IPAQ 214 i wifi

• 7 Odpowiedzi
  • 3024 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
IPAQ 214 i wifi
« dnia: Czerwiec 26, 2008, 08:36:37 »
Witam,
wczoraj zauważyłem pewną przypadłość w moim ipaqu. W trakcie przeglądania stron w operze zawiesił mi się pda. Do netu korzystam z domowego wifi (wpa2). Zresetowałem pda i gdy się ponownie włączył wifi było aktywne. Przynajmniej tak wyglądało, świeciła się niebieska dioda i miałem znaczek na górnym pasku oznaczający połączenie z siecią wifi. Niestety sieć nie działała. Chciałem więc wyłączyć i ponownie włączyć wifi do uzyskania połączenia. Okazuje się, że gdy wyłączam wifi niebieska dioda gaśnie, wszystkie wskaźniki pokazują wifi off poza ikonką na górnym pasku. Ta ciągle wskazuje aktywne połączenie w routerem. Nic nie daje ponowne włączanie/wyłączanie wifi, resetowanie itp. Ikonka aktywnego połączenia ciągle była na górnym pasku. Pomógł oczywiście HR ale to średnie rozwiązanie problemu. Czy ktoś z Was spotkał się tez z czymś podobnym ? U mnie zdarzyło się już to dwukrotnie, zawsze w przypadku resetu w włączonym wifi.

*

Offline wycin

• 6
  • Sprzęt: HP iPAQ 214
Odp: IPAQ 214 i wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2008, 10:30:49 »
Witam,

zaproponowalem klientowi te wlasnie iPAQ'i (6 sztuk) i kazdy z nich dziala codziennie po 12h - z ciaglym uzyciem wifi. to co opisales, to "standard". kazdy resetowany jest po kilka razy dziennie, wlasnie dlatego, ze zawiesza sie wifi.

kontaktowalem sie z HP i zglosilem im swoj problem, ale jak narazie sprawa przycichla - ani nie ma pomocy, ani zadnych poprawek, wiec pozostaje nam chyba tylko czekanie...

pzdr.

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2008, 11:00:09 »
zaproponowalem klientowi te wlasnie iPAQ'i (6 sztuk) i kazdy z nich dziala codziennie po 12h - z ciaglym uzyciem wifi. to co opisales, to "standard". kazdy resetowany jest po kilka razy dziennie, wlasnie dlatego, ze zawiesza sie wifi.

Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy, to nie wifi się w pierwszym momencie zawiesza tylko np. opera 9.5 beta. Dopiero wtedy po resecie z aktywnym połączeniem wifi mam problem aby ponownie uruchomić net na ipaqu. Pomaga dopiero HR.

*

Offline wycin

• 6
  • Sprzęt: HP iPAQ 214
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2008, 11:51:34 »
ja zrozumialem dobrze, ale jak to zwykle u mnie bywa, mam problemy z przelaniem mysli na papier :)

otoz moje iPAQ'i pracuja na dedykowanej aplikacji, ktora wlasnie wykozystuje wifi. nie jest ona dopracowana idealnie i czesto lubi sie wieszac. naturalne jest to, ze pracownicy odrazu resetuja urzadzenie i wlasnie wtedy pojawia sie problem - wifi wyglada jakby dzialalo, ale ... nie dziala :) diodka i wskazniki na pasku pokazuja, ze wszystko jest ok - dopiero reset naprawia sprawe.
Co ciekawe czesto zdaza sie tak, ze po pierwszym przeladowaniu systemu, wszystkie wskazniki pokazuja aktywne polaczenia wifi, natomiast w ipaq wireless (czy jak to sie tam nazywa) brak urzadzenia wifi - mozna by zaryzykowac stwierdzenie, ze po resecie nie ladowane sa jakies sterowniki?

swoja droga ciekawe, czy ktos wpadl na jakies banalne rozwiazanie, bo resetowanie iPAQ'a bez wlaczonego wifi ... heh ... ;)

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:00:35 »
wifi wyglada jakby dzialalo, ale ... nie dziala :) diodka i wskazniki na pasku pokazuja, ze wszystko jest ok - dopiero reset naprawia sprawe.

Soft czy hard reset ? Bo u mnie tylko hard reset daje jakiś efekt :P

Już się cieszę, że mam aktualne backupy :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:22:00 »
hmmm korzystam codziennie z wifi i używam właśnie Opery 9. Zawiesiła mi się jak dotąd dwa razy, ale po soft resecie ipaq normalnie wystartował i nie było żadnych problemów z wifi

czy do włączania wifi używacie ipaq wireless lub ikonki na todayu? Podobno są jakieś problemy kiedy włącza się wifi innymi zewnętrznymi programami

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:31:59 »
włączam wifi przez IPAQ Wireless na today. Łączę się z routerem WPA2 i odpalam operę 9.5 beta. Też u mnie zawiesiła się dwukrotnie tak, że ipaq w ogóle na nic nie reagował. Pozostał jedynie soft reset... i tu zaczynają się problemy. Po resecie tak jak już wcześniej pisałem wygląda, że wofi jest włączone ale nie ma połączenia z siecią. Gdy próbuję wyłączyć wifi pozostaje zawsze już ikonka na górnym pasku informująca o aktywnym połączeniu. Gdy w nią kliknę wyświetla monit, że nie ma żadnych aktywnych połączeń ;) Od tej chwili nie mogę się już połączyć z siecią i pozbyć się tej ikonki.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:46:26 »
no to u mnie po soft resecie ipaqa z włączonym wifi połączonego z siecią wifi jest wyłączone - ikonka z krzyżykiem na taskbarze i szara z krzyżykiem na todayu, dioda nie świeci. Po włączeniu wifi wszystko normalnie działa. Tak samo zachował się teraz po eksperymentalnym soft resecie na działajacej Operze. Nie był zawieszony ale to chyba bez różnicy