HP iPaq seria 200

• 1118 Odpowiedzi
  • 219488 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Xris

• *
  • 72
Odp: HP iPaq seria 200
« Odpowiedź #330 dnia: Luty 26, 2008, 08:31:17 »
u mnie sie swieci caly czas... dlatego pytam jak go wylaczyc ;)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #331 dnia: Luty 26, 2008, 08:53:10 »
jeśli chodzi o muzykę to musisz poszukać w opcjach programu którego używasz do odtwarzania, każdy player ma taką funkcję która pozwala przypisać do przycisku wyłączanie ekranu, wtedy zapuszczasz muzykę i wyłączasz ekran tym przyciskiem

natomiast do wyłączenia ekranu w dowolnym momencie trzeba użyć jakiegos dodatkowego programiku. Ja akurat używam pbara jako zamykacz okienek i task managera, ma on również dodatkowo funkcję wyłączania ekranu. Ale są też aplikacje typowo do wyłączania ekranu, poszukaj w dziale download programiku ScreenToggle. Tyle że jak zauważył ziele, niezależnie od tego czym wyłączysz, ekran dotykowy będzie nadal aktywny.

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #332 dnia: Luty 26, 2008, 09:10:33 »
dzieki za pomoc ;) sprawdze te programy, narazie przyciemnilem sobie lcd przez ustawienia :]

« Odpowiedź #333 dnia: Luty 26, 2008, 15:04:30 »
HP ipaq seria 200 chyba jednak ma host-USB!
Zobaczcie zdjęcia na poniższej stronie:

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=5011

Czytnik kodów kreskowych, klawiatura USB, PEN-DRIVE ... no to może być bardzo ciekawie.
Pozdrawiam,

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #334 dnia: Luty 26, 2008, 15:29:38 »
settings/system/backlight tutaj znajdziesz ustawienia do zarządzania podświetleniem ekranu, możesz sobie ustawić wyłączenie podświetlenia po jakimś czasie nieużywania palmtopa.
W hx4700 można wyłączyć podświetlenie ekranu przytrzymując przycisk "power", powinno działać też w 214.
Jeżeli o to Ci chodzi.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #335 dnia: Luty 26, 2008, 16:13:09 »
W hx4700 można wyłączyć podświetlenie ekranu przytrzymując przycisk "power", powinno działać też w 214

nie działa
ale i tak chodziło o całkowite wyłączenie ekranu, a nie tylko podświetlenia

a co do hosta... czyżby jednak istniał jakiś specjalny kabel?

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #336 dnia: Luty 26, 2008, 18:01:46 »
a co do hosta... czyżby jednak istniał jakiś specjalny kabel?

Widać wyraźnie, że skubańcy taki kabelek mają.
Można go zobaczyć również na http://www.youtube.com/watch?v=Zcr4-O1rDDU
Niestety mówią w mało zrozumiałym języku.

« Odpowiedź #337 dnia: Luty 26, 2008, 20:00:16 »

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #338 dnia: Luty 26, 2008, 20:47:00 »
hmm kto znajdzie ten kabelek - MISTRZ  :E :O~

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #339 dnia: Luty 26, 2008, 21:02:08 »
Kabelek to nie problem. Skoro go nie dali, to może oznaczać, że mieli  problemy z oprogramowaniem. Może jak pojawi się pierwsza poprawka, to i ukaże się kabelek.

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #340 dnia: Luty 26, 2008, 21:14:20 »
jest tu jakaś wróżka która przepowie za jaki czas może być jakaś poprawka?

« Odpowiedź #341 dnia: Luty 26, 2008, 21:25:56 »
Witam.Coś u mnie stronki z linków nie bardzo czytelne są...Pewnie wina jakiejś trzcionki albo coś...Ale nie o tym..Może ktoś napisac co wynika z tych artykułów?Znaczy że jest host usb jest w 214???
Regulamin: Zabrania się reklamowania swoich lub cudzych (prywatnych lub nie) serwisów internetowych w tematach, treści wypowiedzi, avatarach, podpisach itd; bez zgody Administracji Portalu

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #342 dnia: Luty 26, 2008, 21:50:20 »
Zamowilem ipaqa 214 zobaczymy kiedy dostarcza. Chetnie bede sie z przyszlymi wlascicielami wymienial uwagami. Andrzej /Wroclaw ama@wr.onet.pl

« Odpowiedź #343 dnia: Luty 26, 2008, 22:44:26 »
no fajnie fajnie ja narazie musze sie pozegnac z ipaq 214 dopuki nie sprzedam swojego ETENa m700 :(

pozdrawiam posiadaczy ipaq 214

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #344 dnia: Luty 27, 2008, 01:15:06 »
ja jednak myślę że nie ma wbudowanego hosta, tylko HP wypuści zewnętrzny host na tym szerokim złączu

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #345 dnia: Luty 27, 2008, 08:07:49 »
Gdyby to była komórka, to by chłopcy już ją rozpracowali w najdrobniejszych szczegółach. Za PDA nikomu nie opłaca sie brać. Wystarczy popatrzeć na walkę z simlockiem od iPhone. Producent wprowadza coraz to nowe oprogramowanie, a już za parę dni jest sposób na odblokowanie simlocka.
Na fotkach widać, że kabel do USB host jest, można do niego podłączyć różne rzeczy. Nie ma jednak filmu, na którym by było widać, że to działa. Skłaniam się nadal do teorii, że sam kabelek nie wystarczy - potrzebne są zmiany w oprogramowaniu. iPAQ 214 wszedł do sprzedaży z dużym opóźnieniem i widocznie nie chcieli tego opóźnienia jeszcze powiększać oczekiwaniem na ostateczną wersję softu. Trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Mam w domu odbiornik GPS pod USB. Gdyby ten Host USB zadziałał, to może nie musiałbym tego GPSa wymieniać na nowszy model. Na szczęście mam jeszcze czas, wciąż przerabiam temat 214-tki tylko teoretycznie. Zresztą gdyby  Sony Ericsson ze swoją XPERIA X1 zdeklarował się na jakiś rozsądny termin i cenę, to zapewne na teorii by pozostało.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #346 dnia: Luty 27, 2008, 08:47:19 »
tak naprawdę to na fotkach widać urządzenia oraz 214 z wetkniętym kablem który znika gdzieś za kadrem   :wink:
ale jeśli zdjęcia są prawdziwe i to działa, to znaczy że jednak jest też odpowiednie oprogramowanie
z kolei na filmie widać tylko kabel, nic nie zostało do niego podłączone

i wbrew temu co piszesz są również "chłopcy" który rozpracowuja palmtopy - gdyby nie oni nie byłoby nieoficjalnych romów WM6 na wiele urządzeń, ani "kuchni" dla palmfonów

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #347 dnia: Luty 27, 2008, 12:23:08 »
i wbrew temu co piszesz są również "chłopcy" który rozpracowuja palmtopy - gdyby nie oni nie byłoby nieoficjalnych romów WM6 na wiele urządzeń, ani "kuchni" dla palmfonów
tylko,  ze ci chlopcy sa pasjonatami. nikt im za to nie placi, poswiecaja swoj prywatny czas dla "dobra spolecznosci palmtopowej".
rynek rozpracowujacy komorki ma calkiem inny charakter. z tego tez powodu rozwiazania pojawiaja sie tam zdecydowanie szybciej ale czesto trzeba za nie placic
Dell X50v/Bt-359 --> BB

« Odpowiedź #348 dnia: Luty 27, 2008, 13:06:03 »
Co do hosta wydaje mi sie ze to bedzie cos podobnego do N560 gdzie jest host usb na odzielnym kablu podlaczonym do specjalnego zlacza w PDA.

Szkoda tylko ze to nie dziala pod mini USB na 214. Ale jakby ktos madry znalazl opis zlacza do ipka to i kabel niebylby problemem pozostaje tylko soft.
Chyba ze soft jest gotowy tylko czekaja na odzew producentow czytnikow kodow kreskowych i ich zainteresowanie PDA aby np kurierzy byli w to wyposarzeniu przedstawiciele handlowi. Tu wszystko kreci sie wokol kasy. Beda chetni na nowa zabawke HP to bedzie i host USB.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #349 dnia: Luty 27, 2008, 13:18:59 »
Co do hosta wydaje mi sie ze to bedzie cos podobnego do N560 gdzie jest host usb na odzielnym kablu podlaczonym do specjalnego zlacza w PDA

w n560 kabel jest tylko rodzajem zwykłej przejściówki ze złącza synchronizacyjnego na złącze USB, w przypadku 214 chyba nie jest tak prosto

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #350 dnia: Luty 28, 2008, 15:08:12 »
- jeśli ktoś jeszcze miał wątpliwości co do kart SDHC to informuję że 214 zobaczyła bez problemu kartę 8GB

- są już folie Brando dedykowane dla 214, na razie w sklepie firmowym http://shop.brando.com.hk ale pewnie niebawem będą i w Polsce

- jeśli chodzi o pokrowce, to można już kupić skórzany PDAir, a niebawem pojawią się alu case tej firmy
dla bardziej wymagających są już dostępne etui Piel Frama w całej gamie kolorów
http://www.pielframa.net/ipaq_200_series.asp

« Odpowiedź #351 dnia: Luty 28, 2008, 19:17:24 »
Teraz moja kolej na pierwsze wrażenia :)

Ponieważ przesiadam sie na 214 z HX4700, zaś moja żona używa naleśnika (Acer N311), siłą rzeczy będę subiektywnie porównywał Ipaqa do obu pozostałych.

Obudowa:
214 jest wyraźnie większa, niż HX. Myslę, że konstruktorzy tutaj przesadzili - na pewno z grubością. 214 nieprzyjemnie wypełnia kieszeń.
Niedościgniony jest tu naleśnik, będący jakby samym ekranem obudowanym cienką ramką z najniezbędniejszymi elementami. Mistrzostwo świata.
Natomiast 214 jest wyczuwalnie lżejsza, niż HX.
Ogromna ulga: koniec z koszmarem, jakim był pseudo-touch pad (kompletnie nieprzydatny) i gumowymi przyciskami ukrytymi pod odłażącą folią HX.
Wreszcie normalne, wygodne przyciski. Również brak joysticka - głupoty strzelonej z kolei przez acerowców. Kolejny wielki plus - wygodnie umieszczony wyłącznik i przeniesiony nieco niżej boczny przycisk nagrywania. Ten ostatni mam przemapowany do przewijania strony w ebookach i poprzedni kształt i umiejscowienie były niewygodne.

Drugie źródło ulgi: pokrywka na baterię. Z HXem muszę się rozstać ze względu na uszkodzenia klapki - pourywały się ząbki mocujące, uszkodził się czujnik baterii. Tutaj nic takiego nie ma. Brawa dla konstruktorów.
Również na pochwałę zasługuje gumowany materiał tylnej ścianki - 214 dobrze i wygodnie leży w dłoni (mniejsza grubość naprawdę nie przeszkadzałaby).
Co do jakości plastików - przód jest całkiem OK. Niejakie wątpliwości budzi brązowawa ramka dookoła obudowy - wolałbym kolor "szczotkowane alu". Ale to rzecz gustu. HX też nie było arbitrem elegantiarum.
Zastąpienie obudowy magnezowej plastikiem oceniam pozytywnie - mój HX parę razy zetknął się z podłogą i zaręczam, że poobcierany metal wygląda równie kiepsko, jak poobcierany plastik. A przy tym masa spadającego pocketa powoduje większe zniszczenia.

Ekran:
Faktycznie, jak mówili koledzy, wymaga większego nacisku, ale to kwestia przyzwyczajenia. Miałem w ręku ostatnio mały nawigator HP i tam też trzeba było mocno dźgać ekran - widocznie taka moda w HP. Natomiast przeszkadza trochę to, że ekran jest jakby "chropowaty" w stosunku do HX i naleśnika. Tutaj jednak folia załatwi problem.
Natomiast co do rozmiarów i kolorów ekranu - prawie same superlatywy. Prawie - ekran naleśnika jest wyraźnie jaśniejszy i pozwala wygodnie czytać ebooka w słońcu przy wyłączonym oświetleniu.

Diody:
Obie, niebieska i żółta, mocno walą po oczach. Niestety, nie działają programiki przeznaczone dla HX, które je wyłączały. Będzie upierdliwie w nocy w samochodzie. Żonusia też pewnie pomarudzi za czytanie w łóżku :) Czekamy na nowe wersje dla 214.

Dźwięk:
Głośnik, faktycznie, słaby, ale to bez znaczenia. Gorzej, że na słuchawkach słychać wyraźny szum układu. Odsłuchiwałem na dobrych dousznych słuchach syphilipsa muzykę poważną z licznymi wyciszeniami orkiestry na przemian na HX i 214 używając PocketMusic bez korektorów. Szumek słychać, ponadto brzmienie 214 jest mniej 'ostre' i cichsze. Może jakiś patch załatwi problem, tak jak kiedyś na Tungstenie T?
Mikrofon działa poprawnie - głośne, wyraźne nagrania przy wyłączonej funkcji gain.

Szybkość:
Bardzo szybki, jak na razie. Wszystko chodzi wyraźnie lepiej, niż na HX z romem 6.0 Kozhury. Ale HX miał sporo zainstalowanych w pamięci 'gratów'. 214 reaguje podobnie szybko, jak niezaładowany naleśnik mojej żony.

Wyposażenie:
Rzuca się w oczy brak podstawki dokującej. Widać, że chciano oszczędzać. Nie martwi mnie to, ponieważ często podróżuję i przyzwyczaiłem się do podłączania kabelka. Ogromny plus - zasilanie przez miniUSB.
Wątpliwa przydatność gniazda CF. Przy dzisiejszych cenach kart SD mogli sobie to darować, ew. wstawić dwa gniazda SD. Chyba, że lada moment pokażą się 60GBowe twardyski w formacie CF - ale z drugiej strony po co komu tyle pamięci w PDA?
W pakiecie brak Outlooka. To jednak, zdaje się, zmiana w warunkach licencjonowania po stronie Micromiękkiego i dotykająca wszystkich producentów PDA.

WIFI: doskonała czułość, pewnie taka, jak w HX, który wykrywał nawet nieistniejące sieci :))) Naleśnik jest tutaj znacznie gorszy.

Facit: doskonały zakup biorąc pod uwagę cenę (value for money), brak istotnych wad wpływających na komfort użytkowania (o ile audiofile nie uznają za taką szumu w słuchawkach).

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #352 dnia: Luty 28, 2008, 19:39:10 »
Samwieszkto - ładne podsumowanie

apropos "Natomiast 214 jest wyczuwalnie lżejsza, niż HX"

podawana wszędzie waga 214  - 192g (a więc więcej niż 4700) mnie również wydaje sie przesadzona, o około 30g, bo tak na oko 214 jest porównywalny z hx2750 który waży 160g
czy ktoś z użytkowników miał może okazję zweryfikować wagę 214 na przyrządach pomiarowych czyli po prostu zważyć ipaczka?

« Odpowiedź #353 dnia: Luty 28, 2008, 20:44:39 »
Witam.Mam prośbę ogromną.Czy może mi ktos zrobić zdjęcie wyświetlacza (ipaq214) na którym to będzie widoczny otwarty akusz kalkulacyjny.Chciałbym zobaczyć ile wierszy i kolumn można upchnąć na wyświetlaczu aby praca była jako tako możliwa.Oczywiście że wielkość komórek będzie mieć znaczenie ale wierzcie mi-dla osoby która tylko raz w życiu w rękach miała urzadzenie tego typu to będzie to obrazowe.Mógłby ktoś zrobić coś takiego?Będę bardzo wdzięczny...
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 21:05:06 wysłana przez ts_alpin »
Regulamin: Zabrania się reklamowania swoich lub cudzych (prywatnych lub nie) serwisów internetowych w tematach, treści wypowiedzi, avatarach, podpisach itd; bez zgody Administracji Portalu

*

Offline platyna

• *
  • 83
  • Sprzęt: hx4700
« Odpowiedź #354 dnia: Luty 28, 2008, 21:13:58 »
jeśli kolega jeszcze się nie przesiadł z hx4700 na 214tke--to odradzam tego posunięcia.
oba modele mają plusy i minusy.
faktycznie w hx4700 touch pad jest poronionym pomysłem i funkcjonalność jego jest prawie zerowa,jednak joystick w 214tce jest wielce niedopracowany i pozycja do góry przy normalnym męskim palcu jest trudna do wciśnięcia.
budowa magnezowa jest najbardziej trwała i nie sądze aby 214 po zetknięciu z ziemią nadal była sprawna.
mój hx4700 ma 4lata i na obudowie nie ma najmniejszej ryski.
ekran--hx4700 wyświetla o wiele ładniejsze kolory w tym kolor czarny--z którym 214tka ma problemy.
dzwięk--chyba złym pomysłem było umieszczenie tak cichego głośnika z tyłu obudowy--przy nawigacji dzwięk w zasadzie niesłyszalny.
szybkość--nie zauważyłem aby 214tka chodziła szybciej.
wyposażenie-- tandetne etui robi rysy na obudowie,wtyczki bardzo słabej jakości brak zasilania z zapalniczki samochodowej.
awaryjność--ja się swojej 214tki już pozbyłem, przez 4 dni dziłała bez zastrzeżeń jednak ten sam model kolegi trafił już do serwisu--po 2 tyg zaczeła strasznie mulić--czytałem na tym forum,że nie jest to odosobniony przypadek.
czy 214tka jest warta zakupu?--tak kiedyś myślałem--chyba już jednak segment PDA nie jest przyszłościowy--nie wiem czy doczekamy się choćby WM7 bo Bill postawił na własne zabawki i chyba cała nowoczesna technologia będzie szła w kierunku micro laptopów.
Najnowsze dziecko Billa -OQO model 02-jest coprawda 3 x droższe,ale ma 100 x większe mozliwości.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 22:11:25 wysłana przez platyna »

« Odpowiedź #355 dnia: Luty 28, 2008, 21:25:39 »
Nie przesiadam się na 214.Ja próbuję ją dosiąśc:))( etap gromadzenia funduszy).To ma być mój pierwszy palm....Mogę Cię prosić o wrzucenie zdjęcia podobnego zresztą do zdjęcia w poprzednim poście tylko z otwartm arkuszem kalkulacyjnym w różnych zoom'ach.Lub wysłać na desant34@wp.pl.Chciałbym zobaczyć czy i jak będzie się nadawał do pracy...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #356 dnia: Luty 28, 2008, 21:38:04 »
platyna, uważam że co do "tandetnego etui" to trochę przesadziłeś, no oczywiście że Piel Frama to nie jest, ale nie odbiega od średniej. Jest praktycznie identyczne z etui od Looxa 720, o wiele lepsze niż skarpeta od Acera n311, a z podwórka HP - lepsze niż etui od h4150, a hx2750 w ogóle nie miał etui w komplecie... a przecież to wypasiony model z górnej półki

a może 4700 miał lepsze? ;P

i nie zgodzę się że rysuje obudowę, za to przy wsuwaniu i wysuwaniu czyści ją z odcisków palców

*

Offline platyna

• *
  • 83
  • Sprzęt: hx4700
« Odpowiedź #357 dnia: Luty 28, 2008, 22:02:07 »
przykro mi nie mam już 214tki. i nie wyśle zdjęcia.
na zamieszczonym zdjęciu jest najnowsze dziecko Billa -OQO model 02 z vistą na pokładzie.
ale to już jest laptop nie PDA.
Napisane: Luty 28, 2008, 21:41:00
fotka mało wyrażna--takie etui dostałem z hx4700
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 22:05:40 wysłana przez platyna »

« Odpowiedź #358 dnia: Luty 28, 2008, 22:34:04 »
Ja jestem bardzo zadowolony ze swojej 214. Przesiadka z QVGA na VGA robi naprawdę niesamowite wrażenie - zwłaszcza w przeglądaniu stron internetowych oraz arkuszy kalkulacyjnych.
Poniżej zdjęcie przykładowego arkusza kalkulacyjnego.

« Odpowiedź #359 dnia: Luty 28, 2008, 22:43:19 »
Super.dziękuję serdecznie.O to mi chodziło.