Coż właśnie zostałem właścicielem Acera F900 i miałem okazje go lekko przetestować. Co do X960 - widziałem go w markecie Auchan i dla mnie wstawki chromowane i design jest troszke gorszy od F900.
1) Design: nie odbiega od HTC HD - czyli cos w styli Iphone, fajnie na niebiesko podswietlone przyciski (4 pod wyswietlaczem), dwie diody informujące o statusie telefonu - jedna skrajnie po prawej stronie, druga skrajnie po lewej (od sensora) --- niewidoczne gdy telefon wyłączony,
2) Jakość wykonania: nie odbiega od średniej tj. porownywalna do Samsunga i780 ktorego obecnie również posiadam (plastiki w F900 wydają się mniej błyszczące, obudowa jest matowa, klapka od baterii metalowa) --- ogolnie oceniam na 4-y z małym plusem.
3) Menu - standardowe WM 6.1 + opcja ktora testuje tj. Asus Shell (nie odbiega od innych nakładek na WM typu SPB MOBILE SHELL)
--- szybkość działania Shella oceniam na dobrą tj. nie zacina się, prędkość przewijania i czułość można regulować, działa płynnie i bez przestojów,
4) Programy - standardowe dla WM 6.1, no i dodatkowe typu Compas i GPS Shell - bardzo dobre i fajne graficznie; biznesowe typu skaner wizytowek, radio - też całkiem fajne, nie zauważyłem implementacji JAV-y ale może być zaszyta w systemie (w samsungu jest jakby oddzielnym programem),
5) Aparat foto - wszystkie standardowe opcje dostępne tj. rozdzielczość zdjęć, lampa błyskowa, geotaging, nagrywanie filmów max 640x480 --- działa jak być powinno
6) GPS - SIRF - b.czuły, w pomieszczeniu 2 m od okna (a telefon był zasłonięty) po ok. 20 s złapał fixa bez tzw. GPS Xtra,
7) czujnik światła-mozna ustawić rożne tryby podświetlenia - czujnikiem (na słoncu, w pomieszczeniu, w nocy) - bardzo fajna i użyteczna opcja, rowniez można wyłączyć sensor w ogóle,

akcelerometr - działa średnio tj. ani za wolno ani za szybko, przydaje sie do filmow w panoramie, moze do nawigacji - chyba wyłącze na stałe, bo użyteczność dla mnie zbyt mała,
9) Pamięć - 128 RAM-u,ale nie zauwazylem zeby przeszkadzalo w działaniu,mozna automatycznie ustawic zamykanie zbędnych programów po określonym czasie, mozna również wyłączyć Shella co daje +20 Mb pamięci więcej, przy normalnym działaniu z Shellem mamy ok. 65 Mb wolnej pamięci. Myśle że po modyfikacji i przenosinach zbędnych plików z pamięci na kartę microSD zwolni się dodatkowo jakieś 10 Mb (same zdjęcia do motywów załadowane do pamięci zajmują ok. 1,5 Mb)
10) Bateria, jakość rozmów, wydajność - do przetestowania.
Na chwilę obecną telefon oceniam na 4 z małym plusem. Wg mnie Samsung i8000 jest troszkę lepszy,ale za cena 2,5 x wyższą jest mało opłacalną inwestycją.