten poziom na 3% ale teraz albo nie mogę znaleść gdzie się ustawia (rękę bym dał sobie odciąć że gdzieś to było   ;)   ) albo po wgraniu nowego Romu mi to zginęło.

Wiadomo że wyładowanie baterii do 0 nie wpływa dobrze na nią a już zauważyłem że jej pojemność mocno spadła po wakacyjnych wojarzach. Naleśnik był często podłączony do ładowania w samochodzie nawet przez 8-10 godzin podczas jazdy a i prznajmniej 2 krotnie zapomniałem go wyłączyć  i wyładował się do wspomnianego 0%.

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2006, 02:57:12 »
Wg mnie nie można ustawić parametru przy jakim stanie baterii urządzenie ma się wyłączyć. Co najwyżej możesz ustawić po jakim czasie.

Jedyne rozwiązanie aby w takim przypadku nie stracić danych to posiadanie oprogramowania do tworzenia kopii, które będzie wyzwalane poziomem naładowania baterii. Ja znam tylko jeden taki program - Sunnysoft Backup Manager http://www.sunnysoft.cz/download.php?lang=en. Niestety ma on wady - nie radzi sobie z robieniem kopii rejestru.

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
Re: N311 wyładowywnie baterii do 0%
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2006, 03:01:28 »
Cytat: "yaca66"
Problem wyładowywania baterii w naszych naleśnika jest już znany wszystkim, mam nadzieję że nie wszyscy doświadczyli tego na "sobie".

Chyba coś mnie omineło, może jakiś link bo pierwsze słysze.
Wydaje mi się że istnieje możliwość ustawienia wielkości poziomu wyładowania baterii przy której zamknie się bezpiecznie system. Ostatnio wydaje mi się że miałem ustawiony ten poziom na 3% ale teraz albo nie mogę znaleść gdzie się ustawia (rękę bym dał sobie odciąć że gdzieś to było   ;)   ) albo po wgraniu nowego Romu mi to zginęło.
To standardowe ustawienie I jest we wszystkich wersjach Romu, nie ma możliwości edycji tego parametru bo I po co?
Cytat: "prze-mek"

Jedyne rozwiązanie aby w takim przypadku nie stracić danych to posiadanie oprogramowania do tworzenia kopii, które będzie wyzwalane poziomem naładowania baterii.
W WM 5.0 nie traci się danych.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2006, 09:50:40 »
W WM 5.0 nie traci się danych.
:surprised:
Możesz rozwinąć? W jaki sposób? Czy po całkowitym rozładowaniu baterii lub jej wyjęciu również dane są zachowane?

*

Offline mandor

• **
  • 229
    • http://rait.republika.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2006, 10:10:33 »
Wyjęcie baterii w WM5.0 nie skutkuje hardresetem. Stracisz tylko to co siedzi w pamięci operacyjnej, jak przy zwykłym resecie w komputerze.

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:18:30 »
Cytat: "prze-mek"
:surprised:
Możesz rozwinąć? W jaki sposób? Czy po całkowitym rozładowaniu baterii lub jej wyjęciu również dane są zachowane?
Nie ma opcji by coś stracić. Post wyżej wyjaśnia.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:12:05 »
Wyjęcie baterii w WM5.0 nie skutkuje hardresetem. Stracisz tylko to co siedzi w pamięci operacyjnej, jak przy zwykłym resecie w komputerze.

Faktycznie, właśnie wyjąłem baterie i po włożeniu było wszystko OK. :surprised: Mam przyzwyczajenia po starym sprzęcie.
Człowiek uczy się przez całe życie.  ;)[/code]

Re: N311 wyładowywnie baterii do 0%
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 24, 2006, 13:31:13 »
Cytat: "PawelP7"

Chyba coś mnie omineło, może jakiś link bo pierwsze słysze.

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=40019&postdays=0&postorder=asc&start=20

pisał o tym Martinez, nie chodzi mi o utracenie danych ale o ochronę baterii.
Wydawało mi się że miałem gdzieś ustawiony jakiś pozion na 3% przy którym nalesnik się wyłączał a skutkowało to tym że bateria nie wyczerpywała się do 0
Dałbym głowę że to gdzieś w moim acerze widziałem

.
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2006, 14:29:20 »
Moze widziales to w windowsie XP ;)