Prośba do posiadaczy ipaq 214 o podzielenie się wrażeniami z kilkudniowego użytkowania tego sprzętu.
1) Czy nie ma problemów z łączeniem się z internetem przez komórkę (via Bluetooth)? Czy połączenie jest stabline (działa np. przez pół godziny)?
2) Czy nie ma problemów z łączeniem się do internetu via WLAN?
3) Czy nie ma problemów z działaniem odbiorników GPS (bluetooth) i działaniem takich aplikacji jak automapa, igo?
4) Czy nie ma problemów z przesyłaniem plików do i z telefonenu (np. zdjęć)?
5) Może jakieś inne mankamenty ?
Serdecznie pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Kupiłem nowy, bo chciałem mieć VGA i wifi oraz bt na pokładzie a nie z karty - wcześniej miałem della x5
Na razie oswajam sprzęt ale co widzę juz teraz to, że pierwsze połączenie z netem przez komórkę idzie bardzo sprawnie (jest nawet specjalny programik, który sam wszystko definiuje na podstawie danych pobranych z komóry). No i łączy, wszystko cacy ale po rozłączeniu, drugi raz już nie chce. Miałem to z aximem, na tej samej komórce więc podejrzewam, że to sprawa raczej komórki niż PPC.
Z rzeczy, które mnie drażnią, to wspomniane jeż wcześniej przeze mnie wtyczki do synchronizacji (one nawet mówią - złam mnie, to naprawdę proste) oraz klawisz nawigacyjny. Jego część "w górę" jest taka wąska, że ciężko wygodnie nim manewrować a nie mam jakiś za dużych palców, mogę powiedzieć, że nawet drobne. To na razie jedyna moja uwaga dot. ergonimii. Rysik trzyma się na razie dobrze (zapasowego nie ma w zestawie).
Nie ma softu do backupu (dell miał). A ogólnie to robi dobre wrażenie a wyświetlacz to nawet więcej niż dobre.
Moje odręczne pismo odstrasza nawet mnie samego ale notatki w notesie na VGA to inna bajka - można pisać mniejsze literki a mimo to wygląda znacznie ładniej. To samo w excellu - zmniejszenie czcionki - więcej komórek na ekranie. Właśnie sprawdziłem: czcionka 8, zoom 50%, 6 9-znakowych kolumn i 25 wierszy. Oczywiście oglądam to z odległości 30 cm ale i tak cyfry wciąż dają się łatwo rozróżnić - na QVGA tego nie ma

Z bajerków, to czujnik oświetlenia, który dostosowuje jasność podświetlenia - przydatne w zmiennych warunkach oświetleniowych, np. biuro-samochód. Wprawdzie jest umieszczony w takim miejscu, że czasami się go nieco przysłania a on reaguje nieznacznym ściemnianiem ekranu ale to i tak fajne.
Taka ciekawostka - obudowa jest węższa niż dell axim x5 z 3,5" displayem.
No i to na razie tyle uwag lamera.