Zasilacz samochodowy do 214

• 51 Odpowiedzi
  • 10637 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zasilacz samochodowy do 214
« dnia: Sierpień 02, 2008, 17:41:20 »
W zestawie z palmtopem iPAQ nie ma zasilacza samochodowego. Po wejściu na stronę hp przy żadnym z zasilaczy nie jest zaznaczone, że pasuje on do 214. Z drugiej strony na allegro informacje na temat zasilaczy są niepełne (albo nie ma nazwy urządzenia i producenta, a jeśli jest to nie ma parametrów). Uważam, że aby nie narażać na uszkodzenie drogiego palmtopa, trzeba kupić firmowy zasilacz. Jednak tutaj sprawa jest niejasna, bo nawet na stronie hp nie podają parametrów zasilacza (np. FA690B), tylko do czego on służy (co wydaje się zbędne).
W pewnych warunkach zasilacz jest niezbędny. Myślę, że niektórzy użytkownicy forum już zaopatrzyli się w niego. Jaki najbardziej polecacie?
                                     pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2008, 17:44:26 wysłana przez Infofizyk »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Zasilacz samochodowy do 214
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2008, 19:59:03 »
214 ma zasilanie przez usb więc każdy dobry zasilacz usb będzie pasował .W specyfikacji USB jes napięcie 5V i wydajność  prądowa 500mA ale to dotyczy komputera zasilacz powinien mieć  1000 -2000 mA bo inaczej ładowanie będzie prawie niemożliwe przy działającym pockecie. Nie boj się 2000mA to jest tylko maksymalna  wydajność zasilacza rzeczywisty prąd jaki pójdzie na pocketa zależy (zgodnie z prawem Ohma) od  napięcia i od oporu jaki stawia elektronika/bateria PPC .  A więc zasilacz usb dobrej firmy żeby miał  dobrą stabilizację napięcia (To jest ważne) i o wydajności prądowej nie mniejszej niż 1000mA
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 03, 2008, 00:14:12 »
Na wstępie bardzo dziękuję za udział w rozwiązywaniu problemu. Chciałbym podsumować, co wiemy o zasilaczu do 214-ki. iPAQ 214 ma złącze mini USB i złącze 24-pinowe. Do zasilacza sieciowego podłącza się złącze 24-pinowe, więc podejrzewam, że zasilacz samochodowy też przyłącza się do niego. Jednak zasilacz sieciowy kończy się złączem 4mm, a z palmtopem łączy się przez odpowiednią przejściówkę do złącza 24-pinowego. Dodatkowo w zestawie znajduje się kabel USB - złącze 24-pinowe. W związku z tym wydaje mi się, że oryginalny zestaw dopuszcza do zasilania 214-ki zasilacze:
- z gniazdem USB (nie mini USB);
- złączem 4mm,
- złączem 24-pinowym.
Dodatkowo wiemy, że zasilacz ma mieć dobrą stabilizację napięciową i maksymalny prąd 2A. Wskazane byłoby, żeby był to zasilacz producenta laptopa (czyli hp). Może są zasilacze innych firm, które dobrze spełniają narzucone warunki? Niebagatelna jest także cena (ale nie najważniejsza).
Zapraszam do dalszej dyskusji i wskazania jaki konkretnie zasilacz polecacie...

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2008, 20:53:47 »
Boję się, że producent nie przewidział zasilania palmtopa zasilaczem samochodowym. Po wskazaniu urządzenia na stronie hp i wybraniu akcesoriów nie ma wśród nich zasilacza samochodowego. Ograniczyłoby to zastosowania palmtopa i jego przydatność.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2008, 21:05:16 »
co Ty opowiadasz, oczywiście że jest możliwość zasilania w samochodzie i to poprzez mini usb wbrew temu co napisałeś
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF06c/A1-329290-332469-332462-332462-3298424-3673305.html

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2008, 23:58:26 »
Dziękuję za podpowiedź. Zatem dochodzi jeszcze możliwość zasilania przez mini USB. Gdy podłączałem palma do komputera, działał tylko do synchronizacji, nie zauważałem wzrostu naładowania baterii. Zasilacz sieciowy działał przez złącze 24-pinowe (i tym się sugerowałem).
Czy wiesz, jaką wydajność prądową ma wskazany przez Ciebie zasilacz? Czy równą 2000 mA, czy mniejszą? Ja wolałbym 2000 mA.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 04, 2008, 08:35:29 »
Gdy podłączałem palma do komputera, działał tylko do synchronizacji, nie zauważałem wzrostu naładowania baterii.

sprawdź czy masz zaptaszkowaną opcję ładowania przez USB (Start->Settings->System->Power)
ja na przykład nie używam tego

natomiast co do parametrów zasilacza to nie posiadam go więc nie potrafię nic powiedzieć. Ale przypuszczam że pod podanym w linku numerem infolinii udzielą wszelkich informacji

*

Offline miniak1300

• **
  • 101
  • Ipaq hx4700, 214, GlobalSat BT-359, QSTARZ BT-Q100
    • http://www.o2.pl
  • Sprzęt: hx4700, 214,  BT-359, BT-Q100, HTC TP, HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 04, 2008, 10:41:46 »
Sprawdziłem doswiadczalnie, że zasilacz 1000mA nie jest w stanie ładować 214 w czasie pracy. Nie jest nawet w stanie utrzymać naładowania baterii. W drodze z Gdyni do Warszawy i ciągłej pracy w trybie nawigacji naładowanie baterii spadło z 100% do 30% (przy podłaczonym zasilaczu 1000mA).

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 05, 2008, 14:37:13 »
Miałem właśnie takie obawy i dlatego "dzielę włosa na czworo". Nie wiem jaki maksymalny dopuszczalny prąd mają ładowarki firmowe. Producent nie podaje na żadnej stronie tego parametru. Czyżby się obawiał kompromitacji zbyt małą jego wartością? Wiele czasu poświęciłem na odszukanie tych wartości, ale bez pozytywnego rezultatu. Może ktoś ma dostęp do wiarygodnego źródła. Interesują mnie te parametry dla zasilaczy FA765AT i FA690B.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:41:45 »
co masz na myśli mówiąc o kompromitacji małą wartością? Sugerujesz że oryginalne zasilacze nie są w stanie naładować 214?

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 05, 2008, 16:07:40 »
Czyżby się obawiał kompromitacji zbyt małą jego wartością?

a co to za różnica czy oryginalny zasilacz ma wydajność prądową 2A czy 1150mA ? Ma działać - czyli ładować pda z gniazda zapalniczki samochodowej. Nigdzie nie ma niestety informacji jak długo ładuje się pda na takim zasilaczu  :P
A co do Twojego problemu - kup sobie jakąś dobrą ładowarkę mini USB z wyjściem np. 2A i już. Z pewnością wystarczy.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 05, 2008, 20:48:56 »
Według wskazań użytkowników zadowalającą wartością wydajności prądowej są 2 A. Dodatkowo ładowarka powinna  mieć zabezpieczenia zapobiegające uszkodzeniu jej samej i tym bardziej palmtopa.
Właśnie na forum chciałbym dowiedzieć się o dobrej ładowarce z zabezpieczeniami, a dla pewności poznać jej podstawowe parametry techniczne nie w postaci objaśnień do czego ona służy, ale w postaci przynajmniej napięcia i natężenia prądu.
Przy dużej ilości ofert trudno jest się zdecydować, bo żaden ze sprzedających nie powie, że jego towar nie jest dobry. Szczególnie, gdy nie podaje się producentów lub parametrów. Naiwne mogłoby być ocenianie jakości sprzętu na podstawie jego ceny, czy uprzejmości sprzedającego.
Chciałbym kupić ładowarkę hp, ale nie wiem jakie są jej parametry. Jeśli będą niewystarczające, to rozejrzę się za inną.
Można poczytać na forum, że niektóre ładowarki mogą mieć za małą wydajność i podczas korzystania z palmtopa akumulator przy podłączonym zasilaczu rozładowuje się. Pisano także, że przy słabo naładowanym akumulatorze może dojść do spalenia zasilacza, a nawet palmtopa. Można znaleźć informacje, że pewne typy zasilaczy przyspieszają zużywanie się baterii. Chciałbym uniknąć takich sytuacji i wybrać najbardziej odpowiednią.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 05, 2008, 21:37:56 »
nie rozumiem jak mogą być niewystarczające parametry ładowarki dedykowanej przez producenta do konkretnego sprzętu. Ładowarka HP nie ma prawa nie działać, co innego jakaś chińska tandeta z Allegro. Chyba wymyślasz sobie problemy

*

Offline miniak1300

• **
  • 101
  • Ipaq hx4700, 214, GlobalSat BT-359, QSTARZ BT-Q100
    • http://www.o2.pl
  • Sprzęt: hx4700, 214,  BT-359, BT-Q100, HTC TP, HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 05, 2008, 22:56:55 »
Radziłbym rozważenie zakupu aktywnego uchwytu samochodowego z wbudowaną ładowarka. Kupiłem taki za 35 GPB czyli około 150pln. Zakup porządnego uchwytu + porządnej ładowarki samochodowej to wydatek niewiele mniejszy. A wygoda uzytkowania aktywnego uchwytu, w mojej ocenie dużo większa. Po prostu wkładasz i jedziesz  :grin:
pzdr

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 06, 2008, 09:48:27 »
Miałem nadzieję, że najlepsza powinna być ładowarka hp, ale mam wątpliwości. System sprzedaży hp uniemożliwia mi ich rozwianie. Nigdzie nie mogę się dowiedzieć jaki jest maksymalny dopuszczalny prąd ładowania zasilacza. Jak pisałem nie ma tego na stronie producenta, ani na innych stronach, które znalazłem na Google. Wysłałem do hp e-mail  z zapytaniem - zero odpowiedzi. Zadzwoniłem nawet pod numer zamieszczony na stronie z produktem (sklep hp) - też nie potrafiono mi odpowiedzieć. Maksymalny dopuszczalny prąd ładowania dla zasilacza/ładowarki jest parametrem podstawowym. Dlaczego nikt nie chce podać mi go. Wszyscy mówią mi, że będzie działać.
Na pewno będzie działać, ale jak?
W takiej sytuacji, boję się, że zasilacz może być marnej jakości, a sprzedający liczy na to, że skończy się moja cierpliwość i kupię wszystko bez wnikania w szczegóły, a na do widzenia otrzymam tekst z kabaretu: "będzie Pan zadoowooloony..."

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 06, 2008, 09:54:19 »
jeśli zasilacz HP jest Twoim zdaniem nieodpowiedni do palmtopów HP to chyba nic nie kupisz bo nic nie spełni Twoich oczekiwań

oryginalne zasilacze kupuje się bez dyskusji, a takie dociekania jakie prowadzisz są niezbędne w przypadku zamienników które potrafią być przeróżnej jakości
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 09:55:59 wysłana przez Kapitan Pazur »

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 06, 2008, 10:01:42 »
Maksymalny dopuszczalny prąd ładowania dla zasilacza/ładowarki jest parametrem podstawowym. Dlaczego nikt nie chce podać mi go.

Bo sam nie do końca wiesz co chcesz się spytać. Podstawowymi parametrami ładowarki to napięcie i max. prąd jaki może dać ładowarka. PDA z zakresie prądowym ładowarki pobierze tyle prądu ile jest mu potrzebne do ładowania. To nie ładowarka steruje prądem ładowania.

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 15, 2008, 15:39:27 »
Dzisiaj przetestowalem ladowanie 214 z takiego urzadzenia na 4 akumulatorki.
http://allegro.pl/item409274127_zasilacz_awaryjny_z_gniazdem_usb_uniwersalny_na_r6.html
plus oczywiscie kabelek USM-miniUSB
Laduje calkiem dobrze. Z poziomu 17% doszlo do 70% i akumulatorki 2200 sie skonczyly (nie mam pewnosci czy byly w pelni naladowane i nie sa najnowsze).
Pocket byl  przez wiekszosc czasu wylaczony, ale troche tez sobie na nim pogralem z podlaczonym tym ladowaniem i ladowalo sie dalej (wskaznik naladowania bateri sie zwiekszal)

*

Offline demis

• 20
  • Sprzęt: iPAQ 114   8GB sdhc
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 16, 2008, 18:43:58 »
Właśnie nabyłem ładowarke samochodową do iPAQa114 (1A prąd ładowania, taki sam prąd 1A daje ładowarka z gniazdka). Zobaczcie jaki jest prąd ładowania dla ładowarki z gniazdka do iPAQa214 i z takim samym szukajcie samochodowej. Za swoją dałem 60zl (oryginał HP). Więc nie są to duże pieniądze.

*

Offline t_e_d

• 478
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 16, 2008, 19:13:29 »
Taka ladowarka wyglada interesujaco: http://palmtop.pl/view.php?news_id=12663
.... jest wstanie generować prąd o natężeniu 2000mA dla każdego z 5 portów i mocy wyjściowej do 5,5V
cenia 22,99 USD
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2008, 19:15:18 wysłana przez t_e_d »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 17, 2008, 15:03:37 »
.... jest wstanie generować prąd o natężeniu 2000mA dla każdego z 5 portów i mocy wyjściowej do 5,5V
Moc w voltach  :ohreally:  Hmmm.. Ciekawe :E
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2008, 15:05:36 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 17, 2008, 19:01:28 »
ostatnio szukałem zasilacza samochodowego na mini usb w różnych punktach GSM. NIKT nie wiedział ze sprzedających co to jest wydajność prądowa zasilacza. W jednym punkcie gdy się o to zapytałem dostałem odpowiedź - "3,7 V". W innym miałem do wyboru oryginał lub zamiennik ;) Ale o prądzie nie było mowy ;)
Generalnie przyzwyczaiłem się już do takich rzeczy, u mnie w pracy nagminnie konstruktory mylą moc i moment silników :D
No dobra.... sorry za OT  :P

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 17, 2008, 19:07:49 »
jeśli nie jest napisane na naklejce, to i sprzedawcy nie wiedzą :D
a może tak być, mam oryginalny zasilacz samochodowy do palma i też nie ma na nim tej informacji

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 17, 2008, 19:16:17 »
było na każdej ładowarce. Praktycznie żadna nie miała więcej niż 450mA.

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 17, 2008, 23:50:53 »
Maksymalny prąd ładowania jest chyba tematem tabu. Być może, że sprzedający nie mają pojęcia o co chodzi. Oczywiście natężenie prądu ładowania ustala palmtop. Ale jaka może być jego maksymalna wartość? Aby się dowiedzieć na ten temat zadzwoniłem nawet do firmowego internetowego sklepu HP, pytając o ładowarkę samochodową dedykowaną iPAQ 214. Sprzedawczyni stwierdziła, że ładowarka na pewno będzie dobrze działać, ale nie podała konkretnej wartości i po moich dalszych pytaniach o wspomniane natężenie prądu przerwała rozmowę. Nie wiem, czy chodzi tu o jakąś tajemnicę, czy ... o braki z fizyki?
Na ładowarce sieciowej, którą otrzymałem z palmtopem podana jest wartość maksymalnego prądu (OUTPUT: ... 2A MAX) i taką wartość powinna mieć firmowa ładowarka samochodowa. Ale czy ma? Trudno to ustalić...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2008, 23:57:50 wysłana przez Infofizyk »

*

Offline profbolek

• *
  • 65
  • Sprzęt: ipaq214 drzewiej krótko Loox720
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 18, 2008, 07:45:39 »
Ja nie miałem problemów ze znalezieniem ładowarki, mam taką i nie narzekam http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=417485895. No ale skoro nie wierzysz danym producenta, że daje 2 A to niestety nie widzę żadnej możliwości zakupu. Ta ładuje 214 w samochodzie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2008, 07:48:15 wysłana przez profbolek »

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 18, 2008, 19:45:43 »
Właśnie nabyłem ładowarke samochodową do iPAQa114 (1A prąd ładowania, taki sam prąd 1A daje ładowarka z gniazdka). Zobaczcie jaki jest prąd ładowania dla ładowarki z gniazdka do iPAQa214 i z takim samym szukajcie samochodowej. Za swoją dałem 60zl (oryginał HP). Więc nie są to duże pieniądze.
Witam,
Mozna wiedziec gdzie kupiles te ladowarke? Rozgladam sie za taka...
Pozdrawiam,
Piotr

*

Offline demis

• 20
  • Sprzęt: iPAQ 114   8GB sdhc
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:17:21 »
komputronik.pl

FA765AA#AC3

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:32:22 »
komputronik.pl

FA765AA#AC3
Dzieki za info.
Pozdrawiam,
Piotr

*

Offline t_e_d

• 478
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 19, 2008, 18:53:27 »
Przetestowalem dzisiaj troche nietypowe rozwiazanie. Mam w samochodzie radio (kupione kiedys na Allegro za jakies 300 zl) z czytnikiem SD i gniazdem USB. Czyli mozna sluchac radia, sluchac CD, albo czegos z SD czy jakiegos PENa. Podlaczylem dzisiaj iPAQa214 do tego gniazda i ladnie sie ladowalo. Jak podlaczalem, bateria byla na ok 60%, wlaczony byl BT i komunikacja z GPSem. Dzialajacy program nawigacyjny i caly czas podswietlenie. I w takim ukladzie pocket sie doladowal do 100% :)
Wygladalo to tak:

Dodatkowa uwag: jesli sie uzyje pelnego kabla USB-miniUSB to radio rozpoznaje ze cos sie podlaczylo o trzeba z nim recznie walczyc by dalej nadawal z tunera. Ja uzylem kabla dwuzylowego, tylko do ladowania wiec radio w ogole go nie zauwazylo i gralo caly czas.