Kilka pytań do IPAQ 214

• 35 Odpowiedzi
  • 14398 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
Odp: Kilka pytań do IPAQ 214
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 30, 2009, 10:11:59 »
.............
Ale ile więcej ? W wartościach bezwzględnych obraz 640x480x32bity to niewiele ponad jeden megabajt.
Czy to tak dużo ?..............
Dużo /nie dużo tak czy inaczej Różnicy szybkości działania systemu ani AutoMapy nie zaobserwowałem ( HP214<> mio p550) filmy to insza inszość ale to co kolega pytał na oko tak samo tyle że a 214 więcej widać (w AM)

Dziwne, bo mój iPAQ chodzi szybciej niż wszystko co miałem do tej pory z Windows Mobile.

Trochę zaskakujące, że procek i RAM nie mają wpływu na wydajność.

Ja mam HTC Hermes i 114. Na obydwu ładowarkach do tych urządzeń jest napisane, że to 2A, a ani Hermes nie chce współpracować z ładowarką HP, ani HP 114 nie chce współpracować z ładowarką HTC. Rezultat jest taki, że na wyjazdy muszę zabierać dwie ładowarki miniUSB i nie pomylić ich przy podłączaniu urządzenia.

Czytałem, że ładowarki do (przynajmniej niektórych) HP iPAQów mają dodatkową sygnalizację.
Efekt jest taki, że uniwersalne ładowarki nie zawsze ładują tak samo jak oryginalne.

Przy iPAQ 114 najwyraźniej jest ten problem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 10:23:26 wysłana przez overconscious »

*

Offline fatom

• *
  • 79
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 03, 2009, 20:18:58 »
Witam
Czy jest jakiś program do łączenia się z przez BT z netem przy pomocy telefonu. Teraz włączam BT przechodzę do menadżera BT i wybieram fona potem daje połączenie z modemem i dopiero zaczyna wybierać numer i łączyć. Może jest jakiś program przez który zrobi się to automatycznie i szybko, albo da się zrobić do tego jakiś skrót. 

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 03, 2009, 20:38:33 »
a wbudowany BT PhoneManager nie pasuje Ci?

*

Offline fatom

• *
  • 79
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 03, 2009, 21:01:50 »
Menager BT mam ale za długo jak dla mnie trwa jego uruchomienie i musi być włączony jak go zamknę to wyłącza się połączenie. myślałem że jest jakieś łatwiejsze rozwiązanie lub jakiś program, gdzie kliknę raz i inicjuje się połączenie (wcześniej ustawione)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 04, 2009, 00:33:05 »

Dziwne, bo mój iPAQ chodzi szybciej niż wszystko co miałem do tej pory z Windows Mobile.

A co miałeś ,Do czego porównujesz ? (Hmm. Myślałem że loox  czy kaiser biegają szybciej niż mio :E  )
Ja napisałem konkretnie 214 kontra mio 550   Miałem oba jednocześnie ok dwa miesiące i tak na oko System w mio działał lepiej . Np.samo uruchomienie pocketa  mio- natychmiast, HP- startuje po ok 1s .Automapa - Przesuwanie mapy  czy przełączanie okien menu tak samo ze wskazaniem na mio  .
Ale nie zrozum mnie źle ,214 jest szybszy .Benchmark filmu w550 szedł ~120% a ten sam w 214 ~200% i to przy wyższej rozdzielczości tyle że...... tego nie widać Na oko bo i tak film ogląda się na 100% i o tym właśnie pisałem Pytanie było czy odczuje różnicę ja odpisałem nie odczujesz
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 00:35:08 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 08, 2009, 18:02:34 »
Miałem to co na liście. Chociaż ostatnio dokoptował się GPS Blow 43vbt i iPAQ 310, ale to nie Windows Mobile, tylko okrojony Windows CE, więc ich nie można porównywać działania systemu na oko.

W każdym razie z WM, to iPAQ 214 chodził najszybciej - menu, programy, plus przeglądanie map AutoMapy offline.

Zauważyłem jednak, że w bardzo dużym stopniu to zależy od systemu, np.:
- Windows Mobile 5 chodzi ganeralnie szybciej od 6
- wszystkie dodatkowe programy uruchamiane przy autostarcie (i siedzące w tle) skutecznie spowalniają Pocket'a
- nawet wtyczki na ekranie Today spowalniają pracę

Tak nawiasem mówiąc, to nawet taka bzdura jak lista często używanych programów w menu start, spowalnia nieco reakcję tego menu - jest o tym cały temat na XDA.

Lekki tuning iPAQ'a 214 odczuwalnie poprawia jego działanie.
Na LOOX'ie, Kaiserze, czy Diamondzie cokolwiek nie zrobiłem (a wgrywałem też inne ROMy), to wg moich odczuć i tak nie nadawały się do praktycznego użytkownia (nie jestem przyzwyczajony do mulenia).
Jeździć się na AutoMapie dało się oczywiście bez problemów, ale takie normalne użytkowanie, to mnie denerwowało.
Wystarczyło np. sobie przez przypadek wejść do katalogu Windows i rozpoczęło się oczekiwanie.
Muliły mi też programy do nauki angielskiego. Czasem jak za szybko klikałem, to przywisały.
W trakcie jazdy była różnica na drogach krętych i rondach. iPAQi płynnie pokazują wskaźnik, wg pozycji samochodu. Na LOOX'ie wskazania były prawidłowo przed rondem i za rondem, natomiast w trakcie objeżdżania ronda, nie warto było warto zerkać na wyświetlacz.
Dla kogoś to może bzdura, ale skoro mowa o szybkości to o tym wspomniałem.

O filmach to nie warto się nawet rozpisywać. Na iPAQ 214 chodzą zdecydowanie najlepiej. Nawet na iPAQ'u 310, który ma 600 MHz procesor (ale nie Marvell, tylko Centrality Titan), filmy, które płynnie chodzą na 214tce, klatkują.
Dotyczy to DivX'ow oraz Flash Video ściągniętych na komputerze stacjonarnym z serwisu YouTube.

PS.
Mio P560 miałem kiedyś w ręku przez chwilę, ale zbyt krótko, żeby mu wystawiać jakiekolwiek recenzje co do szybkości.
Jedyne co zauważyłem na szybko, to obraz, który nie umywa się do iPAQ'a, ale to powszechnie znany fakt.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 18:12:34 wysłana przez overconscious »