n10 i GPS - porady dla laika

• 11 Odpowiedzi
  • 1576 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 25, 2006, 21:55:33 »
Witam!

Szanowni forumowicze, zwracam się do Was z prośbą o poradę odnośnie działania GPS na Acer n10 + GPS firmy G-space model GS-R270.
Jako, że jestem zupełnym laikiem w tej kwestii moja wiedza istnieje tylko na podstawie przeczytania postów na tym forum odnośnie n10. Wymyslilem sobie zmontowanie zestawu opartego na n10 z racji w miare przystepnej ceny. Zestaw ten ma mi wylacznie sluzyc do pracy z GPS i z ktoryms z programow typu Auto Mapa. Moje pytania są nastepujące:

1. Jak sprawuje się w terenie GS-R270? Jak z zasiegiem w lesie i terenie zabudowanym?
2. Jakie oprogramowanie na n10 bedzie pracowalo razem z tym GPS? Czy beda pracowaly na nim najnowsze wersje oprogramowania czy tylko starsze wersje posiadajace mniejsze wymagania sprzetowe?

Ewentualnie proszę w miarę o szczegółowe opinie uzytkownikow (jesli jeszcze tacy sa) jak się taki zestaw sprawuje i czy warto sie w to "pakowac"...

pozdrawiam

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 26, 2006, 07:03:36 »
wsrod kilku opinii, ktore byly na forum o GS-R270 raczej nie bylo pochlebnych - nawet krazyly plotki, ze model ten zostal wycofany ze sprzedazy ze wzgledu wlasnie na problemy z jego dzialaniem na niektorych PDA

ja polecam ci zakup jakiegos modelu na chipsecie SiRF Star III - wszystkie starsze modele dzialaly OK pod warunkiem, ze widocznosc nieba byla OK - gdy wjezdzales miedzy wysokie budynki lub wchodziles do lasu nie bylo juz tak rozowo

tu masz na dole modele na CF
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=19443

oprogramowanie bedzie chodzic kazde - zalecany model n10 z WM2003 bo byly rowniez modele z PPC2002

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 26, 2006, 11:40:54 »
Dzięki wielkie za pomoc!:)

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2006, 00:28:45 »
ja mam podobny problem ze swoim n10 i  Pretec CompactGPS na CF - generalnie to mój pierwszy PDA i żadnego doświadczenia nie posiadam ale z AM dziala jak dotąd słabo, sygnał nawet z dołaczonej zewnetrznej anteny leżącej na dachu łapie słabo lub prawie w ogóle. Być może trzeba coś zmienić w ustawieniach samego GPS-a ? ale mam o tym raczej blade pojęcie  - chetnie bym sie spotkał w Warszawie z jakimś doświadczonym posiadaczem tego modelu ktory mógłby doradzić czy problem jest hard czy soft ?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2006, 03:40:37 »
ustawiac to raczej nie ma co - to jest po prostu odbiornik sygnalu, ktorego sie nie stroi - albo dziala albo nie - jesli tobie dziala slabo to znaczy, ze taki juz jest (no chyba, ze cos masz nie tak z ta zewnetrzna antena...)

mozesz skontaktowac sie z uzytkownikiem forum xpablo i np. umowic sie na wizyte u niego w sklepie

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2006, 09:19:50 »
oj Panowie - nie wiem skąd macie takie opinie o R-270 tak się składa, że używam takiego połączenie (G-space R270 i Acer N10) i na Navigo i na Automapie pracuje bez zarzutu. syglał trzyma bardzo mocno - przejazdy pod tunelami mu nie straszne - jasne że SiRF Star III jest lepszy niż SiRF Star IIe ale jego cena też jest "inna" :)
Może to kwestia egzemplarza - może szczęścia - ale na takie połączenie nie mam co narzekać, a w relacji jakość/cena nie ma sobie równych.
Więc jeżeli ktoś uważa że jest lepszy odbiornik SiRF Star IIe w lepszej cenie niż G-space 270 to zapraszam do testów polowych mojego zestawu :P:P:P
REGULAMIN

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2006, 10:19:36 »
Cytat: "Andrew_j"
przejazdy pod tunelami mu nie straszne

mowisz?  :wink:  no to pogratulowac bo nawet SiRF Star III traci sygnal w tunelach - cudow nie ma...

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2006, 05:25:07 »
może xpablo bedzie na spotkaniu PeDA-łów w Rivierze ?  to go wtedy postaram sie przepytać trochę - na razie sie tym specjalnie nie przejmuję do póki jakiś uczony w piśmie nie stwierdzi że coś tu nie tak

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 07, 2006, 10:20:44 »
Niestety z teco co wiem spotkanie jest 11 tego lutego tak ?? A wtedy mam zawody w BC :) Wiec niestety będzie to kolejne spotkanie bez mojej skromej obecności. :( Ale na spotkaniu na pewno będzie ktoś obeznany w temacie, na pewno znajdziesz pomoc.

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 07, 2006, 10:54:46 »
lipciopda nie zgodzę się z Tobą (jeżeli można) SiRF Star III ma analizę echa odbitego sygnału i nawet na parkingu podziemnym sypermarketu nie tracił mi fix-a (sprawdzone organoleptycznie - Centrum Handlowe Katowice 3 Stawy).
Co do SiRF Star IIe to nie ma on takiej funkcji jednak jeżeli nie jedziemy tunelem w alpach lub pod kanałem LaManche to kilkusekundowy brak sygnału nie spowoduje utraty fix-a odbiornika (sprawdzone organoleptycznie).  

Żeby uniknąć niepotrzebnej polemiki zanaczam że są to MOJE PRYWATNE DOŚWIADCZENIA oparte na EKSPLOATACJI obu odbiorników z chipsetami SiRF Star IIe i III.
REGULAMIN

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 07, 2006, 15:29:26 »
ja rowniez uzywam SiRF Star III, a wczesniej SiRF STar II
parking betonowy (otwory zamiast okien po bokach) - tak
tunel (nie mowie o przejezdzie pod mostem) dluzszy niz 5 sec - nie

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 11, 2006, 13:38:12 »
mam nadzieje ze bedzi dzisiaj w Rivierze ktoś z ze swoją n10 -ką i GPS-em - to wtedy bym swojego przetestował