HP iPaq seria 200

• 1118 Odpowiedzi
  • 220642 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ama

• *
  • 68
Odp: HP iPaq seria 200
« Odpowiedź #510 dnia: Marzec 19, 2008, 13:25:49 »
cdn doswiadczen. Wczoraj uruchomilem router i... dziala wifi i pregladanie stron internetowych.  NIe moge cos ustawic poczty. Udraznilem w routerze porty, ale synchronizacja via BT nadal nie dziala. Ech!
Andrzej
P.S.mam tylko jedn kabel do synchrnizacji niestety

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #511 dnia: Marzec 19, 2008, 14:16:23 »
mam tylko jedn kabel do synchrnizacji niestety

bez przesady, nie masz najzwyklejszego kabla mini usb od aparatu cyfrowego, odtwarzacza mp3 czy czegokolwiek innego? To na Allegro są w cenie od 3 do 5 zł
moja 214 się synchronizuje na takim właśnie kablu za 3 zł

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #512 dnia: Marzec 19, 2008, 15:04:46 »
Duzy szacuneczek dla Kapitana Pazura! Oczywiscie ma racje i oczywiscie tak zrobilem dwa razy
Za pierwszym okno synchronizacji sie zmienilo na zielono i zaczal krecic kolem przy otwarciu bylo to samo, ale na koniec wyswietlil komunikat ActiveSync cannot connect to the windows Mobile powered device. To troubleshoot the problem, click OK
Za drugim razem tez probowal synchronizowac, ale przy otwartym ActiveSync duze kolo sie juz nie krecilo i ten sam komunikat.
Badanie portow daje ciagle to samo Com1 ,usb avaiable i tyle.

Czekam na kolejne pomysly, ale przy okazji coraz wiecej sie ucze i mi sie udaje za co dziekuje kolegom.
Andrzej

« Odpowiedź #513 dnia: Marzec 19, 2008, 15:48:09 »
Jakiego programu typu FIREWALL używasz???
Spróbuj odłączyć się od internetu, wyłącz firewalla i wtedy dokonaj próby synchronizacji.

Pozdrawiam,

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #514 dnia: Marzec 19, 2008, 16:07:08 »
na stronie Hp pojawiła się poprawka do sterownika wifi

This Softpaq updates the iPAQ Wi-Fi driver so it switches access points when an access point with a better signal is in range.

jednak, jak meldują użytkownicy forum Brighthand, są problemy z wgraniem tego patcha, zarówno w modelu 210 jak i 214
jacyś ochotnicy u nas?  :mrgreen:

link

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #515 dnia: Marzec 19, 2008, 18:14:00 »
wczesniej pisalem na forum wszelkie parametry - uzywam polskiej firmy Gdata Internet Security oryginalny (oryginalny windows xp prof, oryginalny office 2003)
te doswiadczenia juz przeszedlem lacznie z deinstalacja firewalla, teraz wyinstalowalem wszelkie usb i dalej cwicze.....
Napisane: Marzec 19, 2008, 18:12:25
Panie Kapitanie ja moze pozniej jak mi zacznie dzialac, lub padne i sprzedam go  :grin:
Andrzej

*

Offline platyna

• *
  • 83
  • Sprzęt: hx4700
« Odpowiedź #516 dnia: Marzec 19, 2008, 19:40:02 »
mnie doświadczenie nauczyło,że jak jest duży problem trzeba zaczynać od najprostrzych rzeczy---stawiam na wadliwy kabelek.

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #517 dnia: Marzec 19, 2008, 20:12:08 »
mnie doświadczenie nauczyło,że jak jest duży problem trzeba zaczynać od najprostrzych rzeczy---stawiam na wadliwy kabelek.

pisalem powyzej nie wprost moze, ale sprobowalem to na dwoch innych kablach - stawiam albo na firewalla albo na windowsa, ktory gdzies ma zablokowane porty, bo BT jako taki dziala, wifi dziala, wysylka plikow przez BT dziala, AS sygnalizuje podlaczenie i probuje zsynchronizowac i na koncu dupa....

« Odpowiedź #518 dnia: Marzec 20, 2008, 11:25:39 »
Nastepny krok: ustaw w obu urządzeniach stały i jedynie słuszny adres IP:
169.254.2.2 dla PC i .2.1 na PDA dla Remote NDIS Host. Network card connects to The Internet (a nie Work).
Spróbuj i zobacz, co będzie.

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #519 dnia: Marzec 20, 2008, 11:57:58 »
169.254.2.2 dla PC i .2.1 na PDA dla Remote NDIS Host. Network card connects to The Internet (a nie Work).
tylko jak to zrobic?
przypominam o mojej konfiguracji -> pc, oryginalny windows xp, oryginalny office 2003 zlacze BT nadonglu USB z MAC firma EMTEC, do wifi router linksys 54GC
gdzie wpisac ten adres.
Jezeli mozesz pomoc przez gg to 2066319 skype andrzejwroclawbiskupin
Dziekuje za wszelkie merytoryczne uwagi
Andrzej

« Odpowiedź #520 dnia: Marzec 21, 2008, 12:14:43 »
Na początku chciałby się przywitać. Witam wszystkich, jestem początkujący i mam pytanko odnośnie użytkowania IPAQ 214. Czy któryś z użytkówników jest w stanie mi powidzieć czy u niego podczas wyłączonego urządzenia poziom naładowania baterii spada. U mnie jest właśnie takie dziwne zjawisko mam kartę CF.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #521 dnia: Marzec 21, 2008, 12:18:47 »
witamy!
pytanie jak bardzo spada?
bo jeśli np. 3-5% przez noc to normalne zjawisko

« Odpowiedź #522 dnia: Marzec 21, 2008, 12:24:03 »
Dzięki za szybą odpowiedź, gdzieś w tych granicach musze dokładnie obserwować to było dopiero 2 naładowanie tej baterii.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #523 dnia: Marzec 21, 2008, 12:37:49 »
no to jeśli tylko w takich granicach to raczej standardowo, choć nie wiem jak to dokładnie jest w tym modelu

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #524 dnia: Marzec 21, 2008, 12:41:47 »
Ciekawa sprawa, że kupując taki drogi sprzęt nie bardzo wiesz, jak to działa.
iPAQ-a praktycznie nie da się wyłączyć. Wyłączasz tylko podświetlenie ekranu. Zaletą tego rozwiązania jest to, że po włączeniu podświetlenia wszystko Ci natychmiast działa. W komputerze PC można tylko o czymś takim pomarzyć. Wadą jest rozładowywanie baterii.
Całkowite wyłączenie zasilania jest możliwe chyba we wszystkich PDA. Do tego służy przełącznik oznaczony HR (ang. skrót od twardego resetu). W starszych wersjach Windowsów (np. 2003) HR kasował wszystkie zainstalowane programy oraz dane z pamięci. Teraz jest trochę lepiej, ale bez potrzeby nie należy resetować komputera.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #525 dnia: Marzec 21, 2008, 12:50:13 »
Całkowite wyłączenie zasilania jest możliwe chyba we wszystkich PDA. Do tego służy przełącznik oznaczony HR (ang. skrót od twardego resetu). W starszych wersjach Windowsów (np. 2003) HR kasował wszystkie zainstalowane programy oraz dane z pamięci. Teraz jest trochę lepiej, ale bez potrzeby nie należy resetować komputera.
nie we wszystkich
HR nie służy do wyłaczenia tylko do wyczyszczenia coś ala format dysku na PC (z tym, że po HR system zostaje na PPC)
HR w każdej wersji WM kasuje wszystko pozostawiając tylko "goły" system wraz z fabrycznymi dodatkami

*

Offline ama

• *
  • 68
Odp: HP iPaq seria 200 cdn problemow z synchronizacja
« Odpowiedź #526 dnia: Marzec 21, 2008, 13:03:38 »
 jak wynika z poprzednich postow przebilem sie przez problem ze zlaczka BT, wczoraj wydaje mi sie ze przebilem sie przez problem z firewallem firmy Gdata - po aktualizacji oprogramowania (konieczne okazalo sie czysczenie do poziomu rejestrow) Active Sync na XP zdradza wyrazne checi synchronizacji. Niestety do niej nie dochodzi  i oczywiscie wyswietla komunikat o problemie synchronzcji. Zaczynam eksperymenty na viscie Biznes - (mam dwa systemy na PC, ale na XP baze z Outlookiem). Musze powiedziec ze nowe oprogramowanie do synchronizacji pod Vista ladnie znalazlo pda i tez probuje synchronizowac. Niestety nie dochodzi do synchronizacji........... Emaile i Internet via wifi ladnie smiga.
Dzisiaj sprobuje synchronizacje na Viscie posadowionej na Apple.. Wszelkie pomysly nadal mile widziane. Chcialbym wreszcie zaczac powaznie uzywac sprzet
Andrzej

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #527 dnia: Marzec 21, 2008, 13:53:17 »
Na początku chciałby się przywitać. Witam wszystkich, jestem początkujący i mam pytanko odnośnie użytkowania IPAQ 214. Czy któryś z użytkówników jest w stanie mi powidzieć czy u niego podczas wyłączonego urządzenia poziom naładowania baterii spada. U mnie jest właśnie takie dziwne zjawisko mam kartę CF.

mam 214 od miesiąca, na samym początku spadek przez noc wynosił 1-2%, teraz właściwie nic nie ubywa, z tym że ja mam kartę SD, a CF jak wiadomo są bardziej prądożerne. Co możesz zrobić:
- standardowo wyłączyć automatyczne załączanie AS (fake serwer)
- zmienić opcję CF Card Power w Settings/Power
- poczekać aż się unormuje :)

Co do całkowitego wyłączenia, to z całą pewnością w 214 nie ma żadnego przełącznika który by to umożliwiał

« Odpowiedź #528 dnia: Marzec 21, 2008, 14:50:53 »

Ciekawa sprawa, że kupując taki drogi sprzęt nie bardzo wiesz, jak to działa.
iPAQ-a praktycznie nie da się wyłączyć. Wyłączasz tylko podświetlenie ekranu. Zaletą tego rozwiązania jest to, że po włączeniu podświetlenia wszystko Ci natychmiast działa. W komputerze PC można tylko o czymś takim pomarzy. ć. Wadą jest rozładowywanie baterii.

Przepraszam Cię, ale obchodzisz się tutaj z prawdą dość frywolnie.

1. Rozumiem, że gdy kupujesz np. samochód, idziesz na kurs dla mechaników danej firmy, żeby wiedzieć, jak to działa? ;)
2. Czy możesz pokazać, gdzie Twoim zdaniem ów legendarny przełącznik HR się mieści? np. na 214?
3. HR nie wyłącza zasilania.
4. Czy 'teraz jest trochę lepiej' oznacza, że sugerujesz koledze, żeby 'wyłączył' sobie 214 robiąc HR, gdyż nie straci zawartości pamięci? Mam nadzieję, że kolega nie wziął sobie tego do serca, bo się na Ciebie deczko zdenerwuje.

Dawno się tak nie uśmiałem  :))

Napisane: Marzec 21, 2008, 14:43:43
tylko jak to zrobic?
Podłączasz 214 kabelkiem USB do PC.
na 214:
Start/Settings/WiFi/Network Cards: My net card connects to: ustaw na The Internet
Klikasz Remote NDIS Host/Use specific IP address/podajesz ww. adres

na PC:
na pasku startu po prawej powinieneś mieć ikonkę połączenia sieciowego z 214. Ustaw ww. adres dla PC normalnie w konfiguracji TCP/IP

powinno zadziałać.

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #529 dnia: Marzec 21, 2008, 15:50:14 »
[/quote]
tylko jak to zrobic?
[/quote]
Podłączasz 214 kabelkiem USB do PC.
na 214:
Start/Settings/WiFi/Network Cards: My net card connects to: ustaw na The Internet
Klikasz Remote NDIS Host/Use specific IP address/podajesz ww. adres

na PC:
na pasku startu po prawej powinieneś mieć ikonkę połączenia sieciowego z 214. Ustaw ww. adres dla PC normalnie w konfiguracji TCP/IP

powinno zadziałać.

[/quote]
To chyba sposob na udraznienie Wifi - mi Wifi jak wyzej napisalem dziala. Mam problemy z synchornizacja przez kabel i BT z AS

« Odpowiedź #530 dnia: Marzec 21, 2008, 19:44:12 »
NDIS host odpowiada wlasnie za AS. Po prostu tam sie tak glupio wchodzi.

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #531 dnia: Marzec 21, 2008, 20:16:36 »
NDIS host odpowiada wlasnie za AS. Po prostu tam sie tak glupio wchodzi.
jestem wlasnie na laczach, czy moglbym z Toba porozmawiac? Andrzej gg 2066319 skype andrzejwroclawbiskupin

*

Offline ironderek

• 48
« Odpowiedź #532 dnia: Marzec 21, 2008, 20:49:54 »
A ja ma pytanie odnosnie dzialania internetu na 214-ce. Mam zaistalowany standardowo Internet Explorer i Opere. Z netem lacze sie przez WiFi, ale net dziala jakos tak niemrawo. Niewimem czy to tak powinno byc czy tez u mnie jest cos nietak. Np. na IE niedzialaja mi filmy z YouTube, sama stronka czasami tez sie do konca nieladuje, a na Operze chodza ale strasznie mozolnie, tna sie i wogole, nawet stronki otwieraja sie tak jakos wolno. Moze to tylko przyzwyczajenie do netu z PC bo tam wszystko smiga ok. 3MBnet. Na IE stronka Pdaclubu otwiera sie bez wyswietlanych reklam i mam komunikat ze niemam wtyczki dla animacji Shockwave Flash-czy ta wtyczke moge sobie gdzies sciagnac do IE. Ogolnie zauwazylem ze stronki na IE laduja sie szybciej niz na Operze. Czy to normalne na PPC czy tylko u mnie jest cos nietak?

*

Offline Saracen

• 32
  • Sprzęt: Ipaq 214
« Odpowiedź #533 dnia: Marzec 21, 2008, 21:37:48 »
U mnie  programy, które miałem zainstalowane na karcie SD po soft resecie nie uruchamiają się. Wyskakuje błąd (coś jest napisane o jakiś certyfikatach, albo o reinstalacji programów). Te programy to uBook, mobipocket reader i GPS Tuner. Inne pewnie też, ale nie próbowałem. Co to może być? Karta to zwykły Sandisk 128MB.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #534 dnia: Marzec 21, 2008, 21:43:31 »
czy po instalacji na karcie nie poprzenosiłeś ich do innych folderów?

*

Offline Saracen

• 32
  • Sprzęt: Ipaq 214
« Odpowiedź #535 dnia: Marzec 21, 2008, 21:47:53 »
Nie, podczas instalacji mam wybór gdzie zainstalować program, więc wybrałem SD. Wszystko pracowało normalnie, dopóki ni zresetowałem palmtopa. Na karcie nie ma śladu programów, jakbym ich tam nie instalował. Dziwne. Sformatuję ją jeszcze raz.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #536 dnia: Marzec 21, 2008, 21:49:25 »
może karta jest uszkodzona

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #537 dnia: Marzec 21, 2008, 21:52:14 »
na PC:

powinno zadziałać.

Pierwsze ustawienie na PDA zrobilem, ale gdzie to wprowadzic? W programie AS niestety opcje parametrow sa nie aktywne. Chyba ze w opcjach Windowsa, ale gdzie? ANDRZEJ

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #538 dnia: Marzec 22, 2008, 08:42:57 »
ironderek
to o czym piszesz jest typowe dla każdego PPC, nie tylko dla 214, internet na palmtopie to nie to samo co na pececie
flasha możesz doinstalować, na youtube są sposoby - poszukaj na forum

*

Offline ama

• *
  • 68
« Odpowiedź #539 dnia: Marzec 23, 2008, 21:03:14 »
probuje zainstalowac na ipaqu 214 gadu-gadu (dla przypomnienia Windows Mobile 6 english). Wyrzuca komunikat: the file gg cannot be opened. Either it is not signed with a trusted certificate, or one of its components cannot be found. If the problem persists, try teinstalling or restoring this file. Powtornie reinstalowalem program i komunikat ten sam.

Jednoczesnie zainstalowalem skype i dziala bez problemu. Jakie sa Wasze doswiadczenia ze skype? B.pomoglo podlaczenie normalnych pelnowymiarowych sluchawek - wtedy slychac dobrze. Andrzej

P.S. PROBLEM Z SYNCHRONIZACJA PRZEZ ACTIVE SYNC NADAL ISTNIEJE I NADAL PROSZE O POMOC