Witam czytajacych i z gory przepraszam ze ewentualne "wpadki" - to jet moj pierwszy "wystep" na forum. Naczytalem sie sporo o problemie komunikacji BT miedzy PDA a odbiornikiem GPS, ale nigdnie nie znalazlem odpowiedzi na moj problem.
Ale do rzeczy. Posiadam Acer n50 (nie Premium), z najnowzym ROM-em. odbiornik GPS NAVIBE BT SIRF III.
Problem wystepuje przy Automapie (3.9.3.) zainstalowanej na SD. Gdzies wyczytalem, ze wystepuje jakas kolizja podczas odczytu z karty SD, ktora wplywa na zrywanie polaczenia BT. I tak faktycznie jest u mnie. Jesli jade po wyznaczonej trasie, wszystko jest OK, ale jesli tylko zjade z trasy i procesor zaczyna pracowac "ostro", wytyczajac nowa trase, momentalnie wysypuje sie polaczenie BT, ktore po kilunastu sekundach na ogol wraca, jednak nie zawsze, bo czesto juz tak zostaje i pomaga tylko soft reset.
Robilem proby z zainstalowaniem Automapy na CF i BT dziala wysmienicie! - tyle, ze na CF nie da sie pracowac, bo program dziala stanowczo za wolno, wytyczanie nowej trasy trwa "wieki"... Ale dowodzi to slusznosci tezy, ze problem tkwi w konflikcie BT - SD.
Jakims rozwiazaniem byloby zaistalowanie Automapy w pamieci Acera, ale w wersji ubozszej (nie premium) brakuje na to miejsca (albo ja nie potrafie tego zrobic...
I tu moje pytanie: czy u kogos na takim samym Acerze pracuje ten program poprawnie?.
Czy moze mi ktos cos sensownego podpowiedziec, jak obejsc ten problem?
Naturalnie nie musze chyba dodawac, ze wszelkie mozliwe ustawienia (typu "bufor", itd) cwiczylem na wszystkie mozliwe sposoby i nic...
Zmienialem nawet ustwienia w rejestrze, zwiekszajace predkosc odczytu z karty SD i tez kicha...
Dodam tylko, ze inne programy, korzystajace z GPS, a nie obciazajace tak mocno procesora (np. VisualGPSce) chodza wysmienicie i nie ma problemu komunikacji.
Z gory dziekuje za rzeczowe odpowiedzi.