HP iPaq seria 200

• 1118 Odpowiedzi
  • 219401 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
Odp: HP iPaq seria 200
« Odpowiedź #420 dnia: Marzec 09, 2008, 14:59:47 »
gdzie mozna kupic tego netfronta bo widzialem tylko angielski sklep:(

Wygląda na to że można kupić tylko w zagranicznych sklepach - płacisz kartą.
Wypróbuj Operę 9.5 - wersja beta, niestety aktualnie nie jest dostępna na stronie opery, musisz szukać linków do rapidshare.

« Odpowiedź #421 dnia: Marzec 09, 2008, 15:04:45 »
ok, a jak tam jest z tą Operą - czytałem że łączy się przez "proxy" i to nie jest bezpieczne rozwiazanie:(

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #422 dnia: Marzec 09, 2008, 15:39:54 »
koliber nie mylisz z Operą Mini?
Używam tej nowej bety i na 214 działa rewelacyjnie

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #423 dnia: Marzec 09, 2008, 16:00:12 »
Też używam od kilku tygodni na hx4700 i dla mnie rewelka.
Najbardziej zaawansowana przeglądarka na PDA.

« Odpowiedź #424 dnia: Marzec 09, 2008, 16:44:48 »
dzięki mam
:)

Flasha już mi obsługuje jeszcze pozostala chyba tylko java? co możecie polecić?
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2008, 17:09:37 wysłana przez koliber »

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #425 dnia: Marzec 09, 2008, 17:19:10 »
dzięki mam
:)

Flasha już mi obsługuje jeszcze pozostala chyba tylko java? co możecie polecić?
Z przeglądarek tylko NetFront w pełnej wersji obsługuje Javę.

« Odpowiedź #426 dnia: Marzec 09, 2008, 17:31:19 »
napisałeś w pełnej wersji, a w wersji na pół, to jak by to można zrobić w operze?

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #427 dnia: Marzec 09, 2008, 19:07:01 »
czy ktos ma skonfigurowanego ipaqa 214 do Internetu przez:
a) router?
b) ere
c) plusgsm

NIe moge skonfigurowac ipaqa do routera - wykrywa siec, wpisalem w routerze adres mac do filtrowania (siec nie jest w inny sposob zabezpieczona tzn kodowana)

przez BT ipaq widzi telefon ery i nawiazuje polaczenie, ale przez jakis archaiczny numer dostepowy ery - przez numer 99... jaki dostalem w Erze nie mozna sie polaczyc.

nie moge skongiurowac z plusgsm telefonu (mam karte simplusa)
Andrzej

« Odpowiedź #428 dnia: Marzec 09, 2008, 19:11:59 »
Sprawdzałem tylko po wifi, nie ma problemów z połączeniem, a sieć mam zabezpieczona wpa2

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #429 dnia: Marzec 09, 2008, 19:24:12 »
nie pisalem o tym siec nie jest zabezpieczona VPA tylko poprzez filtrowanie wpuszczanych Macadresow  - na routerze jest wprowadzony mac adress pda i powolany  ip adres dla pda, ale np. nie wiem gdzie wpisac ten adres w ipaq.
Wiecej z tym roboty tj. skonfigurowaniem polaczenia z routerem niz bylo z podlaczeniem Maca i PCta do routera.
Andrzej

P.S. Predkosc via BT w erze przez ten inny stary numer dotepowy jest godna pozalowania. Nie wiem jak z nowym numerem, tak samo nie wiem jak z plusgsm. Jezeli nie uruchomie wifi to zniechece sie do tej maszynki dosyc szybko i trzeba bedzie to po prostu sprzedac
Andrzej

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #430 dnia: Marzec 09, 2008, 19:49:14 »
predkosc via BT z uzyciem sieci GSM zalezy raczej od twojego telefonu  :sleepy:
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline andyx

• 8
  • Sprzęt: HTC Diamond Touch, HP214, HP4150
« Odpowiedź #431 dnia: Marzec 09, 2008, 19:53:58 »
Albo masz jakiś beznadziejny router albo komplikujesz sobie życie specjalnie.
Sprawdziłem podłączenie przez wifi z HP214, wyłączyłem WPA2, zostawiłem filtrowanie po MAC-adresie. (Router Linksys WAG54G v2)
i wszystko chodzi bez problemów (na routerze właczone dhcp, czyli nic nigdzie nie muszę wpisywać).

pozdr.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #432 dnia: Marzec 09, 2008, 21:00:56 »
co do routera, to moja 214 łączy się bez problemu z dwoma linksysami, ale również z dhcp

internet z komórki plusgsm też działa (gprs) - przez *99#

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #433 dnia: Marzec 09, 2008, 21:19:59 »
Prędkość internetu przy użyciu komórki jako modemu zależy od komórki - najstarsze mają tylko GPRS, którego prędkość jest porównywalna z internetem wdzwanianym przez tel. stacjonarny, EDGE to już 214 kb/s, UMTS - jak dobrze pamiętam ponad 300, HSDPA - to już mierzone w Mb/s. Ale zależy też od zasięgu konkretnej technologii. HSDPA tylko w kilku miastach, za to EDGE dostępny jest w większej części kraju.
Mam komórkę w Plusie i powiem tylko tyle, że często korzystam z netu przez komórkę i EDGE działa bardzo przyzwoicie.
OT.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2008, 14:03:39 wysłana przez świetlik »

« Odpowiedź #434 dnia: Marzec 10, 2008, 09:27:03 »
ma już może ktoś jakiś uchwyt samochodowy do 214? jaki pasuje? wie ktoś czy HP wypuści (kiedy) dedykowane dla niego?

« Odpowiedź #435 dnia: Marzec 10, 2008, 14:41:45 »
u mnie na sprzecie tp-linka (wiem maszynka:)) chodzi wszystko ok, nawet jezeli zostawie tylko mac adress do filtracji  - zarowno z dhcp jak i bez:)

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #436 dnia: Marzec 10, 2008, 17:32:30 »
1. jakiego linksysa polecacie do domu? dlink jakiego mialem idzie juz na zlom. co sadzicie o Linksys 54GL-EU?

2.Skonfigurowac polaczenie telefoniczne z Era probowala mi sama Era (doradcy techniczni prez telefon), ale sie poddali.
Andrzej

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #437 dnia: Marzec 10, 2008, 18:18:58 »
opis jak skonfigurować połączenie z telefonem jest w dziale dla początkujących: http://pdaclub.pl/info.php?id=8070

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #438 dnia: Marzec 12, 2008, 21:32:57 »
Panowie i wiecie coś jak z tym uchwytem do autka?

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #439 dnia: Marzec 12, 2008, 22:18:45 »
Jakos mi nie idzie to instrukcja nie do WM6
Szukam tego dzialu dla poczatkujacych na stronie WWW, ale tez nie znalazlem. Moze ktos podrzucic linka? Andrzej

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #440 dnia: Marzec 12, 2008, 23:08:01 »
Na stronie głownej PDAClub  kliknij na "Pomoc" - pojawi się FAQ i "dla początkujących. Tam znajdziesz info jak skonfigurować dostęp do netu przez komórkę.
Jeżeli 214 ma managera Widcomm, to proces konfiguracji w skrócie wygląda tak:
1. uruchamiasz bluetooth w PDA i komórce -pamiętaj, żeby w komórce BT zezwolić aby inne urządzenia ją widziały (w Nokii trzeba ustawić status na "publiczny").
2. wchodzisz do BT Manager i uruchamiasz "explore new devices". Pojawią się urządzenia w zasięgu BT - nawet komórka sąsiada:).
3. kliknij dwa razy na ikonę komórki  - tej twojej oczywiście, pojawi się wykaz dostępnych  funkcji  - kliknij na "dial-up networking"
4. pojawi się info - bodajże, że skrót został dodany  czy jakoś tak.
5. jak wrócisz do BT Managera to zobaczysz ikonę komórki  z opisem usługi "dial-up..." kliknij na nią dwukrotnie - pojawi się okienko  z napisem "New conection"
6. kliknij dwa razy na "New conection" pojawi się okienko  konfiguracji  połączenia- wpisujesz jakąś nazwę połączenia, wpisujesz numer dostępowy - w Plusie *99***1# i ok. Pojawi się jeszcze okienko  gdzie musisz wpisać nazwę użytkownika (jaką chcesz) i hasło (jakie chcesz), zaznacz "save password" (nie będziesz musiał za każdym razem wpisywać) i tyle, łatwizna!
Holender, miało być w skrócie....

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #441 dnia: Marzec 12, 2008, 23:34:11 »
W 214 jest taka aplikacja jak BT Phone Manager, włącz ją a wszystko sie automatycznie skonfiguruje.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #442 dnia: Marzec 13, 2008, 08:59:01 »
Jakos mi nie idzie to instrukcja nie do WM6

co z tego że nie do WM6 skoro wszystko jest tak samo?

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #443 dnia: Marzec 13, 2008, 17:05:14 »
Problemow ciag dalszy.
Rozumiejac, ze moja wiedza o pda z WM jest skromna a majac nienajgorsze doswiadczenie z Win98,2000, XP oraz MacOs i pda w oparciu o Palm OS ipaq 214 z WM6 i problemami konfiguracyjnymi jest dla mne wyzwaniem i dlatego bede Was dalej meczyl z pytaniami jak rowniez prosil kolegow o pomoc.
1. zmieniam router, bo faktycznie moze byc kopniety jezeli chodzi o Wifi - po kablu z PC dziala ebz problemu. Kupilem LInksysa i jest w drodze
2. Wczorajsza zabawa z BT (mam BT na USB do PC-ta (HP z oryginalnym XP oraz firewallem polskiej firmy GDATA) skonczyla sie tym, ze z PCta przez BT moge ladowac pliki, ale synchronizacja dupa
3. Wczorajsza pomoc kolegi (zajmuje sie programowaniem telefonow wiec sie zna nie doprowadzila do synchronizacji przez telefon Ery na 99... tylko po starym numerze - mam NOKIA E50 nowke.
4. Dzisiejsze eksperymenty z synchronizacja przez BT i kabel skutkowaly nizej wymienionymi komunikatami oraz informacjami ze strony Microsoft (dodam, ze w firewallu GDATA udraznilem porty 990 i 999 innych tam nie bylo do otwarcia i udsotepnienia - wylaczenie GDATA tez nic nie pomoglo).

Ponizej komunikaty:
-------------------------
Unable to obtain an IP address for the device. Get up-to-date solutions to common IP address problems. Please click the following link:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=65461
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Unable to establish a connection between the PC and the device. Get up-to-date solutions to common connection problems. Please click the following link:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=65257
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
No additional known issues have been found.
If you are still experiencing problems please send the results to Microsoft to help improve future versions.

If the DHCP Client Service on the Computer is Not Running 

The Windows Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) Client service is used to assign an IP address for device-to-computer communication. If this service is not running correctly on your computer, ActiveSync cannot start device-to-computer communications. To correct this, follow these steps:

Before you begin:

Check the device display for any messages and respond to them before continuing.

Ensure that the computer and the device are set up to use USB connections for ActiveSync:

In ActiveSync on the computer: On the File menu, click Connection Settings and select the Allow USB connections check box.

In ActiveSync on your device: Click Menu > Connections and select the Synchronize all PCs using this connection check box.

To start the DHCP Client service:

Make sure that you have logged on as a member of Administrators group on the local computer. If you cannot log on with this level of privilege, see Switching the USB connection protocol.

Open the Computer Management tool:

Click Start.

Click Control Panel.

Double-click Administrative Tools.

Double-click Computer Management.

In the console tree, under Services and Applications, click Services.

In the details pane, click DHCP Client.

On the Action menu, do one of the following:

If the service is not started, click Start.

If the service is already started, click Restart.

To set the DHCP Client service to start automatically:

Right-click the DHCP Client service and click Properties.

Click the General tab.

Set Startup type to Automatic. After the device finishes acquiring an address, the device should connect successfully. You may need to disconnect and reconnect the device USB cable to connect successfully.

----------------------------------------
Stoje przed dylematem, albo dzieki Waszej pomocy pokonam ten problem w miare szybko, albo dam se spokoj bo nie mam czasu na zabawe i sprzedam ta kilkunastodniowa nowke z faktura w cenie netto jak ktos bedzie chcial i np. kupie sobie iphone.

W oczekiwaniu na dobre rady.
Andrzej z Wroclawia (Biskupin)
A moze ktos jest z Wrocka? Stawiam piwo i pizze dzisiaj! za drobne prepchniecie tego ipaqa.

*

Offline Grzekrak

• 46
  • Sprzęt: HP iPAQ 214, Nokia E71
« Odpowiedź #444 dnia: Marzec 14, 2008, 13:06:38 »
Panowie i wiecie coś jak z tym uchwytem do autka?

Cześć!

Polecam lekturę http://www.pdamax.de/cgi-bin/index.pl?id=preisroboter&art_nr=cz-215
Tam poniżej są uchwuty - uniwersalne i dedykowane, nawet aktywne.

A tak przy okazji, jak myślicie czy warto się przesiadać już teraz z mojego Loox'a n560 na 214-kę? Brak GPS to nie problem (są zewnętrzne na BTi USB via CF) ale brakuje akcesoriów, np. kołysek...
Pozdrowienia
Grzegorz

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #445 dnia: Marzec 14, 2008, 13:57:45 »
jak myślicie czy warto się przesiadać już teraz z mojego Loox'a n560 na 214-kę?

Zastanawiam się, skąd taki pomysł. Wydaje mi się, że nie ma to najmniejszego sensu.

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #446 dnia: Marzec 14, 2008, 14:07:14 »
Dlaczego nie ma "najmniejszego sensu" skoro nie potrzebuje wbudowanego GPS-a ?

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #447 dnia: Marzec 14, 2008, 14:36:05 »
jak myślicie czy warto się przesiadać już teraz z mojego Loox'a n560 na 214-kę? Brak GPS to nie problem (są zewnętrzne na BTi USB via CF) ale brakuje akcesoriów, np. kołysek...

To zależy czego oczekujesz - jak dla mnie to nie ma większego sensu bo 214-stra jest większa, cięższa, nie ma Hosta USB ani GPSu. Na pewno jej zaletą jest posiadanie dwa razy wiekszej pamięci oraz to...że jest nowością i fajnie sobię kupić kolejną zabawkę :)
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #448 dnia: Marzec 14, 2008, 14:40:29 »
Dodatkowo obsługuje karty SDHC ma gniazdo na karty CF obsługuje Bluetooth 2.0 oraz posiada oficjalnie WM 6

« Odpowiedź #449 dnia: Marzec 14, 2008, 14:53:22 »
No i wciąż nówka jest tańsza niż używany NS 560.
A większy ekran bywa też zaletą.

Zatem wciąż nie ma króla pocketów i trzeba wybrać, co się lubi bardziej.