Rozładowywanie bateri w IPAQ 214

• 13 Odpowiedzi
  • 3081 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozładowywanie bateri w IPAQ 214
« dnia: Luty 05, 2010, 08:04:39 »
Witam wszystkich. Czy rozładowywanie baterii przy wyłączonym palmtopie to rzecz normalna. Jest to moje pierwsze PDA i nie jestem za bardzo zorientowany :mrgreen:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Rozładowywanie bateri w IPAQ 214
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2010, 08:10:30 »
zależy w jakim czasie
i czy jest zupełnie wyłączony czy wyłączony tylko ekran i czy zamykasz aplikacje czy je tylko minimalizujesz

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2010, 11:05:03 »
zależy w jakim czasie
i czy jest zupełnie wyłączony czy wyłączony tylko ekran i czy zamykasz aplikacje czy je tylko minimalizujesz

Aplikacje zamykam. Jeśli chodzi o wyłączanie to nie wiem jak się wyłącza zupełnie a jak tylko ekran. Ja naciska przycisk Power i gaśnie wyświetlacz. I po takim zabiegu po kilku godzinach spada poziom baterii.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 05, 2010, 11:09:12 »
o ile spada?
masz kartę CF?
przestawiłeś w opcjach AS synchronizację na manual z zastosowaniem sztuczki z fake serverem?

ipaqa nie da się całkowicie wyłączyć, tylko tak jak robisz

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 05, 2010, 12:07:52 »
o ile spada?
masz kartę CF?
przestawiłeś w opcjach AS synchronizację na manual z zastosowaniem sztuczki z fake serverem?

ipaqa nie da się całkowicie wyłączyć, tylko tak jak robisz

Mam kartę SDHC Kingstona czy też coś trzeba przestawić w opcjach?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 05, 2010, 12:17:32 »
nie, z kartą SDHC nic nie trzeba robić
i nie pobiera ona energii, a przynajmniej nie w zauważalnym stopniu jak to bywa z kartami CF

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 05, 2010, 14:52:32 »
i nie pobiera ona energii, a przynajmniej nie w zauważalnym stopniu jak to bywa z kartami CF

Czyli ubytek energi ok 7% przez kilka godzin przy wyłączonej 214 to normal?

*

Offline Ziem

• **
  • 108
  • Sprzęt: HP iPAQ 214
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 05, 2010, 15:37:59 »

Czyli ubytek energi ok 7% przez kilka godzin przy wyłączonej 214 to normal?
Raczej nie. Ktoś tutaj na forum pisał, że wyłączony iPAQ potrafi trzymać dość sporo czasu (schodziło mu około 3-5% na dzień - orientacyjne dane).

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 05, 2010, 16:22:50 »
powtarzam, wszystko zależy czy mamy kartę CF - takowa może zjeść kilka %

jeśli mamy kartę SD/SDHC nie powinno nic ubywać - u mnie po naładowaniu wieczorem "do pełna", rano nadal jest 100%

natomiast ubytek około 5% przez noc pasuje mocno do ilości zjadanej przez źle skonfigurowany AS, więc ponawiam pytanie - zmieniałeś te opcje czy nie?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 16:25:03 wysłana przez Kapitan Pazur »

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 05, 2010, 18:44:51 »

jeśli mamy kartę SD/SDHC nie powinno nic ubywać - u mnie po naładowaniu wieczorem "do pełna", rano nadal jest 100%

natomiast ubytek około 5% przez noc pasuje mocno do ilości zjadanej przez źle skonfigurowany AS, więc ponawiam pytanie - zmieniałeś te opcje czy nie?

Przepraszam ale jestem zielony. Co znaczy "przestawiłeś w opcjach AS synchronizację na manual z zastosowaniem sztuczki z fake serverem?" Jak to zrobić?

*

Offline Ziem

• **
  • 108
  • Sprzęt: HP iPAQ 214
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2010, 18:47:03 »

Przepraszam ale jestem zielony. Co znaczy "przestawiłeś w opcjach AS synchronizację na manual z zastosowaniem sztuczki z fake serverem?" Jak to zrobić?
O tak :): http://www.mobiletopsoft.com/board/1751/how-to-prevent-wm-5-0-and-activesync-from-draining-your-battery.html

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2010, 19:32:52 »

O tak :): http://www.mobiletopsoft.com/board/1751/how-to-prevent-wm-5-0-and-activesync-from-draining-your-battery.html

A może coś w ojczystym języku?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2010, 19:38:53 »
w ojczystym języku znajdziesz na naszym forum
jest to problem opisywany przynajmniej ze sto razy

hasło kluczowe masz podane, więc wykaż się minimum samodzielności i wpisz je do wyszukiwarki, zamiast czekać na gotowe

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 06, 2010, 11:15:56 »
Wykonałem zabieg z AS i nic nie pomogło. Dalej spada energia przy wyłączonym urządzeniu. Przez noc spadlo z 52% na 41% w ciągu kilku godzin. Mam wyłączone wszystkie programy, prawie nic zainstalowane - AutoMapa, Core player, total commander i iGo. Prosze o pomoc

Połączone: Luty 09, 2010, 14:59:39
Sprawę rozwiązał HR i dopiero po tym "myk" z fare server. Teraz tylko muszę sprawdzić który program zjadał baterię.
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 14:59:39 wysłana przez Kapitan Pazur »