HP iPaq seria 200

• 1118 Odpowiedzi
  • 216535 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: HP iPaq seria 200
« Odpowiedź #660 dnia: Maj 15, 2008, 11:12:47 »
WiFi najwięcej zjada  :wink:

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #661 dnia: Maj 15, 2008, 11:18:40 »
acbPowerMeter nie działa na 214

też moim zdaniem wifi
ekran chyba tak wiele nie zjada, przecież przy czytaniu ebooków jest cały czas podświetlony a bateria na długo starcza
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2008, 11:20:29 wysłana przez Kapitan Pazur »

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #662 dnia: Maj 15, 2008, 11:37:09 »
NIestety ten programik u mnie nie dział....zresztą jak Baterry Status też nie podaje wartości prądowych.

PabloG

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #663 dnia: Maj 15, 2008, 13:00:20 »
Witam
Ale dzisiaj mam zapierdziel....dlatego tyle piszę...już nie chce mi się robić..;)  :grin:
ale do rzeczy...mam problem z szybkim ustawianiem połączeń bluetooth  z kompem w domu i pracy (synchronizacja)
4 ruchy do przejścia do Bluetooh Menager....i pytanko:
Czy można gdzieś zrobić skrót od razu do wybranego połączenia (czyli w zakładce My Shortcuts).

PabloG

P.S
..i jeszcze jedno...czy macie może podręcznik do IPAQ 214 po polsku....
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2008, 13:08:12 wysłana przez PabloG »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #664 dnia: Maj 16, 2008, 22:11:19 »
Odtwarza tylko dźwięk jest płaski, brak mu dynamiki i przy bardzo cichych utworach słychać szum.

Może warto zainstalować SRS WOWHD - nie próbowałem ale ponoć znakomicie poprawia parametry dźwięku.

SRS WOW HD działa i jest to dobre lekarstwo na płaskość dźwięku 214. Różnica nawet na standardowych ustawieniach jest ogromna, choć trzeba trochę poustawiać żeby całość brzmiała znośnie (w porównaniu z porządnym odtwarzaczem), przynajmniej przy moim gatunku muzyki.

Po zainstalowaniu konieczna jest mała zmiana w rejestrze - szukamy klucza HKLM/Drivers/BuiltIn/WaveDev i zmieniamy wartość "OldDriver" z "Wavedev.dll" na "Wavedev2.dll" (dopisujemy tą dwójeczkę tylko)

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #665 dnia: Maj 19, 2008, 11:21:41 »
Takie luźne wnioski, po kilkunastogodzinnym czytaniu forum:
IMHO - 214 jest obecnie najlepszym rozwiązaniem, jeżeli ktoś szuka nawigacji i ewentualnie elektronicznej zabawki z wyświetlaczem VGA, na którym coś widać gdy pracuje jako navi i daje frajdę jako podręczna zabawka.
Nie wypowiadam się o profesjonalnym zastosowaniu, ale biorąc pod uwagę środowisko i pamięć łatwiej go będzie zapędzić do pracy niż inne urządzenia.
Co do braków typu telefon i moduł gsm - jednak troszkę za duży na telefon, a brak modułu gsm traktuje jako zaletę, a nie jako wadę. Może się to wydać dziwne, zwłaszcza że zachciało  mi się nawigacji. Ale... nawigacja to nie tylko samochód i teoretycznie nieograniczony prąd, ale także rower i piesze wyprawy. Biorąc pod uwagę GSM BT i 214 dysponuje się większą ilością czasu bez ładowania i dla mnie jest to zwiększenie funkcjonalności tego tandemu, a nie wada, że są dwa urządzenia.
Z wypowiedzi na innych forach nie wynika, by wbudowany głośnik źle się sprawdzał w samochodzie jako 'głos' navi. natomiast słuchanie muzyki przez taką 'kolumnę głośnikową' jaką dysponują tego typu urządzenia i narzekanie na złą jakość, uważam za brednie. Malkontentów odsyłam do firmy maranz.
Szum w odtwarzaniu mp3 przez słuchawki - nie interesuje mnie to, w samochodzie mam działające radio i bardzo dobry ( o dziwo) fabryczny 6. głośnikowy system nagłośnienia. O dziwo dlatego, że mam ar145.
Nie wiem zresztą, czy w chwili obecnej ów problem nie został już rozwiązany przez producenta.
Dalej to karty pamięci, system operacyjny, wifi - które uważam za wręcz niezbędne.
'twardy' ekran - jeżeli nie przesiadasz się z innego urządzenia problem nie będzie istniał - jest to kwestia przyzwyczajenia. Zresztą nie doczytałem się na innych forach by był ten 'problem' podnoszony.
W kółko maglowana tutaj czerń - nie znalazłem tego tematu jako problem 214.
Może źle szukałem.
Klawiatura - mnie nie interesuje - jeżeli jest komuś niezbędna to wskazywałbym na konkurencję HP czyli HTC s730, z tym że mamy tam qvga a nie vga i wyższą cenę.
Może są już HTC z ekranami vga i w cenie zbliżonej do HP - nie trafiłem, może źle szukałem. No i i-mate - z tym, że wówczas cena około 60% wyższa od 214.
Żeby nie było tak różowo - brakuje mi w nim aparatu foto. najchętniej z matryca 5MP - SE wsadza takie do aparatów telefonicznych. To akurat by mi sie przydało.
I bym im dopłacił 200zł za ten gadżet. No, ale skoro godzę sie na brak GSM, to można powiedzieć - kup sobie telefon z taką matrycą i po kłopocie.

I by była jasność - jestem jeszcze na etapie szukania i swoją opinie wyrażam na podstawie testów/opinii innych. Gdyby fatalna jakość wyświetlacza - brak czerni - była powtarzającym sie tematem to chyba by to wypłynęło.
Filmy - nie interesuje mnie to. Należy to brać pod uwagę przy podejmowaniu własnej decyzji. Może należy iść do tych, co to mają kontakt z idiotami* i ewentualnie samemu ocenić, jak wygląda kolor w odtwarzaniu filmów.

Brałem pod uwagę też loox n560 - jednak mniejsza pamięć oraz zakończenie produkcji (czytaj - brak ewentualnych poprawek itd) odrobinę mnie zniechęcił.
Nie mniej uważam, że jest to silny konkurent 214. Nie wiedzieć czemu ma zaporową cenę. Najprawdopodobniej nie zależy FS na szybkim odblokowaniu się, a że sprzęt nie jest zły, zapewne znajdzie nabywców.

I uwaga baaardzo ogólna - czytając w necie wypowiedzi i opinie, należy zwrócić uwagę na to kiedy i kto to pisze. Uwaga typu : ten 214 to kompletne dno i badziewie - nadaje się do wsadzenia w buty.

Lekko podsumowując - jeżeli nie zależy Ci na telefonie i wbudowanym GPS - jest to chyba obecnie najlepsza decyzja, jeżeli chodzi o zakup.

Wszelkiego rodzaju uwagi i kontrargumenty mile widziane. Oczywiście, gdy będą poparte wskazaniem sprzętu konkurencyjnego, będzie mi bardzo miło zmienić swoją opinię.

Można zaraz napisać, że nie zależy mi na vga ale chcę mieć klawiaturę i cale moje gdybanie bierze w łeb. Dlatego prezentuje swoje stanowisko i obszar moich zainteresowań co do użycia tego urządzenia.

Mimo dołożenia wszelkich starań - mogę się mylić i jest to tylko i wyłącznie IMHO.

* - mam na myśli tą firemkę, która w hali zrobionej z blachy falistej i wełny mineralnej sprzedaje elektronikę.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2008, 12:07:17 wysłana przez J@rek »
Nie kłócę się z głupcami bo nie ma sensu.

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #666 dnia: Maj 19, 2008, 12:49:50 »
Witam
W sumie masz rację ...... ja również używam Ipaqa do nawigacji oraz do pracy (programy pod exela) email i strony www (oczywiście jak coś potrzebuję a nie w sposób ciągły).
Problemem jest pamiętanie o 5 i noszenie tego w lecie:
- portfel
- klucze
- telefon
- ipaq
- GPS (ale ten głównie leży w samochodzie)
rąk zaczyna mi brakowć :grin:
Co do monitorka (matowy) to wypada blado w porównaniu do iphona (lustrzana) tej czerni trochę brakuje (może folia lustrzana by coś dała?). W porównaniu do innych 2.8 jak dla mnie jest BDB.
Moje zastrzeżenie jest co do długości funkcjonowania ale ten problem tyczy się każdego sprzętu o wyśrubowanych możliwościach.
Dźwięk moim zdaniem jest za cichy. TZn jak stoję w korku i probuje coś sobie oglądnąć (mam takie krótkie filmy do takich sytuacji) to niewiele słyszę. próbowałem podłączyć słuchawkę Blu ale moja strasznie trzeszczała (w telefonie tego nie ma).
Kabelkowych nie chce już mi się wozić, i tak żonka się ze mnie śmieje że robie się na ROBOCOPA  :evil:

PabloG

P.S
Czy działa wam setings do ustawień blutoopha w programie baterry status? Bo mi nie i nie wiem dlaczego  :(

« Odpowiedź #667 dnia: Maj 19, 2008, 12:55:54 »
Co do monitorka (matowy) to wypada blado w porównaniu do iphona (lustrzana)
Na lustrzane większość ludzi nalepia folię, żeby było matowo :)
Sam wolę lustrzane powierzchnie, ale matowa też ma zalety. Ma też wadę - potrzeba więcej podświetlenia, więc spada długość działania bez ładowania.
pozdrawia Adam

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #668 dnia: Maj 19, 2008, 13:19:59 »
Dżwięk za cichy - czyli różne opinie.
Mnie interesuje ten dźwięk tylko i wyłącznie do słuchania głosu z nawigacji.
Czy z nawigacji też słabo słychać?

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #669 dnia: Maj 19, 2008, 13:33:24 »
A co do nawigacji to jest OK .... może zależy od pliku źródłowego lub od odtwarzacza?
Jednak wolałbym mieś możliwość pogłaśniania niż działanie na 100%.

Co do monitorka, to może jest jakiś program modyfikujący nie tylko podświetlenie ale również jasność i kontrast (tak jak w LCD)?

PabloG

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #670 dnia: Maj 19, 2008, 14:10:51 »
dzięki.
Jaki odbiornik gps mu podłączyłeś?
Zastanawiam się nad pentagramem z mtk.

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #671 dnia: Maj 19, 2008, 14:48:12 »
WItam
Właśnie mam QSTARZ BT-818 z Mtk .... jak na razie sprawuje sie BDB. Oczywiście czasem przy złej pogodzie i w mieście dłużej łapie (tak do 1-2 min). Ze względu na to ze to mój 1 zestaw, jeszcze nie umiem zrobić wszystkiego na postoju......wiedz w drodze przydaje się większy monitor   :grin:.......

W czasie działania nawigacji podłączonej do zasilania w samochodzie trzeba ustawić na szybkie ładowanie przez USb. Ja miałem na wolne i mi w 2 godziny zjadło tak że na miejscu ipaw nawet nie drgną ....

PabloG

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #672 dnia: Maj 19, 2008, 15:23:27 »
Wintec WBT 201 - na to padł mój wybór.
Nie ma czegoś takiego do zamontowania na szybie w samochodzie, by miało od razu wejście do hp i ładowało?

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #673 dnia: Maj 20, 2008, 14:04:05 »
witam, chciałbym się podpiąć pod dyskusję. Zadałem pytanie dotyczące ipaq 214 w dziale zakupy ale niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi:
- jak działa skype ? czy bez problemu możną włączyć kasowanie echa i rozmowa nadal jest płynna ? gdzie umieszczony jest mikrofon ? czy można rozmawiać bez użycia słuchawek ?
- co z prędkością działania opery ? czy nie ma efektu "zamulenia" ? czy filmy z youtube działają płynnie ?
- jakie są realne czasy działania na baterii ?

jako, że stałem się posiadaczem ipaq214 odpowiem na własne pytania ;) Może się jeszcze to komuś przyda.
Skype działa całkiem dobrze. Po przeczytaniu kilku wypowiedzi spodziewałem się duużo gorszych wyników. Działa kasowanie echa, nie ma negatywnego wpływu na jakość rozmowy. Mikrofon jest na dole, głośnik na górze z tyłu obudowy. Z tego względu wygodnie rozmawia się z ekranem odwróconym w drugą stronę (tzn. nie do ucha tylko do dłoni).
Opera działa dużo szybciej niż na aximie x50v lub hermesie. Nie ma problemu z "zamulaniem" przy przewijaniu stron. Youtube jeszcze nie sprawdziłem.
Bateria jak narazie to pierwsze ładowanie, więc nie mam jeszcze obiektywnego porównania, chociaż przypomina mi to baterię 2200mAh z axima.

A co do dotyku... mam wrażenie, że w różnych częściach ekranu jest inna czułość.
Zdecydowanie dobrze można obsługiwać ipaqa palcem ;)

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #674 dnia: Maj 20, 2008, 14:35:27 »
Youtube jeszcze nie sprawdziłem.

Ciekaw jestem, jak Ci pójdzie z YouTube.
Na moje oko, to potrzebne jest jakieś oprogramowanie do tego (ale może się mylę).

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #675 dnia: Maj 20, 2008, 18:48:28 »
skype OK, a GG? jak z pisaniem na nim?
No i to jótjób - oczywiście :).

Czy będziesz go używał jako navi?

Pablo - czy ten Twój qstarz ma loggera?

« Odpowiedź #676 dnia: Maj 20, 2008, 19:16:36 »
acbPowerMeter nie działa na 214

też moim zdaniem wifi
ekran chyba tak wiele nie zjada, przecież przy czytaniu ebooków jest cały czas podświetlony a bateria na długo starcza

imho procesor potem wifi. Pracujaca godzine automapa bez zasilania masakruje baterie.
zgoda, ze ekran zuzywa malo. BT praktycznie nie sprawia roznicy
Napisane: Maj 20, 2008, 19:05:45
Dżwięk za cichy - czyli różne opinie.
Mnie interesuje ten dźwięk tylko i wyłącznie do słuchania głosu z nawigacji.
Czy z nawigacji też słabo słychać?
slychac BDB.

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #677 dnia: Maj 20, 2008, 19:29:39 »
skype OK, a GG? jak z pisaniem na nim?
No i to jótjób - oczywiście :).
Czy będziesz go używał jako navi?

nie korzystam z gg ale zauważyłem, że można pisać palcem na standardowej klawiaturze. O ile znajdę jakąś klawiaturę z trochę większymi klawiszami pisanie palcem będzie całkiem wygodne.
Youtube - na później. Mam problem w swojej sieci z tą witryną.
Nawigacja w moim przypadku jest bardzo okazjonalna (2-3 razy w roku).

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #678 dnia: Maj 20, 2008, 19:57:03 »
Samwieszkto - dobrze widać nawi przy słonecznej pogodzie?

*

Offline profbolek

• *
  • 65
  • Sprzęt: ipaq214 drzewiej krótko Loox720
« Odpowiedź #679 dnia: Maj 21, 2008, 18:57:06 »
Zastanawiam się nad pentagramem z mtk.
Kupiłem tego pentagrama, na razie sprawdziłem po mieście, ładnie łapie ze schowka Nubiry. Za te 40 zł różnicy między SrfIII a mtk masz dwa razy dłuższy czas działania i przechodzenie w stan czuwania po stracie połączenia z ppc, nie musisz wychodząc z samochodu za każdym razem wyłączać gps. Moim zdaniem warto.

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #680 dnia: Maj 21, 2008, 19:37:15 »
PENTAGRAM PATHFINDER -Teraz pojawia się 3105, jeszcze dłużej pracuje i jescze czulszy.
Baaaardzo mi się podoba, ale muszę go skreślić. Chcę mieć loggera.
Idę na rower - sam gps w kieszeń i hajda na koń.
A tak, to mam jednak ograniczenie.
Trochę strach wykopyrtnąć się z palmem w kieszeni :(.
I przepraszam się qstarz'em :) bo ma 200000 punktów.
Czyli  mój wybór - Qstarz BT-Q1000P
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 20:08:19 wysłana przez J@rek »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #681 dnia: Maj 21, 2008, 19:43:01 »
a Qstarz z dataloggerem? Też jest na chipie MTK

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #682 dnia: Maj 21, 2008, 20:32:15 »
Jak wygląda IGoogle na tych 4" - ile okienek i których na raz widać?
Może jakieś foto?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #683 dnia: Maj 21, 2008, 20:49:53 »
w ogóle nie wygląda, przynajmniej pod Operą
okienka są puste

*

Offline profbolek

• *
  • 65
« Odpowiedź #684 dnia: Maj 21, 2008, 21:20:15 »
o to chodzi?
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 21:28:55 wysłana przez profbolek »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #685 dnia: Maj 21, 2008, 22:01:48 »
a pod Operką tak to wygląda:
Napisane: Maj 21, 2008, 22:00:19
ps.
profbolek - chyba masz starą wersję Magic Button...

*

Offline profbolek

• *
  • 65
« Odpowiedź #686 dnia: Maj 21, 2008, 22:44:25 »
Tylko mnie nie stresuj że na ppc u ciebie tyle widać  :O~

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #687 dnia: Maj 21, 2008, 23:02:39 »
ano tyle widać  :P

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #688 dnia: Maj 21, 2008, 23:53:23 »
No właśnie o to. :)

Dziękuje bardzo.

Może ktoś wie, co komu przeszkadza bezpośredni link do sp3 dla xp na hydeparku?

*

Offline profbolek

• *
  • 65
« Odpowiedź #689 dnia: Maj 22, 2008, 02:04:42 »
ano tyle widać  :P
Jak?? Dopiero co mi wmówiliście (ty też), że tryb realvga jest niepotrzebny, że PIE ma tryb wysokiej rozdzielczości i to wystarczy. Jaki jest działający na ipaq214 program do zmiany na realvga? Najlepiej darmowy  :(