awaryjność n311 - fakty

• 196 Odpowiedzi
  • 26162 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #150 dnia: Marzec 16, 2006, 11:57:31 »
czyli sumując wszystko ten ROM moge wgrac do Acera N311, zgadza sie? :D
Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #151 dnia: Marzec 16, 2006, 12:01:31 »
a czy przeczytałeś wątek do którego odesłał Cię majcool :?:
ROM Acer n300 v1.00.15 :arrow: http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=34641
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #152 dnia: Marzec 16, 2006, 12:11:12 »
Cytat: "ch@to"
a czy przeczytałeś wątek do którego odesłał Cię majcool :?:
ROM Acer n300 v1.00.15 :arrow: http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=34641
tak, przeczytałem :)
Ale zeby cos wywnioskowac trzeba sie domyslac. Gdyby nie to, ze pod avatarem niektorych widnieje model N311 to nie wpadłbym na to ze ten ROM mozna takze wgrac do niego ;)

Musze poszukac jeszcze jakiejs instrukcji jak to sie dokladnie wgrywa, bo tak ktora ktos tam podał jest dla mnie troche niejasna, a jeszcze nigdy nie wgrywałem nowego ROMu do PDA. Czy do tego bede musiał jakis specjalny kabel zakupic?

*

Offline chato.pl

• 4852
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #153 dnia: Marzec 16, 2006, 12:17:49 »
przepraszam, że pytam, ale co jest dla Ciebie niejasnego w opisanej przez Yodka procedurze upgrade'u

*

Offline pisarz

• 512
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #154 dnia: Marzec 16, 2006, 12:23:54 »
przepraszam, że pytam, ale co jest dla Ciebie niejasnego w opisanej przez Yodka procedurze upgrade'u

"2. rozpakowac zip, 4 pliki musa byc w katalogu ACERN300 na sformatowanej w FAT16 karcie SD"
czyli na karcie SD tworze katalog ACERN300 (czy 311?) i do niego wrzucam te pliki?

"4. kiedy pojawi sie czarny ekran, trzymac przycisk POWER az pojawi sie odliczanie, po czym pojawi sie napis 'downloading from sd card' "

tzn. ze mam nacisnac POWER i trzymac cały czas, czy nacisnac POWER, PDA sie wlaczy i potem w jakims momecie wcisnac jeszcze raz? :)

No i jak wiadomo, takich rzeczy jeszcze nigdy nie robiłem. Czy jest zatem jakas ewentualnosc, ze podczas wgrywania tego ROMu moge cos zepsuc?

Czy do tego wystarczy mi zwykł kabel czy trzeba dokupic jakis specjalny do tego celu? (Czy w zestawie znajduje sie wogole kabel USB?)

*

_Morf_

awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #155 dnia: Marzec 16, 2006, 12:31:31 »
Cytat: "pisarz"

"2. rozpakowac zip, 4 pliki musa byc w katalogu ACERN300 na sformatowanej w FAT16 karcie SD"
czyli na karcie SD tworze katalog ACERN300 (czy 311?) i do niego wrzucam te pliki?
No chyba jest wyraźnie napisane ACERN300......

"4. kiedy pojawi sie czarny ekran, trzymac przycisk POWER az pojawi sie odliczanie, po czym pojawi sie napis 'downloading from sd card' "
tzn. ze mam nacisnac POWER i trzymac cały czas, czy nacisnac POWER, PDA sie wlaczy i potem w jakims momecie wcisnac jeszcze raz? :)
Napisał wyraźnie TRZYMAĆ.....
No i jak wiadomo, takich rzeczy jeszcze nigdy nie robiłem. Czy jest zatem jakas ewentualnosc, ze podczas wgrywania tego ROMu moge cos zepsuc?
Czy do tego wystarczy mi zwykł kabel czy trzeba dokupic jakis specjalny do tego celu? (Czy w zestawie znajduje sie wogole kabel USB?)
No jak wyjmiesz baterie w trakcie updatowania ROM'u to szansa jest ale generalnie nie ma się czego bać.
Wystarczy zwykły kabel. Mosisz poprostu wgrać te pliki na karte SD/MMC jak to nie jest istotne.

*

Offline K4r0l

• **
  • 155
  • Challenge accepted!
    • http://karol.szastok.net
  • Sprzęt: HTC Desire 500 DualSIM
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #156 dnia: Marzec 16, 2006, 12:35:18 »
ROM jest do serii n300 - czyli odpowiednio modeli n310 i n311
Jako że do serii to na karcie, niezależnie od modelu tworzysz katalog n300, aczkolwiek w ZIPie już to jest tak spakowane, że tworzy się ten katalog.
Robisz HR, naleśnij się restartuje i od razu trzymasz POWER, aż do momentu, gdy skończy się odliczanie.
W przypadku n311 masz stację dokującą, jak pliki są na karcie to wystarczy, że masz baterię dobrze naładowaną. Kabel(n310) lub Stacja dokująca(n311) potrzebna jest tylko do wrzucenia plików na kartę - lub ew. osobny Card Reader.

*

Offline chato.pl

• 4852
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #157 dnia: Marzec 16, 2006, 12:42:25 »

czytaj tak jak jest napisane ;)

czytaj tak jak jest napisane ;)

kabel w komplecie jest

*

Offline pisarz

• 512
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #158 dnia: Marzec 16, 2006, 12:43:20 »
Cytat: "K4r0l"
ROM jest do serii n300 - czyli odpowiednio modeli n310 i n311
Jako że do serii to na karcie, niezależnie od modelu tworzysz katalog n300, aczkolwiek w ZIPie już to jest tak spakowane, że tworzy się ten katalog.
Robisz HR, naleśnij się restartuje i od razu trzymasz POWER, aż do momentu, gdy skończy się odliczanie.
W przypadku n311 masz stację dokującą, jak pliki są na karcie to wystarczy, że masz baterię dobrze naładowaną. Kabel(n310) lub Stacja dokująca(n311) potrzebna jest tylko do wrzucenia plików na kartę - lub ew. osobny Card Reader.
ok, rozumiem.
A czy moze to byc karta MMC? Bo obecnie nie mam w domu zadnej SD, a wszedzie jest napisane ze 'wgrywamy to i tamto na karte SD"

Jeszcze mam pytanie do tego:
" 6. pojawi sie napis 'update finished' (teraz wygrywal sie nowy bootloader), po ktorym zrobic hard reset "
Czyli jak mi sie pojawi ten napis 'update finished', wtedy wciskam mu hard reseta, tak? Czy musze jeszcze na cos czekac zanim HR zrobie?

Przepraszam ze takie pytania zadaję, ale nigdy nie miałem z tym stycznosci, a niechiałbym na starcie od razu czegos zepsuc :)

*

_Morf_

awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #159 dnia: Marzec 16, 2006, 12:46:41 »
A czy moze to byc karta MMC? Bo obecnie nie mam w domu zadnej SD, a wszedzie jest napisane ze 'wgrywamy to i tamto na karte SD"

Cytat: "_Morf_"
Wystarczy zwykły kabel. Mosisz poprostu wgrać te pliki na karte SD/MMC jak to nie jest istotne.

Matko Boska...... :evil:

6. pojawi sie napis 'update finished' (teraz wygrywal sie nowy bootloader), po ktorym zrobic hard reset "
Czyli jak mi sie pojawi ten napis 'update finished', wtedy wciskam mu hard reseta, tak? Czy musze jeszcze na cos czekac zanim HR zrobie?

Zrób tak jak jest napisane  :evil:

*

Offline pisarz

• 512
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #160 dnia: Marzec 16, 2006, 12:49:33 »

Matko Boska...... :evil:

6. pojawi sie napis 'update finished' (teraz wygrywal sie nowy bootloader), po ktorym zrobic hard reset "

Zrób tak jak jest napisane  :evil:
widze szybko sie denerwujesz ;) spokojnie, kazdy był kiedys poczatkujacy, a ten kawałek z typem karty widocznie przeoczyłem ;)

*

_Morf_

awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #161 dnia: Marzec 16, 2006, 12:54:00 »
Sory Moja wina......

awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #162 dnia: Marzec 16, 2006, 15:06:07 »
Cytat: "Claude"
Nie upieram sie  ale tak jak pisalem nigdy wczesniej nie spotkalem sie z czyms takim , dla mnie jest to jednak tylko rom dla modeli n300

Chyba juz ktos napisal: na modelu n311 pod wyswietlaczem widnieje n300
To jest nazwa serii (a model n300 nie istnieje jako pda)- romy sa identyczne, procek rozpoznawany pewnie automagicznie (architektura ta sama tylko MHz inne), podobnie jak modul WiFi.

awaryjność n311
« Odpowiedź #163 dnia: Marzec 16, 2006, 15:24:33 »
Panowie, jest Was zaledwie kilku, a pracownik serwisu, na pytanie o awaryjność tego modelu powiedział, że dopiero 5 sztuk do niego przyszło, z czego 3 zepsute z winy użytkownika... a od dystrybutora wiem, że sprzedało się ich już ponad 200... to powiedzcie, czemu nikt więcej nie zgłosił awarii, gdzie te 72 osoby (bo tyle jest 36% z 200)... Mam HP hx2190 i to jest dopiero porażka... bo w pełni naładowana bateria (od nowości) starczy na 45 minut do godziny z podświetleniem, a na n311 pracowałem na pierwszym ładowaniu ponad 2 godziny.. to coś znaczy

n300 - to seria...
« Odpowiedź #164 dnia: Marzec 16, 2006, 15:26:17 »
.. to samo jest w notkach Acera... Aspire 5000 seria / Aspire 5002 LMi model

Re: awaryjność n311
« Odpowiedź #165 dnia: Marzec 16, 2006, 15:35:45 »
Cytat: "danio"
Panowie, jest Was zaledwie kilku, a pracownik serwisu, na pytanie o awaryjność tego modelu powiedział, że dopiero 5 sztuk do niego przyszło, z czego 3 zepsute z winy użytkownika... a od dystrybutora wiem, że sprzedało się ich już ponad 200... to powiedzcie, czemu nikt więcej nie zgłosił awarii, gdzie te 72 osoby (bo tyle jest 36% z 200)... Mam HP hx2190 i to jest dopiero porażka... bo w pełni naładowana bateria (od nowości) starczy na 45 minut do godziny z podświetleniem, a na n311 pracowałem na pierwszym ładowaniu ponad 2 godziny.. to coś znaczy

Poczytaj inne fora (np.francuskie)- uspionych n311 jest mnostwo. Zaden inny pda nie zaliczyl tylu padow zaraz po premierze.
Moj tez dziala prawie bezproblemowo ale temat o acerach ma kilkadziesiat stron- nikt tego nie wymysla.
Co do statystyki- to nie jest grupa reprezentatywna- nie mozna z tego wnioskowac ile acerow na rynku ulegnie awarii.
A co do 2h pracy to przeciez nie jest rewelacyjny wynik... (moj na podswietleniu 3/20 pracje 4,5h z aktywnym Wifi- skype)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #166 dnia: Marzec 16, 2006, 15:37:55 »
a od dystrybutora wiem, że sprzedało się ich już ponad 200... to powiedzcie, czemu nikt więcej nie zgłosił awarii, gdzie te 72 osoby (bo tyle jest 36% z 200)

... zapewne nie zaglądają na forum PDAclubu bo:
1. nie wiedzą o jego instnieniu
2. sprzęt im działa bez zarzutu
3. faktycznie mi się zepsuł, ale się wstydzą, że kupili takiego fele(ac)era
---
niepotrzebne skreślić

*

Offline pisarz

• 512
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #167 dnia: Marzec 16, 2006, 15:38:12 »
ale skoro mamy juz nowy ROM, to mysle ze kwestia awaryjnosci bedzie juz rozwiazana :)

*

Offline chato.pl

• 4852
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #168 dnia: Marzec 16, 2006, 15:50:48 »
to się dopiero okaże ale faktycznie - bądźmy optymistami

*

Offline pisarz

• 512
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #169 dnia: Marzec 16, 2006, 15:53:52 »
to się dopiero okaże ale faktycznie - bądźmy optymistami
jak narazie kazdy zachwala nowy ROM, oby tak juz zostało :D

« Odpowiedź #170 dnia: Marzec 16, 2006, 17:27:04 »
Panowie, jest Was zaledwie kilku, a pracownik serwisu, na pytanie o awaryjność tego modelu powiedział, że dopiero 5 sztuk do niego przyszło, z czego 3 zepsute z winy użytkownika...

Zaden serwis nie przyzna sie do takiej wpadki, poprostu im nie wolno - przeciez nie moga sprzedawac produktu na rynku wiedzac ze jest wadliwy, musieli by go wycofac ze sklepow, a wiedzieli o tym dobrze z tad takie przeciaganie premiery. Tylko tu na forum jest kilka osob ktore czekaja na wymiane plyty - chyba sobie tego nie wymyslili. Francuzi tez mieli okolo 50 % wadliwych.
Moj tez padl ale pomoglo wgranie ROMu, kolega ma - zainstalowal jedynie automape i gra w kulki, nie uzywa WiFi i jemu dziala. Inny kolega ma HP i jeszcze ani razu nie robil HR ( z powodu zwisu) a sporo eksperymentuje z softem, milem wczesniej IPAQa i tez zawsze soft reset pomagal.
Na acerze sie zawiodlem nie dosc ze sie wieszal co dwa dni najczesciej przy korzystaniu z WiFi to jeszcze po tygodniu padl calkiem.
Nowy rom jest stabilniejszy ale pisaly juz osoby ktorym padl calkiem ( i chinski i europejski ) i musieli wgrywac rom od nowa. Tak to tylo ACER potrafi spaprac sprzet!

« Odpowiedź #171 dnia: Marzec 16, 2006, 17:38:48 »
Cytat: "Andrzej_M"
Tak to tylo ACER potrafi spaprac sprzet!

Problem lezy tylko w tych felernych egzemplarzach. Ja juz przez skype pare godzin rozmawialem, PIE via WiFi bardzo czesto jest uzywane. Jedyne co czasem nie startuje to modul BT -pomaga SR (ale to raczej przypadlosc WM05, bo i w Wizardzie cos podobnego sie dzialo).
Jak juz sobie poradza z wadliwymi egzemplarzami (czy to romem czy wymiana MB) to bedzie idylla ;)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #172 dnia: Marzec 16, 2006, 17:41:43 »
Cytat: "Andrzej_M"
Zaden serwis nie przyzna sie do takiej wpadki, poprostu im nie wolno - przeciez nie moga sprzedawac produktu na rynku wiedzac ze jest wadliwy

1. serwis nie produkuje sprzętu więc to nie ich wpadka
2. Acer nie ma sieci własnych serwisów w Polsce. Blasc jest tylko autoryzowanym partnerem serwisowym i nie sądzę żeby pracownik tej firmy (zajmującej się także dwoma innymi markami) w prywatnej rozmowie z klientem miał na uwadze dobre imię firmy Acer
3. co do Twojej końcowej uwagi, to jestem skłonny się przychylić, aczkolwiek mój naleśnik (na starym ROM'ie) nadal działa

*

Offline b98

• 541
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #173 dnia: Marzec 16, 2006, 17:51:00 »
Ad.2. duży błąd - nigdy chyba nie miałeś za dużo do czynienia z różnymi serwisami ... acha, zmierzałem do tego, że pracownik o ile pracuje dłużej niż rok to ściemnia ile może ...

ja sam wiem kogo przyjęto w mojej firmie na kierownika serwisu (co prawda zupełnie inna bajka przemysłowa)

*

Offline bart111

• **
  • 172
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Touch Jade 3G, Acer n310, Jornada 6
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #174 dnia: Marzec 16, 2006, 17:57:21 »
moze ja nieco pomoge w rozwiazaniu problemu do jakiego modelu to jest rom
mam n310 i wgralem na niego nowy rom, wiec samo przez sie sie rozumie ze ten rom jest do obu modeli :)
pozdrawiam problemowiczow...tzn forumowiczow ;)

*

Offline chato.pl

• 4852
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #175 dnia: Marzec 16, 2006, 18:01:38 »
Cytat: "b98"
Ad.2. duży błąd - nigdy chyba nie miałeś za dużo do czynienia z różnymi serwisami ...

niestet się mylisz - mam bardzo dużo z nimi doczynienia

Cytat: "b98"
acha, zmierzałem do tego, że pracownik o ile pracuje dłużej niż rok to ściemnia ile może ...
ja sam wiem kogo przyjęto w mojej firmie na kierownika serwisu (co prawda zupełnie inna bajka przemysłowa)

kluczem do sukcesu jest odpowiednie podejście do człowieka

*

Offline b98

• 541
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #176 dnia: Marzec 16, 2006, 18:11:29 »
chodzi Ci o wyciąganie info i socjotechnikę ?

Znający się na rzeczy i sztuce profesjonalny serwisant wyczuje Cię i spławi w 10sek..
NIEc dowiesz się NIC (chyba, że mu kiepsko płacą)

*

silentjob

awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #177 dnia: Marzec 16, 2006, 18:17:24 »
Zależy, można naprawdę przy odpowiednim podejściu do ludzi wiele osiągnąć/dowiedzieć się/wyciagnąć informację.

awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #178 dnia: Marzec 16, 2006, 19:25:55 »
Jutro mam dostac w swoje lapy acera. Przez weekend napisze recenzje tego sprzetu na swojej stronce, przygotowalem aparat, kamere itp. no i browar;)

Macie jakies sugestie co do testow? Cos szczegolnego sprawdzic?

*

Offline bart111

• **
  • 172
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Touch Jade 3G, Acer n310, Jornada 6
awaryjność n311 - fakty
« Odpowiedź #179 dnia: Marzec 16, 2006, 19:27:55 »
Cytat: "Przemol"
Jutro mam dostac w swoje lapy acera. Przez weekend napisze recenzje tego sprzetu na swojej stronce, przygotowalem aparat, kamere itp. no i browar;)

Macie jakies sugestie co do testow? Cos szczegolnego sprawdzic?

jeszcze chyba nikt nie robil crashtest'ow ;]