Kilka pytań do IPAQ 214

• 35 Odpowiedzi
  • 14423 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline adlozi

• 15
  • Sprzęt: HTC HD2
Kilka pytań do IPAQ 214
« dnia: Czerwiec 14, 2009, 10:51:21 »
Witam.
Za kilka dni dostanę "gołego" IPAQ 214. Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi na moje pytania, w związku z tym proszę posiadaczy w/w modelu o odpowiedzi:
1. czy aby połączyć palma z AciveSync wystarczy kabel USB-miniUSB, czy przez złącze dokowania?
2. czy można go ładować ładowarką sieciową przez złącze miniUSB, czy trzeba ładować przez to drugie (złącze dokowania)
3. czy do ładowania wystarczy ładowarka 5V 1A, czy trzeba zaopatrzyć się w ładowarkę 2A (czy ładowarka 1A jest w stanie naładować palma na full)?
4. czy, nie licząc dokowania, złącze do dokowania jest równorzędne złączu miniUSB pod względem ładowania i przesyłania danych?
Pytam o to wszystko, bo posiadam z nawigacji kabelek USB-miniUSB i ładowarkę 5V 1A i jeśli mi to wystarczy to nie musiałbym niczego dokupować.

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
Odp: Kilka pytań do IPAQ 214
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2009, 04:59:30 »
1. czy aby połączyć palma z AciveSync wystarczy kabel USB-miniUSB, czy przez złącze dokowania?

Jeden i drugi działa tak samo.

2. czy można go ładować ładowarką sieciową przez złącze miniUSB, czy trzeba ładować przez to drugie (złącze dokowania)

Można ładować przez mini-USB, chyba, że to przypadkiem wyłączysz w menu.

A wyłącza/włącza się to przechodząc do "Start" -> "Settings" -> zakładka "System" -> "Power" -> zakładka "USB Charging" i odznaczając/zaznaczając opcję "Use USB Charging".
Jest tam też opcja "Slow Charge", która powoduje wolniejsze ładowanie, ale też mniejsze obciążenie portu USB. Może to mieć ewentualne znaczenie tylko w przypadku podłączenia do komputera. W przypadku ładowania z gniazdka elektrycznego lub zapalniczki samochodowej, powinno się mieć ustawione zawsze na "Fast Charge".

Ładowania przez złącze dokowania, nie można natomiast wyłączyć w ogóle, ani w żaden sposób przestawić.

3. czy do ładowania wystarczy ładowarka 5V 1A, czy trzeba zaopatrzyć się w ładowarkę 2A (czy ładowarka 1A jest w stanie naładować palma na full)?

Każda ci zadziała, ale jak masz słabszą łądowarkę (1-amperową) i jednocześnie używasz iPAQ'a z włączonym WiFi lub Bluetooth, to może nie uciągnąć i wtedy zamiast się ładować, energii powoli ubywa.

Jest to problem zwłaszcza w trakcie nawigacji GPS.
Czasem nawet kiepskie 2-amperowe ładowarki nie potrafią uciągnąć iPAQ'a w trakcie jazdy.
Dlatego jak będziesz kupował ładowarkę samochodową USB-mini, to od razu polecam ci ładowarki firmy HTC - są zdecydowanie najlepsze jakościowo i pociągną każde urządzenie w tym iPAQ'a.

4. czy, nie licząc dokowania, złącze do dokowania jest równorzędne złączu miniUSB pod względem ładowania i przesyłania danych?

Jest równoważne z dwoma wyjątkami:
1. Ładowanie na nim jest zawsze włączone i nie można go wyłączyć w opcjach.
2. Można do niego podłączyć jednocześnie: zasilanie, urządzenie hosta USB (komputer) i urządzenie klienta USB (np. PenDrive, dysk USB, klawiatura, mysz, hub USB).

*

Offline exart

• *
  • 91
    • Kursolandia
  • Sprzęt: iPhone 3GS + HP DM + Ipaq 114
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2009, 10:06:01 »
[...]
[...]

Z ładowarką 1A może być problem. Pojawiały się już tu na forum wypowiedzi, że 114/214 potrzebują 2A ładowarki. Przy mniejszym prądzie nie chcą się ładować. Ale nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć, czy w Twoim przypadku będzie podobnie.

Ja mam HTC Hermes i 114. Na obydwu ładowarkach do tych urządzeń jest napisane, że to 2A, a ani Hermes nie chce współpracować z ładowarką HP, ani HP 114 nie chce współpracować z ładowarką HTC. Rezultat jest taki, że na wyjazdy muszę zabierać dwie ładowarki miniUSB i nie pomylić ich przy podłączaniu urządzenia.

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2009, 11:05:22 »
Ja mam HTC Hermes i 114. Na obydwu ładowarkach do tych urządzeń jest napisane, że to 2A, a ani Hermes nie chce współpracować z ładowarką HP, ani HP 114 nie chce współpracować z ładowarką HTC. Rezultat jest taki, że na wyjazdy muszę zabierać dwie ładowarki miniUSB i nie pomylić ich przy podłączaniu urządzenia.

Nie wiem jak 114, ale 214 na 100% współpracuje z ładowarką HTC.
Z resztą działał mi z dowolną inną, a podłączałem co najmniej 4 różne rodzaje.
Jednak tylko HTC była wstanie go uciągnąć na nawigacji z podłączonym GPS'em do gniazda CompactFlash.
Wszystkie inne w tym przypadku nie wyrabiały z ładowaniem i energii zaczęło powoli ubywać, zamiast przybywać.

PS.
Swoją drogą to te ładowarki muszą nieznacznie się różnić. Gdzieś przywinęła mi się ładowarka do jakiegoś iPAQ'a o napięciu 5.5, zamiast 5V.
Musiałyś sprawdzić sobie miernikiem napięcie, bo niemożliwe, żeby była taki problem, jeśli obie ładowarki USB-mini miałyby to samo napięcie i dopuszczalny prąd.

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2009, 18:10:35 »
Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.
Proszę jeszcze znawców sprzętu o opinię o takiej ładowarce: http://www.allegro.pl/item651853992_oryginalna_ladowarka_htc_tc_e100_g1_google_spv.html
Czy taka się nada jako sieciowa?

*

Offline tmarek

• 27
  • Sprzęt: Ipaq 114
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2009, 18:48:56 »
Z ładowarką 1A może być problem. Pojawiały się już tu na forum wypowiedzi, że 114/214 potrzebują 2A ładowarki. Przy mniejszym prądzie nie chcą się ładować. Ale nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć, czy w Twoim przypadku będzie podobnie.
Nie czytałeś dokładnie. Oryginalne ładowarki HP (czy to do zwykłego gniazdka czy samochodowe) mają 1A.

Witam.
Za kilka dni dostanę "gołego" IPAQ 214.
Też miałem chętkę na tą 214tkę na allegro... ;) W sumie tanio poszedł, niewiele ponad 500zł ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 18:50:42 wysłana przez tmarek »

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2009, 05:25:19 »
Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.
Proszę jeszcze znawców sprzętu o opinię o takiej ładowarce: http://www.allegro.pl/item651853992_oryginalna_ladowarka_htc_tc_e100_g1_google_spv.html
Czy taka się nada jako sieciowa?

To na pewno.
W zasadzie ładowarkami sieciowymi można się mniej przejmować. Bo nawet jakbyś miał nie wiem jak tandentną, to zawsze możesz wyłączyć iPAQ'a na czas ładowania i wtedy na pewno się naładuje.

Problem jest głównie z samochodowymi. Bo często iPAQ z włączoną nawigacją GPS, dostaje mniejszy prąd od ładowarki, niż aktualnie pobiera.
Tutaj więc, po licznych próbach, polecam oryginalną HTC (jak na zdjęciu), która jest 100% niezawodna.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 05:27:51 wysłana przez overconscious »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2009, 16:20:09 »
kolego tmarek - oryginalna ładowarka sieciowa do 214 ma 2A, wszystkie znane mi ładowarki do innych modeli HP również
wydaje się że tylko model 114 jest tutaj wyjątkiem jeśli rzeczywiście ma 1A

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 17, 2009, 19:22:43 »
Dzięki za odpowiedzi, bardzo mi pomogły.
Dostałem już tego iPAQa, gołego jak pisałem, z polską lokalizacją. Niestety ktoś przed sprzedażą wykasował sporo różnych plików i niewiele funkcji działało. Zrobiłem twardy reset i wszystko działa, ale jak wgrać i skąd pobrać polską lokalizację? Jest jakiś "alternatywny" sposób?

*

Offline Progressive

• 251
  • Heavy Reggae!
  • Sprzęt: HP iPAQ 214; iPad2; Milestone; iPhone 4S
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 17, 2009, 20:18:44 »
Spolszczenie do iPAQa 214 to Marchevka mWriter 2.6, do kupienia bodajże na stronie marchevka.pl

edit: Wkradł się mały błąd. ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2009, 20:28:41 wysłana przez Progressive »

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:14:56 »
Co należy doinstalować by ładowały się na stronach internetowych obrazki? Np. otwieram Allegro, przedmioty do sprzedaży i w opisach brak zdjęć, a na stronie onetu obrazki są.
I jeszcze jedno. Dużo się pisze i Javie ale ciągle nie potrafię otworzyć żadnej strony z Javą np. obrazu z kamery internetowej z rynku jakiegoś miasta. Jaką Javę i jak zainstalować?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 21, 2009, 22:14:53 »
nie da się doinstalować Javy do przeglądarki

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 22, 2009, 13:45:53 »
A co z wyświetlaniem obrazków na stronach np na Allegro?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 22, 2009, 14:17:49 »
podaj jaka przeglądarka i gdzie konkretnie nie widać obrazków

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 22, 2009, 15:00:56 »
Oryginalny Internet Explorer i na stronach np. Allegro - brak obrazków (zdjęć) przedmiotów wystawionych na aukcjach

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 22, 2009, 15:04:06 »
daj jakiś konkretny link do aukcji gdzie nie widzisz obrazków

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 23, 2009, 18:11:43 »
Np. Allegro nr aukcji: 664411024 - jest tam odnośnik do zdjęć. Jak go kliknę to pojawia się ramka z nazwą aukcji a w górnym lewym rogu ramki jest czerwony X.
Inny przykład: aukcja nr 658541072 - kliknąć na zdjęcie .....i to samo co wyżej napisałem.
Co zrobić by te zdjęcia się wyświetlały?
Widzę, że w pełnej wersji serwisu zdjęcia są wyświetlane, a w wersji dla urządzeń mobilnych zdjęć nie mam
Np: http://m.allegro.pl/item664411024_karta_kingston_micro_sd_2_gb_wysyka_24h
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2009, 18:25:09 wysłana przez adlozi »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 23, 2009, 21:45:01 »
Np: http://m.allegro.pl/item664411024_karta_kingston_micro_sd_2_gb_wysyka_24h

a klikałeś na ten link na PC i zdjęcia się wyświetlają? Bo u mnie jakoś nie. Więc co to ma wspólnego z ipaqiem?

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 24, 2009, 18:14:57 »
Faktycznie, na zwykłym PCcie też się nie wyświetlają, ale sprawdź sobie stronę: http://www.mbank.pl/lajt/
Na PC wyświetla się logo "mbanklajt" a na moim iPAQ loga nie ma.

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 26, 2009, 13:28:10 »
Jestem obecnie posiadaczem Mio P560 i zastanawiam się nad zakupem HP Ipaq 214. Czy odczuje bardzo róznice w predkości działa aplikacji? np w automapie? Wiem że Hp 214 ma lepszy procesor i wiecej RAM-u ale czy rzeczywiście jest aż taka różnica w stosunku do Mio P560?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 26, 2009, 16:28:14 »
............. Czy odczuje bardzo róznice w predkości działa aplikacji? np w automapie? .........
Nie odczujesz :E  214 ma 4x więcej do wyświetlania więc wzrostu szybkości nie zauważysz . Na oko chodzi tak samo ale...   Miałem mio p550 i przesiadłem się na 214 po jakimś czasie "odkopałem" mio  włączyłem AM i poczułem się jakbym patrzył na mapę przez dziurkę od klucza .Te 4x więcej mapy to jest to :ok:  no chyba że ktoś i tak jeździ na maxymalnym powiększeniu (żeby mieć widok jak za szybą  :E ) to wtedy bez różnicy

ps. hp214 ma jeszcze kilka innych zalet ale ty pytałeś o szybkość to zamilczę   B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 26, 2009, 18:56:45 »
Moje zdanie jest takie:
Jeśli chcesz mieć dobrą nawigację, to kup Larka Freebird 43.0 lub 43.1. Ma ekran 4,3", jest niedroga (poniżej 300 zł), możesz wgrać dowolną mapę, nie trzeba niczego odblokowywać, w komplecie masz wszystkie akcesoria, jest mniej energochłonna i do tego można wgrać takie skrypty, że z pulpitu uruchamiasz wszystkie lub nawet więcej programów niż na jakimkolwiek PPC. Moim zdaniem urządzenie uniwersalne nie jest optymalne, lepiej mieć osobno nawigację i osobno palma. Moje spostrzeżenia są poparte doświadczeniem.

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 26, 2009, 19:59:08 »
kolego tmarek - oryginalna ładowarka sieciowa do 214 ma 2A, wszystkie znane mi ładowarki do innych modeli HP również
wydaje się że tylko model 114 jest tutaj wyjątkiem jeśli rzeczywiście ma 1A
[/q
uote]    tak,114 ma ladowarke 1A.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 27, 2009, 17:19:55 »
Co kto lubi. stosunek Cena/Możliwości w larku i 214 przeważa na stronę larka  Jednak wszysko ma swoje zady i walety" :E  4,3" to więcej niż 4" w hp ale rozdzielczość jednak miesza a o rozdzielczości myślałem pisząc o dziurce od klucza .Poza tym lark nie ma WiFi a jeśli komuś to potrzebne (tak jak mnie) to musi kupić walizkę do noszenia dodatkowej elektroniki .  Trzecia sprawa Ja wolę ekran w pionie ,w larku mały z tym  kłopocik 
Urządzenia uniwersalne sprawiają kłopot ale dedykowane też mają swoje ograniczenia. Trzeba wybrać co nas więcej boli

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 27, 2009, 18:59:43 »
Mi chodziło o to, że jako nawigację to polecam urządzenie dedykowane do tego czyli Larka. On nigdy nie zastąpi palmtopa, ale jako nawigacja jest wg mnie najlepszy, a dodatkowo może mieć parę bardzo użytecznych funkcji. Poza tym nie ma, żadnego kłopotu z ustawieniem mapy w pionie. Np automapa ma to w samym programie. Lark uzyskuje dodatkowe funkcje po wgraniu odpowiednich skryptów - bez potrzeby odblokowywania. Jeśli chodzi o rozdzielczość to przecież Lark i tak ma dużo większe możliwości niż dowolny program nawigacyjny wymagania.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 27, 2009, 22:12:42 »
......Poza tym nie ma, żadnego kłopotu z ustawieniem mapy w pionie. Np automapa ma to w samym programie. ...........
Jesteś pewien że w AM to działa  :-? Z tego co Ja wiem to Win CE (a taki system jest w larku) nie obsługuje  obracania ekranu i funkcja ta w AM na larku jest nieaktywna .Akurat w larku jest programik do obracania ekranu ale trzeba zamknąć AM obrócić i włączyć AM ,dlatego nie pisałem że nie można tylko że jest problemik   B)
............Jeśli chodzi o rozdzielczość to przecież Lark i tak ma dużo większe możliwości niż dowolny program nawigacyjny wymagania.
Tu coś walnąłeś . Jakie wymagania i dlaczego programy .nie mówmy o programach bo każdy jest inny .Ja pisałem o Automapie bo takie było pytanie . AM obsługuje 640/480 a jest to więcej niż ma larek i zapewniam że widać dużo więcej szczegółów .  Ale to są wszystko kwestie do przemyślenia przy zakupie  .Larek jest dobrym sprzętem szczególnie jeśli wziąć pod uwagę cenę  :ok:

*

Offline adlozi

• 15
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 28, 2009, 07:54:55 »
W automapie obracanie ekranu dziala. Poza tym automapa obsluguje rozne rozdzielczosci bo jest przewidziana na rozne urzadzenia

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 28, 2009, 09:21:41 »
W automapie obracanie ekranu dziala......
W AutoMapie na larku ???
polecam przeczytać   http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=137210.0
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 16:30:13 wysłana przez RUKAT »

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 29, 2009, 21:11:30 »
Nie odczujesz :E  214 ma 4x więcej do wyświetlania więc wzrostu szybkości nie zauważysz .

Ale ile więcej ? W wartościach bezwzględnych obraz 640x480x32bity to niewiele ponad jeden megabajt.
Czy to tak dużo ?

A procesor jest Marvell'a, które są o wiele lepsze od Samsungów i Qualcomm'ów.

Na iPAQ np. wrzucam film DivX na SDHC i otwarzam w CorePlayer (na sterownikach Intel Xscale) i działa płynnie.
Bez przeróbek, bez konwersji.

PS.
Jedna rzecz to tylko polecam wywalić oprogramowanie hp'eka z ekranu Today i z autostartu. To straszny shit.

Oryginalny Internet Explorer i na stronach np. Allegro - brak obrazków (zdjęć) przedmiotów wystawionych na aukcjach

Zapomnij o Internet Explorer'ze dla PocketPC. Ta przeglądarka to czysta prowizarka - tak jest aby była.
Na PocketPC to Netfront, Opera lub Iris Browser.

do tego można wgrać takie skrypty, że z pulpitu uruchamiasz wszystkie lub nawet więcej programów niż na jakimkolwiek PPC. Moim zdaniem urządzenie uniwersalne nie jest optymalne, lepiej mieć osobno nawigację i osobno palma. Moje spostrzeżenia są poparte doświadczeniem.

Pierwsze słyszę, żeby na Windows CE można było odpalić wszystkie (a nawet więcej) programów niż na Windows Mobile. To daj instrukcje do odpalenia Netfronta, Opery i Iris'a o których wspomniałem powyżej. Tak żeby nie szukać daleko.
Prawda jest taka, że z WinCE z każdą aplikacją jest osobna zabawa. Raz działa od razu, raz trzeba dodać biblioteki, a raz trzeba mieć zhackowaną wersję, a innym razem w ogóle nie da się odpalić.
WinCE jest system przeszłości jeśli chodzi o PDA. Coraz mniej jest urządzeń z pełnowartościowym Windows'em CE (nie mówię tutaj o nawigacjach, kuchenkach, itp. gdzie system jest ukryty przed użytkownikiem) i co za tym idzie, coraz mniej jest aplikacji.
Większość tworzonych jest obecnie z myślą o PocketPC i Windows Mobile, niestety.
Systemy Windows CE i Windows Mobile mają te same jądra, ale różnią się m.in. GUI, zestawem bibliotek oraz paroma detalami i nie są w 100% kompatybilne.

Poza tym, Lark nie jest żadną alternatową dla iPAQ'a, to urządzenie zdecydowanie gorszej klasy. Larka co prawda nie miałem, ale miałem GPS Blow 4.3 cala (który ma dokładnie takie same menu jak lark ale jest trochę droższy i lepiej wykonany).
Gorszy jest (w Larku i Blow) procesor, mniej ramu, gorszy weświetlacz, niższa rozdzielczość.
Jeśli ktoś nie chce Pocket'a, a samą nawigację to alternatywą dla iPAQ'a 21x jest iPAQ 31x.
To urządzenia tej samej klasy, do których na pewno nie można przyrównać szajsów typu Lark.

......Poza tym nie ma, żadnego kłopotu z ustawieniem mapy w pionie. Np automapa ma to w samym programie. ...........
Jesteś pewien że w AM to działa  :-? Z tego co Ja wiem to Win CE (a taki system jest w larku) nie obsługuje  obracania ekranu i funkcja ta w AM na larku jest nieaktywna .Akurat w larku jest programik do obracania ekranu ale trzeba zamknąć AM obrócić i włączyć AM ,dlatego nie pisałem że nie można tylko że jest problemik   B)
............Jeśli chodzi o rozdzielczość to przecież Lark i tak ma dużo większe możliwości niż dowolny program nawigacyjny wymagania.
Tu coś walnąłeś . Jakie wymagania i dlaczego programy .nie mówmy o programach bo każdy jest inny .Ja pisałem o Automapie bo takie było pytanie . AM obsługuje 640/480 a jest to więcej niż ma larek i zapewniam że widać dużo więcej szczegółów .  Ale to są wszystko kwestie do przemyślenia przy zakupie  .Larek jest dobrym sprzętem szczególnie jeśli wziąć pod uwagę cenę  :ok:

Gwoli ścisłości AutoMapa obsługuje nawet WVGA (800x480) na 4.3".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 22:57:13 wysłana przez overconscious »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 30, 2009, 00:21:58 »
.............
Ale ile więcej ? W wartościach bezwzględnych obraz 640x480x32bity to niewiele ponad jeden megabajt.
Czy to tak dużo ?..............
Dużo /nie dużo tak czy inaczej Różnicy szybkości działania systemu ani AutoMapy nie zaobserwowałem ( HP214<> mio p550) filmy to insza inszość ale to co kolega pytał na oko tak samo tyle że a 214 więcej widać (w AM)