Acer n35+Samsung SGH E700 (grps via IrDA)

• 6 Odpowiedzi
  • 1323 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« dnia: Listopad 08, 2005, 12:07:12 »
Bezskutecznie próbuję odpalić połączenie gprs między n35 a e700 przez irda :( Wszystkie możliwe konfiguracje już wypróbowałem (np. te ze strony pdaclub) i niestety połączenie nie działa. Usługa gprs jest oczywiście po stronie operatora wykupiona i aktywna. Telefon jest skonfigurowany poprawnie (automatyczny konfig przez stronę orange). Komunikacja między pda a telefonem dochodzi do skutku, bo na wyświetlaczu e700 zapala się ikonka sygnalizująca dwukierunkowe połączenie. Niestety dalej już nic nie idzie :( Jeśli w opcjach zaawansowanych wpisuję ciąg inicjalizujący podany w poradach z pdaclub, to próba łączenia kończy się komunikatem, że nie nawiązano połączenia z nieustalonej przyczyny (dość długi komunikat). Jeśli ten init string wywalę, to też nie łączy ale komunikat mówi, że nastąpiło rozłączenie z modemem.  Jako numer podaję albo *99# albo *99***1# (w telefonie aktywny jest profil gprs pod tym numerem). Może ktoś z was miał doświadczenia z łączeniem sgh e700 z pda (niekoniecznie z acer n35)? Mam wrażenie, że to może być kwestia odpowiedniego ciągu inicjalizującego modem.

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2005, 16:25:58 »
Napisz jaka sieć telefonu. I jeszcze jedno czy możesz przesyłać pliki między n35 a telefonem. np BMP,JPG i odwrotnie.

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2005, 16:32:19 »
Sieć to Orange (gdzieś w oryginalnym poście to napisałem ;). Obrazków nie próbowałem wysyłać (gdzieś czytałem, że po irda to nie idzie i niezbędny jest jednak kabel usb). Irda w telefonie działa poprawnie (tak mi się przynajmniej zdaje), bo pda łączy się z nim i widać ikonę (na telefonie) potwierdzającą połączenie. Próbowałem już rozmaitych kombinacji (loginów/haseł, init stringów itp.) ale nic nie skutkuje niestety :(

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2005, 09:30:25 »
Działa!!! :) Na jakimś forum zagranicznym zupełnie przypadkowo trafiłem na podobny problem z e700 i rozwiązanie było takie: init string: +cdgcont=1,"IP","APN","0.0.0.0" i prędkość portu ustawić na 115000. Poszło od pierwszego strzału. Oczywiście net przez irdę to irytujące doświadczenie (szybkość), ale do mobile gadu spokojnie wystarcza. Ufff...no to kolejny problem (po walce z Linuxem + PDA) rozwiązany :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2005, 18:38:39 »
Ale APN rozumiem zamieniles na slowo "internet" czy zostawiles APN?

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2005, 18:44:43 »
Cytat: jakub kańczugowski
Ale APN rozumiem zamieniles na slowo "internet" czy zostawiles APN?

Oczywiście, że zmieniłem na "internet" :))

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2005, 20:22:34 »
Cytat: bundy
Oczywiście net przez irdę to irytujące doświadczenie (szybkość), ale do mobile gadu spokojnie wystarcza
Po bt, też nie jest to rakieta (wiem z doświadczenia:/). Wąskim gardłem jest tutaj szybkość gprsu, czyli około 53.6 KB/sek. Mnie by raczej bardziej ityrowało ciągłe ustawianie, żeby urządzenia się "widziały".