Acera N35 z GPS- Umożliwia monitorowanie mnie?

• 5 Odpowiedzi
  • 1414 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 12, 2006, 13:45:45 »
Niedawno z pracy otrzymałem Acera N35 z GPS.

Moje pytanie to: Czy teraz firma może w dowolnym momencie monitorować gdzie się znajduję?

Jestem pracownikiem ochrony więc kontrola w pracy wydaje mi się uzasadniona, martwi mnie jedynie możliwość ściągania mnie do pracy przy pomocy tego urządzenia "bo jestem najbliżej/bo jestem w domu/itd.", bez możliwości obrony z mojej strony.

Dodatkowe kwestie:
Ktoś się orientuje jak prawo reguluje takie aspekty?
Możliwa jest jakaś obrona przed tym? (jeśli jest to możliwe)

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi/rady.

Pozdrawiam, Michał T.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Acera N35 z GPS- Umożliwia monitorowanie mnie?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2006, 14:46:14 »
Cytat: "Michał T."
Niedawno z pracy otrzymałem Acera N35 z GPS.

Moje pytanie to: Czy teraz firma może w dowolnym momencie monitorować gdzie się znajduję?

Jestem pracownikiem ochrony więc kontrola w pracy wydaje mi się uzasadniona, martwi mnie jedynie możliwość ściągania mnie do pracy przy pomocy tego urządzenia "bo jestem najbliżej/bo jestem w domu/itd.", bez możliwości obrony z mojej strony.

Dodatkowe kwestie:
Ktoś się orientuje jak prawo reguluje takie aspekty?
Możliwa jest jakaś obrona przed tym? (jeśli jest to możliwe)

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi/rady.

Pozdrawiam, Michał T.

Monitoring o jakim myślisz byłby możliwy tylko w przypadku podłączenia acera do komórki i przekazywania pozycji tą drogą. Innej metody nie ma.
Pracodawca może za to zapuścić na pockecie jakiś program do zapisu trasy i później sprawdzić gdzie byłeś.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 12, 2006, 14:48:36 »
angler22
ewentualnie wmontować w Acera jakiś nadajnik :lol:  choć nie sądzę aby były na tyle małe... 8)

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2006, 08:51:05 »
Napisz, dlaczego dostałeś n35, jakie było uzasadnienie pracodawcy. Nie dostaje się od tak takiego urządzenia. Myślę, że raczej chodzi o szybkie poruszanie się w terenie lub mieście (najkrótsza trasa). Co do inwigilacji to raczej nie jest możliwe jest to sprzęt, który nie wysyła, ale odbiera sygnał z satelity? Chociaż nigdy nic nie wiadomo może USArmy ma technologię, o której jeszcze nikt nie wie, ale to nie dotyczy ciebie chyba, że jesteś aż tak ważny, że muszą wiedzieć o każdy twoim kroku.  :D

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2006, 12:19:05 »
Hey,

Dzięki za posty. Pomogły ;).

krakers- Właśnie uzasadnienie było dosyć bełkotliwe co mnie naprowadziło na trop szukania podstępu ;). Pewnie na dniach coś się wyjaśni, może dostali takie wytyczne a na razie sami do końca nie wiedzieli czemu to ma służyć... (...)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2006, 12:54:58 »
Ja raczej sądzę, że chodzi o zapisywanie przez użytkownika śladu GPS, który potem pozwoli odczytać dokąd jeździłeś, gdzie i jak długo stałeś, etc. Ale musiałbyś taki zapis uruchamiać ręcznie.
Na szczęście(?) tzw. "cięcia komara" nie jest w stanie zarejestrować. :wink:  :lol: