IPAQ 214 - problem z kartą SD SANDISK ULTRA II 8GB

• 19 Odpowiedzi
  • 5920 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline frequency

• 17
  • Sprzęt: IPAQ 214
IPAQ 214 - problem z kartą SD SANDISK ULTRA II 8GB
« dnia: Kwiecień 27, 2008, 00:19:16 »
Witam
Firma kupiła mi z miesiąc temu PDA z ww kartą. Wszystko gra i buczy gdyby nie jeden problem. Trzykrotnie straciłem dane z tej karty.
Za pierwszym razem okoliczności były nastepujące: bateria 5%, włączone wifi i bluetooth + TCPMP i film odtwarzany z karty. Pojawił się jakiś błąd w trakcie oglądania filmu. Gdy zobaczyłem total commanderem co jest na karcie to okazało się, że jest kilka nowych, katalogów z dziwnymi krzaczkami w nazwie. Co ciekawe co jakiś czas nazwy tych katalogów i plików ulegały zmianom , raz było więcej a raz mniej plików. Po podłączeniu karty przez czytnik udało mi się bezproblemowo odzyskać wszystkie dane, wystarczyło tylko uruchomić poszukiwanie błędów pod windowsem. UZNAŁEM, że to spowodu chwilowego braku mocy, w końcu bateria była prawie na wykończeniu.
Za drugim razem uruchomiłem SUDOKU. W momencie rozwiązania planszy, PDA zawiesiło się, po zresetowaniu WM wstał ale jak się okazało karta SD była pusta - zostały same katalogi   ale co gorsza zgubiło się trochę plików z pamięci wbudowanej IPAQa. W rezultacie musiałem wykonać twardy reset. Po podpięciu karty do PC i uruchomieniu AVIRA UnErase okazało się, że wszystkie pliki są tyle, że z pytajnikiem w nazwie na początku. UZNAŁEM, żę SUDOKU albo wirus udający to Sudoku skasował mi wszystkie pliki z karty i większość z pamięci wbudowanej. Dane z karty dało się odzyskać.
Za trzecim razem bateria naładowana, włączyłem jakiś program zainstalowany na karcie i błąd. Na karcie zostało trochę plików , jakiś katalog a reszta czyli WIKIPEDIA (prawie 4GB) i zdjęcia córki znikły. Pojawiły się za to dwa pliki z krzaczkami po kilka giga. Danych nie udało się odzyskać.
PYTANIE. Czy to może być wina karty? Na jakimś portalu angielskojęzycznym znalazłem sporo negatywnych opinii o tej seriii kart Sandiska. Sam nie wiem jak można sprawdzić w czym problem. Takie numery zdarzają mi się co tydzień, dwa. Znajomym mającym ten sam sprzęt jeszcze nie było dane stracić dane tyle, że oni sprzętu nie zarzynają tak jak ja.
Jakieś sugestie? Karta włożona do czytnika i podpięta do PC dosyć mocno się nagrzewa. Sam IPAQ chodzi jak burza,  w tej chwili mam już wszystko instalowane w pamięci głównej i trochę backupów tez już zrobiłem. Znajomy stwierdził, że FAT32 "lubi się" sypać no ale bez przesady. Czy przykładowo chwilowy zanik napięcia na złączu karty w trakcie odczytu bądź zapisu pliku może spowodować skasowanie już zapisanych danych?
POzdrawiam
Adam
Ps. Troszkę dłuuuuga mi wyszła ta pierwsza wiadomość na forum, mam nadzieję, że nie złąmałem jakieś pkt regulaminu.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: IPAQ 214 - problem z kartą SD SANDISK ULTRA II 8GB
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2008, 09:48:02 »
wiele wskazuje na winę karty, ale może warto by było ją sprawdzić w innym urządzeniu, a w ipaqu inną kartę

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2008, 10:54:09 »
Może to i wina karty - ale w pierwszym przypadku była to wina iPaqa - powinien wyłączyć obsługę kart SD przy tak niskim naładowaniu akumulatora - wtedy operacje zapisu/odczytu powodują problemy
potrzebna zgoda

*

Offline Irula

• *
  • 55
  • Sprzęt: iPAQ 214;ASUS P565
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2008, 15:43:40 »
Ta sama karta i te same problemy , sprobuje HR ale jak sie dalej beda pojawiac dziwne foldery to moze uda sie ja reklamowac.

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 28, 2008, 09:09:40 »
Witam
Miałem podobny przypadek ...utrata danych z karty SDHC 8GB Transcend. Wgrałem wcześniej też SUDOKU może to toooooo.
Odzyskanie bezproblemowe............czy to SUDOKU było z www.***.pl? Może tu leży problem?

Pozdrawiam
PabloG
 podanie linku do strony z pirackimi wersjami oprogramowania (marcinl)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2008, 09:11:52 wysłana przez marcinl »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 28, 2008, 09:12:51 »
PabloG
za podawanie takich linków można dostać bana

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2008, 15:47:22 »
Oczywiście !!! :| mój błąd
Chcę tylko zwrócić uwagę że można sobie niezłego bigosu narobić, testując takie programy.

*

Offline Irula

• *
  • 55
  • Sprzęt: iPAQ 214;ASUS P565
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 29, 2008, 06:56:11 »
Sudoku nie instalowalem, tylko legalne oprogramowanie  :ok: a foldery krzaczki na karcie pojawialy sie w tajemniczy sposob  :S

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 29, 2008, 09:13:04 »
a ja z kolei mam w 214 taką samą kartę jak PabloG czyli Transcend 8GB i żadnych problemów, natomiast znikanie plików i krzaczki działy mi się kiedyś na zwykłej karcie 2GB na innym palmtopie i ewidentnie była to wina karty która wkrótce zdechła
aha, sudoku też nie mam  :grin:
swoją drogą moglibyście napisać o które Sudoku chodzi, bo gier tego typu jest od metra, mam na myśli podanie nazwy producenta

*

Offline frequency

• 17
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 29, 2008, 11:52:27 »
Widzę, że kwestia SUDOKU jest istotniejsza od problemów z kartą:)  Oóż podaję, w pierwszej wersji było to MASTERSOFT SUDOKU v1 - jakieś freewerowe. Co jakiś czas resetowało mi PDA. Następnie zainstalowałem to samo tylko ver. 2  i zawieszało PDA. Raz tak zawiesiło,że już mi nie wstał po resecie a katalogi zostały puste.
To tyle. A co do karty to znajomy da mi swoją taką samą kartę a ja dam mu moją do testów.
Pozdrawiam

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 12, 2008, 18:18:38 »
Tez miałem 2 x taki przypadek na SanDisk 4GB SDHC Extreme III. Za pierwszym razem krzaczki a za drugim (dzisiaj)  zniknięcie wszystkich plików za wyjątkiem katalogu Automapa EU (który notabene stał się pusty). Sudoku nie mam a na karcie jedynie Automapę i miplosync.
ISTQB Certified Tester

*

Offline frequency

• 17
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 14, 2008, 22:47:08 »
Witam znowu po paru miesiącach. Cóż wymieniłem się kartą z kolegą (ten sam typ) i przez parę miesięcy był spokój aż w sierpniu znowu zniknęły dane. Włączyłęm IPAQa i zima............. karta pusta.
Tak się zastanawiam po analizie ostatnich wiadomości na forum i dochodzę do wniosku, żę coś musi być niewporządku nie tylko z moim IPAQiem ale z większą ich liczbą. Najgorsze jest to, że te awarie zdarzają się dosyć rzadko ale  powodują, że moje zaufanie do danych na karcie jest ZEROWE:(
Wydajhe mi się, żę HP powinien reklamować swój produkt hasłem: "Pamiętaj iż nie znasz dnia ani godziny kiedy twe dane znikną" Wiem, że jest też  problem z kartami CF więc może jest to problem natury ogólnej - układ współpracujący z pamięcią zewnętrzną jest skopany.
Nie dopracowany ten IPAQ - i głośnik cichy tak, że GPMapa jest bezużyteczna..............
Gdybym wydał swoje 1200 na niego to byłbym wściekły.
Pozdrawiam

*

Offline TomaszKRK

• 14
  • Sprzęt: Hp iPAQ 614c Business Navigator
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 14, 2008, 22:50:09 »
Witam znowu po paru miesiącach. Cóż wymieniłem się kartą z kolegą (ten sam typ) i przez parę miesięcy był spokój aż w sierpniu znowu zniknęły dane. Włączyłęm IPAQa i zima............. karta pusta.
Tak się zastanawiam po analizie ostatnich wiadomości na forum i dochodzę do wniosku, żę coś musi być niewporządku nie tylko z moim IPAQiem ale z większą ich liczbą. Najgorsze jest to, że te awarie zdarzają się dosyć rzadko ale  powodują, że moje zaufanie do danych na karcie jest ZEROWE:(
Wydajhe mi się, żę HP powinien reklamować swój produkt hasłem: "Pamiętaj iż nie znasz dnia ani godziny kiedy twe dane znikną" Wiem, że jest też  problem z kartami CF więc może jest to problem natury ogólnej - układ współpracujący z pamięcią zewnętrzną jest skopany.
Nie dopracowany ten IPAQ - i głośnik cichy tak, że GPMapa jest bezużyteczna..............
Gdybym wydał swoje 1200 na niego to byłbym wściekły.
Pozdrawiam

Od strony technicznej nie jest taki zły. Wydaje mi się że problem leży po stronie Softu.
Mam nadzieję że HP zabierze się za odpowiedni Upgrad'e ..  :)
Brak orientacji ortograficznej.

*

Offline frequency

• 17
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 14, 2008, 22:58:08 »
Szczerze wątpię..... minęło już z 8 miesięcy a na stronie HP są tylko bzdurne poprawki, żadnej istotnej modyfikacji a szkoda bo dla mnie "ślepaka" ekran 4" to naprawde dużoooooooooo więcej niż 2.8" czy 3.5" a VGA do tego istotnie poprawia czytelność ekranu. Porównująć z MIo P560, którym bawiłem się z 2 miesiące to ekran ma znacznie lepszy i przyjemniejszy dla mych oczu.

*

Offline r6team

• *
  • 89
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 14, 2008, 22:59:23 »
Witajcie. Ja mam podobny problem z Sandiskiem extreme 2GB ale w FS n560 :-| Posiadam 2 karty SD - wspomnianego sandiska oraz kingstona elite pro. Z sandiskiem często mam problemy - krzaki w nazwach, znikajace dane....   :( Natomiast z kingstonem - zero problemów. Aktualnie czekam na Transcend'a 16GB - podobno z kartami tej firmy jest najmniej problemów :ok:

*

Offline fatom

• *
  • 79
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 18, 2008, 20:14:28 »
Według mnie to nie wina iPaqa tylko kart pamięci produkowanych w chinach- podróbki. Na kartach firmowych się to nie dzieje, przynajmniej nie słyszałem o tym. A na podróbach zdarzyło się to i mnie już 2 razy, teraz wolę dać parę zł więcej, a mieć orginał.

*

Offline venor

• 275
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 18, 2008, 20:38:01 »
Sam zamierzam właśnie zakupić "SanDisk microSD 8GB SDHC Ultra II" ,teraz mam małe obawy co do niej, proszę podajcie zródła zakupu danych swoich kart pamięci,dziękuje.

Pozdrawiam
DEVICE: HTC Touch HD (Blackstone)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 18, 2008, 20:49:10 »
Dzisiaj tego SanDisk SDHC 4GB Extreme III wymienili mi na taki sam nowy... zobaczymy jak będzie...
ISTQB Certified Tester

*

Offline goo9

• 11
  • Sprzęt: HTC Wizard, Samsung D780, Samsung Omnia2
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 18, 2008, 21:16:02 »
Znikające dane z kart pamięci tego modelu były odnotowane jako problem ze sterownikami sprzętu dostarczonymi przez HP,
więcej na ten temat na stronce:
http://www.pocketinformant.com/Forums/index.php?autocom=blog&blogid=1&showentry=54

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 19, 2008, 00:43:43 »
Tyle, że problem występował przy jednym rodzaju kart...
ISTQB Certified Tester