HP iPaq seria 200

• 1118 Odpowiedzi
  • 220813 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: HP iPaq seria 200
« Odpowiedź #450 dnia: Marzec 14, 2008, 14:53:26 »
bubi
to już sam musisz określicz czy warto
dla jednych host jest niezbędny, dla innych dodatkowe gniazdo CF

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #451 dnia: Marzec 14, 2008, 15:02:57 »
Dodatkowo obsługuje karty SDHC ma gniazdo na karty CF obsługuje Bluetooth 2.0 oraz posiada oficjalnie WM 6

SDHC i WM6 też jest dostępne dla Looxów a to czy jest to oryginalne oprogramowanie na prawdę nie ma znaczenia. CF jest mi zbędne a wręcz niechciane bo znacznie zwiększa rozmiary urządzenia. Co wnosi BT 2.0? Czy jest to jakaś poważna innowacja?
Ale oczywiście wszystko rzecz gustów oraz własnych potrzeb i preferencji. Sam zastanawiałem się nad 214-stką gdy pojawiły się pierwsze informacje o niej, ale ze względu na powyższe oraz braku (poza większą pamięcią) sensownych ulepszeń ani rozwiązań na czasie (np. Host USB, GPS, TV cyfrowa, wyjście VGA, akcelerator graficzny, rozdziałka 800x480, akcelerometr, radio itp) odpuściłem sobię ten model i zostałem przy Looksie.

PS.
Tylko nie piszcie że może jeszcze ekspres do kawy czy wanne bym chciał w swoim PDA bo wymienione przeze mnie rzeczy już od dawna pojawiają się w różnych urządzeniach konkurencji...
Napisane: Marzec 14, 2008, 14:55:24
No i wciąż nówka jest tańsza niż używany NS 560.

To fakt - cena nowej 214-stki jest naprawdę atrakcyjna. Jednak ja kupiłem Looxa C550 (czyli N560 bez GPS i o 100MHz wolniejszym prockiem - miałem już dwa GPSy na BT) w dobrym stanie za 800 PLN. I ta opcja najbardziej mi odpowiada :)
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #452 dnia: Marzec 14, 2008, 15:10:30 »
Tylko te SDHC w n560 blokuje WiFi,
Co do WM6 to dziwie się że na tym forum tak tępione jest piractwo programów, a równocześnie popiera się "nieoficjalne" wersje WM,
214 posiada nowy procesor ze sprzętowym wspomaganiem wideo, BT 2.0 to szybszy transfer,

bubi
to już sam musisz określicz czy warto
dla jednych host jest niezbędny, dla innych dodatkowe gniazdo CF

Ja już podjąłem decyzje i jestem zadowolony z wyboru kolejnego PDA.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 15:12:43 wysłana przez bubi »

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #453 dnia: Marzec 14, 2008, 16:53:55 »
gniazdo cf to juz raczej atut nie jest przynajmniej dlamnie skoro mam hosta

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #454 dnia: Marzec 14, 2008, 16:54:54 »
Tylko te SDHC w n560 blokuje WiFi,

To fakt, nie jest to na razie optymalne rozwiazanie - jednak ja mam zwykłą kartę 4GB i to mi w zupełności wystarcza.

Cytat: bubi
Co do WM6 to dziwie się że na tym forum tak tępione jest piractwo programów, a równocześnie popiera się "nieoficjalne" wersje WM,

Wynika to pewnie z tego że ja jak i zapewne inni użytkownicy WM nieco inaczej spoglądamy na system a inaczej na oprogramowanie do niego. System już raz kupiliśmy z PDA i jego nowsze wersje (które nie wnoszę raczej takich zmian jakościowych porównując do różnic pomiedzy wersjami z systemów PC) są traktowane jako upgrade. Programy natomiast to oprogramowanie już do konkretnych zastosowań i kupujemy te, które nas interesują. Zauważ, że często nowe wersje systemu WM są oficjalnie i za darmo udostępniane do starszych urządzeń więc przyzwolenie na takie praktyki jest.

214 posiada nowy procesor ze sprzętowym wspomaganiem wideo, BT 2.0 to szybszy transfer,

Nie wiem jak to wygląda w praktyce ale brzmi dobrze :)
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #455 dnia: Marzec 14, 2008, 17:06:48 »
Na razie może 4GB wystarcza ale patrząc na rozwój oprogramowania, map może szybko tej pamięci zacząć brakować

Z tego wynika że jak kiedyś kupiłem AutoMape i licencja na nią już dawno wygasła to mogę używać "nieoficjalnej" wersji 4.2?
Ciekawe co by powiedziały na to osoby kontrolujące legalność oprogramowania?

gniazdo cf to juz raczej atut nie jest przynajmniej dlamnie skoro mam hosta

Miałem przez jakiś czas Acera i ani razu hosta USB nie używałem, za to jak chciałem zobaczyć zdjęcia z aparatu na większym ekranie to nie było jak.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 17:11:51 wysłana przez bubi »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #456 dnia: Marzec 14, 2008, 17:56:13 »
tak mówicie jakby zawsze była alternatywa, albo host albo CF, a ja przesiadki na 214 z Looxa 718 który miał i hosta i CF i nawet 128 MB ramu jakoś nie żałuję, choć była to świetna maszyna

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #457 dnia: Marzec 14, 2008, 18:06:05 »
Z drugiej strony możliwe że host USB w 214 jednak jest (może to błąd w specyfikacji)
http://www.pdadb.net/index.php?m=specs&id=850

I zastanawia mnie jeszcze specyfikacja na stronie HP
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/ie/en/sm/WF06b/21675-21679-21679-21679-297609-80594387-80777536.html

"Integrated microphone, receiver, 2 speakers and one 3.5 mm 4 pin stereo headphone jack"
Faktycznie pod znaczkiem hp jest otwór może tam jest ten dodatkowy głośnik ?

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #458 dnia: Marzec 14, 2008, 18:09:11 »
Z tego wynika że jak kiedyś kupiłem AutoMape i licencja na nią już dawno wygasła to mogę używać "nieoficjalnej" wersji 4.2?
Ciekawe co by powiedziały na to osoby kontrolujące legalność oprogramowania?

Tak jak wcześniej napisałem przynajmniej ja inaczej podchodzę do kwestii upgradu systemu a inaczej do nowych wersji oprogramowania. Sam posiadam oryginalną Automapę i inne najważniejsze programy - reszta to freeware.
Miałem przez jakiś czas Acera i ani razu hosta USB nie używałem, za to jak chciałem zobaczyć zdjęcia z aparatu na większym ekranie to nie było jak.

A ja przeciwnie - często podłączam zewnętrzną klawiaturę, aparat a w domu twardy dysk na stałe podłączony do kołyski spełniający rolę biblioteki muzycznej.

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #459 dnia: Marzec 14, 2008, 18:19:32 »
Tak jak wcześniej napisałem przynajmniej ja inaczej podchodzę do kwestii upgradu systemu a inaczej do nowych wersji oprogramowania. Sam posiadam oryginalną Automapę i inne najważniejsze programy - reszta to freeware.

Wraz z palmtopem otrzymujesz licencje na używanie systemu.
A jak podchodzisz do sytuacji w której producent wydaje oficjalnie uaktualnienie systemu które nie jest dostępne za darmo, czy wtedy można sobie ściągnąć z sieci taki system i używać czy będzie to naruszenie prawa antypirackiego?
System nie jest udostępniany producentom sprzętu za darmo.

A ja przeciwnie - często podłączam zewnętrzną klawiaturę, aparat a w domu twardy dysk na stałe podłączony do kołyski spełniający rolę biblioteki muzycznej.

Dla każdego coś miłego, tylko po co w domu podłączać przewodami jak można to zrobić bezprzewodowo?

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #460 dnia: Marzec 14, 2008, 18:35:45 »
@bubi
nie porownuj instalowania nowych wersji OS-u do instalacji pirackiego softu. z jakiej paki chcac przejsc na nowszy system, bo ten starszy nie jest juz wspierany, mam kupowac nowe urzadzenie? producent zrobil mnie w bambuko nie dostosowujac systemu do mojego sprzetu ale zrobili to inni fascynaci ppc. chwala im za poswiecony czas i checi.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #461 dnia: Marzec 14, 2008, 18:40:41 »
@bubi
nie porownuj instalowania nowych wersji OS-u do instalacji pirackiego softu. z jakiej paki chcac przejsc na nowszy system, bo ten starszy nie jest juz wspierany, mam kupowac nowe urzadzenie? producent zrobil mnie w bambuko nie dostosowujac systemu do mojego sprzetu ale zrobili to inni fascynaci ppc. chwala im za poswiecony czas i checi.
Np. miałem iPaq 3970 i on był sprzedawany z Pocket PC 2002, żeby uaktualnić system trzeba było trochę wydać na płytke z WM, a w sieci krążył za darmo, w takim razie moglem sobie ściągnąć taką wersje i używać legalnie?

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #462 dnia: Marzec 14, 2008, 19:52:04 »
Dlaczego nie ma "najmniejszego sensu" skoro nie potrzebuje wbudowanego GPS-a ?
Bo skoro nie potrzebuje GPS-a, to niech go po prostu nie używa. Nie trzeba do tego wymieniać Looxa na sprzęt bez GPS-u. Czy to tak trudno zrozumieć  :(

Poza tym wątpię, żeby taka zamiana udała się bez dołożenia pieniędzy. W Warszawie można w sklepie kupić N560 za 1400 zł. To ile jest wart używany ? Chyba nie więcej niż nowy iPaq 214.

*

Offline platyna

• *
  • 83
  • Sprzęt: hx4700
« Odpowiedź #463 dnia: Marzec 14, 2008, 20:05:44 »
kolega Kuras77 ma rację,że rynek innych urządzeń mobilnych dynamicznie się rozwija,a PDA od lat stoi w miejscu.
Jak ktos jest bardzo wymagający to warto rozważyć zakup mini laptopa.
choćby OQO model 2,który rozmiarem już dorównuje palmtopom i da się go przykleić do szyby-
posiada moduł  3G-HSDPA,HDD 120GB--wkrótce ma być dostępna wersja z dyskiem 250 GB.,wyjście HDMI full hd.--- :(długo by pisać--urządzenia te dzieli technologiczna przepaść.

*

Offline Piots

• 28
  • Sprzęt: Loox N560 & HP iPAQ 214
« Odpowiedź #464 dnia: Marzec 14, 2008, 20:22:18 »
Cześć!

Polecam lekturę http://www.pdamax.de/cgi-bin/index.pl?id=preisroboter&art_nr=cz-215
Tam poniżej są uchwuty - uniwersalne i dedykowane, nawet aktywne.

A tak przy okazji, jak myślicie czy warto się przesiadać już teraz z mojego Loox'a n560 na 214-kę? Brak GPS to nie problem (są zewnętrzne na BTi USB via CF) ale brakuje akcesoriów, np. kołysek...

Jako właściciel i N560 i hp 214  odpowiem, że moim zdaniem nie warto. Gdyby miał wybrac tylko jeden to wybrałbym 560. Dlaczego?

Najistotniejsze jest to, że n560 jest naprawdę mały i chyba najcieńszy na rynku  przy dość sporym ekranie (3,5) a to chyba najważniejsze w pda:)
Looxy mają zdecydowanie lepsze ekrany niż HP, no i GPS tez nie jest bez znaczenie. Należy też do szybkich PDA

Natomiast 214 jest narawdę szybki  (chyba nie ma szybszego na rynku) - zdecydowanie szybszy niż  np. jego poprzednik hx 4700. Ma bardzo dobrej jakości materiały i samo wykonanie, jest też na bardzo wysokim poziomie.
No i ma CF - co akurat dla mnie jest dużym plusem.

Ale najważniejsza zaleta 214 to port mini usb !!! odpada największa wada pda wielu firm ( w tym i Loox'ów) koniecznosć używania bardzo łatwej do uszkodzenia
wtyczki.

Oba mają WGA, Wi-fi , BT czyli to co jest moim zdaniem minimum w PDA. Dylemat może być co kupić jak się nie ma żadnego, ale wymiana n560 na 214 czy jakiegokolwiek innego hp nie ma sensu - warto poczekać na jakiś nowy zdecydowanie lepszy model.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 20:26:15 wysłana przez Piots »

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #465 dnia: Marzec 14, 2008, 20:41:10 »
@bubi
Np. miałem iPaq 3970 i on był sprzedawany z Pocket PC 2002, żeby uaktualnić system trzeba było trochę wydać na płytke z WM, a w sieci krążył za darmo, w takim razie moglem sobie ściągnąć taką wersje i używać legalnie?
Zauważ, że nikt tu nie podaje "lewych" linków do oficjalnych, płatnych upgrade romów, więc takie upgrade wm2003 dla 3970, czy wm2003se dla loox420 próżno tu szukać.
Natomiast co do innych romów to dla mnie osobiście jest to zupełnie inna sprawa niż zwykłe oprogramowanie. Owszem, cooked romy są pewnie nielegalne, jednak to właśnie one w jakimś stopniu przyczyniły się do popularności palmtopów HTC.
Zresztą czy naprawdę jesteś za softwarowym ograniczeniem możliwości palmtopów?

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #466 dnia: Marzec 14, 2008, 20:45:57 »
214tka ma bardzo dobre materiały ??????????pozbyłem się tego badziewia po 2 dniach urzytkowania-i nie jestem jedynym przypadkiem na tym forum.---takiej tandety to jeszcze w ręku nie trzymałem.
hx4700 ma lepszej jakości ekran od 214tki

*

Offline Piots

• 28
« Odpowiedź #467 dnia: Marzec 14, 2008, 20:50:10 »
214tka ma bardzo dobre materiały ??????????pozbyłem się tego badziewia po 2 dniach urzytkowania-i nie jestem jedynym przypadkiem na tym forum.---takiej tandety to jeszcze w ręku nie trzymałem.

Co ma konkretnie badziewnego??

Nie ma gorszych materiałów od 4700 a jest ładniejsza i wygląda nowocześniej.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też "miękkie" tworzywo z tyłu, znacznie wygodniej i przyjemniej się go trzyma w dłoni.

Co ma niby lepszego w ekranie 4700? Napewno nie jakość obrazu - natomiast rzeczywiście w 214 należy mocniej naciskać rysikiem - co w zależności od upodobań moze być wadą lub zaletą. Zresztą nie pisałem, ktory jest lepszy z tych dwóch tylko , że loox'y maja lepsze niż hp.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 21:13:33 wysłana przez Piots »

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #468 dnia: Marzec 14, 2008, 20:57:04 »

Miałeś w ręce oba PDA? W tym miejscu zgadzam się z platyną: nie da się porównać plastikowego Ipaq214 z magnezową obudową hx4700.

*

Offline Piots

• 28
« Odpowiedź #469 dnia: Marzec 14, 2008, 21:02:30 »

Miałeś w ręce oba PDA? W tym miejscu zgadzam się z platyną: nie da się porównać plastikowego Ipaq214 z magnezową obudową hx4700.

Miałem i to nie raz :)

To, że część obudowy 4700 była "magnezowa"  to nie znaczy, że dla użytkownika - metalowo - plastikowa 214 jest dużo gorsza.
W użytkowaniu sie tego nie wyczuwa, a przy upadku cóż, trudno powiedzieć, raczej dbałem o pda, wię ekstremalnych zdarzeń nie było - nota bene całkowicie plastikowy n560 przeżył praktycznie bez uszczerbku ( drobne rysy na obudowie) kilka całkiem konkretnych :)

Obudowa magnezowa ma znaczenie przy aparatach foto - zwłaszcza jak często wymieniasz obiektywy i robisz dużo zdjęć, ale w pda... no nie przesadzajmy.

Dodam jeszcze, że to co zaproponowano w 4700 zamiast "joysticka" to czysta kpina z użytkownika, 214 ma już taki jaki być powinien i nie gorszy niż reszta konkurencji z innych firm.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 21:16:57 wysłana przez Piots »

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #470 dnia: Marzec 14, 2008, 21:24:05 »
miałem w reku oba PDA--pomijając dotyk----wielkim plusem hx4700 jest to,że wyświetla kolor czarny,któtego w 214tce nie mogłem dostrzec.
Napisane: Marzec 14, 2008, 21:16:13
chciałbym dodać,że joystick w 214tce--też nie jest dopracowany-mam normalnych rozmiarów męski palec i miałem problemy z wciśnięciem górnego przycisku.

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #471 dnia: Marzec 14, 2008, 21:57:07 »
kolega Kuras77 ma rację,że rynek innych urządzeń mobilnych dynamicznie się rozwija,a PDA od lat stoi w miejscu.
Jak ktos jest bardzo wymagający to warto rozważyć zakup mini laptopa.
choćby OQO model 2,który rozmiarem już dorównuje palmtopom i da się go przykleić do szyby-
posiada moduł  3G-HSDPA,HDD 120GB--wkrótce ma być dostępna wersja z dyskiem 250 GB.,wyjście HDMI full hd.--- :(długo by pisać--urządzenia te dzieli technologiczna przepaść.

A powiedz mi ile takie coś wytrzyma na baterii i jaka jest tego cena?

Jak czytam takie komentarze to zaczynam wątpić w to czy miałeś tego iPaq-a w ręku. Według mnie ekran w 214 jest lepszy w szczególności w pełnym słońcu.
A inne PDA nie są wykonane z plastiku?
Nie "urzytkowania" tylko użytkowania.

miałem w reku oba PDA--pomijając dotyk----wielkim plusem hx4700 jest to,że wyświetla kolor czarny,któtego w 214tce nie mogłem dostrzec.
Napisane: Marzec 14, 2008, 21:16:13
chciałbym dodać,że joystick w 214tce--też nie jest dopracowany-mam normalnych rozmiarów męski palec i miałem problemy z wciśnięciem górnego przycisku.
Dotyk działa ciężej ale to dlatego że jest bardziej przystosowany do obsługi palcem, u mnie kolor czarny wyświetlany jest poprawnie.
Mi tam klawisz nawigacyjny nie przeszkadza.

Zauważ, że nikt tu nie podaje "lewych" linków do oficjalnych, płatnych upgrade romów, więc takie upgrade wm2003 dla 3970, czy wm2003se dla loox420 próżno tu szukać.
Natomiast co do innych romów to dla mnie osobiście jest to zupełnie inna sprawa niż zwykłe oprogramowanie. Owszem, cooked romy są pewnie nielegalne, jednak to właśnie one w jakimś stopniu przyczyniły się do popularności palmtopów HTC.
Zresztą czy naprawdę jesteś za softwarowym ograniczeniem możliwości palmtopów?
[/quote]

Tylko powiedz mi czym to się różni czy producent wydał oficjalną wersje systemu i ktoś sobie ją skopiował, czy ktoś inny przerobił WM pod konkretny model PDA i rozpowszechnia to? W obu przypadkach okradasz MS.
To jest tylko moja opinia, na studiach miałem tylko prawo gospodarcze więc mogę się nie znać, warto by było aby jakiś prawnik wypowiedział się w tej kwestii.
Ja nie jestem z żadnym ograniczeniem, tylko dziwi mnie to że na tym forum tak tępi się wszelkie tematy z pirackim oprogramowaniem, a toleruje i popiera się pirackie według mnie rozpowszechnianie os-ów.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 22:15:00 wysłana przez bubi »

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #472 dnia: Marzec 14, 2008, 22:12:55 »
Wraz z palmtopem otrzymujesz licencje na używanie systemu.
A jak podchodzisz do sytuacji w której producent wydaje oficjalnie uaktualnienie systemu które nie jest dostępne za darmo, czy wtedy można sobie ściągnąć z sieci taki system i używać czy będzie to naruszenie prawa antypirackiego?
System nie jest udostępniany producentom sprzętu za darmo.

Źle mnie zrozumiałeś - co innego gdy pojawia się płatny upgrade systemu, bo wtedy bezproblemowo można go nabyć. Sęk w tym że do wielu urządzeń ich producenci nie udostępniają ani darmowych ani płatnych upgrade'ów systemów. Wtedy po prostu z braku wyboru użytkownicy takich urządzeń sami przygotowują ROM z nowszym systemem i moim zdaniem chwała im za to.

Dla każdego coś miłego, tylko po co w domu podłączać przewodami jak można to zrobić bezprzewodowo?

Co do klawiatury to ostatnio wdrażałem się mocno w temat klawiatur BT czy Irda i wszystko by było ładnie...gdyby nie problemy ze sterownikami, a co za tym idzie polskimi literami (w moim wypadku podstawa). Okazało się bowiem, że nie ma poprawnie działajacej bezprzewodowej klawiatury z polskimi znakami...
Jeśli chodzi o dźwięk to jaki sens ma kombinowanie z przesyłaniem bezprzewodowo danych z dysku twardego do palmtopa, a potem wysyłanie z niego również bezprzewodowo dźwięku do wzmacniacza domowego? Po pierwsze taki wzmacniacz trzeba wyposażyć w specjalną przystawkę do odbiuru WIFI czy BT. Po drugie by dźwięk był "lżejszy" jest w takich wypadkach stratnie kompresowany, co w moim przypadku (realizator dźwięku w studiu nagraniowym) jest niedopuszczalne. Po trzecie jeśli byśmy się łączyli po WIFI to palmtop wyładował by się bardzo szybko co i tak wymusiło by ostatecznie wsadzenie go do kołyski... Ja poprostu przychodzę do domu i wsadzam palmtopa do kołyski by się ładował i już wszystko mam podłączone :)

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #473 dnia: Marzec 14, 2008, 22:19:49 »
na baterii Double Capacity o podwójnej pojemności 9000 MAh Lion Polymer-ponad 6 godzin.
na zwykłej 3 godziny.
cena takiego cudeńka z importu USA --nieco ponad 4 tyś. kumpel właśnie zamówił takiego za 4400pln.
u rodzimego dystrybutora 2 razy drożej.
parametry
procesor
1.6 Ghz VIA C7M ULV
Pamięć
Zainstalowana: 1024 MB DDR2 SDRAM
Cache
Level 2 Cache 2 MB
Dysk Twardy
HDD 120 GB lub 32 GB SSD Solid State
Ekran
5" Wide VGA LCD 800 x 480 (Internal)
rozdzielczość zewnętrzna 1920 x 1200 (External)
Grafika
VIA VX700 with Integrated GPU
Audio
Internal speaker,
3.5mm stereo headphone jack,
Microphone
Porty
USB 2.0 x 1
HDMI Out
Docking Connector
802.11a/b/g Wi-Fi
Bluetooth 2.0 with EDR, headset, and A2DP support
10/100 LAN (with included VGA/Ethernet Adapter)
Sieć
Wi-Fi 802.11a/b/g
Bluetooth 2.0 with EDR
Zintegrowany moduł 3G-UMTS-HSDPA Obsługuje wszystkie sieci GSM!
Zabezpieczenie
Asset protection: universal security slot
Security engine: VIA Padlock™ hardware AES encryption engine
Bateria
Li-ion,
Czas pracy 3 godz.
Wymiary
14.22 x 8.38 x 2.54 cm
System Operacyjny
Windows VISTA Business EN lub  Windows XP Professional PL lub EN

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #474 dnia: Marzec 14, 2008, 22:22:06 »
W podsumowaniu dyskusji nad wyższością 214 nad hx i vice-versa, nasuwa się jeden wniosek:

Wielbiciele hx-a pozostaną wielbicielami hx-a
Wielbiciele 214-ki pozostaną wielbicielami 214-ki

Zawsze znajdą się powody by lubić każde z tych urządzeń - tak jak znajdą się powody by je nienawidzieć :)
Oby i jedni i drudzy posiadacze w zdrowiu przez długie lata cieszyli się swoimi PDA, bez względu na to czy lubią przytulać plastikowe czy metalowe obudowy, czy lubią je głaskać po touchpadzie czy pukać w joypada.
Każda z dyskusji bowiem w tym temacie kończy się dokładnie tak samo...

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #475 dnia: Marzec 14, 2008, 22:36:55 »
na baterii Double Capacity o podwójnej pojemności 9000 MAh Lion Polymer-ponad 6 godzin.
na zwykłej 3 godziny.

A jak z wagą takiego urządzenia z tą większą baterią (poza tym z taką baterią to już chyba takie małe to nie jest)?

Co do klawiatury to ostatnio wdrażałem się mocno w temat klawiatur BT czy Irda i wszystko by było ładnie...gdyby nie problemy ze sterownikami, a co za tym idzie polskimi literami (w moim wypadku podstawa). Okazało się bowiem, że nie ma poprawnie działajacej bezprzewodowej klawiatury z polskimi znakami...
Jeśli chodzi o dźwięk to jaki sens ma kombinowanie z przesyłaniem bezprzewodowo danych z dysku twardego do palmtopa, a potem wysyłanie z niego również bezprzewodowo dźwięku do wzmacniacza domowego? Po pierwsze taki wzmacniacz trzeba wyposażyć w specjalną przystawkę do odbiuru WIFI czy BT. Po drugie by dźwięk był "lżejszy" jest w takich wypadkach stratnie kompresowany, co w moim przypadku (realizator dźwięku w studiu nagraniowym) jest niedopuszczalne. Po trzecie jeśli byśmy się łączyli po WIFI to palmtop wyładował by się bardzo szybko co i tak wymusiło by ostatecznie wsadzenie go do kołyski... Ja poprostu przychodzę do domu i wsadzam palmtopa do kołyski by się ładował i już wszystko mam podłączone :)

Każdy ma inne potrzeby. Ja osobiście nigdy nie podłączałem zewnętrznej klawiatury do PDA.
Nie wiedziałem że wykorzystujesz PDA do pracy z dźwiękiem, myślałem raczej o dysku sieciowym udostępniającym dane m.in. dla PDA i tylko na nim wykorzystywane.

W podsumowaniu dyskusji nad wyższością 214 nad hx i vice-versa, nasuwa się jeden wniosek:

Wielbiciele hx-a pozostaną wielbicielami hx-a
Wielbiciele 214-ki pozostaną wielbicielami 214-ki

Zawsze znajdą się powody by lubić każde z tych urządzeń - tak jak znajdą się powody by je nienawidzieć :)
Oby i jedni i drudzy posiadacze w zdrowiu przez długie lata cieszyli się swoimi PDA, bez względu na to czy lubią przytulać plastikowe czy metalowe obudowy, czy lubią je głaskać po touchpadzie czy pukać w joypada.
Każda z dyskusji bowiem w tym temacie kończy się dokładnie tak samo...

Dokładnie, podpisuje się obydwoma rękami pod tym  :ok:

Co do jakości wyświetlacza 214 i hx4700 polecam wątek na forum:
http://forum.brighthand.com/showthread.php?t=254596

i ten:
http://forum.brighthand.com/showthread.php?p=1652713
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 22:46:02 wysłana przez bubi »

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #476 dnia: Marzec 14, 2008, 23:11:25 »
Ja podsumuje temat tak.
214tka--jest napewno najlepszym z obecnie produkowanych PDA na rynku.
ale czy jest godnym następcą hx??/ja po tylu latach oczekiwania liczyłem na coś więcej.
faktycznie 214tka ma lepsze parametry--ale czy wszystkie prawdziwe?
np.wyświetlacz i 260 tyś kolorów jak podaje HP---ja widocznie miałem pecha,bo moja 214tka wyświetlała 65tyś.
jeśli się kierować samymi parametrami to już lepiej zdecydować się na OQO.
coprawda 4Xwyższa cena,ale 100000 większe możliwości.

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #477 dnia: Marzec 14, 2008, 23:14:47 »
Ja podsumuje temat tak.
214tka--jest napewno najlepszym z obecnie produkowanych PDA na rynku.
ale czy jest godnym następcą hx??/ja po tylu latach oczekiwania liczyłem na coś więcej.
faktycznie 214tka ma lepsze parametry--ale czy wszystkie prawdziwe?
np.wyświetlacz i 260 tyś kolorów jak podaje HP---ja widocznie miałem pecha,bo moja 214tka wyświetlała 65tyś.
jeśli się kierować samymi parametrami to już lepiej zdecydować się na OQO.
coprawda 4Xwyższa cena,ale 100000 większe możliwości.

Ja we wszystkich specyfikacjach widzę 65 tyś. kolorów,

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #478 dnia: Marzec 14, 2008, 23:25:52 »
widocznie zmienili--jak oczekiwałem na 214tke--we szystkich specyfikacjach włącznie z HP było 260tys kolorów.
dodam tylko że OQO wyświetla 16,7 miliona kolorów

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #479 dnia: Marzec 14, 2008, 23:31:01 »
widocznie zmienili--jak oczekiwałem na 214tke--we szystkich specyfikacjach włącznie z HP było 260tys kolorów.
dodam tylko że OQO wyświetla 16,7 miliona kolorów

To może trzeba było reklamować jako towar niezgodny z umową?
Wątpię aby OQO było konkurencją dla iPag-a czy jakiegokolwiek innego PDA.
A jego wady ujawnią się dopiero jak zaczniesz go używać.