Acer 311 - to jednak tylko niedorobiona zabawka.

• 44 Odpowiedzi
  • 9700 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 20, 2006, 08:21:31 »
Gdybym miał go kupic ponownie dobrze bym się zastanowił.
Resety i zwiechy od czasu do czasu - da się przeżyć, inne też tak mają. Ale brak możliwości włączenia raz na trzy dni bez wyjmowania baterii - to już upierdliwe mocno (zwłaszcza, gdy trzeba coś szybko odpalić).
A ostatnio doszedł nowy kwiatek - urządzenie włącza alarmy bez względu na to, czy są zafiksowane, czy nie. I to nie koniecznie o porach, o kórych alarmy były ustawione.
To już jest zupełna porażka. Oczywiście i na to jest rada - należy wgrać ''cichego'' wava i takiego ustawic w dźwiękach alarmów, ale to chyba nie tak ma być...
Gdyby nie to VGA to bym się tego pozbył.
pozdrawia Adam

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
Re: Acer 311 - to jednak tylko niedorobiona zabawka.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2006, 08:26:32 »
heh, a soft jaki masz?  :roll:
Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC

*

Offline arielcpu

• **
  • 176
  • Sprzęt: Acer n50 Premium, Holux M-1000 GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2006, 08:28:39 »
na szczęście inne acery nie są takie problematyczne, mój n50p jest naprawdę świetny,stabilny, ma mocny procek, bt, wifi, idrę, sd, cf i gdyby jeszcze miał vga to byłoby cudo :D

Re: Acer 311 - to jednak tylko niedorobiona zabawka.
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2006, 10:29:25 »
Cytat: "pisarz"
heh, a soft jaki masz?  :roll:

Rom najnowszy (16)
Alarmy systemowe (z zegara)
Z programów nie ma tam nic specjalnego - ubook, wisbar, tcpmp i właściwie tyle (jakieś pierdoły - kalkulatory, astro). Od dawna nie kombinuję ze zmianami programów i eksperymentami, zresztą mam od tego 1915.
pozdrawia Adam

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2006, 10:31:32 »
Cytat: "arielcpu"
na szczęście inne acery nie są takie problematyczne, mój n50p jest naprawdę świetny,stabilny, ma mocny procek, bt, wifi, idrę, sd, cf i gdyby jeszcze miał vga to byłoby cudo :D

No to ten ma już wszystko tylko jest... niepoważny.
Znak czasów - teraz wszystko co się produkuje jest niedorobione i nieprzemyślane.
pozdrawia Adam

*

Offline arielcpu

• **
  • 176
  • Sprzęt: Acer n50 Premium, Holux M-1000 GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2006, 11:08:45 »
Cytat: "Janko Muzykant"

No to ten ma już wszystko tylko jest... niepoważny.
Znak czasów - teraz wszystko co się produkuje jest niedorobione i nieprzemyślane.

co masz na myśli wypisując te słowa?   :evil:

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2006, 11:52:25 »
Pewnie przypomnienie/alarmy włącza się po czasie, bo wcześniej urządzenie było wyłączone, co do zwiechów to odinstaluj soft dla wcześniejszych wersji systemu.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 20, 2006, 13:46:30 »

co masz na myśli wypisując te słowa?   :evil:

To że miałem po kolei IIIC, 1915, 1710 (BE300 nie liczę, bo to nie pda, ale po przerobieniu go śmigał ślicznie). I każdy następny był bardziej niedopracowany pod względem stabilności.
pozdrawia Adam

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 20, 2006, 13:53:47 »
Cytat: "PawelP7"
Pewnie przypomnienie/alarmy włącza się po czasie, bo wcześniej urządzenie było wyłączone, co do zwiechów to odinstaluj soft dla wcześniejszych wersji systemu.

Alarmy włączają urządzenie więc niby jak ma być wyłączone? Poza tym alarmy były wyłączone (odfiksowane). A jeszcze fajniej, alarmy ponownie dzwonią po jakimś czasie, mimo, że były definitywnie wyłączone.

Co do starszych wersji - wszystko mam zaktualizowane pod wm5 (chyba, że tcpmp nie jest kompatybilny, ale co on ma wspólnego z alarmami?). Poza tym ja tam naprawdę nie mam wielu programów, z grzebiących po systemie tylko wisbar (nowy, stary sie wiesza w wm5).

Panowie, nie oszukujmy się, to jest sprzęt niedorobiony, co potwierdza wiele postów. Tylko nic z tego nie wynika, tzrzeba z tym żyć. Mam niedorobiony komputer, fotel przed komputerem, telefon, lodówkę, pralkę itp dziesiątki innych rzeczy kupowanych w ostatnich latach.
pozdrawia Adam

*

Offline PawelP7

• 1204
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 20, 2006, 14:12:38 »
Niestety nie mam takich problemów...w moim przypadku nowy Rom zlikwidował wszystkie błędy, przypomnienia działają jak należy, może masz ustawione powtarzanie przypomnień/alarmów?
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 20, 2006, 15:37:57 »
Niestety nie mam takich problemów...w moim przypadku nowy Rom zlikwidował wszystkie błędy, przypomnienia działają jak należy, może masz ustawione powtarzanie przypomnień/alarmów?

Nie, powyłączałem wszystko, miałem już z tym problemy wcześniej.
Robiłem bakup na romie v16 z v15. Spróbuję zresetować wszystko i powgrywać od nowa. Tylko to są 2 godziny głupiej roboty...
pozdrawia Adam

*

Offline PawelP7

• 1204
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 20, 2006, 15:44:14 »
Jeszcze może być tak że Active Sync dodaje jakieś alarmy/przypomnienia o czym Cię nie informuje. ( oile jest to możliwe )

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 20, 2006, 18:44:00 »
Jeszcze może być tak że Active Sync dodaje jakieś alarmy/przypomnienia o czym Cię nie informuje. ( oile jest to możliwe )

Nie używam AS w ogóle (instalację robię z CABów).
pozdrawia Adam

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 21, 2006, 00:04:30 »
Re: ROM 1.00.16 dla Acer n300
Jakub Kańczugowski, 18 maja 2006 17:16
"czesc poprawek ktore wprowadzil producent nadpisales odtwarzajac backup. Tym samym przywrociles caly stary rejestr okienek i niektore pliki, ktore zostaly zapewne zmienione. "

Tak wiec JANKO, opcja z niewgrywaniem backupu po upgrade'owaniu ROMu jest jak najbardziej sluszna :)

Mam ten model
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 21, 2006, 01:16:17 »
i u mnie wszystko smiga

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 21, 2006, 06:47:10 »
A moze, po prostu masz wadliwy egzemplarz ?
Trudno mi sie zgodzic z tym, by tak dzialajacego pocketa uznac za norme. Albo namieszane w oprogramowaniu, zmiany Rom/backup itp albo wadliwy egz.
W takiej sytuacji trudno o normalnie uzywanie.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 21, 2006, 09:50:19 »
Jak mawiają  inżynierowie - jeśli system działa prawidłowo w sposób ciągły, to znaczy, że zaprojektowano w nim zbyt mało funkcjonalności lub nie są one dostatecznie wykorzystywane.  :D  :wink:

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 22, 2006, 08:09:20 »
ja również nie potwierdzam jakiegoś dziwnego zachowania*
Nie wiesza się, baterii nie wyciągnąłem z niego od 2 miesięcy, po zainstalowaniu tego co trzeba działa i już.

*Jedyne co mnie wkurza, to ciągłe włączanie się jak stoi w podstawce i jest podłączony do USB, wie ktoś jak go zmusić, żeby siedział cicho z wyłączonym ekranem? O hold wiem, ale mnie nie satysfakcjonuje.

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 25, 2006, 19:52:04 »
Dziś odleciał guziczek od joysticka. Brawo dla firmy Acer.

Guziczek cudem odnaleziony zaraz przykleję cyjanopanem, co i wam polecam, ponieważ on jest mocowany fabrycznie na wcisk (!)
pozdrawia Adam

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 26, 2006, 09:20:06 »
Ja też długo się cieszyłem że mój chodzi bez problemu, ale i na niego przyszedł czas, po instalacji Agenda Fusion przestał chodzić, w poniedziałek pojechal do serwisu. Nie do końca się zgadzam z tym, że jest to "niedorobiona zabawka", natomiast zgadzam sie z tym, że jest to model niedorobiony bo taka ilość awarii jest niepokojąca.

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 26, 2006, 09:25:12 »
Cytat: "p.mack"
Nie do końca się zgadzam z tym, że jest to "niedorobiona zabawka", natomiast zgadzam sie z tym, że jest to model niedorobiony bo taka ilość awarii jest niepokojąca.

Przepraszam, ale nie może być narzędziem biznesowym urządzenie narażające właściciela na kpiny, śmiech i utratę danych. Gadżet i nic więcej.
A co do serwisu - musiał by sprzęt zdechnąć zupełnie, żebym go tam wysłał. Bo tak potrzymają miesiąc, zrobią restet i odeślą.
pozdrawia Adam

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 26, 2006, 10:11:48 »
a na czym polega biznesowość naleśnika :?: ;)
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 26, 2006, 10:55:56 »
Cytat: "ch@to"
a na czym polega biznesowość naleśnika :?: ;)

Nie naleśnika tylko pda - polega na zadaniach, do których został zaprojektowany - czyli do planowania i organizacji czasu. Do tego potrzeba urządzenia, które jest niezawodne.
pozdrawia Adam

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 26, 2006, 11:08:51 »
no to chyba jeszcze takiego pda (z Windowsami na pokładzie) nie zrobiono :?
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 26, 2006, 16:22:50 »
Cytat: "ch@to"
no to chyba jeszcze takiego pda (z Windowsami na pokładzie) nie zrobiono :?

Moje poprzednie były stablne, oczywiście, jak się im nie mieszało programami...
pozdrawia Adam

*

Offline Kvic

• *
  • 62
  • Sprzęt: acer n311, GPS, Navigo 8,  k800i+bluetooth blaupunkt
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 28, 2006, 09:51:55 »
jak sie nie miesza programiami, to i Windows w DOWOLNEJ wersji chodzi stabilnie  :D

Wybacz Janku, ale przeczytaj jeszcze raz to co napisales  :lol:

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 28, 2006, 14:54:01 »
Cytat: "Kvic"
jak sie nie miesza programiami, to i Windows w DOWOLNEJ wersji chodzi stabilnie  :D

Wybacz Janku, ale przeczytaj jeszcze raz to co napisales  :lol:

Jak się nie instaluje setki rzeczy tylko kilka pozycji - lepiej?
pozdrawia Adam

*

Offline Kvic

• *
  • 62
  • Sprzęt: acer n311, GPS, Navigo 8,  k800i+bluetooth blaupunkt
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 28, 2006, 18:35:44 »
Jak się nie instaluje setki rzeczy tylko kilka pozycji - lepiej?

Wybacz - żartowałem (stąd te uśmieszki na końcu zdań), sam mam podobnie jak i Ty n311. Mam też i m515 :) i niezmiernie wdzieczny jestem Ci za ten opis monitoringu servera, który nie tak dawno zamieszczałeś

Ale, mój "naleśnik" siedzi sobie spokojnieopacerzony w aluminiową zbroję  w mojej kieszeni i ma zastosowanie typowo kalendarzowo-biznesowe + lekka rozrywka oraz nadzór nad serverami firmy.

Kupując go miałem pełną świadomość, że ACER to nie jest HP, Dell, czy też F-S. Podobnie jak miałem świadomość, że mój domowy składak to nie server HP za powiedzmy 200.000,00 zł, więc i będzie się wieszał i nie będzie aż tak niezawodny itd, ale za to kupuję do prawie 100 krotnie taniej. Nie narzekam, że czasem powiesie się gdy mam otwarte x-okienek, a w tle działa Apache i jeszcze kilka innych aplikacji które "coś" tam robią.

Napisałeś, że n311 nie daje się do biznesowych zadań, ja uważam inaczej, ale to tylko drobna nasza różnica zdań.

Ale mam stare pytanie informatyka: Jak drogie dla Ciebie są Twoje dane? Tak, wiem i znam odpowiedź: są bezcenne. Zawsze słyszę tą odpowiedź gdy zadaje takie pytanie, a dane? Cóż,są jak najbardziej cenne - tzn. są dokładnie tyle warte ile urządzenie na które je przechowujesz. Ja mogę sobie pozwolić na "bezcenne" domowe dane na dysku za 350 zł, ale nie odważyłbym się wyceniać danych mojej firmy poniżej 1000 EU za dysk.

Więc, może jak szukałeś niezawodności, stabilności i pewności danych trzeba było kupić: Dell Axim™ X51v-624 MHz (cena ok 2.000 zł) lub HP iPAQ hx2790 (cena ok 2.200 zł) ?

IMHO naleśnik ma właśnie to do siebie, że kosztuje 35 % mniej niż rozwiązania konkurencji....

Tak na zakończenie mojego długiego wywodu :), raczej nie kupiłbym laptopa marki Acer (mam w domu Toshibe oraz IBM), za to komputer stacjonarny to pewnie jak 90% komputerów w Polsce- składak marki "hand made" :), ale za to stacjonarny służy mi głównie do rozrywki a pracuję na laptopach...

A może zrobimy gdzieś zestawienie momentów i programów przy których "naleśnik" zwisa ??

« Odpowiedź #28 dnia: Maj 28, 2006, 19:36:36 »
Ale mam stare pytanie informatyka: Jak drogie dla Ciebie są Twoje dane? Tak, wiem i znam odpowiedź: są bezcenne.

A figa, nie są bezcenne, to nie są dane bardzo istotne. Zgubienie ich/zniszczenie urodziło by jedynie niewygodę i nic nadto.
Bezcenne dla mnie dane to ja trzymam w kilku kopiach.
Więc, może jak szukałeś niezawodności, stabilności i pewności danych trzeba było kupić: Dell Axim™ X51v-624 MHz (cena ok 2.000 zł) lub HP iPAQ hx2790 (cena ok 2.200 zł) ?

Powinno być tak - firma (jakaś jednak już firma) wypuszcza urzadzenie - niech ono działa zgodnie ze specyfikacją. Albo niech w specyfikacji będzie, że działać może kulawo, a joystick odpadnie, bo jest na wcisk. Poza tym chciałem urządzenie jak najmniejsze i z VGA - ze względu na książki (główne zastosowanie jeśli policzyć czas używania)
IMHO naleśnik ma właśnie to do siebie, że kosztuje 35 % mniej niż rozwiązania konkurencji....

To niech będzie o 35% wolniejszy, albo niech ma 35% mniej czegoś, a nie niech będzie 35% mniej stabilny.
Tak na zakończenie mojego długiego wywodu :), raczej nie kupiłbym laptopa marki Acer (mam w domu Toshibe oraz IBM), za to komputer stacjonarny to pewnie jak 90% komputerów w Polsce- składak marki "hand made" :), ale za to stacjonarny służy mi głównie do rozrywki a pracuję na laptopach...

Żyję z serwisu pecetów i wydaje mi się, że jednak myślisz mitami. Wszystkie firmy bez wyjątku miały wpadki - wśród notebooków np. padające wyświetlacze i klawiatury u Delli, rozlatujące się obudowy IBMów itd. Acer wśród notebooków ma się raczej dobrze, jest tańszy, bo stosuje badziewne ekrany (znaczy źle oddające kolor). Co do samego peceta, ile nie miał bym funduszy na zakup z pewnością poksładał bym sobie go sam :)
A może zrobimy gdzieś zestawienie momentów i programów przy których "naleśnik" zwisa ??

Na razie jeszcze trudno mi konkretnie zauważyć. Mam nowy rom i nową instalację (znowu 3 godziny w tyle). Problem nadal jest z odpaleniem po wyciągnięciu i wsadzeniu baterii, ale z tegop powodu nie chcę go odsyłać do serwisu, bo go tam jeszcze zepsują do reszty...
pozdrawia Adam

*

Offline PawelP7

• 1204
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 28, 2006, 19:43:33 »
To po co wyciągasz baterie?