Acer n311 i czułość WiFi

• 7 Odpowiedzi
  • 1062 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tomcio-Paluszek

• **
  • 221
  • Sprzęt: Archos 70
Acer n311 i czułość WiFi
« dnia: Lipiec 22, 2006, 20:17:56 »
Czy nie macie problemów z czułością WiFi w swoim acerze.

Ja jak kupiłem swojego n311 to miałem na nim neta udostępnionego z mojego PC poprzez najtańszą kartę WiFi z taką malutką antenką. I jak szedłem z palmtopem do kibla to był taki spadek sygnału, że net przestawał działać. A jak poszedłem do drugiego pokoju to już w ogóle zrywał połączenie WiFi.

Tydzień temu zmieniłem dostawcę netu i zamontowałem sobie bezprzewodowy router D-Link DI-624, ale mimo, że w jego opcjach jest możliwość włączenia "ekstra zasięgu" to i tak nie wiele sie to poprawiło. W kiblu sygnał jest średni, ale w pokoju obok (2 ściany) już jest szczątkowy.

Czy taki router jest naprawdę za słaby, aby objąć zasięgiem mieszkanie o powierzchni 60m2 ?? Ściany są z cegły.[/b]

*

Offline mystic

• **
  • 111
Acer n311 i czułość WiFi
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 22, 2006, 22:32:47 »
Ja korzystam z n311 w mieszkaniu i mam zasięg przez dwie ściany z czego jedna jest działowa i jedna nośna. Sygnał jest słabszy i mniej stabilny niż na laptopie z kartą WLAN na PCMCIA, ale do przeglądania witryn wystarcza. Jedna tylko dodatkowa uwaga: używam lepszej anteny przy routerze bezprzewodowym zamiast tej plastikowej atrapy dołączonej do zestawu.

*

Offline saenta

• **
  • 105
  • Sprzęt: Nokia N8, Xda Zest, TG01 i inne zabawki
Acer n311 i czułość WiFi
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 22, 2006, 22:43:06 »
U mnie sprawa z zasięgiem wygląda podobnie jak u Was :( . Miałem nawet zadać takie pytanie jak powyżej. Widać ten tym tak ma.
prawdziwy facet jest jak dziecko...

Acer n311 i czułość WiFi
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 22, 2006, 23:17:22 »
Kazdy PDA ma duzo mniejszy zasieg niz laptop. Niby wielka bezprzewodowosc a to w praktyce pare metrow.

*

Offline Tomcio-Paluszek

• **
  • 221
  • Sprzęt: Archos 70
Acer n311 i czułość WiFi
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2006, 12:35:40 »
To lipa, bo człowiek chciałby, aby to WiFi miało zasięg tylko na mieszkanie, a jak dam lepszą antenę to pół osiedla będzie widziało to połączenie i będzie kusić domorosłych "hakierów".

Acer n311 i czułość WiFi
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 23, 2006, 16:16:29 »
ja mam APeka WBR 611 topcoma i nie mam takiego problemu.
Wychodzę z domu i też mam zasięg.
Proponuję lepszą antenę aby nie taką za 20-40 zł, która wygląda tak samo jak w ruterze tylko jest większa bo to nic nie da. Tylko bajer, że ma niby 5dbi  :D
żeby pół osiedla widziało to raczej byś musiał zamontować na zewnątrz a w domku ściany stłumią, a zawsze możesz zabezpieczyć swoją mini sieć, a gdyby jakiś pozmieniał hasła itd. to zawsze jest taki fajny mały przycisk reset  ;) i po krzyku

Re: Acer n311 i czułość WiFi
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2006, 18:18:51 »
Jeśli komuś za nadajnik robi pecet proponuję zrezygnować z wifi na rzecz bt - mniej prądu, zasięg wystarczający (przynajmniej u mnie), przy okazji synchronizacja czyli możliwy backup w tle. A że wolne to nie przeszkadza, do internetu starczy.
pozdrawia Adam

Acer n311 i czułość WiFi
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2006, 09:12:56 »
w moim Acerze n311 WiFi  to porażka, bardzo słaba czułość, co więcej jest to czułość fabryczna, bo sprzęt był już w serwisie w Brnie gdzie po naprawie miał testowane m.in właśnie WiFi. Poprzednio miałem HP rx3715, czułość była o niebo lepsza niż w Acerze. Wiadomo z elektroniką tak już jest że tańsza będzie słabszej jakości.