Chcę zakupic GPS do N311 - "co, jak, gdzie..."

• 11 Odpowiedzi
  • 1525 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
« dnia: Maj 28, 2006, 12:43:57 »
Witam. Chciałbym sie zaopatrzyc w odbiornik GPS do mojego N311. Niestety nie mam zielonego pojęcia o GPS w PDA wiec bede zdawał sie na Was. (Z GPS obcowałem gdy miałem Motorole A925 i A1000, ale to bylo pewnie zupelnie co innego ;) ). Zatem chcialbym kupic jakis niedrogi odbiornik, ktory jednakowo będzie dobrym urządzeniem. Polećcie mi co kupic.
Teraz dalej...
* Co będe jeszcze potrzebował procz odbiornika?
* Czy mapy będe musiał zakupic czy jest mozliwosc darmowego sciagniecia z netu?
* Gdzie je następnie mam wgrać?
* I jak to będzie z ładowaniem PDA i tego odbiornika w trakcie uzywania? Czy bedzie jakas mozliowsc zeby w trakcie uzywania w samochodzie było jednoczesnie doładowywane (np. z gniazdka V12)?

Prosze o pomoc :) Pozdrawiam.
Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Re: Chcę zakupic GPS do N311 - "co, jak, gdzie..."
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2006, 13:42:06 »
Cytat: "pisarz"
* Co będe jeszcze potrzebował procz odbiornika?

program do nawigacji satelitarnej (AutoMapa, MapaMap, TomTom, Desrinator etc.) więcej o programach znajdziesz na forum
:arrow: http://www.pdaclub.pl/forum/index.php?c=12 oraz mapy (miast, krajów)

* Czy mapy będe musiał zakupic czy jest mozliwosc darmowego sciagniecia z netu?

jeśli nie chcesz łamać prawa - będziesz musiał je kupić

* Gdzie je następnie mam wgrać?

na kartę pamięci

* I jak to będzie z ładowaniem PDA i tego odbiornika w trakcie uzywania? Czy bedzie jakas mozliowsc zeby w trakcie uzywania w samochodzie było jednoczesnie doładowywane (np. z gniazdka V12)?

masz na myśli - oba urządenia jednocześnie :?:
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Re: Chcę zakupic GPS do N311 - "co, jak, gdzie..."
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 28, 2006, 13:46:22 »
Zatem chcialbym kupic jakis niedrogi odbiornik, ktory jednakowo będzie dobrym urządzeniem. Polećcie mi co kupic.

ja mam G-Space GS-R238, ale Ty możesz wybrac sobie coś innego :arrow: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=19443
BTW: nie sugeruj się podanymi cenami, bo teraz są one już nieaktualne ;)
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2006, 14:33:40 »
Ja do mojego n311 kupiłem niedawno odbiornik Nokia LD-3W. Obydwa urządzenia współpracują ze sobą rewelacyjnie. Dodatkową zaletą GPSa Nokii jest... cena. Na Allegro można go już kupić bodajże od niecałych 330zł. Biorąc pod uwagę, że odbiornik oparty jest na Sirf Star III oraz że ma Bluetooth, czyni to z niego kuszącą propozycję. Jedyny minus - na wyposażeniu jest tylko ładowarka samochodowa.
Jednoczesne ładowanie obu urządzeń jest możliwe poprzez rozdzielacz gniazda zapalniczki samochodowej - dostępny również m.in. na Allegro.
Nokia działa bezprolemowo zarówno z AutoMapą jak i z TomTomem. A jeżeli chodzi o same mapy, to jest dokładnie tak jak napisał to ch@to: "jeśli nie chcesz łamać prawa - będziesz musiał je kupić"

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2006, 14:43:19 »
Cytat: "Majkel_S"
Ja do mojego n311 kupiłem niedawno odbiornik Nokia LD-3W. Obydwa urządzenia współpracują ze sobą rewelacyjnie. Dodatkową zaletą GPSa Nokii jest... cena.

Istotnie Nokia to obecnie najtańszy odbiornik GPS z Sirf Star III, a doteko przyzwoity.

Szkoda tylko, że nie ma ładowarki sieciowej, bo jednak taka ładowarka się przydaje.

*

Offline ryssiek

• *
  • 91
  • Sprzęt: x51v , LD-3W
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 28, 2006, 15:52:39 »
Cytat: "ajed"

Szkoda tylko, że nie ma ładowarki sieciowej, bo jednak taka ładowarka się przydaje.

kiedys do jakiegos siemensa dokupywalem adapter ktory umozliwial podlaczenie ladowarki(12V) samochodowej do gdziazda 220V

o cos takiego http://allegro.pl/item105386681_hit_w_polsce_przejsciowka_220v_12v_.html

*

Offline K4r0l

• **
  • 155
  • Challenge accepted!
    • http://karol.szastok.net
  • Sprzęt: HTC Desire 500 DualSIM
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2006, 16:07:23 »
Ja jesteś właśnie w trakcie realizacji wygranej aukcji na ebay - Holux GR 236  - cena  :wink: 50funtów z transportem => ~300zł, z tydzień powinien do mnie dotrzeć, dam znać jak działa.
A tak to trzeba polować na okazje, w tej chwili chyba wszystkie GPS na BT będa spokojnie z naleśnikiem chodzić :)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 28, 2006, 16:08:27 »
Można. Tylko musisz pamiętać, żeby zabrać ładowarkę z samochodu razem z GPS-em. No i dodatkowy zakup, choć i tak się wyjdzie taniej.

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 02, 2006, 14:50:05 »
Spookie mi podrzucił takie cos: http://allegro.pl/item104309271_gps_bluetooth_odbiornik_na_chipe_sony_24_satelity.html

Czy będzie dobre do N311?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 02, 2006, 17:58:47 »

Będzie działać z n311, ale czy będzie dobre to ciężko powiedzieć, bo nie znam tego chipsetu.

*

Offline pisarz

• 512
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 03, 2006, 10:08:46 »
Cytat: "ajed"

Będzie działać z n311, ale czy będzie dobre to ciężko powiedzieć, bo nie znam tego chipsetu.
no ale mam nadzieje, ze to nie jest jakis "shit", ktory mi sie raz dwa rozleci, a w dodatku beda problemy z działaniem ?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 03, 2006, 10:11:40 »
Rozlecieć, to się raczej nie rozleci. Co do działania, to działać będzie, nie wiem tylko czy równie dobrze jak Sirf III, czy tez może porównywalnie do Fuji, czy RFMD. Nie kojarzę aby u nas na forum ktoś robił testy chipsetu SONY.