Takie luźne wnioski, po kilkunastogodzinnym czytaniu forum:
IMHO - 214 jest obecnie najlepszym rozwiązaniem, jeżeli ktoś szuka nawigacji i ewentualnie elektronicznej zabawki z wyświetlaczem VGA, na którym coś widać gdy pracuje jako navi i daje frajdę jako podręczna zabawka.
Nie wypowiadam się o profesjonalnym zastosowaniu, ale biorąc pod uwagę środowisko i pamięć łatwiej go będzie zapędzić do pracy niż inne urządzenia.
Co do braków typu telefon i moduł gsm - jednak troszkę za duży na telefon, a brak modułu gsm traktuje jako zaletę, a nie jako wadę. Może się to wydać dziwne, zwłaszcza że zachciało mi się nawigacji. Ale... nawigacja to nie tylko samochód i teoretycznie nieograniczony prąd, ale także rower i piesze wyprawy. Biorąc pod uwagę GSM BT i 214 dysponuje się większą ilością czasu bez ładowania i dla mnie jest to zwiększenie funkcjonalności tego tandemu, a nie wada, że są dwa urządzenia.
Z wypowiedzi na innych forach nie wynika, by wbudowany głośnik źle się sprawdzał w samochodzie jako 'głos' navi. natomiast słuchanie muzyki przez taką 'kolumnę głośnikową' jaką dysponują tego typu urządzenia i narzekanie na złą jakość, uważam za brednie. Malkontentów odsyłam do firmy maranz.
Szum w odtwarzaniu mp3 przez słuchawki - nie interesuje mnie to, w samochodzie mam działające radio i bardzo dobry ( o dziwo) fabryczny 6. głośnikowy system nagłośnienia. O dziwo dlatego, że mam ar145.
Nie wiem zresztą, czy w chwili obecnej ów problem nie został już rozwiązany przez producenta.
Dalej to karty pamięci, system operacyjny, wifi - które uważam za wręcz niezbędne.
'twardy' ekran - jeżeli nie przesiadasz się z innego urządzenia problem nie będzie istniał - jest to kwestia przyzwyczajenia. Zresztą nie doczytałem się na innych forach by był ten 'problem' podnoszony.
W kółko maglowana tutaj czerń - nie znalazłem tego tematu jako problem 214.
Może źle szukałem.
Klawiatura - mnie nie interesuje - jeżeli jest komuś niezbędna to wskazywałbym na konkurencję HP czyli HTC s730, z tym że mamy tam qvga a nie vga i wyższą cenę.
Może są już HTC z ekranami vga i w cenie zbliżonej do HP - nie trafiłem, może źle szukałem. No i i-mate - z tym, że wówczas cena około 60% wyższa od 214.
Żeby nie było tak różowo - brakuje mi w nim aparatu foto. najchętniej z matryca 5MP - SE wsadza takie do aparatów telefonicznych. To akurat by mi sie przydało.
I bym im dopłacił 200zł za ten gadżet. No, ale skoro godzę sie na brak GSM, to można powiedzieć - kup sobie telefon z taką matrycą i po kłopocie.
I by była jasność - jestem jeszcze na etapie szukania i swoją opinie wyrażam na podstawie testów/opinii innych. Gdyby fatalna jakość wyświetlacza - brak czerni - była powtarzającym sie tematem to chyba by to wypłynęło.
Filmy - nie interesuje mnie to. Należy to brać pod uwagę przy podejmowaniu własnej decyzji. Może należy iść do tych, co to mają kontakt z idiotami* i ewentualnie samemu ocenić, jak wygląda kolor w odtwarzaniu filmów.
Brałem pod uwagę też loox n560 - jednak mniejsza pamięć oraz zakończenie produkcji (czytaj - brak ewentualnych poprawek itd) odrobinę mnie zniechęcił.
Nie mniej uważam, że jest to silny konkurent 214. Nie wiedzieć czemu ma zaporową cenę. Najprawdopodobniej nie zależy FS na szybkim odblokowaniu się, a że sprzęt nie jest zły, zapewne znajdzie nabywców.
I uwaga baaardzo ogólna - czytając w necie wypowiedzi i opinie, należy zwrócić uwagę na to kiedy i kto to pisze. Uwaga typu : ten 214 to kompletne dno i badziewie - nadaje się do wsadzenia w buty.
Lekko podsumowując - jeżeli nie zależy Ci na telefonie i wbudowanym GPS - jest to chyba obecnie najlepsza decyzja, jeżeli chodzi o zakup.
Wszelkiego rodzaju uwagi i kontrargumenty mile widziane. Oczywiście, gdy będą poparte wskazaniem sprzętu konkurencyjnego, będzie mi bardzo miło zmienić swoją opinię.
Można zaraz napisać, że nie zależy mi na vga ale chcę mieć klawiaturę i cale moje gdybanie bierze w łeb. Dlatego prezentuje swoje stanowisko i obszar moich zainteresowań co do użycia tego urządzenia.
Mimo dołożenia wszelkich starań - mogę się mylić i jest to tylko i wyłącznie IMHO.
* - mam na myśli tą firemkę, która w hali zrobionej z blachy falistej i wełny mineralnej sprzedaje elektronikę.