HP iPaq seria 200

• 1118 Odpowiedzi
  • 220275 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: HP iPaq seria 200
« Odpowiedź #540 dnia: Marzec 23, 2008, 21:04:41 »
jaki konkretnie program gg instalowałeś mobilegadu?

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #541 dnia: Marzec 23, 2008, 22:53:41 »
jaki konkretnie program gg instalowałeś mobilegadu?
ten ze strony http://mobile.gadu-gadu.pl
Andrzej

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #542 dnia: Marzec 24, 2008, 02:19:18 »
U mnie GG ze strony http://mobilne.gadu-gadu.pl/pobierz.php?typ=pda działa normalnie.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #543 dnia: Marzec 24, 2008, 08:16:38 »

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #544 dnia: Marzec 24, 2008, 21:33:30 »
polecam darmowe (i lepsze) mobilegadu
http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=-1&sortby=t&sort=asc&f_id=263

dzieki dziala bez problemu, chociaz nie mozna pozmieniac wielkosci okien a szkoda, bo na ipaqu to stednio wyglada musialem przejsc do trybu poziomego ekranu.

Chetnie sprawdze i inne ciekawe programy. Ach zeby wreszcie ten Active sync uruchomic.................... Wyglada ze to chyba firewall lub cos w kompie pozmienialem, bo ipaq dziala bez zarzutu. Skype b.mi sie podoba - zwlaszcza jak p odlaczylem pelnowymiarowe sluchawki to swietnie slychac
Andrzej

« Odpowiedź #545 dnia: Marzec 25, 2008, 10:57:55 »
polecam darmowe (i lepsze) mobilegadu
http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=-1&sortby=t&sort=asc&f_id=263

dzieki dziala bez problemu, chociaz nie mozna pozmieniac wielkosci okien a szkoda, bo na ipaqu to stednio wyglada musialem przejsc do trybu poziomego ekranu.

Chetnie sprawdze i inne ciekawe programy. Ach zeby wreszcie ten Active sync uruchomic.................... Wyglada ze to chyba firewall lub cos w kompie pozmienialem, bo ipaq dziala bez zarzutu. Skype b.mi sie podoba - zwlaszcza jak p odlaczylem pelnowymiarowe sluchawki to swietnie slychac
Andrzej

Przepraszam, zapomniałem o jednym "drobiazgu".
Aby synchronizować AS przez USB należy w 214 wejść do Settings/Connections/USB to PC i ODZNACZYĆ opcję use advanced USB connectivity (jedyną, jaka tam jest).
Teraz powinno zacząć śmigać.

Sorry, że dopiero teraz, ale ja to u siebie zrobiłem już dawno temu i po prostu zapomniałem.

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #546 dnia: Marzec 25, 2008, 11:19:39 »

Przepraszam, zapomniałem o jednym "drobiazgu".
Aby synchronizować AS przez USB należy w 214 wejść do Settings/Connections/USB to PC i ODZNACZYĆ opcję use advanced USB connectivity (jedyną, jaka tam jest).
Teraz powinno zacząć śmigać.

Sorry, że dopiero teraz, ale ja to u siebie zrobiłem już dawno temu i po prostu zapomniałem.
[/quote]

Pisalem powyzej o swoim problemie - oczywiscie mam to zaznaczone i synchronizacja sie wzbudza co widac po obracajacym sie kolku synchronizacji, ale do niej nie dochodzi. Sprawa jest glebsza i dokladnie ja opisywalem w psotach. NADAL SZUKAM ROZWIAZANIA
Andrzej

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #547 dnia: Marzec 25, 2008, 11:46:15 »
spróbuj na innym komputerze jak już wcześniej ktoś doradzał, połączenie powinno zadziałać bez żadnego kombinowania i jeśli to coś w ustawieniach peceta blokuje to małe szanse żeby ktoś poprzez forum wskazał co konkretnie

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #548 dnia: Marzec 25, 2008, 11:54:12 »
spróbuj na innym komputerze jak już wcześniej ktoś doradzał, połączenie powinno zadziałać bez żadnego kombinowania i jeśli to coś w ustawieniach peceta blokuje to małe szanse żeby ktoś poprzez forum wskazał co konkretnie
Bede oczywiscie probowal w najblizszych tygodniach jak dostane sprzet z pracy, ale z tym komputerem domowym i tak musze miec polaczenie/synchronizacje bo tutaj mam wszystkie dane. Jeden z kolegow podal wyzej ciekawe rozwiazanie i czekam na kontakt z nim o co prosilem rowniez przez forum. Andrzej

*

Offline ironderek

• 48
« Odpowiedź #549 dnia: Marzec 25, 2008, 16:48:08 »
Czy moze ktos z was mi powiedziec jak wykonac hard reset 214? Slyszalem ze to nie jest takie proste jak w innych PPC, moze krotki instruktarz.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #550 dnia: Marzec 25, 2008, 16:57:06 »
jest to opisane w instrukcji na stronie 14 :P

To perform a hard reset:
1. Press the Application Key 3, Application Key 2, and the Voice Recorder button simultaneously
and hit the Reset button once.
2. Press and hold the Application Key 3, Application Key 2, and the Voice Recorder button until
Clean boot is displayed at the bottom of the screen.

*

Offline ironderek

• 48
« Odpowiedź #551 dnia: Marzec 25, 2008, 17:01:49 »
Ok. Dzieki, czy  hard reset wykasuje mi wszystko co mialem do tej pory zainstalowane na swoim ipaqu i przywroci czysciutki system bez zadnych syfow i problemow systemowych z takimi aplikacjami jak na samym poczatku?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #552 dnia: Marzec 25, 2008, 17:04:50 »
dokładnie tak

*

Offline ironderek

• 48
« Odpowiedź #553 dnia: Marzec 25, 2008, 17:17:27 »
dzieki za szybka odpowiedz, bo wlasnie bede musial zrobic hard resecik, zaduzo chyba wykasowalem i teraz niemoge uruchomic BT, a do tego probowalem instalowac roznego rodzaju nawigacje na swoim ipaqu, pozniej je odinstalowywalem, czyscilem rejestr i cos sie namieszalo, co jakis czas pokazuje sie takie koleczko i kreci sie jakby cos czytal lub szukal, widocznie przesadzilem z leksza.

« Odpowiedź #554 dnia: Marzec 25, 2008, 20:00:43 »

Pisalem powyzej o swoim problemie - oczywiscie mam to zaznaczone i synchronizacja sie wzbudza co widac po obracajacym sie kolku synchronizacji, ale do niej nie dochodzi. Sprawa jest glebsza i dokladnie ja opisywalem w psotach. NADAL SZUKAM ROZWIAZANIA
Andrzej

Masz zaznaczone, czy odznaczone?

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #555 dnia: Marzec 25, 2008, 20:13:45 »

Andrzej

Masz zaznaczone, czy odznaczone?
kwestia definicji - jest ta opcja wybrana

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #556 dnia: Marzec 25, 2008, 21:11:30 »
To musisz odznaczyć - tak, żeby nie było "ptaszka" tylko goły kwadracik.
Już o tym pisałem.
PS. Jak miło mieć co czytać na forum - właśnie dzisiaj wróciłem z urlopu na Teneryfie. Pozdrawiam wszystkich  :grin:

« Odpowiedź #557 dnia: Marzec 26, 2008, 20:53:17 »
To musisz odznaczyć - tak, żeby nie było "ptaszka" tylko goły kwadracik.
Już o tym pisałem.
PS. Jak miło mieć co czytać na forum - właśnie dzisiaj wróciłem z urlopu na Teneryfie. Pozdrawiam wszystkich  :grin:

Nie ma, jak "dyskretny" szpan...;)

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #558 dnia: Marzec 26, 2008, 21:42:15 »
Poznałeś po PS na końcu?  :grin:

« Odpowiedź #559 dnia: Marzec 30, 2008, 23:19:24 »
ActiveSync śmiga gdy:
* odznaczone zaawansowane opcje USB
* na wszelki wypadek: wyłączone ładowanie po USB.

Ten drugi punkt uleczył problemy związane z pozyskaniem adresu IP przez FinchSync (jakby ktoś chciał z Sunbirdem...). Może i na problemy Andrzeja pomoże....

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #560 dnia: Marzec 31, 2008, 20:36:14 »
ActiveSync śmiga gdy:
* odznaczone zaawansowane opcje USB
* na wszelki wypadek: wyłączone ładowanie po USB.

Ten drugi punkt uleczył problemy związane z pozyskaniem adresu IP przez FinchSync (jakby ktoś chciał z Sunbirdem...). Może i na problemy Andrzeja pomoże....

Dzieki za troske. Jak zwykle pojawia sie komunikat ponizej. Mysle, ze niestety trzeba przeinstalowac windowsa. MOze sa jakies syfy zwiazane z wczesniejsza instalacja norton firewalla? Gdata firewall wydaje sie przepuszczac. Generalnie na razie jestem calkowicie zniechecony mimo ze gg i skype dziala, ale synchronizacja jest niezbedna wiadomo... Niedlugo przetetestuje na komputerze w pracy i jezeli bedzie dzialac to sie przeinstaluje ten subtelny i inteligentny program firmy M..... (nie bede jej reklamowal).

======================
Nie można uzyskać adresu IP urządzenia. Aby uzyskać aktualne rozwiązania najczęstszych problemów związanych z adresami IP, kliknij poniższe łącze:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=65461
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Nie można ustanowić połączenia między komputerem i urządzeniem. Aby uzyskać aktualne rozwiązania najczęstszych problemów związanych z połączeniami, kliknij poniższe łącze:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=65257
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Nie znaleziono żadnych dodatkowych znanych problemów.
W przypadku dalszego występowania problemów wyślij wyniki do firmy Microsoft, aby pomóc w ulepszeniu przyszłych wersji.

*

Offline ironderek

• 48
« Odpowiedź #561 dnia: Marzec 31, 2008, 22:04:31 »
A ja mam pytanie odnosnie filmow na 214-tce. Przekonwertowalem kilka filmow z formatu RMVB do Xvid tak zeby TCPMP mogl je odtworzyc, gdy sprawdzam plik wynikowy na PC wszystko jest ok. lecz ten sam plik odtwarzany na 214-tce ma opoznienie wideo w stosunku do audio. Dlaczego tak sie dzieje?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #562 dnia: Kwiecień 02, 2008, 14:47:45 »
tak właśnie patrze że nikt jeszcze nie podał wyniku benchmarków 214 oprócz TCPMP

SPB Benchmark
CPU Index: 2478
Graphic Index: 1614

zanim ktoś zakrzyczy że Graphic Index jest nędzny bo inne pockety osiągają kilka tysięcy, przypominam że na VGA wychodzą znacznie niższe wyniki niż na QVGA - Loox 720 miał 914, a hx4700 - 879

SKTools Benchmark
Integer: 259.6038; Moves/25 usec
Floating point: 8.584 MWIPS
RAM access: 907
Draw bitmaps: 1405

GXmark
niestety nie działa

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #563 dnia: Kwiecień 02, 2008, 15:50:37 »
Witam
1. A jak wygląda praca z kilkoma aplikacjami w tle?
2. Czy subiektywnie widać że wyświetlacz jest za jasny (słaba czerń)?
3. Mam małą dłoń....czy faktyczne jego rozmiary są utrudnieniem
4. CZy na spotkaniu Magnolia/Wrocław będzie ktoś z tym urządzeniem?
ufffff to chyba koniec

No jeszcze tylko to ;)
2. Czy ktoś dokonywał zakupu w http://notebooki.pl (http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/23317/) a dokłądniej we Wrocławiu

Pozdrawiam
PabloG

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #564 dnia: Kwiecień 02, 2008, 16:42:30 »
1. 80 MB wolnego ramu pozwala na "trzymanie" w tle nawet pamięciożernej aplikacji, ja praktycznie cały czas mam otwartą Operę i nie zamykam jej gdy chcę np. w coś pograć, o jakichs mniejszych programikach w ogóle nie wspominam. Tyle że po jakimś czasie pamięć się zapycha, ale soft reset załatwia sprawę

2. takie rzeczy widać tylko wtedy gdy leżą koło siebie dwa różne pockety. Przecież nawet pracując na Aximie nie ma się świadomości że coś jest nie tak z ekranem. Sprawa czerni została w tym wątku rozdmuchana przez platynę, mnie sie szczerze mówiąc to w ogóle nie rzuciło w oczy, w odróżnieniu od zupełnie innego odcienia niebieskiego który jest bardziej fioletowy na 214 w porównaniu z 2750 (jeśli ktoś ma do czynienia z poligrafią to jakby było więcej magenty, a w 2750 więcej cyanu). A ogólnie kolorki są ładne i żywe, nawet na maksymalnie ściemnionym ekranie

3. może w epoce palmtopokomórek 214 wydaje sie gigantyczna, tak naprawde jest mniejsza od wielu starych palmtopów, a już na pewno węższa, bo długość ma dosyć konkretną, a to właśnie szerokość decyduje o tym czy palmtop dobrze leży w dłoni. 214 jest minimalnie szersza od 2750, który ma moim zdaniem wielkość optymalną i jeśli trzyma się ją mniej wygodnie to nie ze względu na wielkość a raczej na większą kanciatość (2750 ma obłe gumowe krawędzie)

co do zakupu w notebooki.pl - no cóż, mnie się ta sztuka nie udała. Nie mieli na magazynie, po tygodniu czekania nie umieli powiedzieć kiedy będą mieli, a nawet jakiś typ stwierdził że już nie będą mieli (LOL). Tego samego dnia pojawiły się w Komputroniku - palmtop był do odbioru po godzinie od złożenia zamówienia, kosztował 28 zł więcej ale nie żałuję :P

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #565 dnia: Kwiecień 02, 2008, 22:45:17 »
Witam i dziękuję za odpowiedź!!
Poszło zamówienie zobaczymy czy to coś da. Jednak wolę kupować w miejscu zamieszkania.
Czy stosujesz jakiś specjalny uchwyt samochodowy? Kupiłem uniwersalny ale coś mi się nie widzi.
Wpadłem na taki pomysł: przyssawki po obydwu stronach ...powinni być mało widoczne...tylko czy się utrzyma na klapce od bateri.

Co do samego urządzenia to zobaczyłem taki http://pl.youtube.com/watch?v=07zMr1PmJI4&feature=related film z nakładką.
Czy mocniejsze wskazywanie w 214 uniemożliwia takie działania... a może w sterowaniu jest opcja czułości ;).

POzdrawiam
PabloG 

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #566 dnia: Kwiecień 03, 2008, 09:19:07 »
w kwestii uchwytu niestety nic nie doradzę - nie używam 214 do nawigacji, może ktoś inny się wypowie
jednak wątpię czy przyssawka będzie się trzymać bo tył palmtopa jest pokryty tworzywem przypominającym gumę, no ale żeby wiedziec na 100% trzeba by to sprawdzić doświadczalnie - mogę wieczorem w ramach testu spróbować przyczepić jakiś wieszaczek na przyssawce czy cuś  :grin:

co do filmu - jeśli chodzi o to czy można 214 obsługiwać palcem, to nie ma z tym problemu. W ogóle dotyk nie sprawia problemu, mimo że faktycznie pierwsze wrażenie po przesiadce z innego palmtopa jest dziwne to bardzo szybko człowiek się przyzwyczaja i nie odczuwa się mniejszej czułości. Lubię sobie pograć w gry typu Bejeweled (czyli dużo szurania po ekranie) właśnie palcami i nie mam przy tym na 214 żadnego dyskomfortu, a już na pewno nie ma mowy żeby coś to uniemożliwiało

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #567 dnia: Kwiecień 03, 2008, 10:13:35 »
Witam
To jeżeli mogę jeszcze pozawracać gitarę  :O~ skoro ktoś jest chętny odpowiadać:
1. Ochrona ekranu stosujesz,  jaką, (matową czy odblaskową)?
2. Pokrowiec może masz jakieś doświadczenie i własne wnioski?
3. Karta pamięci (wielkość firma)?

Jest to mój pierwszy zakup takiego urządzenia dlatego taki upierdliwy jestem :grin:!!!

Pozdrawiam
PabloG

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #568 dnia: Kwiecień 03, 2008, 11:13:17 »
1. mam folię Brando - matową. Dlaczego Brando - bo jest najlepsza :D Dlaczego matową? Bo po pierwsze ekran 214 z natury jest matowy a nie błyszczący jak w innych modelach więc jakoś tak wydaje mi się że lepiej matowa pasuje. Poza tym mam wrażenie że matowa jest wytrzymalsza i starcza na dłużej, a błyszcząca się w newralgicznych punktach matowi

2. pokrowce to temat-rzeka :D Nie mogę odżałować że 214 nie ma klapki ochronnej na ekranie jak niektóre modele ipaqów i tak sobie czekam aż się pojawi jakiś ciekawy pokrowiec... może właśnie z klapką - istnieją takie rozwiązania do starszych modeli, np. takie coś więc kto wie... Jeśli nie - pewnie kupię Krusella jak do wcześniejszych "bezklapkowców". Ale na razie Krusella do 214 nie ma w sprzedaży. Są bardzo ładne pokrowce Piel Frama, ale drogie. Chyba jest też do kupienia alu case, ale zależy co kto lubi, ja wolę skórę niż alu. Tak więc na razie używam pokrowca z zestawu, a jako dodatkowe extra zabezpieczenie mam jeszcze etui Case Logic które polecił mi clubowicz usercontrol (link do recenzji) przy czym ja tego etui używam inaczej niż jest przewidziane tzn. żeby wpinać palmtopa w te trzymające łapki, ja po prostu wkładam do niego 214 w tym pierwszym pokrowcu - mieści sie idealnie (oczywiście po wyrwaniu łapek) i w takim podwójnym pokrowcu 214 jest super bezpieczna. Oczywiście to tylko w takich przypadkach kiedy palmtop lata luzem w plecaku z innymi rzeczami które by mogły go uszkodzić lub zgnieść, normalnie wystarcza jeden pokrowiec ;P

3. kartę pamięci spokojnie możesz kupić SDHC - plusem jest duża pojemność i o wiele większa szybkość niż w przypadku zwykłej SD. Mam 8GB Transcenda i złego słowa nie mogę na nią powiedzieć. Chyba tylko to że stary ipaq jej nie czyta  :grin: więc teraz myślę nad kartą CF aby móc przenosić większe pliki. Z tym że z kartami CF na jedno trzeba zwrócić uwagę - potrafią zjadać baterię nawet w uśpieniu i mimo że 214 ma opcję która powinna to wyeliminować to ponoć nie na każdą kartę to pomaga...

*

Offline PabloG

• *
  • 85
  • Ipaq 214
« Odpowiedź #569 dnia: Kwiecień 03, 2008, 22:27:32 »
Witam
Chyba piszesz metodą bezwzrokową wykonując inne czynności zawodowe :D Dziękuję za odpowiedzi...
Zostały mi tylko 2 pytanie [chyba]  :wink:
1. Jak faktycznie wygląda obudowa (niestety nie miałem go w ręce) do czego można to porównać?
2. Jak działa system, czy trzeba pracować na nim po wcześniejszym uspokojeniu skołatanych nerwów..(tak miałem z telefonem z symbianem a i K800i czasem zostanie przeze mnie zaprogramowany na 3 operacje naprzód)

Co do zamówienia ... to zostało przyjęte do realizacji ..tylko ciekawe co to oznacza .... na razie nikt nie dzwonił.

Pozdrawiam
PabloG