HP iPaq seria 200

• 1118 Odpowiedzi
  • 219535 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Piots

• 28
  • Sprzęt: Loox N560 & HP iPAQ 214
Odp: HP iPaq seria 200
« Odpowiedź #300 dnia: Luty 21, 2008, 23:31:28 »

Ale oni napisali mało konkretne rzeczy.

jesli to sa malo konkretne rzeczy to znajdz mi tutaj bardziej fachowe wypowiedzi. panowie wymienili swoje wlasne, konkretne spostrzezenia. jesli  ciezko ci wychwycic roznice w brzmieniu muzyki na roznym sprzecie, masz problem z ocena jakosci wyswietlanego obrazu to juz twoj problem :|
niestety ale patrzac obiektywnie w 214 placi sie jedynie za powiekszona pamiec RAM. lepsz procesor? niby w czym jest on lepszy od pozostalych 624MHz jednostek intela? z drugiej strony zaden z nowych pda nie oferuje takicha parametrow za taka cene.
osobiscie zrazilem sie do tego modelu po przeczytaniu tutaj kilku wypowiedzi odnosnie jakosci wykonania i uzytych materialow w tymze sprzecie. na tym punkcie jestem strasznie wyczulony

Brzmienie muzyki to zawsze będzie subiektywna ocena - zreszta jak pisałem w bardzo małym procencie zalezy od PDA, najważniejsze są słuchawki, bez przyrzadów i tak nie ocenisz dźwieku. Żaden z tych modeli mistrzem muzycznym ponadto nie jest. Co do ekranu to parametry w 214 sa nieporównywalnie lepsze - i tylko to można oceniac, reszta będzie juz tylko subiektywna oceną użytkownika, moim zdaniem obraz jest wyraźniejszy a kolory "żywsze" w 214.  Ale tu tez HP nigdy nie był mistrzem. Jakość wykonania? Hmmm nie wiem czy jest w 214 gorsza, napewno jest to model wykonany staranniej jesli chodzi o obsługę ( przyciski i to świetnej jakości), a materiały nie sa złe - jakoś specjalnej różnicy nie widze.
Natomiast jest dużo lepiej niz w Dell Axim czy FS. Dlatego nie ma co tu nawet mówić o tandentnym wykonaniu.
Procesor to inna  ( dużo lepsza) /310/ jakość niż jednostka w 4700 /270/ ich nawet nie ma co porównywać ! . Technicznie 214 jest znacznie lepszy.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 23:47:46 wysłana przez Piots »

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #301 dnia: Luty 22, 2008, 00:10:44 »
@Piots
wiesz jak dla ciebie nie ma roznicy miedzy obudowa z magnezu a plastikiem to nie mamy o czym rozmawiac :|
aha a co do subiektywnej oceny jakos bardziej wierze w to co pisal ziele. z prostej przyczyny. napisal to fachowo i konkretnie podajac dokladnie wady wyswietlanego obrazu etc etc.

@Poklik
z checia zobaczylbym bechmarki porownujace marvella do ostatniego pxa intela

powtarzam jeszcze raz: za taka kase sprzet jest  :ok: ale przesada jest twierdzenie, ze "wymiata" ona swoich konkurentow
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 00:14:03 wysłana przez fokstrot »
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #302 dnia: Luty 22, 2008, 00:26:27 »
z checia zobaczylbym bechmarki porownujace marvella do ostatniego pxa intela
Piszesz tak, jakbym powiedział, że ta seria jest wydajniejsza od pxa Intela. Niestety, tego sam nie wiem ("Nie wiem jak jest w tym wypadku"). Chciałem ci jedynie pokazać, że jednak ilość mhz to nie wszystko.
Dlatego ja też niecierpliwie czekam na dokładne benchmarki.

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #303 dnia: Luty 22, 2008, 00:55:25 »
@poklik
eee doszukujesz sie w mojej wypowiedzi czegos, czego tam nie ma. po prostu jestem ciekaw co marvell poprawil /albo sknocil/ w nowych prockach.
o MHz raczej wiem, ze nie mowia wszystkiego, patrz historia P4
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #304 dnia: Luty 22, 2008, 01:19:00 »
Trochę fotek i test wideo.

Ekrany bez podświetlania. Ipaq praktycznie całkiem nieczytelne.

Tu widać różnice kątów... dell niestety kiepsko wypada. No i oczywiście porównanie kolorów. Muszę tu zaznaczyć że foto nie oddaje pełni nasycenia kolorów lcd w ipaq. Wkradło się za dużo niebieskiego. Dell też troszkę przez to traci jednak widać kolosalną różnicę.

Test wideo. Dell w trybie dekodera i2700g, w trybie intel xscale.

Zrobiłem też porównanie gdy oba są w trybie intel xscale i dell dalej szybszy z wynikiem 135% przeciwko 121% ipaq.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 01:22:21 wysłana przez ziele »
Are you shpongled?

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #305 dnia: Luty 22, 2008, 08:35:26 »
Dzięki za fotki. Widać wyraźnie, że wyświetlacz w iPaq lepiej się sprawuje.
Mam wrażenie, że osoby, które najwięcej krytykują 214-tkę, powinny zamiast niej kupić sobie iPod Touch. Kosztuje trochę więcej, ale za to dobrze odtwarza muzykę i filmy. Nie trzeba w nim dusić na ekran, ma solidną obudowę i jest znacznie bardziej poręczny.
Jakoś nie słyszałem, że 214-tka nie sprawdza się jako przenośny komputer. Wszyscy go krytykują jako kiepski odtwarzacz multimedialny.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #306 dnia: Luty 22, 2008, 09:38:42 »
dzięki za fotki  :ok:
ekran w porównaniu do della wygląda pięknie, choć bez podświetlenia faktycznie nic nie widać
jeszcze jedno w 214 mi się nie podoba i znowu chodzi o trwałość - przyciski skrajne kalendarz i poczta po skrajnych bokach nie są chronione przez obudowę - można niechcący zahaczyć i wyrwać/uszkodzić a tego nie potraktują jako naprawy gwarancyjnej...

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #307 dnia: Luty 22, 2008, 09:43:19 »
ladny generalnie ten ipaq, ma ktos mozliwosc zrobic takie fotki z looxem :?: ale wielkosc wyswietlacza robi wrazenie

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #308 dnia: Luty 22, 2008, 10:07:06 »
fotki nędznej jakości, niestety na razie nie mam czym zrobic lepszych

od lewej ipaq hx2750 (qvga), loox 718, ipaq 214, wszystkie z maksymalnym podświetleniem
i tu ta sama uwaga o czym wspominał już ziele - fotki wychodza bardziej niebieskie i w rzeczywistości 214 ma na ekranie więcej czerwieni przez co niebieski kolor wpada w fiolet. Patrząc bezpośrednio na palmtopy najładniejsze, najżywsze  kolory ma Loox, jednak w najciemniejszych obszarach zdjęcia na 214 widać więcej szczegółow. Ekran 214 jest matowy, jakby miał jakąś powłokę w porównaniu z "przejrzystym" ekranem Looxa, stąd chyba ta różnica w kolorach i dlatego bez podświetlenia praktycznie nic na nim nie widać

może kogoś zainteresuje porównanie rysików

od lewej 2750, Loox, 214

oraz szerokości wtyków

od lewej ipaq 214, loox, "stary" ipaq

Napisane: Luty 22, 2008, 10:02:19
jeszcze jedno w 214 mi się nie podoba i znowu chodzi o trwałość - przyciski skrajne kalendarz i poczta po skrajnych bokach nie są chronione przez obudowę - można niechcący zahaczyć i wyrwać/uszkodzić a tego nie potraktują jako naprawy gwarancyjnej...

co masz na myśli? Te przyciski nie wystają i nie bardzo widzę mozliwość jak można by je zahaczyć...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #309 dnia: Luty 22, 2008, 10:34:13 »
wiem, że nie wystają ale ich krawędź "kończy się wraz z obudową" z boku możesz je podważyć np. paznokciem, tak? więc można niechcący zahaczyć czymś innym  :wink:
nie są dookoła otoczone obudową tak jak w Twoim czy moim Loox'ie czy np w dellach x50/51V i w większości PPC

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #310 dnia: Luty 22, 2008, 10:47:02 »
to prawda że nie są otoczone obudową jak w większości modeli, jednak nie jest łatwo przypadkowo podważyć je paznokciem - musiałbyś wsunąć go na płasko pod przycisk. Boczna ścianka co prawda na wysokość kończy się pod przyciskami, ale z boku odstaje i jest tak wyprofilowana że gdy będziesz przesuwał po niej paznokciem wyprowadzi Cię poza przyciski

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #311 dnia: Luty 22, 2008, 11:46:18 »
kurcze długo trzeba czekać na tą 214.10 marca dopiero ma się pojawić w hurtowniach...wszelakie sklepy obdzwonione.... :P

w komputroniku jest ;)

toudi.pl czy możesz napisać co się popsuło że musiałeś odesłać do serwisu?

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #312 dnia: Luty 22, 2008, 12:33:02 »
wiedzialem, ze Axim ma kiepski wyswietlacz ale nie sadzilem, ze jest az tak tragiczny w porowaniu do konkurencji   :O
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #313 dnia: Luty 22, 2008, 12:37:03 »
wiedzialem, ze Axim ma kiepski wyswietlacz ale nie sadzilem, ze jest az tak tragiczny w porowaniu do konkurencji   :O
W rzeczywistość nie jest az tak tragicznie jak na fotkach. Po prostu za dużo niebieskiego i jakoś dziwnie zamglony wyszedł.
Are you shpongled?

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #314 dnia: Luty 22, 2008, 21:41:40 »
sory za OT... jakim programem sprawdzić moc sygnału gpd? :|

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #315 dnia: Luty 22, 2008, 21:52:12 »
GPS? np VisualGPS
Are you shpongled?

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #316 dnia: Luty 22, 2008, 21:55:35 »
to działa na palmie? :S

EDIT: znalazłem dzięki :)

A jak to poustawiać żeby działało?
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 22:14:38 wysłana przez Xris »

*

Offline andyx

• 8
  • Sprzęt: HTC Diamond Touch, HP214, HP4150
« Odpowiedź #317 dnia: Luty 25, 2008, 11:55:08 »
Wszyscy chcielibyśmy aby nasze Pockety robiły wszystko  :grin:, choć będzie nam łatwiej opiniować sprzęt określając co na nim robimy.
Przejrzałem opinie innych i wiele osób wyciąga wnioski "jak nie potrafi latać to jest do wyrzucenia".
Używam 214 od początku lutego (miałem go w dniu w którym pojawił się w sprzedaży), ma swoje wady (ale który pocket ich nie ma) pytanie jak bardzo przeszkadzają ?
Ja np. bardzo rzadko oglądam filmy na PPC, jakość muzyki w porównaniu do mojego HP4150 jest trochę gorsza ale to nie jest główne zastosowanie, gniazdo słuchawek na dole mnie nie przeszkadza, jest to dla mnie nawet wygodniejsze. Bateria trzyma całkiem rozsądnie (wykorzystuję PPC czasem kilka godzin dziennie np. 3 godziny zegarowe pracy bez wygaszania ekranu spadek z 100% do 75%, mnie to satysfakcjonuje)
Ekran wymagający silniejszego dotyku (już się przyzwyczaiłem) jest dla mnie zaletą bo unikam przypadkowych operacji.
Dla mnie najważniejszą zaletą jest duży ekran VGA, pozwalajacy na wygodne czytanie tekstów, pdf i tworzenie szkiców, szykuję się też do zakupu softu do tworzenia mapy myśli (testowa wersja działa super).
W sumie dla mnie spełnił 95% oczekiwań pozwalając na zwiększenie możliwości w porównaniu do HP4150.
Jak na 6 lat wykorzystania PPC (wcześniej HP3850) to wreszcie mam sprzęt, który mnie w zasadzie nie ogranicza.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #318 dnia: Luty 25, 2008, 15:20:39 »
lepsze zdjęcie 214 z Looxem 718

« Odpowiedź #319 dnia: Luty 25, 2008, 17:08:11 »

Ja nie jestem maestro od zabaw z takimi sprzętami. Kupuję, mam i używam. Instaluję tylko potrzebne rzeczy i niespecjalnie umiem zrobić z pocketem coś więcej. Zmierzam do tego, że może się aż tak nie zepsuł i można by było go jakoś uruchomić. A stało się tak: zawiesił się. Ale tak, że dopiero hard reset pomógł (swoja drogą trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby jednoosobowo go zresetować). No i ten hard reset też niespecjalnie pomógł. Programy się nie otwierają, strasznie ślamazarnie się synchronizował, po naciśnięciu przycisku, wykonywał procedurę kilka sekund i tego rodzaju objawy. Coś jakby stracił moc obliczeniową. Napiszę, jak wróci z serwisu.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2008, 17:10:45 wysłana przez toudi.pl »

*

Offline platyna

• *
  • 83
  • Sprzęt: hx4700
« Odpowiedź #320 dnia: Luty 25, 2008, 19:41:30 »
Jak jest to możliwe to radziłbym koledze odebrać kase i nie czekać na naprawe.
Sam Hp przyznał się,że po wyborze nowego producenta wytwarzany przez niego sprzęt nie jest najlepszej jakości.
Ja się pozbyłem 214tki z wielką ulgą--i jak już kupię nowego to tylko jak HP zleci produkcje swoich urządzeń  HTC.

« Odpowiedź #321 dnia: Luty 25, 2008, 21:39:04 »

Ja nie jestem maestro od zabaw z takimi sprzętami. Kupuję, mam i używam. Instaluję tylko potrzebne rzeczy i niespecjalnie umiem zrobić z pocketem coś więcej. Zmierzam do tego, że może się aż tak nie zepsuł i można by było go jakoś uruchomić. A stało się tak: zawiesił się. Ale tak, że dopiero hard reset pomógł (swoja drogą trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby jednoosobowo go zresetować). No i ten hard reset też niespecjalnie pomógł. Programy się nie otwierają, strasznie ślamazarnie się synchronizował, po naciśnięciu przycisku, wykonywał procedurę kilka sekund i tego rodzaju objawy. Coś jakby stracił moc obliczeniową. Napiszę, jak wróci z serwisu.

A probowales jeszcze przed HR wyjac mu baterie na kilkanascie sekund?

Napisane: Luty 25, 2008, 21:38:17
Jak jest to możliwe to radziłbym koledze odebrać kase i nie czekać na naprawe.

Raczej nie bedzie to mozliwe...:(

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #322 dnia: Luty 25, 2008, 21:59:57 »
Czy aktualnie na rynku dostępny jest jakiś PDA, który jest porównywalny w zakresie parametrów technicznych, oczywiście WM6, żeby mógł bezpośrednio z 214-ką konkurować?
Czy jest jakiś inny PDA, który oferuje VGA przy wyświetlaczu 4"?
Zaznaczam, że nie chodzi mi o hx4700 ale urządzenie, które pojawiło się lub pojawi wkrótce w miarę równoczasowo z 214-ką?

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #323 dnia: Luty 25, 2008, 22:55:39 »
da się wyłączyć LCD w czasie pracy PDA? np w trakcie słuchania muzyki lub ściągania pliku z neta? :)

*

Offline platyna

• *
  • 83
  • Sprzęt: hx4700
« Odpowiedź #324 dnia: Luty 25, 2008, 23:04:26 »
Raczej nie ma.
Podobno segment PDA jest już mało przyszłościowy.Co lepsze firmy wycofują sie już z tego rynku i nie chcą brnąć w tą technologie.
Najciekawszą propozycją wpełni spełniającą oczekiwania kolegi są chyba mini laptopy.
Bardzo ciekawe produkuje Sony-jest tam 4,5calowy dotykowy wyświetlacz.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #325 dnia: Luty 25, 2008, 23:56:48 »
da się wyłączyć LCD w czasie pracy PDA? np w trakcie słuchania muzyki lub ściągania pliku z neta? :)
LCD tak ale warstwa dotykowa dalej jest aktywna co jest wg mnie idiotyczne. Gdyby chociaż jakiś sprzętowy hold był...
Are you shpongled?

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #326 dnia: Luty 26, 2008, 00:15:59 »
mógłbyś napisać jak go wyłączyć? bo strasznie dużo prądu idzie na wifi z lcd on...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #327 dnia: Luty 26, 2008, 00:18:33 »
na wifi to właśnie wifi bierze większość prądu, a nie lcd

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #328 dnia: Luty 26, 2008, 00:27:52 »
to to ja wiem... i dlatego chce chociaż minimalnie zmniejszyć pobór wyłączając lcd :)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #329 dnia: Luty 26, 2008, 02:04:51 »
to to ja wiem... i dlatego chce chociaż minimalnie zmniejszyć pobór wyłączając lcd :)
Napisałem że LCD jest wygaszony, tak że nie ma podświetlania ani obrazu. Jedynie warstwa dotykowa zostaje wciąż aktywna i przez przypadek klika się w nie wiadomo co.
Are you shpongled?