n311 - czy dalej Wam się wiesza?

• 6 Odpowiedzi
  • 1686 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 19, 2006, 12:25:04 »
Moje n311 juz raz bylo w serwisie. Wczesniej sypal sie "bialymi ekranami". Po powrocie z serwisu (wymiana płyty głównej) dalej chodzi niestabilnie. Na romie v.16 najczejsciej wiesza sie tak, że nie moge go włączyć i muszę soft-reset. Podobnie przy podlaczeniu do kompa. Jak sobie postoi na podstawce podlaczony do kompa pół dnia to również istnieje duże prawdopodobieństwo, że sie zawiesi. Po okresie 2-3 tyg.moje n311 wiesza sie na amen i nie pomaga ani wyjecie baterii ani soft-reset. Po prostu nie bootuje sie i amen. 2 dni temu przeszedłem na wersję v.15 romu. Póki co nie zauważyłem problemów z włączaniem, ale przy ładowaniu na podstawce lub kablu też się wiesza i trzeba soft-reset.

Nie pomaga wyłączanie wszystkich procesów przed wyłączeniem, chyba nawet stabilniej chodzi jak sie zostawi te procesy. Ale to może być złódne wrażenie.

A teraz pytanie: Czy Wasze n311/310 tez mają te problemy dalej? Czy to niedorobiony może soft? Pytam, bo próbuje określić czy moje PDA wymaga serwisu czy mam sie dalej męczyć...
Dzięki za wszelkie sugestie.

*

Offline mandor

• **
  • 229
    • http://rait.republika.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2006, 14:17:00 »
A możesz napisać jakich programów używasz?

U mnie zwis zdarza się bardzo rzadko. Mam rom v.15, w sumie nie zauważyłem różnicy po upgradzie romu z firmowego. Mam odpalonych zwykle sporo programów i nie kombinuję, żeby coś zamykać przed wyłączaniem. Z tego co zauważyłem zwisy zdarzają mi się głównie podczas uruchamiania wifi. I to zwykle kiedy włączam wifi, dokonuje zmian konfiguracji wyłączam i włączam ponownie, ale też dzieje się to rzadko. (Fakt, że wifi również używam raczej nizbyt często.)

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2006, 14:26:51 »
Na 99% stosujesz oprogramowanie niekompatybilne z WM 5.0, warto też sprawdzić jaką masz wersje ActiveSync.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2006, 14:34:12 »
Wifi uzywam codziennie. Wlaczam je 2-3 razy dziennie. Synchronizuje z kompem równiez codziennie. PDA ma sluzyc mi outlookiem i przegladarka wtedy kiedy nie wlaczam kompa. Duzo uzywam menadżera zadań, media playera, kulek i innych standardowych komponentów systemu. Czasami uzywam GPS na bluetooth, ale z nim nigdy nie bylo problemow. Tez podejrzewalem ze cos z nim moze byc nie tak z WIFI. Moze dobrym pomyslem byloby wylaczanie PDA na noc, ale nie przyciskiem, tylko tak bym wyjmowal baterie - czyli zeby po ponownym wlaczeniu PDA sie bootowalo od nowa. Tyle ze nie mam takiego softu. Po mojemu to i tak jest cos nie tak. To sie wiesza praktycznie raz dziennie.

Progamy instalowane to:
----------------------------
- opera 8.60 - trial (nigdy PDA nie wytrzymalo mi 30 dni bez reinstalacji),
- spolszczenie,
- batti,
- opcjonalnie Destinator 5.

Reszta softu ktora nie wymaga ponownej instalacji (dziela zainstalowana na karcie podczas poprzedniej instalacji):
----------------------------
- Redfish 2007,
- Gis Russa,
- Acrobat reader,
- Kjondaj Mahjong (pisze fonetycznie, bo nei pamietam jak to sie pisze),
- Skype,
- GSPlayer.

PS. Używam najnowszego Active Sync zdaje sie ze 4.1 w domu i w pracy. Nie mam pojecia co moze byc niekompatybilne z WM5...... Może BATTI?

*

Offline mandor

• **
  • 229
    • http://rait.republika.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2006, 14:58:31 »
Ale skoro nie wiesza się przy włączaniu/wyłączaniu wifi od razu to moim zdaniem to nie to samo co u mnie. Może hardeset i instalowanie po jednym programie, żeby wyłapać winowajcę? To wersja hardcorowa. Ja bym stawiał na spolszczenie, ale to pewnie dlatego, że go nie lubię bo zwalnia system, w sumie chyba trochę ludzi go używa i nie narzeka?

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2006, 15:05:04 »
Przed wysyłką do serwisu testowałem gołe PDA bez niczego. Teraz tego jeszcze nie robiłem. Widzę, że będę zmuszony to zrobić. Znaczy Po hard-resecie nie będę nic instalować i jedynie wszystko skonfiguruję. zobaczymy co to da. Teraz odinstaluje spolszczenie i battiego. Przy samym dzialaniu wifi nie ma problemow. wiesza sie raczej gdy jest podlaczony do kompa lub po prostu wylaczony na noc.

*

Offline tomgru

• 307
  • Sprzęt: iPhone 4 32GB, iPad 2 32GB WiFi 3G
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2006, 20:38:10 »
to ja też sie pochwale, mam rom v16 i jak na razie zero jakich kolwiek problemów, sprzecik zostal kupiowny pod koniec lipca, a ja odkupilem od kolesia jakies 2 tyg. temu...fakt że, przy pl lokalizacji troche zwalnia, ale reszta jest juz w porządku i co najwazniejsz zero resetow i innych dziadostw...a troche softu mam zainstalowanego...!!!!!!! jendak nabardziej denerwuje mnie to ze nie działąja oplikacje w stylu WM5torage czy CardExport....zgroza..!!!