Acer n311 - necik po wifi z notebooka podpiętego pod neo?

• 2 Odpowiedzi
  • 857 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline saenta

• **
  • 105
  • Sprzęt: Nokia N8, Xda Zest, TG01 i inne zabawki
« dnia: Lipiec 06, 2006, 15:34:42 »
Witam,
Mam Acerka od tygodnia, uporałem się z GPS (nokia) i netem po BT w Motce V360 - wszystko dzięki forum. Teraz chciałbym mieć net po wifi z mojego Della podpiętego do neostrady. Utworzyłem takie połączenie bezprzewodowe w Dellu (nazwa, hasło, itp). Potem włączyłem acerka- znalazł to połączenie, połączył się , poprosił o hasło które ustawiłem wcześniej w notebooku. Wszystko niby ok, tylko nie ma netu w przeglądarce tak jest w IE oraz Operze. Nie bardzo kumam, bo tych ustawień jest w XP kupa, o co chodzi i jak się to je.
prawdziwy facet jest jak dziecko...

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2006, 23:34:30 »
robiłem kiedyś w ten sam sposób, umordowałem się, ale się udało.
Nie wiem czy jestem w stanie Ci to dobrze opisać gdyż już wszystkiego nie pamiętam.
1. musisz mieć włączone udostępnianie połączenia internetowego na laptopie
2. dobrze poustawiane adresy IP, bramy na obu sprzętach.

Nie jestem pewien ale z neo chyba będzie mały problem tego typu, że za każdym razem masz inny adres IP i wtedy musisz zmenić ustawienia w Acerku.

Głównie rzecz polega na tym żeby dobrze powpisywać adresy, np:
na laptopie:
192.168.1.1
255.255.255.0
213.25.2.1                    // np. zakładając że takie masz z neo

192.168.1.2
255.255.255.0
192.168.1.1                  // takie ustawiasz na WiFi i udostępniasz połączenie internetowe przez połączenie WLAN

na Acerku
192.168.1.3
255.255.255.0
192.168.1.2      // brama musi być taka jak adres IP połączenia z udostępnianiem netu

przy następny włączeniu kompa będzisz miał inny adres IP i wtedy musisz zmienić ustawienia

mam nadzieję, że sam się nie zaplątełem i Tobie też.
powinno pomóc
ja w tej chwili u siebie postawiłem APeka WiFi, włączyłem automatyczne przypisywanie adresu IP i się o nic nie martwię, w obu sprzętach mam włączoną opcję uzyskaj adres IP automatycznie, wszystko śmiga

powodzenia

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2006, 09:28:32 »
Jeżeli zrobiłeś już połączenie WiFi pomiędzy sprzętami to wystarczy włączyć "udostępnianie połączenia internetowego" na karcie którą łączysz się z Internetem.
W tym momencie włączony zostanie NAT i serwer DHCP na komputerze "głównym" oraz ustawione zostaną odpowiednie trasy (routing).

Nie trzeba nic więcej ustawiać (adresy IP, bramki, DNS,...), pocket dostanie wszystkie te informacje z DHCP w momencie połączenia z WiFi.