Zużycie energii zbyt duże..

• 18 Odpowiedzi
  • 3675 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Airice

• 271
  • Sprzęt: HP 114 + panasonic SDHC 4GB
Zużycie energii zbyt duże..
« dnia: Czerwiec 28, 2008, 13:35:51 »
na poacztku przepraszam ze zakładam temat jak dalem posta do tematu 114 ale tam nie wszyscy zagladaja a moze ktos inny go rozwiaże.

zaczne do poczatku

przedwczoraj bawiłem sie today'em zainstalowalem wada ale cos blad wywalalo i tylko wylaczylem go. na nast dzień ipaq wogole nie reagował robilem soft reset.....wyłaczał sie gdy mial sie wlaczyc today...hard reset..dziala...odpalam backup...fruu i nie dziala..podlaczam do ładowarki...patrze o lol 0% bylo>.> a cala noc sie ładował..bawie sie normalnie do czasu sie go kliknie w przycisk power...potem juz nie reaguje...no ok zrobilem HR wywalilem wszystko co bylo na karcie zainstalowalem na today wszystko dokladnie   to samo co mialem procz wada (badziew) oraz spb diary i time (zapomniałem). jest ok ale... bateria gubi mi gdzies 2 godziny ... wczesniej pracował 7h-7.30...a teraz max naladowane 4.50h   gdzie mi kurde wcielo 2-2,5h? Oo jakby to bylo wazne wczesniej pracowalem na portrait, a teraz na landscape. Jakby to bylo wazne zostal doinstalowany program Memmaid bodajze tak sie zwie..

wtyczki wlaczone(pokolei)
-iLauncher
-Minimonth
-today plug-in
-pocket+ 4
oraz odpalony w tle resinfo ze strony wolfganga...

niech mi pomoze prosze...

PS.moze ktos zna jakis program powazniejszy do zarzadzania bateria i pamiecia?
PS.2 czy mozna zwiekszyc ilość pamieci na programy dzialajace w tle kosztem pamieci flash?
PS.3 i powinna 114-tka trzymac ?(o baterie chodzi)

pozdrawiam i z góry dzieks za pomoc

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Zużycie energii zbyt duże..
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2008, 17:05:33 »
zrób hard reset i potestuj na czystym systemie czy bateria trzyma dłużej, wtedy się upewnisz czy to na pewno wina softu

co do zwiększenia ilości ramu to nie da się

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2008, 17:42:21 »
po hard resecie i wlaczeniu P+ wszystko wraca do normy.... dzisiaj znowu to samo sie zrobilo ... powoli dopiero konfiguruje wszystko i oczywiscie ukladam powli today patrze ile czasu zostalo i łup...znowy mi smiglo 2,5h... cos mi sie zdaje ze moze to być wina ikonek do p+ bo zawsze ten problem sie pojawiał jak zacynałem sie bawić układaniem wszystkiego w p+..>.>

no super dzisiaj poinstalwoałem programy co chcialem wszystko śmigąło az miło...az sobie obejrzałem film w TCPMP....i znowu zabawa od nowa...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2008, 10:51:50 wysłana przez Airice »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2008, 13:37:13 »
no super dzisiaj poinstalwoałem programy co chcialem wszystko śmigąło az miło...az sobie obejrzałem film w TCPMP....i znowu zabawa od nowa...

tzn. co - dziwisz się że obejrzenie filmu to większe zużycie baterii? Chyba nie myślisz że palmtop będzie trzymał zawsze tyle samo niezależnie od tego co na nim robisz?

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2008, 14:24:21 »
wiem ze bedzie zarł wiecej ale jakim cudem po wylaczeniu TCPMP i SR i poczekaniu az lekko "ostygnie" ppc (czyt.cała noc) dalej bylo uciete 3h... ;/

PS. wiesz moze jakim cudem mi w tcpmp pokazuje tylko 206MHz zamiast 624? ;p

PS2. właściwie juz sam nie wiem jak sie zabrac za pełną konfiguracje Today'a bo jaz zaś wywali to bedzie fajnie ;p

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2008, 15:09:34 »
co to znaczy "dalej było ucięte 3h"
opisuj problem tak żeby czytający rozumieli o co chodzi

u mnie też TCPMP pokazuje 206MHz, widocznie tak jest na tym procku

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2008, 15:14:26 »
chodzi mi o to ze normalnie po resecie P+ pozauje mi na pełnej baterii jakies 7,45h natomisat po zainstalowaniu wszystkiego co chce i zaczynam np konfigurowac todaya lub jak wczoraj TCPMP to po jakims czasie jak lukne ile czasu zostalo to zamiast tych 7,5h mam 4,5h i nawet odczuwam na % ze leca szybciej niz powinny normalnie ...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 30, 2008, 15:16:34 »
ale chodzi o czas już przepracowany czy o to ile jeszcze zostało do rozładowania baterii?

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 30, 2008, 15:25:48 »
ile zostało do rozładowania

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 30, 2008, 15:41:24 »
eeee no to chyba logiczne jest że jak wykonujesz jakąś bardziej prądożerną czynność to czas do końca się skraca, przecież on jest obliczany szacunkowo na podstawie dotychczasowego zużycia

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 30, 2008, 16:55:25 »
no tak czas sie zmieniał jak pracowałem dość długo (czyt. godzine) non-stop....i wtedy sie skracał...bym się tym nie przejmował ale... kurde to nie wraca po SR i po naładowaniu baterii na full to mnie niepokoi;|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2008, 17:11:24 wysłana przez Airice »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 30, 2008, 17:52:27 »
a po naładowaniu baterii to niby jak ma oszacować pozostały czas jak nie na podstawie tego co ostatnio robiłeś? Przecież to jest wszystko orientacyjne, patrz na procenty czy nie ubywa a nie na jakieś wydumane czasy

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 30, 2008, 17:55:59 »
czyli nie mam sie czym zbytnio przejmować? ;> 

a tak wogole nie wiem czy z ppc i telefonem jest tak samo, ale czy po dluzszym uzytkowaniu urzadzenie powinno byc lekko nagrzane z tyłu? w telefonach to normalne bodajze ale ppc tez? ;p

tylko proszę Cie bez jeżdzenia po człowieku ;p

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 30, 2008, 18:01:25 »
przy intensywnym (czyt. zużywającym dużo prądu) użytkowaniu może sie nagrzać z tyłu, tam jest bateria. Nie wiem jak w 114, ale moja 214 akurat dość mało się nagrzewa w porównaniu ze starszymi ipaqami z których były naprawdę niezłe piecyki, wystarczyło dłużej popracować na wifi, pograć lub włączyć emulator

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 30, 2008, 18:04:14 »
to dobrze bo lekko sie nagrzewa ale jak wyciagne rysik to mam wersje luksusową z podgrzewanym rysikiem ;p

a wiesz moze jak urzywac tego pocket battery analizera? przetestuje ile trzyma np ksiazka jak mi pisze te8h i jak pisze 5h tylko nie czaje tego programu troszke...moze dlaetgo ze sie nim specjalnie niebawilem

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 30, 2008, 18:09:34 »
nie wiem, nie mam tego programu

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 30, 2008, 18:15:33 »
a korzystałeś z czegoś do sprawdzania ile bateria trzyma? tzw ile trzyma jak masz np mp3 wlaczone

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 30, 2008, 18:19:32 »
ja akurat używam darmowej wtyczki na Today o nazwie UpTime
http://freewareppc.com/utilities/uptimemeter.shtml

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 30, 2008, 18:24:33 »
o widzisz jestes wielki bardzo mi pomogles.. ;)

jak zobacze ze cos i tak ZBYT szybko leca % to napisze o tym...byc moze to jakis głebszy problem i gdzies cos robie źle..