Acer n50 + BT + EDGE ... Czy komuś się udało???

• 7 Odpowiedzi
  • 1473 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Acer n50 + BT + EDGE ... Czy komuś się udało???
« dnia: Październik 29, 2007, 09:08:56 »
Witam,

Chciałem się zapytać, czy komuś udało się zestawić stabilne (takie które by działało przynajmniej 20 minut) połączenie do internetu ACERA n50 za pomocą telefonu z technologią EDGE np. Nokia e50, czy SE k550i wykorzystując BLUETOOTH ???

Przy połączeniu za pomocą IRDA wszystko działa OK, nawet na ustawieniu połączenia na 115kbps. Natomiast na BLUETOOTH po paru minutach coś się wiesza i OPERA pisze, że nie może nawiązać połączenia z serwerem.

Ten sam efekt występuje zarówno na ustawieniach gprs telefonu wysłanych ze strony PLUS GSM jak i ze strony producenta telefonu (też dla sieci PLUS GSM).

Co może być tu problemem???

Bardzo proszę o pomoc.

Odp: Acer n50 + BT + EDGE ... Czy komuś się udało???
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2007, 08:30:30 »
Naprawdę nikomu nie udało się nawiązać stabilnego połączenia ???

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2007, 13:30:57 »
Sytuacja jest naprawdę dziwna, ponieważ analogiczne połączenie BT acera n50 z SE k700i (oba mają moduły v1) działa bezproblemowo i stabilnie.
Tak się zastanawiam, że może to jest sprawa jakiejś niekompatybilności modułów bluetooth (v1 w Acerku i v2 w SE k550i)? Jak sądzicie?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2007, 13:00:14 »
Witam,
Chciałem się zapytać, czy komuś udało się zestawić stabilne (takie które by działało przynajmniej 20 minut) połączenie do internetu ACERA n50 za pomocą telefonu z technologią EDGE np. Nokia e50, czy SE k550i wykorzystując BLUETOOTH ???
Przy połączeniu za pomocą IRDA wszystko działa OK, nawet na ustawieniu połączenia na 115kbps. Natomiast na BLUETOOTH po paru minutach coś się wiesza i OPERA pisze, że nie może nawiązać połączenia z serwerem.
Ten sam efekt występuje zarówno na ustawieniach gprs telefonu wysłanych ze strony PLUS GSM jak i ze strony producenta telefonu (też dla sieci PLUS GSM).

Mam ten sam problem tyle, ze z Nokia 6310i. Przy polaczeniu Bluetoothem z modemem GPRS, internet w Acerze dziala kilka minut, a pozniej w przegladarce nie mozna otworzyc zadnej strony, pomim tego ze Acer caly czas utrzymuje polaczenie Nokia, a na wyswietlaczu 6310i pali sie ikona "G" czyli jest polaczenie. Niestety do dnia dzisiejszego nie poradzilem sobie z tym problemem.

Pozdrowionka
Glider33

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2007, 21:45:44 »
Dokładnie tak jest ...

Dzwoniłem w tej sprawie do Acer Polska, ale oni też nie mają pojęcia co to może być  :|

Trochę szkoda, bo Bluetooth zawsze byłby wygodniejszy niż IRDA.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2007, 10:36:47 »
Tak się jeszcze zastanawiam, czy nie pomogłaby tutaj aktualizacja sterowników bluetooth dla Acera N50 ... tylko czy jest coś nowszego niż BT-PPC Version 1.7.0 Build 1900, które pasowałyby do Acera n50?
Sporo szukałem, ale nic nie udało mi się znaleźć.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2007, 10:11:11 »
Przy okazji poszukiwania rozwiązania problemu uzyskania stabilnego połączenia przez bluetooth z telefonem jako modemem znalazłem jeszcze jeden sposób uzyskania połączania  - przez kabelek. W tym celu należy zainstalować specjalny driver 232USB i utworzyć nowe połączenie wykorzystując ten modem.
Pobrać Driver i więcej poczytać o tym można tutaj:

http://mobile.ce4you.cz/forums/view_topic.asp?t=14920&dd=0&fi=90

Wszystko działa OK, lecz jest to raczej ciekawostka, gdyż łączenie przez kabelek jest jeszcze bardziej uciążliwe niż przez IRDĘ.

Czy nikt więcej oprócz Glider33 nie próbował łączyć swojego Acera n50 poprzez BT z telefonem w celu uzyskania połączenia do internetu ?

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2007, 15:01:10 »
Używałem Nokii6630 jako modemu dla laptopa i właśnie dla Acera n50p.O ile internet działał z laptopem, można powiedzieć że godzinami i nie było problemu o tyle faktycznie Acer po paru minutach stawał, jakby sie zawieszał i pomagał dopiero SR.Tłumaczyłem sobie że zatyka się pamięć i dla tego, ale nigdy nie rozgryzłem tak naprawdę co było przyczyną. W tym czasie odkryłem przy pomocy kolegów z PDAclubu, ze sama Nokia 6630 świetnie wystarczy do poczty i sprawę odłożyłem ad akta. Obecnie gdy świetna OPERA mini zmieniła sie na wersję chyba 4 to przestała  być świetna, powiem więcej dobija mnie do tego stopnia, że chętnie rozwiązał bym problem występujący w Acerach.No ale kto wie na pewno co powoduje się w/w wieszanie Acerka??? Grzegorz
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore