Acer n50 i problem z BT GPS

• 5 Odpowiedzi
  • 877 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 25, 2006, 11:10:12 »
Witam czytajacych i z gory przepraszam ze ewentualne "wpadki" - to jet moj pierwszy "wystep" na forum. Naczytalem sie sporo o problemie komunikacji BT miedzy PDA a odbiornikiem GPS, ale nigdnie nie znalazlem odpowiedzi na moj problem.
Ale do rzeczy. Posiadam Acer n50 (nie Premium), z najnowzym ROM-em. odbiornik GPS NAVIBE BT SIRF III.
Problem wystepuje przy Automapie (3.9.3.) zainstalowanej na SD. Gdzies wyczytalem, ze wystepuje jakas kolizja podczas odczytu z karty SD, ktora wplywa na zrywanie polaczenia BT. I tak faktycznie jest u mnie. Jesli jade po wyznaczonej trasie, wszystko jest OK, ale jesli tylko zjade z trasy i procesor zaczyna pracowac "ostro", wytyczajac nowa trase, momentalnie wysypuje sie polaczenie BT, ktore po kilunastu sekundach na ogol wraca, jednak nie zawsze, bo czesto juz tak zostaje i pomaga tylko soft reset.
Robilem proby z zainstalowaniem Automapy na CF i BT dziala wysmienicie! - tyle, ze na CF nie da sie pracowac, bo program dziala stanowczo za wolno, wytyczanie nowej trasy trwa "wieki"... Ale dowodzi to slusznosci tezy, ze problem tkwi w konflikcie BT - SD.
Jakims rozwiazaniem byloby zaistalowanie Automapy w pamieci Acera, ale w wersji ubozszej (nie premium) brakuje na to miejsca (albo ja nie potrafie tego zrobic...
I tu moje pytanie: czy u kogos na takim samym Acerze pracuje ten program poprawnie?.
Czy moze mi ktos cos sensownego podpowiedziec, jak obejsc ten problem?
Naturalnie nie musze chyba dodawac, ze wszelkie mozliwe ustawienia (typu "bufor", itd) cwiczylem na wszystkie mozliwe sposoby i nic...
Zmienialem nawet ustwienia w rejestrze, zwiekszajace predkosc odczytu z karty SD i tez kicha...
Dodam tylko, ze inne programy, korzystajace z GPS, a nie obciazajace tak mocno procesora (np. VisualGPSce) chodza wysmienicie i nie ma problemu komunikacji.
Z gory dziekuje za rzeczowe odpowiedzi.

*

Offline Aivon

• **
  • 141
    • http://www.republika.pl/aivon/avatar.gif
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2006, 16:34:05 »
Hej

Mam to samo :)
Obejsc ten problem - nie da rady wkurzylam sie i na Nokii N70 wgralam Tomtoma5 i ten sam odbiornik ktory masz i ja mam i dziala wtedy ok.

Jezeli chodzi o Acera N50 takze go posiadam wersja slabsza - to chyba trzeba przejsc na TomToma bo Automapy sie wysypuja tak jak pisales.

Jeszcze nikt mądry nie odpowiedzial na moje pytania jak i na to twoje.

Niestety nie moge Ci pomoc bo tak samo jak ty nie moglam sobie dac rady i rzucilam to w kąt.

P.S Aha moj pierwszy odbiornik tej firmy NAVIBE SONY byl do wymiany ze wzgledu na awarie bluetotha ktory nie trzymal i sie wylanczal na wszystkim na czym sprawdzalam!

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2006, 16:54:54 »
Witam,

Czy ten problem dotyczy tylko "zwyklych" Acerow N50 ?
Pytam, poniewaz mam Acera N50 Premium oraz Automape na karcie SD, ale nigdy nie doswiadczylem zrywania polaczenia odbiornika GPS z Acerem.

Pozdrawiam
Glider33

*

Offline arielcpu

• **
  • 176
  • Sprzęt: Acer n50 Premium, Holux M-1000 GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2006, 08:31:49 »
dokładnie, ja też mam premium i automapa śmiga rewelacyjnie :)

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2006, 18:25:37 »
Witam po dosc dlugej przewie.
Automapa dziala poprawnie po zainstalowaniu jej na karcie CF (pierwsza, na ktorej robilem proby byla chyba uszkodzona). Teraz na CF nie wystepuje problem zrywania polaczenia BT z odbiornikem GPS. Ustawilem w Automapie w ustawieniach "malo szczegolow" i program chodzi calkiem fajnie. Potwierdza sie to, ze w naszych Acerach wystepuje jakis blad przy korzystaniu z BT i karty SD.
Pozdrawiam.

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 06, 2006, 12:27:50 »
Witam, przerabiałem problem z n50 premium i AM na karcie SD. Program AM mam obecnie zainstalowany w RAM – na CF nie chce działać, mapy na początku instalowałem na SD (na CF wyliczenie trasy testowej trwa 1,5 minuty, na SD – 30 sekund). Pojawił się problem zrywania komunikacji BT z odbiornikiem GPS (Nemerix). Połączenie zrywało się w momencie przeliczania na nowo trasy („zjechałeś z wytyczonej trasy”) na mapie Polski, komunikat „brak sygnału GPS” – do przywrócenia połączenia konieczny był soft reset, nie było takich problemów na planach miast z wyjątkiem Warszawy. Poradziłem sobie instalując mapę Polski i Warszawy w RAM, jednak nie jest to rozwiązanie eleganckie – blokuje dużo pamięci i raczej nie do zastosowania w n50 standard. Na próbę zgrałem mapy na inną kartę SD – i o dziwo działało jak trzeba, nasuwa się wniosek: z jednymi kartami SD działa z innymi nie chce... Obecnie wszystkie mapy zainstalowane na CF i problem nie występuje, choć trochę wolno przelicza trasę.