Acer n311 Activesync problem ?

• 11 Odpowiedzi
  • 1478 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kvic

• *
  • 62
  • Sprzęt: acer n311, GPS, Navigo 8,  k800i+bluetooth blaupunkt
« dnia: Czerwiec 07, 2006, 13:12:13 »
Witam !

MIalem ROM .15 i zmieniłem na nowszą wersję, niestety ale teraz mam jakieś dziwne problemy z ActiveSync:

- po podłączeniu do komputera stacjonarnego jedyne co widzę, to komunikat: "Trwa pobieranie ustawień..." i wisi...

- w "Mój komputer" widzę ikonę [Urządzenie przenośne] - i moge poprzeglądać katalogi, niestety nie mogą nic ani wgrać na urządzenie ani też zgrać nic z niego...

W tej chwili próbuję już na 3 komputerze i cały czas to samo - początkowo myślałem, że wina leży po stronie stacjonarnego, ale tak nie jest...

Czy jest szansa by w jakiś sposób coś z tym zrobić - poza wysłaniem do serwisu ?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2006, 13:26:00 »
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=41212
tu jest kilka rozwiązań, może coś pomoże

*

Offline Kvic

• *
  • 62
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2006, 17:19:59 »
dziękuje za ten link, ale próbowałem wszystkich zawartych tam metod - może tylko poza tą jedną która jest a nie została opisana.

Po dluzszej zabawie: moge przenosik pili ale dalej wisi po synchronizacji, wymaga tylko i wylacznie adresu IP wpisanego z palca:

169.254.1.1

Przy automatycznym nie chce ruszyc - zglasza blad hosta.

ratunku............

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2006, 17:25:37 »
Może w ustawieniach AS w palmtopie jest coś nie tak?
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2006, 18:45:50 »
U mnie tak sie zdarza co jakis czas. Pomaga softreset pocketa albo peceta.

*

Offline Kvic

• *
  • 62
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 07, 2006, 19:49:43 »
wykonałem już i soft i hard reset w tej chwili wróciłem nawet do ROM 0.15 i dalej nic :(

mam pytanie:

jaki macie adres IP i przez którą kartę domyślnie łączycie się z komputerem (poprzez podstawkę) ?

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 07, 2006, 21:22:44 »
Cytat: "Kvic"
wykonałem już i soft i hard reset w tej chwili wróciłem nawet do ROM 0.15 i dalej nic :(

mam pytanie:

jaki macie adres IP i przez którą kartę domyślnie łączycie się z komputerem (poprzez podstawkę) ?
ja tam nic nigdzie nie wpisuje. Po wgraniu ROMu .16 zainstalowałem nowe AS i wszystko smiga.
Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC

*

Offline Wasiu

• 12
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 07, 2006, 21:42:57 »
Rowniez mam problem z activeSync'iem na romie .15 . Po pierwszej instalacji niby zaczal dzialac ale nie mogl sie zsynchronizowac. Pozniej po prostu ActiveSync nie wykrywal nalesnika. Kombinowalem i kombinowalem i podzialala jedna sztuczka. Podczas polaczonego nalesnika z kompem wlazlem w menadzer urzadzen i wywalilem windows mobile device. Odlaczylem nalesnika, podlaczylem spowrotem, wykryl wszystko na nowo i od tej pory ActiveSync za kazdym razem zaskakuje.

*

Offline Kvic

• *
  • 62
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 07, 2006, 23:37:22 »
Zgłupiałem do reszty.... ale działa...

Opiszę więc kroki co robiłem i kiedy zaczeło działać:

- wymiana ROMU na .16 z .15
- po jakimś czasie Active Sync przestaje działać
- szukam wszelkich możliwych sposobów by to rozwiązać - łącznie z zamieszczeniem tego wątku
- robie to co podpowiadają forumowicze
- brak efektów
- wracam do ROM .15
- brak efektów
- zmieniam na ROM .16
- brak efektów
- po każdej zmianie odinstalowuje i zainstalowuję ActiveSync'a
- brak efektów
- mocno podenerwowany robie Hard Reset, Soft Reset itp
- brak efektów
- mam ochotę cisnąć nim o podłogę
- zapozanje się z warunkami serwisu na www.acer.pl
- wstaję od biurka
- przynosze sobie kawę (godzina 23:25 !!!!)
- wyciągam naleśnika z podstawki
- wkładam naleśnika w podstawke
- naleśnik normalnie działa - ActivSync działa bez zarzutu

Mam już tylko jedną prośbe: proszę, niech mi ktoś powie co zrobiłem, że zaczeło dizłać ?

Oczywiście po każdym odinstalowaniu odłanczałem kabelek USB od komputera...

*

Offline Kvic

• *
  • 62
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2006, 13:31:32 »
Pomimo wielu dni walki, prób na w sumie 4 komputerach, poddałem się i mój ukochany naleśnik w poniedziałek ląduje w serwisie, oczywiście wysyłka do Czech, i pewnie będę musiał poczekać z 3-4 miesiące...

Podsumowanie - actvesync via podstawka w moim naleśniku padło totalnie. Co ciekawe, problem ten nie wystąpuje podczas łączneia activesync via bluetooth !

*

Offline askon

• 8
  • Sprzęt: N311
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 12, 2006, 13:57:22 »
To nie jest problem naleśnika. Jest to spowodowane błędnym ropoznawaniem urządzenia USB przez Windows. Ja mam ten sam problem. Na trzech kompach z XP active sync nie działa. Na czwartym win2000 nie ma problemów. W XP po podpięciu do USB pojawia się Nieznane urządzenie/Unknow device. Trzeba usunąć ręcznie to urządzenie z Menadżera urządzeń lub bezpośrednio z rejestru (poszukać klucza po znalezionym identyfikatorze z menadżera urządzeń). Po zrestartowaniu kompa i podłączniu naleśnika active sync powinien go wykryć. Polecam google : unknown device activesync itd. Może się zdarzyć , że nie pojawia się "Nieznane urządzenie". Trzeba  wtedy usunąć urządzenie "Windows mobile device"

pzdr.

*

Offline Kvic

• *
  • 62
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 12, 2006, 14:17:46 »
Dziś właśnie miałem wysłać naleśnika do serwisu, cóż kolega piszący powyżej ma rację i to w duyżej części.

Przed wysłąniem postanowiłe przebadać naleśnika na jeszcze jednym komputerze, tym razem konfigurowanym przez kogoś innego a przy okazji użyłem pożyczonego kabelka od n35.

I właśnie - naleśnik zsynchronizował się !!!!

Z przyzwyczajenia i naleciałości mam na wszystkich moich komputerach identyczną konfiguracje... i jak się okazało activesync + nie współpracuje z SygatePersonalFirewall.

Aby AS działał na komputerze z SPF, należy:

- pozwolić na wszystko na firewall'u
- usunąc z procesów SPF

Aż wstyd się przyznać.....

Naleśnik oczywiście do serwisu nie dotarł :)